Skocz do zawartości

Ciemnoniebieski Świat

Pawel_rrr

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam.
http://www.odkrywca.com.pl/pokaz_watek.php?id=150980#151167
już zdążyłem obejrzeć. Na kolnaa mnie nie powalił...
Pozdro.
Napisano
Nie dziwię się porównaniom z Pearl Harbor" - mi też od razu nasunęło się takie skojarzenie. I powiem, że Czesi wykorzystując zapewne znacznie mniejsze środki uzyskali znacznie lepszy niż Amerykanie efekt.

Pozdrawiam
Leuthen
Napisano
Po kiego zatem tworzyć kolejny wątek? :)
To, że film ten jest znakomicie nakręcony, niemal doskonały technicznie, dopieszczony warsztatowo, świetnie zmontowany i okraszony niesamowitymi zdjęciami, to już powiedziano niejednokrotnie. Ale jest on również wspaniałym hołdem dla czeskich pilotów, których rola w obronie Anglii została nieco zapomniana.
Jaka z tego konkluzja? Ano taka, że Czesi mimo dalece mniejszej liczbie chwalebnych poczynań na tle ich historii, potrafią takowy hołd swoim bohaterom złożyć. Polacy natomiast wolą kręcić głupawe komedie z Pazurą, dla chłopców w dresach, a jeśli ktoś już bierze się za kino wojenne (a raczej brał, bo w polskiej kinematografii kino wojenne od dawna jest tematem martwym), to kręci następne, rzewne, metaforyczno-alegoryczne rozliczenie z bolesną przeszłością narodu, zamiast widowiskowego, merytorycznie poprawnego filmu z porządnym scenariuszem.
Napisano
Informacje o filmie i trailery mozna znaleźć na:
http://www.sonyclassics.com/darkblueworld

Teraz Czesi bedą kęcić" film o 11 Batalionie - Wschodnim, czyli żołnierzach, którzy walczyli w Tobruku (byli tam zresztą przydzieleni do Samodzielnej Brygady Strzelców Karpackich).
Napisano
Kol. jacenty2004L, lepiej niech kręcą bo jak nie to przy dzisiejszej chęci młodzieży do czytania nie będą wiedzieć „ Co to Westerplatte?I gdzie to jest?”
Pozdrawiam
  • 2 weeks later...
Napisano
Sobota 6 maja godzina 20.15 TVP 1
Gdyby ktoś wreszcie zrobił podobny film o polskich pilotach ... opowiedzieć o ludziach i ich losach z ludzkiego" punktu widzenia, nie zapominając o sekwencjach pełnych efektów specjalnych i wojennego sprzętu.
Napisano
... w tym filmiem nie zapomniano o tym i co wazne bez martyrologii, symboliki, uciekania sie do metafor i alegorii (jak to lubuje sie nasze kino) Svorakom po prostu" udalo sie pokazac jaki los czekal zolnierzy z achodu" :(
Napisano
Nasi niech sie lepiej nie biorą za filmy wojenne ,znowu bedda takie sceny batalistyczne jak w np Śmierć jak kromka chleba" albo w tym filmie ,polskiej prod o Wojtyle Karolku :\\
Napisano
Mowcie co chcecie mi sie film podobal - broni sie tym, ze jest, a my o Bitwie o Anglie do dzis nie mozemy zrobic filmu, co uwazam za zenujace...
Ciekawa byla scena jak kamera (chyba ze 2 razy) przeleciala przez deszcz spadajacych lusek :)
No i kurvva" po ichniemu tak samo brzmi :)
Napisano
Mnie ten film nie porwał wcale:( powiem tak Film jak każdy czeski film miał być o czymś ciekawym a był zupełnie o czymś innym. Nie zaskoczył mnie niczym, spodziewałem sie czegoś więcej!

pozdrawiam
Piotrek
Napisano
Witam szanownych kolegów! Film również oglądałem ale jakoś nie zrobiłna mnie wrażenia. Nie wiem jak Wam ale mi cięgle przypominała się Sprawa Honoru" i oczywiście byłem zły że Polacy nie nakręcili czegoś takiego o naszych pilotach. Jedyna nadzieja ;) w prezydencie K. może jeżeli znalazły się pieniądze na rekonstrukcje Liberatora dla Muzeum Powstania Warszawskiego to dla edukacji patryiotycznej młodego pokolenia powstanie powiedzmy adaptacja Dywizjonu 303" w reżyserii (napewno już wiecie kogo) speca od ekranizacji lektur pana WAjdy.
Pozostaje czekać i ...
P.S. Zubacha to mógłby zagrać Zapasiewicz :)
Napisano
Proszę, tylko nie Wajdy ... bo będzie przegadane. Lotnicy zamiast isc na dziewczyny beda gadali wzniosle monologi, a samoloty beda lataly symbolicznie - metaforycznie z moralnym niepokojem :))))
Napisano
Witam. W najbliszych latach nie bedzie żadnej super produkcji wojennej a dlaczego odpowiedz jest prosta śp. Papież Polak nie miał żadnego epizodu w mundurze w swojm życiu.Oglądałem ten Czeski film bardzo synpatyczny chciałbym że choć w połowie u nas tak kręcono bo my tematów mamy setki z okresu IIWŚ. Pozdrawiam.
Napisano
Film bardzo fajny, wlaśnie go obejrzałem. Zdecydowanie warty obejrzenia i tylko można żałować, że my nie potrafimy nakręcić czegoś takiego o naszej historii. Widać nie trzeba mieć miliardów dolarów żeby zrobić interesujący film. Ciekawe skąd wzieli tyle latających Spitfire'ów. Czy może to tylko 1-2 zdublowane cyfrowo ?
Napisano

Karol Wojtyła zaliczył w latach 1935-37 zajęcia w ramach Przysposobienia Wojskowego (foto).
20 czerwca - 17 lipca 1938 jako poborowy odbył służbę w 7. Batalionie 9. Kompani Junackich Hufców pracy w Żubrzycy Górnej, 12 lipca 1938 został odznaczony odznaką pamiątkową Junackich Hufców Pracy.
Wbrew temu co bredzi niejaki Dawid Irwing, nie został zmobilizowany w 1939r. i nie brał udziału w walce.

Napisano
Mamy pretensje do obcych, że krzywdzą nas w swoich opowieściach o II wojnie światowej. Kto ma opowiedzieć naszą historię? Obcy?
Napisano
Dwa latajace Spity powielane" w niektorych planach ogolnych nawet kilka razy. Co ciekawe ujęcia w kabinach maszyn nie byly krecone w studio :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie