Skocz do zawartości

osiągnięcia i porażki naszych muzeów

jacenty2004

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 66
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Trochę za mało wiem by mówić o konkretach, ale... .
Mam żal do muzealników (wiem to były inne czasy) że nie ściągnięto z Rumunii ani jednego Karasia czy Łosia - ponoć słuzyły" tam jako cele ćwiczebne. Nie zainteresowano się też wysłanymi do Turcji P-24f.
Dawno nie byłem wżadnym muzeum, ale z tego co pamietam - to b. mała ilość wydawnictw nie mówiąc już o możliwości kupna rzetelnej kopi np. białej broni.
Napisano
Ponieważ jesteśmy przy tematyce muzealnej to jeszcze pozwolę sobie na małą [subiektywną] refleksję. Jeżeli miałbym przekazać tego tytułowego Tygrysa" - to tylko do Poznania, bo nigdzie indziej w Polsce nie widziałem tak zadbanych eksponatów bronii pancernej. Być może istnieje w Polsce jakaś rewelacyjna, prywatna kolekcja czołgów, ale jeżeli nie jest ogólnie dostępna [odpłatnie] do zwiedzania - to tak jak by jej wcale nie było [jeżeli w ogóle taka jest - w co wątpię].
Gdyby natomiast był to samolot - to tylko do Krakowa, bo innej rozsądnej alternatywy w Polsce puki co nie ma [przy wszystkich zastrzeżeniach jakie można mieć do obu tych placówek].
I druga sprawa, zasadniczo jestem przeciwny tym wszystkim wymianą" jakie do tej pory miały miejsce, ale gdyby to ode mnie zależało to wymieniłbym z Niemcami wrak Heinkla HE-5e z 1928 roku [dla Niemców bardzo cenny, dla nas zupełnie nieznany] na np. Fw 190, jakich kilka stosunkowo niedawno zostało odnalezionych w Norwegii i dość przyzwoicie wyremontowanych. Dlaczego na 190-kę? A chociażby dlatego, że właśnie Fw 190 [w ilości całych pięciu sztuk!] były ostatnimi niemieckimi samolotami jakie startowały do walki [z podwieszonymi bombami] z lotniska w Rakowicach pod koniec 1944 roku.

Pozdrawiam balans
Napisano
Może to i niezły pomysł, ale patrząc na nasze osiągnięcia w temacie wymian" i powiedzmy szczerze ...eksportu zabytków ,jestem przerażony jaki numer mogą wymyśleć debeściaki z naszych muzeów...HE-5 wyjedzie, a do nas ch.. przyjedzie :)
Napisano
Żeby tego Spita pomalowali nawet całego na biało-czerwono z orłami w koronie na skrzydłach to i tak go się nie da spolszczyć bo nasi coś mi się wydaje nie latali na tej wersji i chyba lepiej by było gdyby miał malowanie takie w jakim latał (chyba u Kanadyjczyków) :)
Napisano
I krótki komentarz.
Nowoczesny, duży i przestronny gmach muzeum [podobno już jest zaklepany"] - dział pt. myśliwce II WŚ. W rzędzie stoją: nasza P 11c obok Me 109E [ten który podobno był, ale dobrzy ludzie-prawdziwi patrioci się ulitowali i już go nie ma], dalej ten nasz Spitfire XVIE, a obok Me 109G. Idziemy dalej, Jak-9M [np. z MWP] i Fw 190 [ten hipotetycznie uzyskany za HE-5] i na koniec amerykański Mustang [kupiony za stosunkowo niewielkie pieniądze np. przez polonię lub dar firmy od której kupiliśmy F-16] Następnie przechodzimy do działu bombowców...
A co, pomarzyć nie można?

balans
Napisano
Chyba po stronie porażek:
w muzeum uzbrojenia na cytadeli w Poznaniu był sobie ładnych parenascie latek temu Po-2, chyba nawet wojenny egzemplaż. Huligani rzucali w niego kamieniami z za ogrodzenia (kiedyś było bliżej) i podziurawili poszycie. Wiatr, deszcz brak pieniedzy zrobiły swoje. Podobno miał byc rekonstruowany w bazie w Powidzu. Ale co sie z nim stało nie wiem - z cytadeli zniknął.
Może ktos wie co sie z nim stało?
Pzdr
P.S.
Wprawdzie nie drugowojenne ale sukcesy: zespół militariów z j. lednickiego i artleria z Solena w CMM Gdańsku.
Napisano
A własnie.. było coś kiedyś o jakiejś współpracy MLP z jakąś amerykańska firmą lotniczą? I coś mieliśmy z tego skorzystać??
Pozdro
Napisano
Było coś w telewizorni, jakieś aluzje co do Mustanga, mam nadzieję że nie w ramach wymiany" [chyba że za sprzęt z czasów PRL-u], bo Mustangów jest jeszcze a pęczki".

Pozdro balans
Napisano
Na samolotach Spitfire LF Mk.XVIE latali piloci naszego 131 skrzydła [czyli dyw. 302, 308 i 317]. Przezbrajanie rozpoczęto od 19.I.1945 roku.

Pozdrawiam balans
Napisano
Balans, piszesz gdzie byś oddał ygrysa" :), a co byś powiedział na Fort Czerniakowski w Wa-wie?? Jak dla mnie dobre muzeum (w Poznaniu ani Krakowie nie byłem, zastrzegam), może sporo sprzętu nadal stoi pod chmurką i rdzewieje, ale coraz więcej się w Forcie dzieje: TKS, czerwcowa impreza, jak dotąd z polskich muzeów właśnie Fort najbardziej mi przypadł do gustu. A wracając do tematu, niestety porażek jest o wiele więcej..., ale żeby było optymistyczniej, pomału, bo pomału, ale nasze muzea zaczynają się uszać", co wy na to?
Napisano
Kol. Jaca2003 bardzo możliwe, że to właśnie ten Ju 87 z okolic Redy bo okoliczności jego unicestwienia są podobne. O tym moim" gdzieś przeczytałem, że leżał sobie bezpiecznie w bagnie/torfowisku i nijak się do niego nie dało dobrać, ale do czasu. Jak przyszła długa mroźna zima w stanie wojennym [pewnie ta z 1982 roku?] to bagno w końcu zamarzło i ekipa tubylców w waciakach i gumofilcach zamiast wyprawić się na dzika wzięła sprawy w swoje ręce - czyli piły i siekiery i poszli na giermańca. Ile jaboli mieli za złom to pewnie do dzisiaj starzy ludzie tam wspominają z łezką w oku...
A mógł być trzeci na swiecie zachowany w takim stanie Stukas i do tego związany z naszą historią, bo to przecież nasza plotka go załatwiła.

Pozdrawiam balans
Napisano
Kol. Wojteq, sam sobie odpowiedziałeś - stoją pod chmurką i rdzewieją". Dopóki nie dorobią się pawilonu wystawowego, dopóki nie będą odpowiednio finansowani - czego Im szczerze życzę [są przecież nawet jakieś fundusze unijne przewidziane na tego typu działalność] to moim zdaniem pozostaje tylko Poznań, a to z tej prostej przyczyny że tam 90% eksponatów jest pod dachem i do tego jeszcze te stelaże z amunicją przed pojazdami - prawie jak na zachodzie.
A dlaczego Kraków? Bo i tu prawie wszystkie najcenniejsze samoloty są w hangarach, sporo eksponatów profesjonalnie wyremontowali we własnym zakresie [acz ur" żal].
Bardzo możliwe, że dorobimy się w kraju drugiego takiego miejsca - mam na myśli Rogowo, oby tak się stało.

PS
Ja też się cieszę z tego TKS-a, ale jak widzę te samoloty pod chmurką, tego to i czołg by nie przeżył.

Pozdrawiam balans

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie