Skocz do zawartości

Trupy spod Stalingradu w Polsce

Boruta

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 55
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
JA także proszę o tekst.
Wysłałem juz do Ciebie grba prośbę o niego ale piszę jeszcze tak dla pewności dziś podobno wirusy komputerowe grasują więc już uciekam - dzięki.
Napisano
Wracając do doskonałej książki Hansa Killiana Wojna i medycyna"( wyd.Magnum 2003r.}to nie moge zgodzić się z opinią Korbaczewskiego na temat niemieckich chirurgów- sadystow i ignorantów.Killian dotyka problemu który istnieje tak długo jak istnieją wojskowe służby sanitarno-medyczne.Dotyczy on wiecznego konfliktu między chirurgami cywilami często świetnymu fachowcami zmobilizowanymi do działań na froncie a lekarzami biurokratami wojskowymi i stojącą za nimi biurokratyczną maszyną wojskowych służb medycznych.Oczywiście jak zawsze ofiarą tych nieporozumień ikonfliktów padał zwykły szeregowy żołnierz- pacjent.Swietnie pokazano ten problem w serialu MASH gdzie wszystkie cechy chirurga oficera biurokraty uosabia niejaki mjr.Burns o ile dobrze pamiętam.Zainteresowanym tematyką chirurgii czasu II wojny polecam książkę Majewskiego Wojna ludzie i medycyna" Pozdr.
Napisano
A mi sie przypomina sytuacja z Polski jak pogotowie nie chciało zabrac chorego ponieważ mieszkał on parę metrów za granica powiatu czy województwa i nie był to ich rejon i byłyby problemy z kasa chorych
Facet zmarł a ja myślałem że to polski wynalazek zbywanie sytuacji ciężkiej" jak widac ignorancja głupota i chamstwo nie znająg żadnych granic
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie