leszekjr Napisano 9 Styczeń 2007 Napisano 9 Styczeń 2007 Tam chyba trochę głęboko, kiedyś było ponad 40 m, no i muł. Ale teraz dzięki kopalni chyba trochę opadła woda.Leszek
Tomko Napisano 9 Styczeń 2007 Napisano 9 Styczeń 2007 Trochę za mało wiem by mówić o konkretach, ale... . Mam żal do muzealników (wiem to były inne czasy) że nie ściągnięto z Rumunii ani jednego Karasia czy Łosia - ponoć słuzyły" tam jako cele ćwiczebne. Nie zainteresowano się też wysłanymi do Turcji P-24f. Dawno nie byłem wżadnym muzeum, ale z tego co pamietam - to b. mała ilość wydawnictw nie mówiąc już o możliwości kupna rzetelnej kopi np. białej broni.
balans Napisano 9 Styczeń 2007 Napisano 9 Styczeń 2007 Ponieważ jesteśmy przy tematyce muzealnej to jeszcze pozwolę sobie na małą [subiektywną] refleksję. Jeżeli miałbym przekazać tego tytułowego Tygrysa" - to tylko do Poznania, bo nigdzie indziej w Polsce nie widziałem tak zadbanych eksponatów bronii pancernej. Być może istnieje w Polsce jakaś rewelacyjna, prywatna kolekcja czołgów, ale jeżeli nie jest ogólnie dostępna [odpłatnie] do zwiedzania - to tak jak by jej wcale nie było [jeżeli w ogóle taka jest - w co wątpię]. Gdyby natomiast był to samolot - to tylko do Krakowa, bo innej rozsądnej alternatywy w Polsce puki co nie ma [przy wszystkich zastrzeżeniach jakie można mieć do obu tych placówek].I druga sprawa, zasadniczo jestem przeciwny tym wszystkim wymianą" jakie do tej pory miały miejsce, ale gdyby to ode mnie zależało to wymieniłbym z Niemcami wrak Heinkla HE-5e z 1928 roku [dla Niemców bardzo cenny, dla nas zupełnie nieznany] na np. Fw 190, jakich kilka stosunkowo niedawno zostało odnalezionych w Norwegii i dość przyzwoicie wyremontowanych. Dlaczego na 190-kę? A chociażby dlatego, że właśnie Fw 190 [w ilości całych pięciu sztuk!] były ostatnimi niemieckimi samolotami jakie startowały do walki [z podwieszonymi bombami] z lotniska w Rakowicach pod koniec 1944 roku.Pozdrawiam balans
jacenty2004 Napisano 9 Styczeń 2007 Autor Napisano 9 Styczeń 2007 Może to i niezły pomysł, ale patrząc na nasze osiągnięcia w temacie wymian" i powiedzmy szczerze ...eksportu zabytków ,jestem przerażony jaki numer mogą wymyśleć debeściaki z naszych muzeów...HE-5 wyjedzie, a do nas ch.. przyjedzie :)
matp7mef Napisano 10 Styczeń 2007 Napisano 10 Styczeń 2007 to zdjecie wstawił Wojtas A a na pierwszym planie co to za samolot W polskim malowaniu???
Rso Napisano 10 Styczeń 2007 Napisano 10 Styczeń 2007 Witam. Najsłyniejszy samolot szturmowy IIWŚ używany przez Rosjan. Pozdrawiam.
balans Napisano 11 Styczeń 2007 Napisano 11 Styczeń 2007 Zamieszczam dwa zdjęcia jakie zrobiłem [bez lampy błyskowej] parę lat temu w Muzeum Lotnictwa w Krakowie.
balans Napisano 11 Styczeń 2007 Napisano 11 Styczeń 2007 Eksponat, który przyciąga uwagę wszystkich zwiedzających.
jacenty2004 Napisano 11 Styczeń 2007 Autor Napisano 11 Styczeń 2007 Żeby tego Spita pomalowali nawet całego na biało-czerwono z orłami w koronie na skrzydłach to i tak go się nie da spolszczyć bo nasi coś mi się wydaje nie latali na tej wersji i chyba lepiej by było gdyby miał malowanie takie w jakim latał (chyba u Kanadyjczyków) :)
balans Napisano 11 Styczeń 2007 Napisano 11 Styczeń 2007 I krótki komentarz.Nowoczesny, duży i przestronny gmach muzeum [podobno już jest zaklepany"] - dział pt. myśliwce II WŚ. W rzędzie stoją: nasza P 11c obok Me 109E [ten który podobno był, ale dobrzy ludzie-prawdziwi patrioci się ulitowali i już go nie ma], dalej ten nasz Spitfire XVIE, a obok Me 109G. Idziemy dalej, Jak-9M [np. z MWP] i Fw 190 [ten hipotetycznie uzyskany za HE-5] i na koniec amerykański Mustang [kupiony za stosunkowo niewielkie pieniądze np. przez polonię lub dar firmy od której kupiliśmy F-16] Następnie przechodzimy do działu bombowców...A co, pomarzyć nie można?balans
greg1 Napisano 11 Styczeń 2007 Napisano 11 Styczeń 2007 Chyba po stronie porażek: w muzeum uzbrojenia na cytadeli w Poznaniu był sobie ładnych parenascie latek temu Po-2, chyba nawet wojenny egzemplaż. Huligani rzucali w niego kamieniami z za ogrodzenia (kiedyś było bliżej) i podziurawili poszycie. Wiatr, deszcz brak pieniedzy zrobiły swoje. Podobno miał byc rekonstruowany w bazie w Powidzu. Ale co sie z nim stało nie wiem - z cytadeli zniknął. Może ktos wie co sie z nim stało?PzdrP.S.Wprawdzie nie drugowojenne ale sukcesy: zespół militariów z j. lednickiego i artleria z Solena w CMM Gdańsku.
Cronos Napisano 11 Styczeń 2007 Napisano 11 Styczeń 2007 A własnie.. było coś kiedyś o jakiejś współpracy MLP z jakąś amerykańska firmą lotniczą? I coś mieliśmy z tego skorzystać??Pozdro
balans Napisano 11 Styczeń 2007 Napisano 11 Styczeń 2007 Było coś w telewizorni, jakieś aluzje co do Mustanga, mam nadzieję że nie w ramach wymiany" [chyba że za sprzęt z czasów PRL-u], bo Mustangów jest jeszcze a pęczki".Pozdro balans
balans Napisano 11 Styczeń 2007 Napisano 11 Styczeń 2007 Jak już jestem przy temacie", może Kol. Jaca2003 słyszał coś o tym Ju 87 z nad Helu? Bo to chyba Jego teren?balans
jacenty2004 Napisano 11 Styczeń 2007 Autor Napisano 11 Styczeń 2007 balans tak tylko z lenistwa pytam ,bo nie chce mi się szukać :) -możesz napisać kiedy i Kto na nich latał...tak mniej więcej, dzięki
balans Napisano 11 Styczeń 2007 Napisano 11 Styczeń 2007 Na samolotach Spitfire LF Mk.XVIE latali piloci naszego 131 skrzydła [czyli dyw. 302, 308 i 317]. Przezbrajanie rozpoczęto od 19.I.1945 roku.Pozdrawiam balans
wojteq Napisano 12 Styczeń 2007 Napisano 12 Styczeń 2007 Balans, piszesz gdzie byś oddał ygrysa" :), a co byś powiedział na Fort Czerniakowski w Wa-wie?? Jak dla mnie dobre muzeum (w Poznaniu ani Krakowie nie byłem, zastrzegam), może sporo sprzętu nadal stoi pod chmurką i rdzewieje, ale coraz więcej się w Forcie dzieje: TKS, czerwcowa impreza, jak dotąd z polskich muzeów właśnie Fort najbardziej mi przypadł do gustu. A wracając do tematu, niestety porażek jest o wiele więcej..., ale żeby było optymistyczniej, pomału, bo pomału, ale nasze muzea zaczynają się uszać", co wy na to?
balans Napisano 12 Styczeń 2007 Napisano 12 Styczeń 2007 Kol. Jaca2003 bardzo możliwe, że to właśnie ten Ju 87 z okolic Redy bo okoliczności jego unicestwienia są podobne. O tym moim" gdzieś przeczytałem, że leżał sobie bezpiecznie w bagnie/torfowisku i nijak się do niego nie dało dobrać, ale do czasu. Jak przyszła długa mroźna zima w stanie wojennym [pewnie ta z 1982 roku?] to bagno w końcu zamarzło i ekipa tubylców w waciakach i gumofilcach zamiast wyprawić się na dzika wzięła sprawy w swoje ręce - czyli piły i siekiery i poszli na giermańca. Ile jaboli mieli za złom to pewnie do dzisiaj starzy ludzie tam wspominają z łezką w oku... A mógł być trzeci na swiecie zachowany w takim stanie Stukas i do tego związany z naszą historią, bo to przecież nasza plotka go załatwiła.Pozdrawiam balans
Cronos Napisano 12 Styczeń 2007 Napisano 12 Styczeń 2007 No i ile takie tubylce mogę wynieść??:P coś MUSIAŁO zostać!!Pozdro
balans Napisano 12 Styczeń 2007 Napisano 12 Styczeń 2007 Kol. Wojteq, sam sobie odpowiedziałeś - stoją pod chmurką i rdzewieją". Dopóki nie dorobią się pawilonu wystawowego, dopóki nie będą odpowiednio finansowani - czego Im szczerze życzę [są przecież nawet jakieś fundusze unijne przewidziane na tego typu działalność] to moim zdaniem pozostaje tylko Poznań, a to z tej prostej przyczyny że tam 90% eksponatów jest pod dachem i do tego jeszcze te stelaże z amunicją przed pojazdami - prawie jak na zachodzie. A dlaczego Kraków? Bo i tu prawie wszystkie najcenniejsze samoloty są w hangarach, sporo eksponatów profesjonalnie wyremontowali we własnym zakresie [acz ur" żal].Bardzo możliwe, że dorobimy się w kraju drugiego takiego miejsca - mam na myśli Rogowo, oby tak się stało.PSJa też się cieszę z tego TKS-a, ale jak widzę te samoloty pod chmurką, tego to i czołg by nie przeżył.Pozdrawiam balans
oksio Napisano 12 Styczeń 2007 Napisano 12 Styczeń 2007 Ju 87 bez jednego skrzydła ( dobra robota z 1939 roku) jest w okolicach Helu . Ale nurkowie milczą ?pozdr.oksio
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.