Skocz do zawartości

Wnętrze pojazdów pancernych WP ( II RP)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy ktoś z szanowncyh forumowiczów dysponuje fotami (skanami)wnetrza(przedziału bojowego) polskich pojazdów panc. WP z okresu II RP ???
Interesowałyby mnie wnętrza takich pojazdów jak czołg lekki 7 TP,tankietka TK-S,TK-3,wóz panc. wz34,wz29........
Jak dotąd nigdy nie spotkałem sie z takimi fotami.
pozdro Marek
Napisano
http://www.landships.freeservers.com/ft17_info.htm - tu jest kilka zdjęć z wnętrzem FT-17 z muzeum, jeśli to może być pomocne.

Z takich ogólnych informacji można zaznaczyć, że wnętrza pojazdów w Polsce były malowane na kolor piaskowy.
Napisano
Czy nie ma niemieckich instrukcji do TKS-a czy 7TP ? Niemcy jak coś używali to robili do tego instrukcję, a w instyrukcji były zazwyczaj śrubkologiczne" zdjęcia sprzetu - tak jak w instrukcji do UR-a, Browninga wz. 28 czy wz. 30 itp.

Może to będzie jakiś trop ?

Poza tym sowieci to co zdobyli też rozbierali na części i fotografowali - ostatnio w jakimś rosyjskim piśmie przedrukowano raport z badań aszego" R-35
Napisano
Z niemieckimi instrukcjami to rzeczywiście ciekawy pomysł, choć nie wiem na ile realny.
Natomiast z testów na Kubince pochodzą interesujące zdjęcia 7TP, ale nie wnętrza. Jest też poglądowy rysunek wnętrza (dla mnie z ciekawszych rzeczy np. stojak na amunicję różniący się liczbą oczek od tego co podaje się zwykle jako jednostkę ognia tego czołgu).

Pzdr,

jotes
Napisano

łobkradane wnetrzosci tks ?
Heh myslałem chlopaki, ze cos macie na stanie...
Miałem zamiar zrobic model 7TP lub TK z bebechami w skali 1:35 . No ale jak nie dzisiaj to moze kiedy indziej.
Pozdro Marek

Napisano

Przepraszam za ostatni post. Miałem dwa okienka otwarte i wpisałem nie w to :) A oto moje dorzucone zdjecie. R-35... widok na zamek działa. Zdjęcie dosyć znane.

Napisano
forteca dobrze wymyślił, jeśli cos się uchowało to może gdzieś w niemieckich archiwach??? albo i sowieckich, tylko jak tam dotrzeć?
Napisano

Hmmm, właśnie nie pamiętam. Miałem w swoich komputerowych zbiorach z jakiejś strony internetowej, ale książki niestety nie znam. Poszukam. Mam jeszcze plan wnętrza FT-17. Ciekawe, bo nie wiedziałem, że strzelec tak siedział :)

Napisano
Z 'naszych' R35 niewiele sie dowiemy bo b watpliwe ze byly przemalowane wewnetrznie (przyjechaly nowe wkrotce przed wojna). Z Wegierskich zdjec mozna wywnioskowac ze nie wszystkie przemalowano zewnetrznie wiec co tu mowic o wnetrzach!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie