Indian Chief Napisano 14 Marzec 2006 Autor Share Napisano 14 Marzec 2006 Właśnie oglądam film Jarhead". To chyba tzw owy oddech" kina amerykańskiego. Nie jestem w stanie zdzierżyć tego gniota i chcę ostrzec wszystkich przed kupnem tego obrazu. Jest to koszmarny i nieudolny colage świetnych filmów wojennych. Myślałem że nareszcie zobacze coś ciekawego o Pustynnej burzy" która jest w końcu już historią a tu tylko rozczarowanie. Film zaczyna się jak Fulll metal jacket" gadką sierżanta i duszeniem rękoma, potem jest równiez nauka składania broni itp... natomiast z Platoon" jest palenie gówien za kare niemal z identycznymi eksponatami i zabawa w bunkrze z męskimi tańcami, czerwonym światłem itp... Wszystkie te sceny są niemal identyczne z orginałami....ba jest nawet cytowanie regułki USMC his is my rifle....". To koszmar...Film bez wyrazu, montaż jeszcze gorszy niż w naszym Ogniem i mieczem", gra aktorska- żadna. Zastanawiam się nad jednym...kiedys ściągałem dzienniki motocyklowe" i okazało się że w USA jest toczone przeciwko mnie dochodzenie w sprawie piractwa a tutaj mamy okropny plagiat bo remake to nie jest i nikt się tym nie przejmuje, chyba tylko dla tego że już nikt nie oglada takich staroświeckich badziewi jak Pluton i Magazynek... Świat zszedł na psy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feeder Napisano 15 Marzec 2006 Share Napisano 15 Marzec 2006 Z góry zastrzegam, że nie oglądałem Jarhead", ale nazwanie Plutonu" i Full metal jacket" staroświeckimi badziewiami to przesada (no chyba że to ironia miała być).Zapewne twórcy Jarhead" pozostają pod silnym wpływem wymienionych produkcji i w przypadku sprawy o plagiat broniliby się tłumacząc że to jedynie cytat lub artystyczna fascynacja (i takie tam inne bełkoty).Co do rifleman creed, to nie da się chyba tego uniknąć jak się kręci o unitarce w Parris Island czy w San Diego. Korpus ma więcej takich kwiatków, np. Marine's Prayer, NCO creed, SNCO creed czy nawet Drill Instructor creed. I dla nich to świętość. Taki już ten Korpus jest.Obejrzę sobie ten film, to pogadamy.Jest w wypożyczalniach? Bo po Twoim poście nie będę ryzykował zakupu.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbrozlo Napisano 15 Marzec 2006 Share Napisano 15 Marzec 2006 A może ktos juz obejrzał Amerykańskich chłopców"? Podobno o Iraku AD 2004, ale z pewną taką nieśmiałością" chodzę koło tego filmu w wypożyczalni i nie mogę się zdecydować ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dunczyk Napisano 15 Marzec 2006 Share Napisano 15 Marzec 2006 Zapewne to nie czas i miejsce na tę uwagę, ale ilekroć widzę, słyszę i czytam jak ktoś tłumaczy tytuł kultowego Full metal jacket" jako pelny magazynek" to zaraz odzywają się we mnie złe instynkty. Szanowni forumowicze full metal jacket to angielskie sformuowanie na określenie amunicji pełnopłaszczowej, która to jak kwszystkim powszechnie wiadomo, używana jest przez wojska na całym świecie, chyba, że akurat rządy mają konwencje genewskie, tam gdzie kura nosi jajko. Zatem upraszam i zwracam się z apelem o nie tłumaczenie tego tytułu jako pełen magazynek". Poza tym brzmienie orginalne jest wystarczająco malownicze i nie potrzeba wysilać się na jakieś tłumaczenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a.korbaczewski Napisano 15 Marzec 2006 Share Napisano 15 Marzec 2006 Amerykańscy Chłopcy poza początkowymi scenami sa troche bezsensownym filmem. Efekty specjalne itp wszystko jest, ale akcja nie ma sensu a działania taktyczne też sa bez sensu. Nie ma porównania do Helikoptera w Ogniu.Polecam za to książkę Amerykańscy Chłopcy- o Viet Namie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr2z Napisano 15 Marzec 2006 Share Napisano 15 Marzec 2006 Mi Jarhead" nawet się podobał. Faktycznie, troszkę inne podejście do kręcenia tego typu filmów. Ja bym go zestawił raczej ze łotem pustyni". Jarhead" troszkę miejscami przynudził, ale ogromnym plusem był brak wrednego eksponowania amerykańskiej flagi w co trzeciej minucie filmu i brak nachalnego pokazywania boysów, jako mężnych, luzackich i rozrywkowych chłopaków, którzy strzelają do tępych, bezimiennych tłumów terrorystów, w rytm muzyki rockowej. A scena z koniem na polu naftowym była rewelacyjna.Co do Amerykańskich chłopców" wypowiadał się nie będę. bo musiał bym zacząć strasznie bluzgać. Film jest po prostu amatorskim badziewiem, nakręconym przez kretynów zafascynowanych zabawą laleczkami z serii Action-Man. To tyle.Dunczyk, kiedyś Polsat przetłumaczył Dirty Dancing" jako Wirujący seks", a milionom zakochanych w Patricku Swayzem gospodyń domowych fakt ten zupełnie nie przeszkadzał :) Nie należy zbytnio przejmować się tym, co z oryginalnymi tytułami wyprawiają nasi dystrybutorzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 15 Marzec 2006 Share Napisano 15 Marzec 2006 widziałem go ze 3 dni temu ... przyjemny dla oka ... w/g mnie coś ala Black Hawk Down" - odberałem je na tym samym poziomie z róznica jedynie że BHD miał kilka rewelacyjnych ujęć i kadrów. Dla tych co nie widzieli ... warto rzucić okiem na stronę filmu w necie ... można sie zapoznac z cała historią. Bardzo fajna stronka - przyznam że po jej zwertowaniu (dokładnym - a jest co wertować) zdecydowałęm sie wypożyczyć film z torrenta i przyznam że jest OK. link:http://jarheadmovie.com/welcometothesuck.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MK Napisano 15 Marzec 2006 Share Napisano 15 Marzec 2006 Amerykańscy chłopcy" to przykład, jakich się nie powinno robić filmów... jeśli ktoś myśli o obejrzeniu go - polecam jakiekolwiek inne zajęcie, na pewno będzie bardziej pożyteczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Indian Chief Napisano 15 Marzec 2006 Autor Share Napisano 15 Marzec 2006 Feeder-ironia bo to są świetne filmy, dobrze zrobione i w jakiś sposób przełamujące stereotypy krecenia filmów wojennych.Duńczyk- ja uzywam FMJ jako tytułu, ale to co tłumacze wyczyniają...szkoda gadać już było tu pare postów o tym. Ja natomiast słyszałem że może to być uzbrojony po zęby" bo tak to określenie funkcjonuje w mowie potoznej ale co ja tam moge wiedziec o angielskim, no może tyle że ciężko tłumaczyć dosłownie- cóż są czasem pewne różnice kulturalne a czasem poprostu niewiedza tłumacza.A co do filmu, już do niego nie wróciłem więc sceny z koniem nie widizałem. Nudny jest, a do ego to najzwyklejszy plagiat. Mlodzi ludzie może nawet nie wiedza z jakich filmów sa te sceny ale one nawet nie są tylko podobne ale to poprostu kopie...mało udane.Nie wiem, Bolas krytykował Stalingrad ale to to...nie polecam wydawania na to pieniedzy jakichkolwiek nawet na czysta płyte.A co do Amerykańskich chłopców to miałem się zabrać ale mam dość po wczorajszym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dunczyk Napisano 15 Marzec 2006 Share Napisano 15 Marzec 2006 Na pewno chodzi o pełen płaszcz metalowy, uwierz mi stary druhu, ze siła godzin strawiliśmy z towarzystwem na ustalenie tego ponad wszelką wątpliwośc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AKMS Napisano 16 Marzec 2006 Share Napisano 16 Marzec 2006 Kupiłem książkę Jarhead"... Ale gówno! Panowie-albo to wina tłumaczenia albo koleś przez ostatnie 18 lat kończył amerykańską podstawówkę! GOŚĆ NIE POTRAFI PISAĆ!!! Gniot, nuda i totalny chaos. I on podobno jest wziętym dziennikarzem. Pewnie z tych, co opisuja errorystów z allegro".A wszyscy sie tym syfem tak zachwycaja bo Jarhead" jest podobno trendy.Dla mnie strata ponad 30 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Indian Chief Napisano 16 Marzec 2006 Autor Share Napisano 16 Marzec 2006 Tia....Tak samo jak książka Jesici Lynch. Nie powinno sie tylko krytykować, ale tam naprawde nie ma niczego fjnego czym mozna by sie zachwycić. W TV było tyle reklam, że to taki pacyfistyczny i krytykujący imperializm film na miarę Platoonu czy Ur 4 lipca. Ludzie zaczeli chodzić po mieście w 6colorach- (u mnie w pracy laska). No ja ię pytam co było tam fajnego? Dla niej włąśnie te ceny kóre są znanne z innych filmów...ble....nigdy mnie jeszcze coś tak nie zdegustowało. A dzisiaj otwieram oczy a w wiadomościach parę wypowiedzi Kondolencji Ryż: http://wiadomosci.onet.pl/1279039,12,item.htmlNo dla mnie o już prawie Ribntrop z Goebelsem w jednym pre '39. Ciekawe kto nastepny. No ale to daje nam nadzieje na jeszcze jeden jarhed tym razem moze bedzie przypominal film. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XANTOS Napisano 16 Marzec 2006 Share Napisano 16 Marzec 2006 Zgadzam się z przedmówcami. Ten film to lipa i nadaje się do obejrzenia tylko jako alternatywa do kolejnych powtórek w telewizji. W skali 0-10 oceniam na 2. No i faktycznie cała masa zaczerpnięć z innych klasyjów. Co do podobieństwa z Black Hawk Down, to nie dopatrzyłem się żadnego i porównywanie BHD z Jarhead'em jest raczej ujmą dla tego pierwszego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feeder Napisano 17 Marzec 2006 Share Napisano 17 Marzec 2006 Czyli możemy przyjąć, że polski tytuł Full metal jacket" będzie brzmiał: Pełnopłaszczowy"? ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XANTOS Napisano 17 Marzec 2006 Share Napisano 17 Marzec 2006 A'propos Full metal jacket", to słyszałem kiedyś interpretację uzbrojony po zęby". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 17 Marzec 2006 Share Napisano 17 Marzec 2006 A mi się podobał Komando Foki, choć z tym rpg w wodzie, to już przesada.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dunczyk Napisano 17 Marzec 2006 Share Napisano 17 Marzec 2006 możemy przyjąć w poczet ;) Pełnopłaszczowy" to już i tak lepiej niż pełen magazynek", a może wymyślimy własny, jakiś ciekawy tytuł? Obecnie dystrybutorzy oferują ten film w orginalnej wersji tytułu, nie odważyli się na ładną licencję. Koledzy? carry on? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lt.Horne Napisano 17 Marzec 2006 Share Napisano 17 Marzec 2006 Wrzucę swoje trzy centy :-).Full Metal Jacket brzmi ładnie i każdy wie o jaki film chodzi,a jeśli już to Bolas sprawę pięknie wyjaśnił.Amerykańscy chłopcy" ... co to k...wa jest! Chała ,jedna wielka chała,gdzie oni to kręcili?Na jakiejś żwirowni?Te sceny walki wręcz - co za moc,paznokcie poobgryzane,dialogi -...doktorze ,zrób coś buuuu ,nie płacz musimy być silni,nie możemy być tacy jak oni ..." itd chociaż jak się trochę wypali to może i fajne,dobrze że nie było wstawek slow motion :-).Steven Phillip Smith Amerykańscy chłopcy"- oj to polecam świetna ksiązka.Jarhead" -jutro sobie obejrzę,a co trzeba ćwiczyć silną wolę i cierpliwość :-)Stalingrad" - oj nie gadaj Bolas fajny film.Pozdrawiamwszystkich war film" maniaków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dunczyk Napisano 18 Marzec 2006 Share Napisano 18 Marzec 2006 Panowie!!! w ogóle nie pojawił się tu głos na temat Wzgórza Hamburger" !!!! Znakomity obraz przedstawiający zmagania 101 Krzyczące Orły" o pagórek w Wietnamie. Obraz skręcony dobrze i bez ściemy moim skromnym zdaniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Królik Napisano 18 Marzec 2006 Share Napisano 18 Marzec 2006 Może dlatego, że wątek mówi o filmie Jarhead"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dunczyk Napisano 18 Marzec 2006 Share Napisano 18 Marzec 2006 zostałem porażony wypowiedzią wujka celna riposta", popatrz, a nie zauważyłem, że wątek dotyczy tegoz Jarheda. Ale mam pytanie co wniósł królik do tematu poza powiewem dobrego humoru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Indian Chief Napisano 18 Marzec 2006 Autor Share Napisano 18 Marzec 2006 Jako autor tego wątku poczuwam się do odpowiedzialności i udzielam odpowiedzi. NIC! :PAle soro mamy wracac do tematu to jak ktoś chce obejrzeć film o Iraku to pozostaje ten film, zmontowany zręcznie chociaż w niektórych scenach dość żałosny łoto pustyni". Zastanawiam się czemu nic się nie kręci o tych wojnach. Krzyczano że bedzie film o Jesice Lynch a tu nic od 3 lat, o tamtej tez nic nie ma. Interesuje się Irakiem i zastanawiam się czy poprostu nie ma tematów na film czy nie ma się czym chwalić.Ale jedyne co fajne to miło sobie popatrzeć na zabytkowy" już prawie kamuflaż chocolate chip". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wercyngetoryks Napisano 18 Marzec 2006 Share Napisano 18 Marzec 2006 Indian Chef , może to postępowanie w twojej sprawie za te dzienniki motocyklowe" to dlatego że to o Che? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Indian Chief Napisano 18 Marzec 2006 Autor Share Napisano 18 Marzec 2006 Jeżeli tak się spawy mają to podejmę rękawice i stawię czoła imperializmowi. Myślę że gdybym ściągał Upadek" o dobrym dziadku Adolfie to dostałbym jakiś prezent w postaci Zielonej Karty, tak? Wercyngetoryks...nie jesteśmy Rzymianami, nie trzeba tu wzniecać rewolucji i dyskutujemy o koszmrku produkcji USA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wercyngetoryks Napisano 18 Marzec 2006 Share Napisano 18 Marzec 2006 W produkcji USa występuja genaralnie tylko koszmarki:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.