Wercyngetoryks Napisano 9 Marzec 2006 Autor Napisano 9 Marzec 2006 Jakie macie doświadczenia z GPS ? Zasięg w lesie itd, mapy, sprzęt.
Wercyngetoryks Napisano 9 Marzec 2006 Autor Napisano 9 Marzec 2006 Nikt nie korzysta z tego udogodnienia? Mozna wrócic na stare miejsce i wogóle zorientować sie w terenie i na mapie.
nikt Napisano 9 Marzec 2006 Napisano 9 Marzec 2006 Witam! Mam etrexa - takie małe żołte. Gdzieś w necie znalazłem poprawki które pozwalają na związanie GPS z przedwojennymi WIG'ami - bo tylko na takich pracuję.Ustawiłem sobie wskazania wg siatki kilometrowej bo tak jest praktyczniej. W realnym działaniu w terenie błędy względem mapy WIG wynoszą ok 30 do 100 metrów.Uważam że to i tak nieźle skoro 100m w terenie to 1mm na WIG.pozdrawiam.
Wercyngetoryks Napisano 9 Marzec 2006 Autor Napisano 9 Marzec 2006 Można WIG-i znaleźć na necie ? gdzi eznalazłes te poprawki? Uau to by było COŚ!!!!!!!!:)
Kaba Napisano 9 Marzec 2006 Napisano 9 Marzec 2006 Moim zdaniem zbędna zabawka.Rozbieżność w terenie jest tak duża, że z GPS czy bez niego wyjdzie Ci to samo.Mapy na mapę dokładnie nie naniesiesz i już tracisz zanim wprowadzisz dane do GPS.. chyba, że są spece, którzy bez problemu sobie z DOKŁADNYM naniesieniem dadzą radę a tylko ja tak ciemny jestem...
IRONRAT Napisano 10 Marzec 2006 Napisano 10 Marzec 2006 He,herózne mapy powstają w oparciu o rózne odwzorowania. Nie da się ich tak po prostu nałożyć na siebie. Odbiorniki GPS też potrzebuja odpoiednio skalibrowanych map.Ironrat
krzysiek Napisano 10 Marzec 2006 Napisano 10 Marzec 2006 Oczywiście, że można coś takiego nanieść. I to dokładnie. Trzeba po prostu przeliczyć odwzorowania.Niestety w chwili obecnej nie mam GPSa, ale swego czasu bawiłem się takim cudkiem. Co prawda nie mam problemów z wracaniem w to samo miejsce czy orientowaniem sie na mapie, ale GPS świetnie nadawał się w moim przypadku do robienia szkiców na mapach: nanoszenie stanowisk, ziemianek, linii okopów. W tym jest naprawdę niezły. No i rzeczywiście przy użyciu GPSa łatwiej jest znaleźć np. stary nieistniejący dom, czy linię lasu. PozdrawiamKrzysiek
Wercyngetoryks Napisano 10 Marzec 2006 Autor Napisano 10 Marzec 2006 Moim zdaniem problemem w GPS jest fabryczne rozkalibrowanie, błąd wprowadzony specjalnie , w związku z sprawami wojskowymi i to utrudnia precyzyjne działania.
VanWorden Napisano 10 Marzec 2006 Napisano 10 Marzec 2006 Witam!Tu jest sporo info: http://www.topmap.pl/gps.htmMożna też pytać na ich forum..PozdrawiamVW
markoniec Napisano 10 Marzec 2006 Napisano 10 Marzec 2006 Kilka lat temu byłem w bieszczadach, na I wojnie. Szkoda że nie miałem takego elektro -pamiętnika. Bagnety i saperki były powbijane w przedpiersia okopów. Naprawdę się uraczyłem! Nie licząc żubrów byłem tam pierwszy :))Dla mnie GPS jest od tego żeby wrócić do tego miejsca no i jeszcze do domu. Jak wspomniano wyżej, do takich zadań jest super. Choć czasami szukałem dziury między drzewami żeby złapać namiar.Nigdy nie ładowałem do niego żadnych map. Choć pomysł dobry.Pozdr, Marek.
Boruta Napisano 10 Marzec 2006 Napisano 10 Marzec 2006 Tak, w górach GPS jest niezły, można nanosić miejsca swoich wędrówek i znalezionych fantów i wspominać: Panie ile tu tego było ;-)).Pozdrawiam
k-szela Napisano 10 Marzec 2006 Napisano 10 Marzec 2006 Ja wcześniej miałem eTrex żółtka teraz foretrex101 w programie oziexp... skalibrowałem mapkę z dawną leśniczówką to był strzał w 10, po chwili miałem całą garść fenolków ze zbożami niestety ta sielanka się szybko skończyła złapał mnie strażnik leśny, mimo to polecam:)) już niedługo bęe miał eTrex Legend C lub Cx to dopiero będie frajda w poszukiwaniach:)) polecam tą metodę w połączeniu ze skalibrowanymi starymi mapami.
IRONRAT Napisano 10 Marzec 2006 Napisano 10 Marzec 2006 Wercyngetoryx,mylisz się. Chodiz ci o zakłócanie sygnału GPS, które prowadziło do obniżenia dokładności cywilnych odbiorników. Ale to było kilka lat temu. Sygnał ten jest chwilowo wyłączony. Problem z nakładaniem map, to kwestia odwzorowań i ich przeliczenia. Nawet jeśli kupisz mapę opisaną jako przeznaczoną do odbiorników GPS, to jeśli nie ma na niej podanego odwzorowania, np. WGS84, to pozostanie ona, może nie bezużyteczna, ale niedokładna.Ironrat
Wercyngetoryks Napisano 10 Marzec 2006 Autor Napisano 10 Marzec 2006 Czyli jaka jest teraz dokładność? Właśnie zamówiłem Legend c +mapa 3.0 Polski ;0
IRONRAT Napisano 10 Marzec 2006 Napisano 10 Marzec 2006 Legend C ma WAAS. Garmin podaje, że można liczyć na dokładność rzędu 3 m.Ironrat
wędrowiec Napisano 10 Marzec 2006 Napisano 10 Marzec 2006 Witam.W swoich wyprawach pieszych i rowerowych używam odbiornika Garmin 60 cs.Jest to odbiornik tzw mapowy który pozwala na wgranie map w formacie garmina.Dokładny opis odb. mazna znalezć na stronach producenta lub sprzedawców.W porównaniu do e-trexsów czy legendów jest bardziej czulszy ma większa pamęć wbudowany kompas ,wysokościomierz i barometr. Z praktyki wiem,że w gęstym liściastym lesie potrafi zgubić ślad zwłaszcza jeżeli jest sie jeszcze w jakimś wąwozie aleto sa skrajne przypadki.Najdokładniejszy pomiar miałem w otwartym terenie i wynosił +,-, 2 metry.Raczej mało praktyczne jest konfigórowanie odbiornika do posiadanej mapy, bo cyfrowe wskazania pozycji trzeba nanosic na siatke współrzędnych co powoduje dosyć spore błedy.dostępne mapy komercyjne do odb.gps sa raczej mało przydatne do celów turystycznych bo nie uwzględniają wielu obiektóe topograficznych.Najlepiej przy pomocy dostępnych w sieci darmowych programów skalibrować posiadaną mapę do powszechnie przyjętego WGS 84 i na jej podstawie wyrysować mapkę interesującego terenu a następnie wgrać ją do odbiornika.Na fotce obok ślad zarejestrowany przez odbiornik naniesiony na popularną w kregu poszukiwaczy niemiecka 25-tkę. Mając tak skalibrowaną mapę można zaznaczyć interesujące punkty w tereniei wprowadzic je do odbiornika a potem wyszukać je w odbiorniku i przycisnąć klawisz idz do"i na ekranie pokazuje sie strzałka do wybranego punktu z podaniem odległośći a kompas wskaże kierunek.Zagadnienia związane z gps-ami, mapami i ich odwzorowaniem i kalibracją są dosyć zawiłe ale do opanowania.Polecam lekturę stron internetowych zwiazanych z tym zagadnieniem.Pozdrawiam
nikt Napisano 11 Marzec 2006 Napisano 11 Marzec 2006 Witam! poprawki na układ odniesienia stosowany na WIG : DX 569DY 34DZ 502DA 740DF 0.1003748parametry siatki kilometrowe stosowanej na WIG : orygin : E022*00.000'skala 0.9995000przes. E 600000.0przes. N -5259870 Wpisałem to w Etrexa i chodzi wystarczająco dobrzepozdrawiam .
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.