Domino(*) Napisano 22 Marzec 2006 Autor Napisano 22 Marzec 2006 Witam!Mam kilka pytań:1.W jaki sposób rozmieszczano stanowiska baterii p-lot lekkich i cieżkich, czy była jakaś reguła, która obowiązywala podczas tworzenia takich stanowisk?2.Ile osób wchodziło w skład obsługi dział Flaku 2 cm, 8,8 cm i 10,5 cm.3.Czy numery na maskach p-gaz, malowane na ryjku oznaczały numer żołnierza, któremu każda maska była przyporządkowana czy była to tylko liczba porządkowa?Pzdr i czekam na odpowiedzi:)
R51 Napisano 22 Marzec 2006 Napisano 22 Marzec 2006 Po depozytach po 2 cm Flak jakie wykopywałem mogę wywnioskować, że w obsłudze były dwie osoby (w przypadku depozytu załogi jednego działka 2 hełmy, w depozycie po dwóch działkach 4 hełmy), to tylko moje swodbodne dywagacje, jutro udzielę Tobie bardziej wiążących informacji po zapoznaniu się z literaturą, którą posiadam w domu.Myślę że numer na yjku" maski był raczej liczbą porządkową, nie zaś numerem żołnierza.Pozdrawiam
01dalton Napisano 22 Marzec 2006 Napisano 22 Marzec 2006 Witam . Co do numeracji masek , to numer na ryjku maski powinien być zgodny z numerem puszki ( coś jak w bagnetach niemieckich 0 . Pozdrawiam .
maxikasek Napisano 22 Marzec 2006 Napisano 22 Marzec 2006 dla 2cm Flak 38 to 6 osób. Przynajmnej tyle jest na zdjęciach.
wojteq Napisano 22 Marzec 2006 Napisano 22 Marzec 2006 Witam!! Jestem nowym użytkownikiem forum. Jutro zamieszczę cos o sobie w dziale towarzyskim :D...Domino, co do twego pytania, to może nie jestem specem w dziedzinie Flak, ale polecałbym ci dobrą książkę J.Piekałkiewicza Armata przeciwlotnicza kal. 88mm", mam tę książkę i jest naprawdę niezła (niestety tylko dokładnie ją przejrzałem, bo nie miałem czasu przeczytać, lecz zapewniam, że warto ją mieć), mnóstwo informacji i rysunków. Tam znajdziesz potrzebne Ci informacje.
beaviso Napisano 22 Marzec 2006 Napisano 22 Marzec 2006 Domino,Rozmieszczenie stacjonarnych baterii Flak dysktowały następujące reguły:Dla baterii ciężkich (8.8, 10.5, 12.8 cm):- 4 działa jako wierzchołki kwadratu- lub 6-8 dział jako wierzchołki regularnego sześciokąta/ośmiokąta- odległości między stanowiskami rzędu kilkudziesięciu metrów (50+)- dalmierz w środku lub wyprowadzony do 200-300 metrów na zewnątrz figury utworzonej ze stanowisk- cała bateria w odległości 5-7 km od bronionego obiektu lub granicy bronionej strefy, pozostałe baterie tworzyły pierścień dookoła obiektu/strefy (odległość 5-7 km zapewniała ostrzał bombowców na wys. 5-6 km w trakcie ostatnich kilkunastu km dolotu nad cel, o ile nadlatywały z kierunku chronionego przez daną baterię)Dla baterii lekkich (automatyczne 2, 3.7 cm)- pojedyncze działka osłonowe- lub baterie 3 dział, rozmieszczone w trójkąt, z 1 wierzchołkiem skierowanym na broniony obiektpozdr, M.
Domino(*) Napisano 23 Marzec 2006 Autor Napisano 23 Marzec 2006 Dziękuje bardzo wszystkim za informacje, oto mi własnie chodziło:DPozdrawiam
fanatyk6 Napisano 23 Marzec 2006 Napisano 23 Marzec 2006 witamczy stanowiska flak 88 mm byly chronione nasypami ziemnymi w ksztalcie trojkata rownoramienngo, przy czy z jednej strony nie oslonięte? jeden bok dlug ok 4-5 m. wrzucam zd. tylko takie na razie mampzdr
fanatyk6 Napisano 23 Marzec 2006 Napisano 23 Marzec 2006 witamczy stanowiska flak 88 mm byly chronione nasypami ziemnymi w ksztalcie trojkata rownoramienngo, przy czy z jednej strony nie oslonięte? jeden bok dlug ok 4-5 m. wrzucam zd. tylko takie na razie mampzdr
Poszukiwacz bunkrów Napisano 4 Wrzesień 2011 Napisano 4 Wrzesień 2011 witam!tu wam powiem ,że nie zawsze działa rozmieszczane były regulaminowo.znam dokładnie 6 miejsc blisko mnie w których stała artyleria plot.ostatnio przyjrzałem się 2 z nich. w jednym stało 16 dział 88 i 105 mm.wszystkie stanowiska rozmieszczone były regulaminowo po cztery na kształt kwadratu ,a każde stanowisko wyposażone było w żelbetonowe schrony amunicyjne.drugie miejsce jest ciekawsze.stało tam 40-50 dział i działek MG-151 ,Flak 20mm ,Flakvierling 20mm ,Flak 88mm i Flak 105mm.niektóre stanowiska są rozmieszczone na kształt kwadratu ,kilka stanowisk jest umieszczonych po prostu po dwa obok siebie ,co ciekawe w 4 miejscach działa są rozrzucone po cztery na kształt litery L.więc jak widać rozmieszczanie stanowisk było naprawdę różnorodnepozdrawiam
RPS Napisano 4 Wrzesień 2011 Napisano 4 Wrzesień 2011 Przy okazji głównego wątku mam pytanie. To fragment niemieckiego zdjęcia lotniczego z zaznaczonym stanowiskiem baterii flaka (01dalton napewno pozna:-). Obok głównego oznaczonego literą s pod białym kółkiem ze strzałką jest mniejsze oznaczone jako ie". Co to jest?
HUBERTUS 1656 Napisano 4 Wrzesień 2011 Napisano 4 Wrzesień 2011 a to nie fotki sowieckich lotnisk polowych i ichniej artylerii opl?
RPS Napisano 5 Wrzesień 2011 Napisano 5 Wrzesień 2011 Napewno nie. Kraftwerk Stalowa Wola to miejsce gdzie pracuję. Na niewidocznej tu części zdjęcia są stanowiska których foty zamieszczałem już na forum: http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=399759#1084713 Niestety tych stanowisk obok elektrowni dawno już niema więc rekonesans odpada a na tym zdjęciu są oryginalne niemieckie oznaczenia więc może ktoś wie co znaczą.
beaviso Napisano 5 Wrzesień 2011 Napisano 5 Wrzesień 2011 s. - schwere (ciężka)le. - leichte (lekka)strzałka oznacza art. plot.M.
RPS Napisano 5 Wrzesień 2011 Napisano 5 Wrzesień 2011 Z tego co napisałeś wynika że te podstawy są od ciężkiej". Jeżeli tak to mieszkańcy dzielnicy niemieckiej mieli przeje.... :-)
Manierkarz Napisano 7 Wrzesień 2011 Napisano 7 Wrzesień 2011 Zapytałem dziadka, który w 1945 roku mieszkał obok stanowiska obrotowego działka szybkostrzelnego ( nie znam nazwy ) w Poznaniu powiedział mi, że na pewno obsługiwało je 3 osoby. Jest to pewna informacja,ponieważ obsługa mieszkała u niego w piwnicy.Pozdro
CoVoX Napisano 28 Listopad 2011 Napisano 28 Listopad 2011 Witam,Poniżej rozmieszczenie stanowisk Flak w baterii Poznań-Jeżyce. Ponieważ jest to obszar leśny, to zachował się komplet 6 betonowych podstaw.PozdrawiamCoVoX
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.