krzysiek Napisano 6 Maj 2006 Share Napisano 6 Maj 2006 Zgadzam się z przedmówcami. Jeśli się porównywać to tylko i wyłącznie według konkretnych kryteriów. Wtedy wiadomo, że są jedni lepiej wyglądają, inni lepiej strzelają, inni jeszcze lepsi są w mustrze. Zawody w Toruniu były świetnym pomysłem. Oby takich jak najwięcej. PozdrawiamKrzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d007 Napisano 6 Maj 2006 Share Napisano 6 Maj 2006 jazlowiak:Panie, 1 Pułku KOP nie znacie ? Widocznie mało się orientujecie co w polskiej rekonstrukcji się dzieje ;)Co jak co ale przedstawiciel \\\\\\ranżowych mediów\\\\\\" ? I wy chcecie patronaty medialne sprawować ? Kpina !Widocznie też nawet Was w Ossowie w tamtym roku nie było. A w telewizorze nawet pokazywali oj pokazywali :) Więc to jednak CI harcerze :D A orzełki do czapek już sobie XXXXX ? Bo krążą o zgrozo ich zdjęcia w literaturze z lilijkami (czy jak to sie tam nazywa ?) na czapkach. (ROTFL)d007[ Zakradło się tu bardzo nieładne słowo. CIACH ]Post został zmieniony ostatnio przez moderatora polsmol 15:45 06-05-2006 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polsmol Napisano 6 Maj 2006 Share Napisano 6 Maj 2006 A mi się koledzy wydaje, że zima w tym roku była za długa i u niektórych siedzenie przy kompie spowodowało dziwne pomysły. Dla mnie rekonstruktorzy dzielą się na dwie główne grupy tych którzy wiedzą o co w tym chodzi i pozostałych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bzura2005 Napisano 6 Maj 2006 Share Napisano 6 Maj 2006 7 Pulku Ulanow Lubelskich zostal przemianowany na 1 Pulk Kawalerii KOP w polowie roku 2005 ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazlowiak Napisano 6 Maj 2006 Share Napisano 6 Maj 2006 d007 napisał "jazlowiak:Panie, 1 Pułku KOP nie znacie ? Widocznie mało się orientujecie co w polskiej rekonstrukcji się dzieje ;)Co jak co ale przedstawiciel \\\\\\ranżowych mediów\\\\\\" ? I wy chcecie patronaty medialne sprawować ? Kpina !Widocznie też nawet Was w Ossowie w tamtym roku nie było. A w telewizorze nawet pokazywali oj pokazywali :)Więc to jednak CI harcerze :D A orzełki do czapek już sobie XXXXX ? Bo krążą o zgrozo ich zdjęcia w literaturze z lilijkami (czy jak to sie tam nazywa ?) na czapkach."Zaprawdę Kolego d007 nie bardzo wiem skąd w Tobie taka doza agresji w wypowiedzi, w stosunku do mnie i harcerzy działających w drużynach kawalerii harcerskiej? Przykro mi, ale nie mam obowiązku prowadzenia permanentnego zestawienia grup kawaleryjskich, choć moge Cię zapewnić, że posiadane przez redakcję NPK zestawienie należy do najdokładniejszych w Polsce. Uwagę o patronatach medialnych pozostawiam bez komentarza, bo niestety jej forma nie podlega zasadom cywilizowanej dyskusji. W każdym razie na brak takowych nie narzekamy:-).Twoje uwagi dotyczące drużyny prowadzonej przez rtm. kaw. harc. Romka Ficka świadczą o twojej głębokiej nieznajomości metody i metodyki harecsrkiej oraz tradycji i historii konnych drużyn kawaleryjskich. Gdybyś poszperał w źródłach wiedziałbyś, że mundury noszone w DKH od roku 1983, były zawsze mundurami harcerskim, wzorowanymi na mundurach wz. 36, ale z harcerskimi oznakami i odznakami. Nosiliśmy te mundury w czasach kiedy Tobie Kolego jeszcze sie rekonstrukcja nawet nie śniła i m.in. polska rekonstrukcja września 1939 roku powstała dzięki ogromnemu zaangażowaniu harcerzy w pierwsze Bzury. Może to czas przypomnieć, bo widać, ze niektórzy nie pamietają co było katalizatorem powstania Polskiego Września". Pomijam fakt, że drużyna Romka jest najlepiej wyszkoloną jednostką kawaleryjską w Polsce i tryumfatorem większości zawodów kawaleryjskich. W każdym razie zapraszam Cie do lektury NPK - w każdym numerze znajdziesz dużo informacji, które mam nadzieję stanowic będa odpowiedzi na Twoje pytania.Być może moja ignorancja jest większa niż przypuszczam, dlatego też poprosiłem o garść informacji i parę zdjęć tej grupy. Dlatego jeśli masz te zdjęcia i możesz je tu zamieścic, to z chęcią się z nimi zapoznam.jazlowiakPs. Na zdjęciu zaprzęg Boforsa wystawiony przez Romka w 2003 roku na Bzurze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazlowiak Napisano 6 Maj 2006 Share Napisano 6 Maj 2006 A tu masz Marka babulewicza - wzór oficera rekonstrukcji wrzesniowego oficera - nie w mundurze rekonstrukcyjnym, a w mundurze drużyny kawalerii harcerskiej. Doskonale widać, ze ten mundur jest wzorowany na mundurze wz. 36, ale nie jest to mundur GRH. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Campus Napisano 6 Maj 2006 Share Napisano 6 Maj 2006 czy to nie można w sympatyczny sposób się do ludzi i tematu odnosić? tylko wyśmiewać z kogoś, zwłaszcza jak się nie zna faktów? każdy ma zasługi wieksze czy mniejsze. O ileż bardziej byłoby sympatycznie gdyby było sympatycznie, a gdzie by nie wejść w jakieś tematy to następują zaraz jakieś polemiki dziwne, niczym nie usprawiedliwione ataki itp. nad czym tu boje toczyć, co z tego wynika? (nie)rozumiem w sejmie walczą o posadki, ale tutaj? na forum? tylko uśmiech i współpraca i wzajemna pomoc, powinna panować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Conquer Napisano 6 Maj 2006 Share Napisano 6 Maj 2006 eee tam, a gdzie lepiej można wyładować swoje frustracje jak w internecie ? to łatwiejsze od rekonstrukcji:Rekonstrukcja trudna sprawa,Trochę starań to wymaga.Mundur wierny, zachowanie,nie zabawa czy strzelanie.To nie wygłup, to nie żarty,ni przebieranka lub party!Jeśli pokazujesz przecie,jak Wojacy dali życie,to się staraj, ucz dokładnie,a wyszykuj sprzęt paradnie.Bo inaczej to będzie NIC,nie rekonstrukcja tylko PIC.:))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiler p Napisano 7 Maj 2006 Share Napisano 7 Maj 2006 Doooobre ! A jak personalia autora, żeby mozna było cytować ? ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Conquer Napisano 7 Maj 2006 Share Napisano 7 Maj 2006 Można cytować, dzieło oryginalne, wierszokleta ps. WOSIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miszka7-1 Napisano 7 Maj 2006 Share Napisano 7 Maj 2006 Temat w jednym słowie: CH....Y!!!Jeszcze małe wyjaśnienie:Bzura2005 7-my to 7-my,a 1-szy to 1-szy.Ale jedna krew.Houk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bzura2005 Napisano 7 Maj 2006 Share Napisano 7 Maj 2006 Bo w opisie zeszlorocznych Wyr napisano, ze byla zmiana nazwy i dlatego pytalem (?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d007 Napisano 7 Maj 2006 Share Napisano 7 Maj 2006 jazlowiak: Agresja ? Dobre sobie. A kto to straszył wojną z mediami" ? Nie przypomina sobie Kolega swoich słów ?Ja zaprawde nie rozumiem Twojej ignorancji i hipokryzji. Moje pytania były za mało cywilizowane czy może po prostu za trudne ?Temat nie tyczy się grup kawalerii harcerskiej a grup rekonstrukcyjnych. Jeżeli piszemy o rekonstrukcji Pułku 3 Ułanów Śląskich to piszmy o rekonstrucji historycznej a nie o umundurowaniu harcerskim, które jak sam Kolaga napisał NIE JEST umundurowaniem GRH !!!cytat: A tu masz Marka babulewicza - wzór oficera rekonstrukcji wrzesniowego oficera - nie w mundurze rekonstrukcyjnym, a w mundurze drużyny kawalerii harcerskiej. Doskonale widać, ze ten mundur jest wzorowany na mundurze wz. 36, ale nie jest to mundur GRH." koniec cytatuNic mi do umundurowania harcerskiego. Jednak w aspekcie rekonstrukcji historycznej zdjęcie ułana" na koniu w barwach Pułku 3 Ułanów Śląskich z lilijką" (przepraszam za określenie, ale nikt mądry nie wyjaśnił mi jak to się fachowo nazywa, i nie ma tu żadnej kpiny z mojej strony) na czapce nie jest zgodne z realiami.Z drugiej jednak strony odnosze się z podziwem dla drużyny Pana Romka Ficka i ich wkładu w rozwój Bzury.Jednak nie odczuwam potrzeby szperania w źródłach" bo mnie temat harcerskich grup kawaleryjskich i ich umundurowania harcerskiego totalnie nie interesuje. Jak już wspomniałem wcześniej rozmawiamy o rekostrukcji historycznej a nie harcerstwie ! Więc jeżeli mówimy o grupie Pana Romka Ficka w aspekcie rekonstrukcji historycznej Pułku 3 Ułanów Śląskich to nie rozumiem po co Kolega porusza temat umundurowania harcerskiego ? Mnie interesuje zgodność w rekonstrukcji ułanów śląskich !Uwagę o moich snach pozostawiam bez komentarza, bo niestety jej forma nie podlega zasadom cywilizowanej dyskusji ;PMoge tylko dodać, że miewam bardzo przyjemne sny :DZdjęć niestety nie mogę tutaj zamieścić. Członkowie grupy są obecni na tym forum i jeżeli uznają to za zasadne to sami zamieszczą zdjęcia. Zresztą także bywają na zawodach kawaleryjskich i osiągają czołowe wyniki. Jeżeli Kolega bywa to zapewne Kolega widział a żywo". Pozdrawiam d007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akagi Napisano 7 Maj 2006 Share Napisano 7 Maj 2006 Chłopy, czy wy się naprawdę musicie kłócić kto jest lepszy?Paweł,d007 - naprawdę nie macie nic lepszego do roboty?Czyta to cała Polska i jaki z tego wniosek wysuje?Że ci od Wyr nie lubia tych od Bzury.A ci od Bzury nie lubia tych z Wyr.Przecież to bzdura. I nie jest to prawda. Nie ma leszych i gorszych, każdy robi swoje na miarę swoich możliwości. I bardzo dobrze. Ja bywałem na Wyrach ( w tym roku nie pojadę z jedego podstawowego powodu osobistego - ślub brata jest mi ważniejszy), a koledzy z Wyr bywali na Bzurze - w roku 2005 sam oprowadzalem delegacje z Wojtem Gminy Wyry po naszej imprezie i w tym roku także zaproszę kolegów ze Śląska. Ja nie rozumiem tej nienawiści. Po co? Dlaczego? czy to komukolwiek coś pomoże?Reasumując - temat o lepszości grup jest ... zbędny ( najlagodniejsze slowo jakie mi przyszło do łba) Mieszanie do tego UROJONEJ rywalizacji pomiędzy imprezami rekonstrukcyjnymi jest wręcz szkodliwe dla całego ruchu.to pisałem ja Haber, i tyle mam do powiedzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Conquer Napisano 7 Maj 2006 Share Napisano 7 Maj 2006 a wycieczki i roztrząsanie cytatów to może na priva, bo widac, ze rozmawiaja osoby co sie znaja i lacza je nawet jakies emocje :\\ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazlowiak Napisano 7 Maj 2006 Share Napisano 7 Maj 2006 Nowy Przegląd Kawaleryjski odmówił komus patronatu medialnego? Poprosze o przypomnienie, bo jakoś nie pamiętam. Ale jak pisałem, mogę nie pamiętać, bo nie jestem wszak nieomylny:-)A może chodzi Ci o decyzję Komitetu Organizacyjnego Wyr odmowy wobec propozycji objęcia patronatu medialnego na imprezą przez Do Broni!"? Proszę o uszczegółowienie, bo nie bardzo wiem o co chodzi?Atakujesz harcerzy nie za mundury GRH ale za to, ze noszą na swych mundurach odznaki i oznaki organizacji harcerskiej. A zaraz piszesz, że interesują Cię mundury GRH. Rozróżnij, że są dwa różne typy mundurów, które mimo posiadania pewnych wspólnych elementów są jednak odmienne. Romek Ficek występując jako GRH ma mundur rekonstrukcyjny, podobnie jak moja drużyna. A tego jak się nosi mundur rekonstrukcyjny to większość członków GRH uczy sie od Marka, który w środowisku jest nazywany wzorcem z Sevres pod Paryżem. Co do wyników Ułanów Lubelskich vel 1 Pułku KOP to gratuluje im sprawności i wyszkolenia. Miałem okazję ich parę razy spotkać i uważam, że dróg do kontynuowania tradycji kawaleryjskich jest dużo i nie koniecznie są one identyczne dla wszystkich. Z tego powodu jest rekonstrukcja w Ossowie i w Wyrach i Bzura. To wolny Kraj i każdy ma prawo budowania własnej wizji historii WP.Więcej mozna zrobic dla rekonstrukcji szukając wspólnych mianowników niż dzieląc środowisko, z powodu mniejszych czy większych problemów między osobami.O czym uprzejmie informuję, zapraszając do dalszej dyskusji na priva.jazlowiak dobroni@hot.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d007 Napisano 7 Maj 2006 Share Napisano 7 Maj 2006 Akagi:Nie ma żadnej nienawiści. Mnie też zależy na tym, aby organizatorzy imprez rekonstrukcyjnych współpracowali ze sobą a nie rzucali sobie kłody pod nogi. Wiesz jednak, że różnie to bywa. Mam nadzieje, że wszystko wróci do normy.Ja ze swojej strony życze Wam wszystkiego najlepszego.My nigdy nie traktowaliśmy Bzury jako rywala. Wręcz przeciwnie, ta impreza jako ajstarsza" była dla nas inspiracją.jazlowiak:Naprawde nie mam juz ochoty na kolejne waśnie. Wiesz o jaki patronat chodzi ( Do Broni" ), i wiesz dlaczego zrezygnowaliśmy. Nie ma sensu tego roztrząsać.Uważam, że redakcja DB zachowała się nie fair. Było, minęło. Zostawmy już temat harcerzy. Chwała im, że są. My także współpracujemy z harcerzami i jest OK. Jeżeli ktoś ze środowiska harcerzy się poczuł urażony to przepraszam.Zaznaczyłem tylko fakt drobnych niezgodności w umundurowaniu GRH. Cieszy natomiast fakt, że jest grupa co rekonstruuje naszych śląskich ułanów :DPozdrawiam d007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Conquer Napisano 7 Maj 2006 Share Napisano 7 Maj 2006 eeeh te emocjeteraz kumam, to pojedynek, a sekundują obecni na forumwalka do pierwszej krwi czy do wykrwawienia ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rekuc Napisano 7 Maj 2006 Share Napisano 7 Maj 2006 Tak Szanowni Koledzy ! Zawsze szukamy TEGO co nas dzieli , a nie tego co nas łączy ! To chyba nosimy w genach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rekuc Napisano 7 Maj 2006 Share Napisano 7 Maj 2006 I jeszcze jedno ! Nie warto robić z TEGO Targowicy, bo wiadomo do czego to prowadzi ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilo Napisano 7 Maj 2006 Share Napisano 7 Maj 2006 brawo rekuć !!!!!pozatym mozemy powiedzieć ze 8 ppleg i 7 p.ułanów nie wspomne juz nawet o 1 KOP to tez jedna grupa ,a mimo to to 3 różne grupy .ja tez chciałbym żeby połaczyć grupy w jedną ale jak to powiedział jeden z moich przedmówców to jest nie mozliwe .wiec moze zostawmy to tak jak jest i róbmy swoje bo naprawde nie ma o co kopi kruszyć bo naprawde jest narazie dobrze w naszym srodowisku i poszukajmy tego co nas łączy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rekuc Napisano 7 Maj 2006 Share Napisano 7 Maj 2006 Właśnie TEGO co NAS łączy jakoś brakuje,bo niektórzy Koledzy wolą widzieć różnice między NAMI (rekonstruktorami),niż wszystko co NAS jednoczy w naszej idei ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steiner7 Napisano 8 Maj 2006 Share Napisano 8 Maj 2006 No brawo Panowie, piękna dyskusja o...niczym. Prowokator" zrobił swoje! Proszę tylko o wyjaśnienie: dlaczego podobnych pyskówek nie uświadczysz w środowiskach grup PSZ-owskich, Amerykańskich, Radzieckich czy Niemieckich.Jest w tym jakies drugie dno, czy ktoś ma ukryte kompleksy. Panowie! Więcej pikanterii, bo fajnie się czyta podobne bzdety przed snem. Trochę jak polska tele-nowela. Więcej czadu!. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steiner7 Napisano 8 Maj 2006 Share Napisano 8 Maj 2006 I jeszcze jedno. Panowie!Bierzcie przykład ze środowiska napoleońskiego, które realizuje zasadę Napoleona: maszerujmy oddzielnie, ale walczmy razem". Byle popierdółka napoleońska to kilkaset osób z artylerią i kawalerią i godnymi pozazdroszczenia obozami wojskowymi. Ludzi wciąż przybywa i przybywa. U Was można zauważyć rozwój przez podział. Zróbcie sobie listę grup i ich liczebności. Z tego co pokazujecie można odnieść wrażenie, że jest 20 grup po 5 osób średnio, i każdy przekonany o swojej nieomylności. Pozdro!Andrzej Skolik1.Pułk Piechoty Legii NadwiślańskiejGrupa działa od 2000 roku i w chwili obecnej liczy ponad 50 członków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Conquer Napisano 8 Maj 2006 Share Napisano 8 Maj 2006 No niestety gadki na tamat imprez z II WŚ wcześniej czy póżniej zaczynają przypominać gorzkie żale, a ten to nie przyjechał, a tamten to to itd. Kto jest lepszy? Ten kto stara się ja najwierniej pokazać historię, bo taki jest chyba cel rekonstrukcji.Bo inaczej to będzie NIC,nie rekonstrukcja tylko PIC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.