THOMEKK Napisano 8 Wrzesień 2006 Napisano 8 Wrzesień 2006 Znalazłem coś takiego... nie wiem czy to z Polski... podejrzewam, że tak.
THOMEKK Napisano 10 Wrzesień 2006 Napisano 10 Wrzesień 2006 Jotes miałeś rację... dziękuję za pomoc;-)To właśnie wspomniana wyżej fotka. Sądzę, że jest zrobiona w Polsce. Nieźle oberwał... zastanawiam się, z jakiego działa oberwał i czy w czasie uderzenia byli na nim niemieccy chłopcy;-) W każdy razie za takie trafienie należą się medale polskim żołnierzom!!Fotka jest ze strony WorldWarIIdaybyday
THOMEKK Napisano 10 Wrzesień 2006 Napisano 10 Wrzesień 2006 Aha...dodaję, że fotka była rzekomo zrobiona w czasie walk we wrześniu w Polsce, więc napewno jest z Polski ;-)
Gebhardt Napisano 11 Wrzesień 2006 Napisano 11 Wrzesień 2006 Ciekaw jestem gdzie to zrobione. Scena odpowiada opisom rozbicia kolumny motorowej przez nasze czolgi z 1 baonu nad Prudka.
J-23 Napisano 11 Wrzesień 2006 Napisano 11 Wrzesień 2006 Jeżeli to coś pomoże to powyższa fotka jest z albumu pt. 2.leichte Division in Poland 1939"http://chrito.users1.50megs.com/photos/2leipolen/2lei1.htm Śledząc szlak bojowy 2leDiv można wywnioskować kiedy i gdzie i od kogo tak oberwali.
acer Napisano 11 Wrzesień 2006 Napisano 11 Wrzesień 2006 Pewnie okolice Kielc.2 dywizja lekka zajęła moje miasto - wraz z Lelowem, i Szczekocinami. Wsławiła sie wieloma mordami na ludności cywilnej /palenie domostw, wrzucanie ludzi do studni i potem granatów w odwecie oporu WP/ i rosztrzeliwanie pojedynczych udających się do niewoli żołnierzy WP.I jeszcze ta świnia Reichenau. Dobrze że zdechła jeszcze w wojnę./mam nadzieję że nie mógł się załatwić i go sparaliżowało przed śmiercią/
Gebhardt Napisano 11 Wrzesień 2006 Napisano 11 Wrzesień 2006 No to Prudka odpada - tam oberwala 1 PzDiv.
PiotrRadz Napisano 12 Wrzesień 2006 Napisano 12 Wrzesień 2006 Czy ta skorupka na górze to przypadkiem Sochaczew?
jotes Napisano 16 Wrzesień 2006 Napisano 16 Wrzesień 2006 Kurcze, nie mogę odnaleźć tego zdjecia na ebay, ale wydaje mi się, że z opisu wynikał Brześć Litewski.
balans Napisano 17 Wrzesień 2006 Napisano 17 Wrzesień 2006 Acer, jeżeli chodzi o kieleckie, to mój ojciec wspominał, że jak wracał z tułaczki ze wschodu w październiku 1939 roku to pod Wiślicą" widział na drodze dwa zniszczone PzKpfw I. Ponieważ stały blisko zabudowań, to Niemcy wyrwali sztachety z płotu i pochowali czołgistów w ogródku, tuż pod samymi oknami chałupy [cztery groby]. Piszę o tym, bo jak oglądam niektóre zdjęcia np. Jotesa, to sceneria jak ulał pasuje, no ale to jeszcze oczywiście o niczym nie świadczy, bo tych jedynek to trochę nasi w 39 ubili.Pozdrawiam balans
acer Napisano 22 Wrzesień 2006 Napisano 22 Wrzesień 2006 Interesujące - efekt wewnętrznej eksplozji ???Pocisk artyleryjski rafił w wieżyczkę ??????
jotes Napisano 22 Wrzesień 2006 Napisano 22 Wrzesień 2006 Wydaje mi się, że zdjęcie tego (?) 35(t) jest w którejś monografii. Podane jest tam m.in. nazwisko dowódcy wozu, ale czy przyczyna tej destrukcji, to nie pamiętam. Sprawdzę przy okazji...
jotes Napisano 23 Wrzesień 2006 Napisano 23 Wrzesień 2006 Zgadza się, dowódcą tej maszyny był Lt. Wendtl, a została zniszczona ogniem polskiej artylerii.
acer Napisano 23 Wrzesień 2006 Napisano 23 Wrzesień 2006 No to pan Leutnant długo sobie nie powojował .
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.