Widd39 Napisano 13 Listopad 2007 Napisano 13 Listopad 2007 Uśmiech do kolegów - kolejny TK 20 mm znisczony we wrześniu :)
leszek01 Napisano 14 Listopad 2007 Napisano 14 Listopad 2007 http://www.allegro.pl/item268903207_t_polski_czolg_rozpoznawczy_tks_1939r.html
jotes Napisano 14 Listopad 2007 Napisano 14 Listopad 2007 Wygląda na to, że zdjęcie wymaga ode mnie zrewidowania niektórych poglądów co do wyposażenia polskich tankietek. I będę chyba musiał przeprosić autora jednego ;)
Widd39 Napisano 14 Listopad 2007 Napisano 14 Listopad 2007 Hehe, jotes ważne że jest i przyznam, że w grze bardzo sprawna. A co do tej fotki 1939, to czy ja się myle, ale za nią jest kolumna Polaków, a nie Niemców... Hełmy wyglądają na polskie, a nie niemieckie...
jotes Napisano 14 Listopad 2007 Napisano 14 Listopad 2007 A no właśnie. Pierwszy raz widzę naszą tankietkę z takimi reflektorami na błotnikach. Właściwie, to pewnie nie pierwszy raz, ale wcześniej brałem je wszystkie za niemieckie przeróbki...
jotes Napisano 14 Listopad 2007 Napisano 14 Listopad 2007 Przy okazji można się pokusić o identyfikację ciężarówek w tle, bo ja się nie znam.
Mi.Der Napisano 17 Listopad 2007 Napisano 17 Listopad 2007 Na szczeście dla uporządkowanej wizji świata ;-) motocykl z wózkiem to nie CWS, a ciężarówka po prawej to typowy niemiecki Blitz (po lewej nie wiem).
polsmol Napisano 17 Listopad 2007 Napisano 17 Listopad 2007 Tankietka jest ewidentnie po niemieckich przeróbkach, ale co to za wojsko z tyłu, nie wiem. Niewykluczone, że to Niemcy. Kontury hełmów nie są zbyt dobrze widoczne.
jotes Napisano 17 Listopad 2007 Napisano 17 Listopad 2007 Zdjęcie rzeczywiście zagadkowe. Widział ktoś iemiecką" tankietkę z Hotchkissem? Hełmy (na powiększeniu z aukcji) prawie na pewno nie są niemieckie. Koncepcja sojusznicza (Bałkany?) też raczej odpada ze względu na rodzaj budownictwa i (chyba?) polskie godło państwowe na wysokim budynku w tle. Czy Blitz i motocykl inny od Sokoła były aż takim ewenementem w polskiej armii przed '39?
Mi.Der Napisano 17 Listopad 2007 Napisano 17 Listopad 2007 Niemieckie tankietki z Hotchkissami sa na szeroko znanym zdjęciu trzech TKSów w kamuflażu z ostrym podziałem kolorów. A czy znasz jakiekolwiek przypadki wykorzystania Blitzów i motocykli z wózkiem po prawej innych niż CWS w polskiej armii?.. Ta druga cieżarówka, o ile nie mogę jej zidentyfikować (chociaz znalazłem zdjęcie trochę podobnej w niemieckiej słuzbie), tym bardziej nie była z kręgu używanego w WP.
sten Napisano 17 Listopad 2007 Napisano 17 Listopad 2007 Witam,jotes mi te zdjecie kojarzylo sie z tym ujeciem:http://www.odkrywca-online.com/forum_pics/picsforum5/tks32chorwacja.jpg
Widd39 Napisano 18 Listopad 2007 Napisano 18 Listopad 2007 I jak dla mnie temat wyjaśniony :)))Popatrzcie na żołnierza w tle, po lewej.To nie jest niemiecki hełm, podobny do wz.31 i identyczny jak na tym zdjęciu powyżej. A może kręcą film propagandowy? :)
wiluś Napisano 18 Listopad 2007 Napisano 18 Listopad 2007 Wydaje mi się,że pierwszy motocykl ma silnik boxer, co potwierdza trop chorwacki.
jotes Napisano 18 Listopad 2007 Napisano 18 Listopad 2007 Skłonny jestem uznać wyjaśnienie z Chorwacją jako najbardziej prawdopodobne. Właściwe jedyne co mi nie pasuje, to domniemane godło na budynku. Na 100% nie jestem w stanie go zidentyfikować, ale zgadza się kształt i ogólny zarys białego orła. Chyba, że tutaj zachodzi też jakaś zbieżność z innym symbolem.
Mi.Der Napisano 18 Listopad 2007 Napisano 18 Listopad 2007 Zdjęcie to ukazało się istotnie w jakiejś polskiej broszurce o broni pancernej Chorwacji i Finlandii jako chorwackie tankietki... ALE Regenberg w Captured tanks in German service", a co istotniejsze, Spielberger w Beute Kraftfahrzeuge und Panzer der Deutschen Wehrmacht" przedstawili je jako TKSy podczas kręcenia filmu propagandowego (Widd39: brawo!)
jotes Napisano 18 Listopad 2007 Napisano 18 Listopad 2007 Sprawdzę u Spielbergera, jakoś nie przypominam sobie, żeby coś tam było na temat jakiegoś filmu ;) Poza tym nie przypominam sobie też, żebym widział gdzieś niemieckich żołnierzy (czołgistów?) w takich charakterystycznych furażerkach.
jotes Napisano 18 Listopad 2007 Napisano 18 Listopad 2007 No i jeszcze dochodzi ten dość egzotyczny kamuflaż...
Mi.Der Napisano 18 Listopad 2007 Napisano 18 Listopad 2007 Nie mówię, czy to Niemcy, czy Chorwaci; mówię, że dwóch niemieckich autorów zaliczyło to zdjęcie do eute Fahrzeuge" :-) A dokładniej u Spielbergera stoi: Kleinpanzer TKS waehrend der Dreharbeiten fuer einen Propagandafilm (BA)". Nie znam co prawda niemieckiego, ale...
Widd39 Napisano 19 Listopad 2007 Napisano 19 Listopad 2007 Popieram koncepcje. Nie może być mowy o innym malowaniu, czy ubiorze załogi. Przecież dla filmu nie przemalowywaliby tankietek w służbie (widz się nie znał i nie mógł się znać). Załoga ma inne mundury, a wystarczy, aby w kabinie siedziała i ich nie widać. Motocykle BMW? TO co powyżej. Widz się nie znał. Ile to bzdur nakręcili w swoich filmach. Z tego co pamietam w jednym pokazywali szarżę na lance na czołg w pełnej gali mundurowej :)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.