Seb Blatter Napisano 21 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 21 Kwiecień 2006 Dzisiaj o 23:40 TVP3 ma pokazać film pt. Wyrok na Franciszka Kłosa" Andrzeja Wajdy.Link o filmie:http://www.filmweb.pl/Film?id=11819Niestety nie miałem okazji go zobaczyć. Niewiem może kogoś zainteresuje to sobie oglądnie :)Jak chcecie, wpisujcie opinie na jego temat.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 21 Kwiecień 2006 Share Napisano 21 Kwiecień 2006 Widzialem to kilka lat temu, wtedy mi się podobało - niezla rola Mirosława Baki. Chętnie rzucę okiem czy mi się nadal podoba ;) Dzieki za info. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 21 Kwiecień 2006 Share Napisano 21 Kwiecień 2006 Wreszcie pokazali tam porządniejsze mundury żandarmów niemieckich. Tylko to MP coś za wolno strzelało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grba Napisano 21 Kwiecień 2006 Share Napisano 21 Kwiecień 2006 Film nakręcony na podstawie opowiadania wielkiego pisarza Stanisława Rembeka. http://free.polbox.pl/a/agawaow/str_remb.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike110 Napisano 21 Kwiecień 2006 Share Napisano 21 Kwiecień 2006 Widziałem i polecam. Ciekawie przedstawione wojenne układy" wśród mieszkańców małej miejscowości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Blatter Napisano 22 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 22 Kwiecień 2006 Również polecam (w końcu oglądnąłem, choć z drobnymi problamami). Bardzo dobry film z trochę teatralnym zacięciem. A co sądzicie o głównym 'bohaterze' Franciszku Kłosie?Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grba Napisano 22 Kwiecień 2006 Share Napisano 22 Kwiecień 2006 Za chwilę Franciszek Kłos wraz z funkcjonariuszami Ordnungspolizei zastrzeli stojących nad dołem Żydów i ukrywających ich Polaków... Opowieść o Judaszu.Polecam dziennik okupacyjny Rembeka. W roku 1943 Rembek zanotował: Przycichł nieco terror tajnych organizacji, za to wzmógł się niemiecki". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalczewski Napisano 22 Kwiecień 2006 Share Napisano 22 Kwiecień 2006 Jednak potyczka (na na finiszu filmu) miedzy niemcami a naszym uchem oporu" to naprawde badziew. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yorik Napisano 23 Kwiecień 2006 Share Napisano 23 Kwiecień 2006 Film niezły, tylko wg mnie Żmijewski grał gestapowca sztucznie i sztampowo,wg schematów. Jednocześnie zastanawia mnie skąd wziął się funkcjonariusz o tak wysokim stopniu takiej dziurze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grba Napisano 23 Kwiecień 2006 Share Napisano 23 Kwiecień 2006 Jeżeli komuś w takim filmie brakuje ekspresyjnych scen batalistycznych, to nie dla niego był ten film. Gestapowców znamy tylko z filmów i na pewno każdy ma swoje wyobrażenie na temat sztuczności lub naturalności w kreowaniu ich postaci. Przyjmijmy, że wiarygodnie zagrał gestapowca, skądinąd komediowy aktor jakim był Dudek Dziewoński w akazanych piosenkach" z 1947 r.Kłos jest postacią jak najbardziej autentyczną. Rembek zapisał rzeczywistość okupacyjną w małym miasteczku, w Grodzisku Mazowieckim.W dzienniku okupacyjnym Rembek 5 stycznia 1942 zanotował: trudnością kupiłem pół kilo słoniny, gdyż Kłos z Walchą rozganiał sprzedających. Nazywają to oni 'nalotami'". A więc i Walcha jest autentyczny: Walcha, tłumacz policji w Grodzisku, który chwali się, że własnoręcznie zastrzelił już 48 osób, a jeszcze dwie ma jutro zastrzelić w Jaktorowie, ma nieprzyjemności z powodu zabicia Brylówny i jej lokatorów w Milanówku. Podobno jakaś komisja stwierdziła, że nie byli to Żydzi. Wydaje mi się to bajką" (6 czerwca 1943). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihura Napisano 7 Listopad 2009 Share Napisano 7 Listopad 2009 Właśnie jestem po.Film troche sie ślimaczy.Nie rzuca na kolana.No i Żmijewski? Dopiero po filmie dowiedziałem się,że zawiera w sobie fakty.pzdrps.Niemcy na mundurach mają pomarańczowe naszywki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 8 Listopad 2009 Share Napisano 8 Listopad 2009 Zerknij na mundury: http://www.germanmilitaria.com/WaffenSS/06PolizeiHeadgear.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihura Napisano 8 Listopad 2009 Share Napisano 8 Listopad 2009 Dzięki bjar za mała lekcję. Nigdy nie pomyślałbym,że 70 lat temu preferowano orange" Jako mundurowy dodatek? Rozumiem,że z daleka krzyczy-Uważaj,jestem kimś ważnym"(zaczerpnięte z przyrody) Ale z drugiej strony- to idealny cel przy blasku księżyca.pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piett Napisano 8 Listopad 2009 Share Napisano 8 Listopad 2009 mihura -> Skoro dywizje pancerne ukolorowały się na różowo, to w sumie pomarańcz nie powinien w tej formacji dziwić już nawet:P. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihura Napisano 9 Listopad 2009 Share Napisano 9 Listopad 2009 Które dywizje pancerne ukolorowały się na różowo? Piett.Dobranoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piett Napisano 10 Listopad 2009 Share Napisano 10 Listopad 2009 Chodziło mi oczywiście o pagony jednostek pancernych, jak wiadomo z elementami różowego:). Co prawda tu w przypadku żandarmów chodziło o kołnierzyki ale i tak się skojarzyło mi z ich kolorystyką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolfik1 Napisano 4 Grudzień 2009 Share Napisano 4 Grudzień 2009 Jutro na Kino Polska o 20,30 bedzie powtórka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mek100 Napisano 5 Styczeń 2010 Share Napisano 5 Styczeń 2010 Znakomity Mirosław Baka w roli tytułowej:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.