Skocz do zawartości

Artyleria 39 - część druga

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ja tez sie nie upieram, po prostu nie znam francuzkich kostrukcji i sie tylko pytalem :). Chyba dlugosc lufy a szczegolnie waga przesadzaja ze to dwie rozne konstrukcje.
  • Odpowiedzi 452
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Wg. Historii artylerii francuskiej" M. Lombaresa i s-ki, Paryż-Limognes 1984, Mle 36 to całkowicie nowa konstrukcja, zastępująca Mle 13, typowa armata dalekonośna. Bardziej podobna do naszej 29" (bazującej jednak na Mle 13) była Mle 34 C Schneidera, choć z krótszą lufą.
Napisano

Zgodnie z umową - Canon de 105 L mle 36 - w całej okazałości - Krancuzi mieli ich coś koło 150 sztuk, czyli niewiele więcej niż my wz. 29.

Napisano
Forteco - jestem pod wrażeniem, niestety, moja wiedza artyleryjska ogranicza się jedynie do źródeł rodzimych (Łoś, Konstankiewicz, Pataj, Belina itp) a także od niedawna czerpię ją z internetu.
Przy okazji, czy to nie będzie of topic prośba o więcej informacji o mle 34 C Schneidera - może jakaś fotka???
Napisano

No nie chce mi się łamać francuskich praw autorskich (i taszczyc do skanera tej cegły...). Ale tutaj nasza wz 29, widać chyba od razu że to całkiem inne działa.

Napisano
Forteco - że też od razu mi to do głowy nie przyszło (pewnie mnie przygniótł ciężar twojej cegły)- prośba moja dotyczy weryfikacji moich domysłów - artyleria francuska nie miała na wyposażeniu armat wz.29 - prawda czy fałsz ?
Piękne zdjęcie - z Finlandii - to jedna z 54 armat wz.29 sprzedanych Finom przez Niemców w 1940. Przy okazji można powiedzieć że zostały tam użyte zgodnie z pierwotnym przeznaczeniem.
Napisano
Tak na 90% to nic w armii rancuskiej w artylerii nie miało indeksu Mle 29 - 28, 30 to i owszem, a 1929 to był widać rok bez nowych konstrukcji.
Napisano

105mm armata wz.29 - z netu - ujęcie z innej strony.Koła ogumione - rosyjskie - wymieniono już po wojnie.
Faktycznie, nie każde działo Schneider produkował dla Armee Francaise.

Napisano
Czy mógłbyś podać skąd z netu ?? Bo ja bardoz lubię oglądac swoje zdjęcia wzięte bez mojej wiedzy i zgody...

Koła są oczywiście fińskie, nie rosyjskie ani tym bardziej radzieckie.
Napisano
O kurde, ledwo wszedłem na forum, a już narozrabiałem.
Forteco – uwierz mi, ale w żadnym momencie nie miałem zamiaru naruszyć Twoich praw autorskich. Po prostu, przeglądając to forum od pewnego czasu, zauważyłem , że niektóre zdjęcia mają podawane linki, niektóre mają tylko dopiski że są z netu, inne w ogóle nic nie mają (żadnej informacji o pochodzeniu). Podobna jest chyba sytuacja dotycząca zdjęć z różnych wydawnictw (czasopisma, książki, albumy) – niektórzy podają źródło a niektórzy nie. Starałem się znaleźć jakieś informacje dotyczące zasad umieszczania zdjęć na forum , ale poza czysto technicznymi zaleceniami – typu ilość pikseli na dłuższym boku i ciężaru zdjęcia nic nie znalazłem (może źle szukałem – z netem nie jestem jeszcze zbyt dobrze obyty). Bardzo Cię w związku z tym Przepraszam za zaistniałą sytuację. Może powinienem poprosić admina - moderatora o usunięcie tej fotki? Poprzednie zdjęcia umieszczone przeze mnie też są z Internetu - z axis history forum - czy też nie powinienem ich tu pokazywać? Proszę o pomoc abym w przyszłości nie popełniał podobnych błędów.
Odnośnie Twojego zdjęcia, to w tej chwili nie mogę podać strony z której je ściągnąłem, ponieważ najzwyczajniej nie wiem jaka to strona (nie zapisuję adresu każdej strony z której ściągam zdjęcia – o ile sobie przypominam najprawdopodobniej jakaś zlinkowana z axis history forum , bo stamtąd najczęściej ściągałem zdjęcia ). Identyczne zdjęcie, różniące się tylko formatem i mające napis Copyright c Jaeger Platoon Website jest na stronie WWW.jaegerplatoon.net/ARTILLERY4.htm - czy też jesteś jego autorem?
Jeśli zaś chodzi o koła , to faktycznie, są one bardzo podobne do kół zastosowanych w radzieckich działach (min. 76,2mm lekka armata polowa dywizyjna wz.1936 (F-22), 76,2mm lekka armata pułkowa wz.1927/39, 122mm lekka haubica polwa wz.1938 – wg książki Pataja) lecz przy dokładniejszym porównaniu widoczne są różnice – wychodzi na to że jednak fińskie – przepraszam i odszczekuję. Widać sporo się jeszcze muszę nauczyć.
Napisano
Akcej - sądząc po charakterystycznym kształcie tarczy działa po lewej (prostokątny, góra i dół odgięte do tyłu), to jest Canon de 155mm L Mle 1917 Schneider - ciężka armata polowa - na wyposażeniu Artillerie Francais - ponad 400 sztuk z ponad 500 wyprodukowanych. Nie była na wyposażeniu naszej Armii.
Napisano
Z opinia w sprawie coagnika zeby sie nie wyglupic poczekam na opinie ekspertow. Ale dla poprawnosci politycznej nalezy zaznaczyc ze to nie armata lecz haubica (100mm wz 14/19P).
Napisano
A teraz z innej beczki -
Czy ktoś z Szanownych Kolegów ma jakieś info dotyczące armat plot. 75mm wz. 22/24 - to te które, były na Helu i w Gdyni. Wg Polska obrona przeciwlotnicza w latach 1920-1939" M. Kopczewskiego i Z. Moszumańskiego było ich 14 sztuk i pochodziły ze starego francuskiego krążownika ,który u nas nazywał się Bałtyk". Gdzieś mi się też kojarzy, że II seria ptaszków" też je miała (pierwsza seria miała zdaje się wz. 97 na lawecie morskiej). Jakieś fotki, rysunki - najlepiej z boku, lub podanie dobrego żródła.
Z góry dziękuję.
pozdro krzyhal
Napisano
TomekSz - dzięki serdeczne, szkoda że działo jest zamaskowane, bo niewiele je widać. Muszę też dodać, iż posiadam książkę Rafała Witkowskiego Hel na straży wybrzeża" z której pochodzi to zdjęcie. Czy w artykule, który wymieniłeś są może jakieś dane taktyczno-techniczne wiadomej armaty, głównie chodzi mi o wymiary, a może wiesz czy gdzieś są jakieś rysunki (np modelarskie) - z wielu innych wątków wynika, że dysponujesz bogatym zbiorem wydanictw.
Prośba moja dotyczy oczywiście także innych Kolegów.
pozdro krzyhal
P.S.
Z tymi ptaszkami" to cóś chyba namieszałem, muszę to jeszcze sprawdzić.
Napisano

Rysunek pochodzi z: „Zeszyty Helskie 4 baterie artylerii przeciwlotniczej”. Armata 75mm/L50 wz 22/24 (L50 oznacza, że lufa miała długość 50 kalibrów) miała donośność poziomą 14600m, w pionie 9000m, kąt ostrzału, poziomy 360 stopni, pionowy -5 do + 85 stopni. Żywotność koszuli lufy 1000 strzałów, waga pocisku 5,9 – 6,5 kg, naboju 11,5. ciężar bez podstawy 1010kg. Prędkość pocz. pocisku 850m/s.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie