Skocz do zawartości

Prawda o Świerczewskim

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
To prawda. Do wyroków kary śmierci proszę dodać skazanych na wieloletnie więzienie. To oni najwięcej mogą o Świerczewskim powiedzieć jaki był...
  • 3 weeks later...
  • Odpowiedzi 302
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Nie Engelsa, tylko Marksa [tego starego z brodą]. To były portrety w solidnych ramkach, które można było kupić za niewielkie pieniądze, bo władze PRL-u dofinansowywały propagowanie komunistycznej ideologii. A ponieważ Polak potrafi i wystarczyło tylko dorobić Marksowi złotą aureolę to robiły dość masowo po jarmarkach za św. Józefa. Ironia losu polega na tym, że jedna z teorii głosi, że korzenie komunistycznej ideologii sięgają Palestyny z przed 2000 tyś. lat...
Napisano
A pierwszym agitatorem socjalizmu i wrogiem zgniłego kapitalizmu w świątyniach był niejaki Jezus Chrystus.
Razem ze swoimi uczniami a potem świętymi stworzył komórkę podstawowej organizacji partyjnej.

Tylko Judasz zdradził na rzecz kapitalizmu za srebrniki.

Kto wie, może jest w tym jakiś sens ?
Napisano
przypowieśc o robotnikach w winnicy jest zdecydowanie kapitalistyczna i liberalna. w szczególności pochwala wolność zawierania umów.

natoomiast przypowieść o talentach także pochwala dokonywanie inwestycji jako właściwej altrnatywy dla bierności powszechnej w ustrochach socjalistycznych.

itp itd...
Napisano
... Trudno jest kupcowi ustrzec się przestępstw, a handlarz nie będzie wolny od grzechu."

...Bardzo wielu zgrzeszyło dla zysku, a ten, kto stara się wzbogacić, odwraca oko.
Jak kołek wbija się między kamienie ze sobą spojone, tak grzech się wdziera między sprzedaż a kupno."

...Błogosławiony bogacz, którego znaleziono bez winy, który nie gonił za złotem.."

Mądrość Syracha

Przypowieść o obrotnym zarządcy ? -

takie niekapitalistyczne umarzanie części długów.
Napisano
Nie wiem, jeszcze się nie odnieśli,
natomiast prof. Wieczorkiewicz i prof. Eisler podejrzewają Judasza, że był agentem NKWD. Piłat też miał donosić.
Napisano
Prędzej wielbłąd przejdzie przez ucho igielne niźli bogaty dostanie się do Królestwa Niebieskiego", i drugie mniej więcej jakoś tak Rozdajcie majątki ubogim i podążajcie za mną zmieniać świat". Ciekawe co na to duch gen. Świerczewskiego, bo to w końcu o nim ten wątek.
  • 6 months later...
Napisano
Świerczewskiego zastrzelił Polak, co więcej żołnierz Ludowego Wojska Polskiego asłany przez kierownictwo partii". Żaden Ukrainiec, którzy to mieli pecha atakować w ten dzień sotnią Bira posterunki polskie, ani żaden NKWD-zista. Po prostu żołnierz Ludowego Wojska Polskiego. Służył on w oddziale, który tego dnia wizytował Walter, albo nawet był jego podkomendnym. To jest nieważne - ważne, że był tam wtedy i wykonał swoje zadanie. Polak a nie UPA podkreślam :>
Skąd ta pewność?
Otóż wyobraźcie sobie koledzy, że krótko po zdarzeniu go złapano, tak tego zamachowca, żołnierza LWP, który wszystko wyśpiewał zdumionym kolegom. Oj srali oni w gacie równo ze strachu... i woleli milczeć... Nie wiem co potem zrobili z zamachowcem, pewnie w ogóle woleli zapomnieć, że go schwytali.. tak na 45 lat do upadku PRLu.. a nawet i dłużej.
Skąd o tym wiem? Powiedzmy, że nie mam podstaw nie wierzyć dziadkowi (dosłużył się kaprala pod Świerczewskim" jak sam mówił) i jego kumplom z rodzinnych stron wysłanych zaraz po wojnie w Bieszczady do walk właśnie z UPA i z podziemiem polskim.. dziadek sam zahaczył o BCh i nie rozumiał dlaczego ma teraz gonić Polaków po Bieszczadach, dlatego nigdy o tym nie wspominał za głośno w rodzinie. Teraz wiem także ze się bali tej afery ze Świerczewskim... Teraz to jest jasne dla mnie całkowicie - to dlatego jest tyle wersji żołnierzy, różniących się od siebie co do godziny i do tego co robili.. Oni po prostu się bali, a ten żołnierz na pewno nie działał sam...

Prowokacja mająca na celu rozpoczęcie Akcji Wisła się udała, Akcja była przygotowywana od dawna - Korpus bezpieczeństwa po prostu sobie nie radził.
Walter był pijakiem i debilem strategicznym. Na początku Barbarossy stracił wszystkich ze swojego oddziału, zostało mu 10 ludzi.... w Budziszynie też dał ciała, ze hej. Ponadto wiedział o działalności czerwonych w Hiszpanii. Po prostu świetny kandydat na odstrzał i zrobienie z niego bohatera narodowego...
Napisano
herbstnebel-Świerczewski zginął od rany rykoszetem kuli - i tego żadna teoria nie zmieni
Twoja wersja byłaby prwdopodobna gdyby temu żołnierzowi wypalił karabin a rykoszet utkwił w Swierczewskim- Ale chyba takim mistrzem strzelectwa rykoszetowego to on nie był
Napisano
EE to nie tylko jego historia, chciałbym zaznaczyć, ale pewnej grupy ludzi się znających, którzy tam wtedy byli i to przeżyli ;-)
Raczej nie mam powodów żeby w to wątpić.. A nazi flagi z Wietnamie? No cóż, porąbało mi się ze swastami i z filmem, niemniej co do obnoszenia się żołnierzy US ze swastami i to nawet czarnoskórych dowody przedstawiłem ;-)
Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie