XANTOS Napisano 6 Kwiecień 2006 Autor Napisano 6 Kwiecień 2006 Propozycję tą kieruję do moderatorów, jak również do użytkowników forum. Co byście powiedzieli na wprowadzenie kilku poddziałów stricto tematycznych... I tak na przykład - dział Wojsko", w którym znalazły by się poddziały Wojsko polskie", Niemieckie", itd., albo na Kawalerię", Piechotę" itd... Lub dział Militaria" a w nim roń", hełmy", agnety", itp., a np. Miejsca warte odwiedzenia" zrobić z podziałem na województwa...Wiem że jest to jakieś tam rozdrabnianie się, ale wprowadzi to pewien schemat i ułatwi poszukiwania niektórych informacji albo odnalezienie i powrót do jakiegoś tematu po pewnym czasie. Wiem wiem, jest wyszukiwarka, ale już nie raz przekonałem się, że chciałem powrócić do pewnego wątku, a przez wyszukiwarkę nie udało mi się go namierzyć i musiałem przeglądać forum sporo do tyłu, a i tak tego nie znalazłem...Jeśli uważacie, że jednak aktualna forma forum jest OK i się sprawdza, to proszę nie wieszać na mnie psów, tylko usunąć ten wątek. Zdrówko ;)
satron1200 Napisano 6 Kwiecień 2006 Napisano 6 Kwiecień 2006 Witam ,mam jeszcze jedną propozycje.Dodanie do forum działu ogólnohistorycznego.pozdrawiam.
beny Napisano 6 Kwiecień 2006 Napisano 6 Kwiecień 2006 Moim zdaniem pomysł bardzo dobry, w pełni popieram
Zientas Napisano 6 Kwiecień 2006 Napisano 6 Kwiecień 2006 To może nie była by drobna zmiana, ale warto pomyśleć nad zmianą grafiki i silnika" forum. Tak jak to ma miejsce na wszystkich innych forach - o zaletach innego systemu chyba nie musze Wam mówić. Z drugiej strony jednak, ta forma graficzno-silnikowa, też ma swój urok...
a.korbaczewski Napisano 6 Kwiecień 2006 Napisano 6 Kwiecień 2006 tylko co by w dziale ogólnohistorycznym" było?
satron1200 Napisano 6 Kwiecień 2006 Napisano 6 Kwiecień 2006 W dziale historycznym ,można by było prowadzić dyskusje ,dotyczące zdarzeń historycznych.Masło maślane , ale wydaje mi się ,część płomiennych dyskusji odbywa się na , kilku forach .Może przeniesienie ich do jednego ,ostudziłoby inne fora .
Bocian Napisano 6 Kwiecień 2006 Napisano 6 Kwiecień 2006 Nie będziemy na nikim wieszać psów. Każda sugestia poprawy forum jest mile widziana. Wolałbym nie rozdrabniać działow na poddziały a raczej wprowadzić jakiś kolejny duży".Pytanie czy proponowany dział ogólnohistoryczny będzie przydatny. Co miało by się znaleźć w takim dziale?Ogólnohistoryczne tematy przeważnie znajdowały się na głównym ale niestety zrobił się tam mały bałagan i przerodziło się w Towarzyskie.
jacenty2004 Napisano 6 Kwiecień 2006 Napisano 6 Kwiecień 2006 trzeba zrobić parę towarzyskich z podziałem na grupy wiekowe i będzie wreszcie spokój:)
KRUSZYNA Napisano 6 Kwiecień 2006 Napisano 6 Kwiecień 2006 A może jak sugerował JoncA tutaj,http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=159843dodać działPSZ na Zachodzie"-jeśli jest jużIIRP-Wojsko Polskie 1918-1939"pozdrawiamkruszynaPs.Tematów by nie zabrakło.
El Camino Napisano 6 Kwiecień 2006 Napisano 6 Kwiecień 2006 A może byłaby możliwośc edycji swoich postów ? Sądze że byłoby to duże ułatwienie ...
wiciu_r Napisano 6 Kwiecień 2006 Napisano 6 Kwiecień 2006 A może też powiadomienia na maila o odpowiedziach na post.
jack61 Napisano 6 Kwiecień 2006 Napisano 6 Kwiecień 2006 W pełni popieram Bociana dalsze rozdrabnianie forum jest zbędne.W/g mnie regulamin dość dokladnie określa jak i gdzie pisać na forum / choć jest problem z jego znalezieniem .Ale najwazniejszą sprawą jest iż jeden czuwający nad forum to mało. Bocian sam wszystkiego nie dopilnuje a dotychczasowi moderatorzy to kompletna klapa, wpadaja na forum sporadycznie .Na początek proponuję zmienić modratorów !!!Pozdrawiam Jacek
Cyrograf15 Napisano 6 Kwiecień 2006 Napisano 6 Kwiecień 2006 Jack61 masz racje. Zostań moderatorem, osobiście jestem przynajmniej 2-3 razy dziennie, i tak świątek piątek. Jak jade na urlop to daje znać Bocianowi że będe nieobecny. Dla jasności funkcja ta jest bezpłatna. Własny czas, własny sprzęt, własne łącze. A jako BONUS są właśnie takie wypowiedzi jak i utarczki mailowe z niesfornymi forumowiczami. Powodzenia.Wojtek
Bocian Napisano 6 Kwiecień 2006 Napisano 6 Kwiecień 2006 Edycji postów nie będzie. Dlatego aby zmusić ludzi do myślenia przed pisaniem, drugi powód jest taki że na wielu forach gdzie jest taka opcja jest przez to zamieszanie. Czyta się wątek a tu nagle przeskok lub czarna dziura i czeski film. Pisząc coś na forum trzeba za to wziąść również pełną odpowiedzialność.Faktem jest że nie jestem w stanie objąć wszystkiego, moderatorzy mają moje zaufanie a jeżeli są do nich jakieś zastrzeżenia można zawsze zwrócić sie z tym do mnie.Są jakieś propozycję co do nowego działu forum?Może historia współczesna czyli zakręty historii po wojnie?
pik78 Napisano 6 Kwiecień 2006 Napisano 6 Kwiecień 2006 Ja bym postulował utworzenie działu pt Kłótnie i pyskowki" ,mogłbym nawet zostac moderatorem tego działu :DGdzies na forum pojawilby sie watek podwyzszonego ryzyka" i bylby automatycznie przenoszony do dzialu Kłotnie i pyskowki" !Już ja bym sie zajał gowniarstwem i starcami po 40-ce !Byłoby wszystko jasne ,który dział omijać :)A tak na serio to chyba niech tak pozostanie jak jest ?!
jack61 Napisano 6 Kwiecień 2006 Napisano 6 Kwiecień 2006 Cyrograf masz rację moze zbyt ostro oceniłem wszystkich moderatorów , sprawdzilem dzialasz w dziale konserwacje / osobiscie jestem tam sporadycznie/, a wiec przepraszam .Jednak podtrzymuję swoja opinie co do innych moderatorów // przynajmniej 75% z nich // nie robi nic albo robi niewiele.!!Co do tego ze odwiedzasz forum 2-3 razy dziennie to chwala Ci za to ale taki jest chleb codzienny moderatora.Nikt nikogo nie zmuszał do zostania moderatorem.Ja zdaję sobie sprawę z tego i dlatego nigdy nie pałałem chęcią zostania nim.Pozdrawiam Jacek
aaaa.gggg Napisano 6 Kwiecień 2006 Napisano 6 Kwiecień 2006 Historia współczesna czyli zakręty historii po wojnie-super brzmi i jest o czym pisać.Jestem jak najbardziej ZA!!PozdrawiamZwierz
pająk Napisano 7 Kwiecień 2006 Napisano 7 Kwiecień 2006 Dorzucę swoje trzy grosze :)Pomysły działów Historia współczesna" i PSZ na Zachodzie" uważam za trafione. Tematyka pierwszego jest obecna w Odkrywcy i myślę, że jest dobry czas żeby o tym podyskutować. Świadków wydarzeń np. z lat 50-tych też przecież ubywa. Zientas: mnie akurat układ forum pasuje jak żaden inny. To co mnie zniechęca do przeglądania innych stron to właśnie fora - na linijkę tekstu przypada stado emotikonek, złota myśl", a jeśli ktoś wstawi zdjęcie to pakuje się ono w rozmiarze naturalnym. Oczywiście upodobania to rzecz gustu.Co do propozycji Xantosa to myślę, że takie rozdrobnienie się nie sprawdzi, w wątkach różne tematy się przenikają (np. wojsko polskie i niemieckie). To że wyszukiwarka szwankuje też zauważyłem, faktycznie przydałaby się lepsza.
pająk Napisano 7 Kwiecień 2006 Napisano 7 Kwiecień 2006 Acha, miałbym jeszcze drobną propozycję, żeby ograniczyć jakoś długość wątków ze zdjęciami. Chodzi mo o wątki typu djęcia 7TP" czy djęcia TKS". Rzeczy dla mnie ciekawe, ale wątek z 7TP przestałem otwierać, kiedy osiągnął 500 postów. Może jakoś motywować założycieli takich wątków, żeby otwierali w odpowiednim momencie ich drugą część? A np. w pierwszym poście podać link do pierwszej?
XANTOS Napisano 7 Kwiecień 2006 Autor Napisano 7 Kwiecień 2006 Odnośnie ostatniego postu Pająka, to można by podzialić dany wątek na strony. Nie wiem czy się jasno wyrażam, ale na niektórych forach działa to w ten sposób, że na jedną stronę wchodzi np. 100 postów, a po ich przekroczeniu przechodzi sią na następną stronę, na której otwierane są tylko posty z aktualnej strony. A poprzednie strony dostępne są pod numerkami przy tytule wątku.Użyteczne jest też otwieranie danego wątku od miejsca ostatniej w nim wizyty. Wówczas skraca to ładowanie się strony i szukanie najnowszych wypowiedzi, a jak ktoś chce cofnąć się do tyłu, to może otwierać albo cały wątek, albo poszczególne poprzednie strony.Hmmm... chyba trochę zaplątałem z tymi wyjaśnieniami... ;)
XANTOS Napisano 7 Kwiecień 2006 Autor Napisano 7 Kwiecień 2006 A jeszcze odnośnie mojej propozycji powstania poddziałów, wiem że przyzwyczajenie jest drugą naturą i przyzwyczajeń się nie zmienia, ale moim skromnym zdaniem, bardzo ułatwiło by to szukanie informacji. Oczywiście nie mówię tu o totalnym rozdrobnieniu, jednak na przykład często poruszanym tematem jest temat niemieckich spadochroniarzy. Na samym forum głównym jest on poruszany conajmniej w kilkunastu odrębnych wątkach, więc żeby się do nich dokopać, trzeba forum przefiltrować dość skrupulatnie. A tak, wystarczyło by wejść np. armia niemiecka -> IIWŚ -> wojska spadochronowe. Zresztą chyba wiecie o co mi chodzi ;)Zdrówko ;)
Bocian Napisano 7 Kwiecień 2006 Napisano 7 Kwiecień 2006 Ok powstanie nowy dział o historii współczesnej bo faktycznie obfitował w ciekawe wydarzenia.Sprawa podziału wątków na podstrony. Nie jest to technicznie problemem ale na samym początku założyłem że mega długie wątki mają słabą oglądalność szczególnie wśród nowych użytkowników bo jak się widzi wątek z 34 podstronami to strach coś napisać żeby nie powtórzyć a i czytanie tego to udręka. Dlatego układ jeden wątek jedna strona miał wymusić krótsze a bardziej treściwe dyskusje. Jak widac w praktyce wiele osób od razu przystosowało się do warunków" i robią właśnie kontynuacje dyskusji jako kolejne nowe wątki. Jest to też problem wydajnościowy bo wątek z 300 miniaturkami każda po ok 5kb + do tego z pare tysięcy odsłon = muchos mega które przy każdej odsłonie trzeba przeciągnąć przez łącze. Dlatego też jak zapewne zauważyliście jest wymuszone keszowanie" tych miniaturek z forum. Więc jeżeli raz ktoś odwiedził wątek to przy kolejnej odsłonie ściągnie tylko ostatnie nowe fotki a resztę lokalnie od siebie z dysku.Dlatego też przy okazji tak łukłem po głowach" osoby które robiły z forum swoje galerie. To zbyt mocno obciąża serwer i łącze. Jeżeli będzie to narastało będę zmuszony wprowadzić małą upierdliwość w postaci możliwości dodania max. 10 fotek dziennie na forum na jednego użytkownika. O dziwo wiele jeszcze osób korzysta z połączeń modemowych i też musimy im dać szansę.Czyli na koniec żeby zachować pozory demokracji :) kto jest za nowym działem Historia współczesna czyli zakręty historii po wojnie"?
Bocian Napisano 7 Kwiecień 2006 Napisano 7 Kwiecień 2006 Acha jeżeli chodzi o wyszukiwanie informacji to będzie (mam nadzieję) poprawiona aktualna beta wersja wyszukiwarki. Będzie można za jej pomocą wyszukiwać informacje w treści forum Odkrywcy, w treści forów zaprzyjaźnionych serwisów historycznych, w treści stron dodanych do naszego katalogu linków, w treści wszystkich numerów Odkrywcy (jak kogoś zapędzimy do przełożenia wersji papierowych do wersji elektronicznej), w treści artykułów na stronie.Ot taka sobie multiwyszukiwarka historyczna.
aaaa.gggg Napisano 7 Kwiecień 2006 Napisano 7 Kwiecień 2006 WitamWidze że wszystko idzie w dobrym kierunku!Fajnie.PozdrawiamZwierz
kopijnik2 Napisano 7 Kwiecień 2006 Napisano 7 Kwiecień 2006 ...jak kogoś zapędzimy do przełożenia wersji papierowych do wersji elektronicznej...Bocian - przecież to wszystko jest w Redakcji.Przekładanie jeszcze raz, na elektronikę i tak wymaga zgody Pisma. A muzeum jest potrzebne. Jedyna szansa aby stworzyć coś, przepraszam, COŚ bardzo wartościowego na wielką skalę.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.