Skocz do zawartości

t-34 w jeziorze - link

pavlo777

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
http://www.nurkowanie.v.pl/index.php?idn=n_xeKr8knCM9CaFmhVEQDhEFp&s=31&c=4135&id=4135&PHPSESSID=ab000e6e7424d76b448c8ef142db3435

polonezy tak, trabanty tak, ale całego czołgu jeszcze pod woda nie spotkałem. chyba na poligony trzeba jeździć ;)
pozdr
p.
Napisano
wyszukiwarka leży ale kiedys dałem post chyba pt. 34 w Borzymiu", nie jest to przypadkiem ten sam? Jakby to sie potwiedziło to zaczęło by się robić ciekawie......
Napisano
Jeziorko leży na terenie poligonu - okolice Wędrzyna woj. lubuskie. Trenowano na nim strzelanie z pływających BWP.
Napisano
Trenowano na nim strzelanie z pływających BWP."
- nigdy o takim czyms nie słyszałem mimo 25 lat słuzby w wojsku

Dziwny jakis ten czołg w porownaniu z płetwonurkiem (wielkośc)
Napisano
Jezioro wchodzi w skład poligonu Wędrzyn. Co do strzelania z BWP czy jak tam się ten sprzęt nazywa. Po drugiej stronie jeziorka znajduje się wzgórze , przed którym znajdują się resztki prowadnic, kół i lin metalowych. Wzgórze nie jest porośniete lasem a jego stok przypomina kulochwyt i zryty jest niemiłosiernie mimo upływu lat. Tubylcy twierdzą, że była tam swojego rodzaju strzelnica . Tyle przekazów. A czy było to możliwe to nie wiem. Ale w wodzie jest jeszcze sporo różnych metalowych części. A BWP1 to raczej pływa więc może i było takie strzelanie z wody". Jeżeli nie , nie upieram się. Co do zdjęcia płetwonurka i jego wymiarów wobec czołgu. To normalne , bo w wodzie inaczej widzimy i postrzegamy przedmioty. Te na pierwszym planie są duże , a wystarczy przesunięcie innego obiekto o 1,5 - 2 m w tył i jest on mniejszy. Poza tym brak jest w wodzie swoistego punktu- skali odniesienia. Widziana w trakcie nurkowania ryba wydaje sie duża a wystarczy wyciąnąc dłoń i czar wielkości pryska.
Napisano
Ten czołg na zdjęciu z płetwonurkiem to napewno nie jest T 34-jeszcze raz powtarzam -dziwny jest ten czołg ,wygląda jak nieudany model tego czołgu
Poligon Wędrzyn /Sulecin posiadał bardzo porządna strzelnice czolgową z osia 3 kmm oraz strzelnice piechoty i tam odbywały sie strzelania . Strzelanie na jeziorkach moglo skutkować trafieniem w chałupę w Koloni Glisno. Pozostała konstrukcja i prowadnice słuzyly prawdopodobnie do nauki celowania z lodzi lub pontonów . W tych jeziorkach nie odbywały sie brodzenia czołgów i pływania BWP -to ćwiczono w Odrze pod Krosnem
Na jeziorkach ćwiczono tylko pływanie żołnierzy -byl tam niezły ośrodek z pomostami a w okresie letnim nawet ratownicy tam urzedowali
Napisano
Kolego d007. Odpisałem poniewaz odpowiedź Kolegi Lokomotywy nie jest dla mnie wystarczająca. To, że ktoś o czymś nie słyszał, czegoś nie widział , nie oznacza że tego nie ma. A po co piszę? Forum służy do dyskusji , wymiany wiedzy,wiadomości i poglądów. Także tych wiadomości zebranych od ludzi w terenie. I wielu kolegów pisze posty w oparciu o takie właśnie informacje. Dla dociekliwego człowieka pozostaje ich weryfikacja. Skoro Kolega d007 ma więcej wiedzy na ten temat to proszę pisać i podzielić się wiedzą. Na maila lub na forum.
Napisano
Kolego JanieW- być może ,ja pamietam tylko strzelania slepakami z km wozów rozpoznawczych na Odrze .
Zreszta zbaczając z tematu to mam do dzisiaj parę blizn na gębie właśnie po plywaniu w BWP" -pasów bezpieczeństwa tam nie bylo a uderzenie z rozpedu o wode skutkowało tym że cała druzyna ladowała na kierowcy i dowódcy wozu tłukąc sie nawzajem karabinkami i oporządzeniem . Kazdy z wozów przeciekał i nawet w wozach nowych po przepłynieciu Odry żołnierze siedzieli po kolana w wodzie , woda przeciekała wszędzie najwięcej strzelnicami i drzwiami z tyłu oraz niewiadomo skąd.
Czy wyobrażacie sobie autentyczny strach 12 żolnierzy zamknietych w puszce która wystawała nad powierzchnię wody tylko wieżą strzelniczą - na szczęscie ćwiczenia z desantem przeprowadzano rzadko -najczesciej pływał wóz tylko z kierowcą i dowódcą
Napisano
Ta dziwna rura przy włazie dowódcy przypominająca tą do pokonywania przeszkód wodnych po dnie zwykle w czołgach T-34/85 M2(bo te były przygotowane do forsowania po dnie)instalowana była w miejsce peryskopu ładowniczego po prawej stronie wieży.
Napisano
JanieW.

Przepraszam kolege za zbyt ostrą reakcję. Ma Kolega rację, forum służy dyskusji i nie każdy w końcu musi wiedzieć co to jest BWP-1 i czy potrafi pływac czy nie. Dla mnie to oczywiste i poprostu stąd ta ostra reakcja. Jeszcze raz przepraszam i pozdrawiam

d007
Napisano
Lokomotywa:

My bewupy balastowaliśmy workami z piaskiem przed przeprawą wodną.
CO do ran odniesionych podczas transportu tym wozem to jeden znany mi kierowca stracił przednie zęby podczas ostrego hamowania. Kolega Lokomotywa zapewne sobie wyobraża ;)

Pozdrawiam
d007
Napisano
Fanty z linku od kolegi Cronosa znajdują się gdzieś w okolicach Kuby. Piszą, że na 20 metrach głebokości. Myślicie że to gdzieś w morzu ? Zauważcie że wszytsko stoi na kołach. Ciekawe jak się tam znalazło ?

Pozdrawiam
d007
Napisano
latem 91 bylem na poligonie wędrzyn owszem bylo tam jezioro w którym byl zatopiony czolg .saperzy trenowali na nim ewakuacje zalogi ,byl nie glębiej niż 3-4 metry.pozdr. p.s. nie byl to t-34 a t-55
Napisano
stu1pak - do tego słuzyła specjalna komora ktora zalewano woda -nie musiano topic czołgu zasmradzając całe jezioro i środowisko przyległe
A tak na marginesie to zastanawiam sie gdzie sie podziały z Wędrzyna różne Leopardy Chiftainy AMXy Pattony ktore tam stały na stanowiskach armii obcych- byly to wyspawane z blachy makiety tych czołgów w skali 1:1 przeważnie na podwoziach wraków czołgowych -oddali na zlom czy zatopili w jeziorze?
Napisano
lokomotywa-specjalna komora to moze i byla ale nie w polskim wojsku w latach 90 w okolicach wędrzyna.to byla tylko wanna i wieza wiec nie miala czym zasmradzac pozdrawiam.
Napisano
Lokomotywa
Krzykliwy ton i niczym nie uzasadniona pewnosc Siebie.
Moja noga(może właściwiej płetwa ) kila razy stawała na owym czołgu.Pierwszy raz około 10 lat temu.I mówię z całą
pewnością ,żę jest to T34.W latach o normalnym stanie wód
znajduję się ok.7 m pod wodą,w ostanie suche lata głębokość
spadała do 4,5-5.Czołg nie posiada silnika,można podnosić włazy,ale wymaga to siły dwóch płetwonurków.W jeziorze można napotkać jeszcze zatopiony element mostu pontonowego
i liczne kratery po detonacji ładunków wybuchowych.Argumentacja w stylu byłem 25 lat w wojsku"
przypomina podobny frazes typu wiecie kto tą rękę sciskał"...
d007 :

Szkoda ,ze w tym BWPie jęzora Sobie nie przygryzłeś...

pozdrawiam
Napisano
ale wy macie problem:P kupcie se te gazete o nurkowaniu i tam jest więcej zdjęć, a tak na moje oko to jest najnormalnieszy t-34/85 tylko że zdjęce jest zniekrztałcone:)
Napisano
wszystkim zainteresowanym zdjeciem tego czołgu jak i innymi ciekawymi zdjeciami polecam stronę www,detektorweb.cz
Napisano
Zaprawde powiadam ci Janie że nie krzyczę- to forum sluzy do dyskusji mnie lub bardziej poważnych- ot po prostu zdjęcie z linku jest jakies dziwne

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie