Skocz do zawartości

UR

Frozzer

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chyba lepiej, żeby był za morzami i lasami strzelający w prywatnej kolekcji muzealnej, niż u nas zaspawany i pocięty w ramach deaktywacji ?

Napisano
Popieram nie kupować i nie sprowadzać do kraju bo zaraz policja spawarki,fleksy itp. a może jeszcze prokurator tak
jak z kolekcją broni z Kanady zapisaną w testam. zaraz
był prokurator. Jestem zagorzały patryjot" ale dlatego
niech to zostanie tam w miarę bezpiecze i niech inni widzą.
Pzd.
Napisano
EEE panowie bbbbe" taka postawa zapominacie ze mamy kolege wars-a on to zalatwi" ! . mysle jednak ze warto by zrobic zbiorke kasy i kupic takie cudo nawet poprzez odkrywce.(sie doloze)
pozdro.amsel44
Napisano
A może ktoś mi wskaże przepis prawa nakazujący piłowanie i wiercenie broni przechowywanej w muzeach? Bo wydaje mi się koledzy, że nie do końca wiecie o czym mówicie.

Pozdrawiam
Krzysiek
Napisano
Krzysiek - więcej od prawa znaczy u nas delikatna" perswazja panów w niebieskich wdziankach. Jak podchodzą do ustawy o broni i amunicji - poczytaj Arsenał lub Broń i amunicję.
Napisano
specjalny oddział do wyszukiwania urów-na pobojowiskach czy tez ukrytch-w ten sposób odzyskali ok.800 sztuk-i wykozystywał je również Romel na pustyni z tąd amo-niemiecka-pisze z pamięci prosze mnie poprawić-pozdrosuper stan- a moze z iraku ??-niemcy powołali po klęsce wrzesniowej
Napisano

Bez przesady, az tak dobrze to nie bylo. Niemcy owszem, przeznaczali jednostki do zbierania broni z pola bitwy, ale dotyczylo to wszelkiej broni, nie tylo Urow. Znam tez kilka relacji, ze po klesce nad Bzura, placili miejscowym wodka i ziemniakami za kazda bron i oporzadzenie, ktore sie im przyniesie. I ponoc nasza patriotyczna ludnosc znosila im sporo. Te historie o nie oddawaniu broni Urow Niemcom tez nie zawsze sa prawdziwe, jak pokazuje zalaczony obrazek. Przepraszam za jakosc, nie mam skanera, wiec to zdjecie zdjecia.

Napisano
Nasz wieszcz narodowy Sławomir Mrożek w 1960 r. w dramacie Indyk" opisał tę przypadłość. W sztuce tej chłopi pytają: A może by co zasiać, choćby i zboże? A może co zaorać, na przykład pole? Albo co innego... " i na te pozorne pytania odpowiedzią jest: iii..., eee..."
Napisano
Za granicą mintaj" Urugwaja szkoda, serce boli że nie w Alejach na wystawie 1939", przewieziony u nas, prokurator ustawa, flex, spawanie albo huta - żałoba narodowa. Swoją drogą ktoś z MWP, może MON powinien się zainteresować, i z uwagi na chociażby unikatowość podjąć próbę pozyskania takiego dziewictwa sprawdzonego w polu w 1939 r. Nie stać muzealnictwa czy ministerstwa na 6000 zł ?
Prywatny kolekcjoner jaby wyasygnował te 2300 $ i ubił targu z jankesem to chyba musiałby do kraju przemycać to cudo, nie wiem w bagażu dyplomatycznym czy jak. Ale państwo by sobie poradziło.
Napisano
A może to wynika z przekonania decydentów - (koszula bliższa ciału)huta bliższa broni", wystarczy sprawdzić protokoły zatrzymanej broni i porównać z ilością przekazaną do zbiorów muzealnych.
Na temat aszych" umiejętności powiem, podobno: - po wpisaniu Osowca do rejestru zabytków ktoś" detonował tam niewybuchy, przyjeżdżał zielonym samochodem, z Olsztyna, bo daleko, i nie jeden raz.
Napisano
Pytanie do szanownych - wiadomo ile jest w naszym muzealnictwie dzieci inżyniera Maroszka ? Tylko MWP Warszawa ? Są też takie minty z udokumentowaną historią bojową ? np. ten egzemplarz z takim numerem obsługiwany przez tego strzelca zniszczył tyle Panzerów ?
Wiadomo coś w ogóle czy są takie Urugwaje -weterany ???
Napisano
Panowie, dyskusja bezprzedmiotowa, sprzedajacy wyraznie napisal, ze nie ma mowy o sprzedazy za granice.
Acer: ten sprzedawany, to taki prawie mint", bo brak mu nakladki. Kompletne ladne egzemplarze posiada MWP i Muzeum Rzemiosl Ludowych (toz to rekodzielnictwo ludu polskiego;) w Bilgoraju. Ta ostatnia placowka ma tez jedyna znana, skrzynie do kb ppanc. Sa tez w innych muzeach (na pewno Bialystok), ale juz niekompletne lub w duzo gorszym stanie.
A w USA jest kilka takich sztuk, jak ten.
Napisano
Skrzynia - z napisem sprzęt mierniczy" tak DTH ?

Czyli ile - kilkanaście sztuk ? tak ?

A takich z których da się oddać strzał - znaczy w formie - kilka sztuk ???? to prawda że w latach 80' czy 90' robiono próby urugwaja wrześniowego z ostrą amunicją ???
Napisano
Ja na pewno nie Jaca, ale bezmyślni niekiedy stróże prawa i organy wymiaru sprawiedliwości....
Można było dać do huty lufę Werndla, bo takie bywały przypadki, to powstrzymał by ich Ur ?
Napisano
Nie ma mowy o sprzedaży za granicę?
Hm,
czy to problem. Trochę rodaków tam mieszka. IIIRP za wielką wodą też posiada ambasadę. To tylko drobny problem techniczy. Gdyby była wola ze strony czynników, np R. Sikorskiego, to ten UR za tydzień byłby w kraju.
Ironrat
Napisano
Podczas kręcenia jednego z odcinków Sensacji xxw Mokra", miałem przyjemność obsługiwać ura, a w dodatku postrzelać sobie z niego. Co prawda ślepakami ale frajda była przednia. Czyli wniosek z tego taki ze w polsce sa jeszce sprawne ury.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie