Skocz do zawartości

sowieckie letadło

Cronos

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Co do odbudowy to powiem tak: koszty są horrendalne, w jeziorzanie" na 100% wszystkie gumy itp. do wymiany. Polecam oglądnąć jedynego Bf-109 w Polsce - to jest doskonały przykład ile kasy trzeba włożyć ( ai tak sporo by tu poprawił)

Co do stanu lotnego - nawet nie marz...
  • Odpowiedzi 64
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Niemniej takie rzeczy się zdażają
Niemiaszki wyciągneli z 15 lat temu koło Sycylii 109-tkę G-6 i odpicowali ją na cacy, ile pozostało z oryginału to już pewnie inna kwestia, podobnie z trzema Ju-52 wyłowionymi w Norwegii, w tym że wątpie aby kiedykolwiek ktoś podrabiał je do stanu lotnego
Chociaż z drugiej strony najlepiej takie fanty zciągnąć z krajów 3-ego świata, latają tam jeszcze sprzęty o których nam się nie śniło
W latach dziewięćdziesiątych amerykanie zciągneli z Indii Liberatora który był tam jeszcze w rezerwie
Podobnie w Chinach znaleźli conajmniej jednego mustanga
Jedna z firm południowo amerykańskich do dziś klepie samoloty które są modernizacją mustangów, mmoże by dało się z czegoś takiego zrobić latającą kopię mustanga C lub nawet D w polskich barwach ?, jak by nie było był to pod koniec wojny nasz podstawowy myśliwiec
Napisano
1. Do stanu lotnego da się doprowadzić wszystko. Wielokrotnie widziałe zdjęcia przed" latających samolotów np http://www.nzfpm.co.nz/galleries/galleries.htm
gdzie są fotki iszaków i Hurricana które teraz latają.
Hurrican
http://www.nzfpm.co.nz/images/large/hurr001.jpg - fotka z Murmańska
fotka w locie http://www.nzfpm.co.nz/images/large/hurr141.jpg

ciekawa - dla nas - fotka kawałka tego samolotu w warsztacie http://www.nzfpm.co.nz/images/large/hurr004.jpg ... szkoda że na nim tego już nie ma...

Kiedyś we Flypast była fotka Spita ściągniętego spod Murmańska - kupka części ułożona w kształt Spita. Notka opisywała plany odbudowy do stanu lotnego. Pewnie tylk otabliczki znamionowe były oryginalne :-). To samo z rozbitymi Spitami - jeden to znany filmik jak nie wyrabia z pętki na pokazach i zmienia się w kulę ognia, drugi to dwumiejscowy kupiony przez gościa z Południowej Afryki i rozbity chyba jeszcze w Angli podczas jego szkolenia. Maja być odbudowane. P-38 rozbity bodajże w 1989 w Duxford jest składowany w Teksasie i czeka na decyzję.

2. O jakich południowoamerykańskich P-51 mówisz?? Akurat Mustangów jest duzo latających (gdzieś widziałem liczbę ponad 100 latającyh, nie wiem czy prawdziwa). Są robie tez kopie metalowe i laminatowe 1:1 i pomniejszone. Nawet jak ktoś P51 modernizuje, to nie produkuje od podstaw tylko używa orginalnych części (Cavalier kiedyś robił turbo mustangi, Piper próbował Enforcera)

3. W Indiach to znaleźli nawet Me-109, ale nie wiem czy udało im się im buchnąć :-)
Napisano
Ze tak sie spytam, byłem w te wakacje w MLP w Krakowe i nie było tego messerschitta co ponoć ma tam być:/ przenieśli go czy już sprzedali na zachód:>??

Pozdrawiam
Napisano
Odbudować można wszystko, nawet takie wraki wyciągane z morza, ale po odbudowie oryginalnego samolotu jest na przykład 5%...

Me 109, który bywa w Krakowie jest prywatny, należy do fundacji Polskie Orły" (chyba nie pomyliłem nazwy) p.Niemczyckiego, i z tego co pamiętam to do muzeum trafia tylko na zimę.
Napisano
z iłem -2 było by łatwej widziałem zachowanyego na węgrzech cały przód przetrwał (pomogło opanerzenie) skrzydła i statecznik to sklejka więc tu trzeba było by odbudować oczywiście nie ma co marzyc że to polata
Napisano
na forum pojawiło sie juz kilka namiarów na samoloty zatapione w wodzie arado, aircobra czekamy na zmiane legislacji ... byle by nie skonczyły tak jak ju-188, he-177 ... aha koledzy z klubu płetwonurkowego zabezpieczali rok temu ju-52 na dolnym sląsku (ale podobno jedno dotkniecie i zostana z niego drzazgi, matka natura dla latajacych skrzynek jest niemiłosierna)
Napisano
Do wszystkich kolegów którym w majakach sennych jawim się latający Ił-2.
Koledzy obudźcie sie i zejdźcie na ziemię.

Ił-2 nigdy nie latał w polskim lotnictwie cywilnym.

Jedyna możliwośc aby legalnie latał to budowa go w kategorii EXPERIMENTAL. RWD-5bis był mały i przez to jego budowa była możliwa.

Budowa amatorskiego statku powietrznego o masie ponad 4,5 tony i mocy silnika ponad 1500 KM jest, jakby to delikatnie ująć, AWYKONALNA, chyba że posiadamy NIEOGRANICZONE środki na ten projekcik.
Lepiej takie posiadane miliony złotych (ciekawe kto je ma?) spozytkować na inny cel np. budowa od podstaw 7TP jest wielokrotnie tańsza a powstała replika może być do czegoś używana.

Pozdrawiam
Bombel
  • 9 months later...
Napisano
I tutaj, dla odmiany, kolego Bombel, zgadzam się z Tobą w zupełności. Jeśli odbudowywać, to coś polskiego i małego - chyba, że trafimy na bogatego sponsora, he he.
Na budowanie od podstaw samolotu przeciętnego zjadacza chleba nie stać, a pancerz iła, który wytrzymałby ogień ręcznej broni piechoty, poległby w pierwszym starciu z Urzędem Przeciwlotniczym z ulicy Żelaznej w Warszawie.
Na tym kończę i pozdrawiam - Szarubek
Napisano
Bombel-pisałeś w poście powyżej,że brałeś udział w odbudowie RWD-21 tego z MLP w Krakowie.Próbowałem nawiązać kontakt z p.Szymkowskim i innymi......Ja rysowałem muzealnego RWD-21 do monografii w MiniReplice-czy możemy pogadac o RWD-21 na priva???
Napisano
Mamy wielkie marzenia-odbudowa lub rekonstrukcja to kupa kasy......ale można zacząć od samolotów RWD,ktore wykonywane były w technologii dostosowanej do manufaktury lotniczej-czytaj,dziś to technologia gwarantująca sukces i nie najdroższa.Pamietać należy,że konstrukcyjnie dostosować nalezy replikę latającą do obecnych przepisow.Nie jest chyba tajemnicą,że budowana będzie replika latająca RWD-8 w MLP w Krakowie.A zanim Łoś lub Karaś....to moje marzenie PWS-33 Wyżeł"(był z drewna+metal)lub RWD-10.Pozdrawiam Hornet
Napisano
Budowa latającej repliki to wielkie wyzwanie. Kilku zapaleńców z Białej Podlaskiej poszło inną drogą. Zbudowali replikę RWD-6, odtwarzając go jedynie geometrycznie, nie konstrukcyjnie. Samolot nie jest dopuszczony do latania, ale ma działający silnik (pf 126 650 ;-) i śmigło, które się kręci, na pokazach można go postawić na stoisku i pobuczeć.
Obecnie samolot stoi jako osboba wejścia do szkoły na ulicy Brzeskiej w Białej Podlaskiej. Aż szkoda, że tak stoi, moknie i niszczeje.
Myślę, że najbliżej uniesienia się w powietrze byłyby oryginały samolotów z MLP, brakuje im jedynie dotknięcia", ale to dotknięcie" wiąże się z przejściem całej procedury w ULC, a to wymaga czasu i pieniędzy. Dlatego nie dziwię się, że MLP woli dzielić swój skromny budżet na utrzymanie eksponatów w jakim takim stanie, niż topić środki w nierealnych przedsięwzięciach.
Pozdrawiam - Szarubek

PS Ale marzenia warto mieć. Gdy wzyscy wiedzą, że czegoś się nie da zrobić, nie należy przeszkadzać temu, który własnie to robi :-)
Napisano
Mam pytanie bo kto pyta ten błądzi:P Niedawno ogladałem w tv wyrwany z kontekstu fragment programu o polskim lotnictwie. I był moment że pokazywali coś" na cokole co przypominało P-11c ale na 100% to był jakiś większy model. Nie wiem jaka była jego skala i w reszcie programu już nic nie wspomniali o nim.
Odpowie mi ktoś bo ciekawi mnie to, może ma ktoś zdjęcie??
Pozdro
Napisano
Cronos - coś" zbliżonego do P-11 na cokole to prawdopodobnie pomnik przed bramą zakładów WSK PZL-Świdnik" S.A. im. Zygmunta Puławskiego. Jest to jakieś skrzyżowanie P-24 z nie wiadomo czym, ma gigantyczny wiatrochron (w porównaniu z kadłubem) i napis P-11.
Ot link do strony gdzie jest to zdjęcie, a i trochę więcej:
http://www.sanko.wroclaw.pl/galeria/zestaw05/pomniki.html
Pozdrawiam - Szarubek
Napisano
Dzięki El Camino za namiary na wątek. O tym Gościu słyszałem, ale nie kojarzyłem go z Me 109E. Szok!!!
P.S.
Pozwolę sobie na odnowienie tamtego wątku bo mam kilka pytań.

Pozdrawiam balans
Napisano

Panowie widzę ze wątek z chodzi na renowację samolotów wydobytych z wody itp.-jadąc do Kocka zahaczyłem o Dębli-to co tam zastałem to ręce opadają –wstyd dla szkoły !!!jeszcze troche i nie będzie co restaurować-wybrałem tylko najgorsze stany Junaka i Jaka-jak by chcieli oddać to bym zabrał do domu-pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie