jaca2003 Napisano 7 Styczeń 2006 Napisano 7 Styczeń 2006 A chociażby obrona Twierdzy Brzeskiej.Pozdrawiam
żeton Napisano 7 Styczeń 2006 Napisano 7 Styczeń 2006 Albo powstrzymanie przez 10 BKpanc na 5 dni marszu XXII Korpusu Pancernego w ciaśninach Beskidu Wyspowego.
misiaczor Napisano 7 Styczeń 2006 Autor Napisano 7 Styczeń 2006 może ktos pamięta gdzie miały miejsce udane ataki naszego pociągu pancernego Chrobry", który rozbił kilkadziesiat niemieckich wozów bojowych? Niemcy sobie spokojnie odpoczywali i niespodziewanie zostali zaatakowani przez nasz pociąg. jeśli się nie myle było to 2 września
żeton Napisano 7 Styczeń 2006 Napisano 7 Styczeń 2006 http://derela.republika.pl/pociagi.htmAle o chrobrym nic nie ma
bodziu000000 Napisano 7 Styczeń 2006 Napisano 7 Styczeń 2006 Misiaczor, chyba chodziło Ci o Śmiałego".
żeton Napisano 7 Styczeń 2006 Napisano 7 Styczeń 2006 Dokładnie, tez tak mysle ze chodziło o Śmiałego. Bo prawde mówiąc nie słyszałem o pociągu pancernym Chrobry". Chyba ze sie myle...
misiaczor Napisano 8 Styczeń 2006 Autor Napisano 8 Styczeń 2006 fakt pomyłka. co do pociagu Chrobry" to znalazłem go w jednym z dostępnych wykazów, ale nie brał on udziału w walkach 39 roku. pozdr
acer Napisano 8 Styczeń 2006 Napisano 8 Styczeń 2006 Wspominał, że bombardowanie było skuteczne - wnętrzności Niemców wisiały na pobliskich drzewach..."
acer Napisano 8 Styczeń 2006 Napisano 8 Styczeń 2006 3 września 1939r. kolumny 4 Dywizji Pancernej dostały się pod bomby Łosi chyba i Karasi. Niektóre kolumny zostały zniszczone w 30%. I sztab dywizji został dwukrotnie zbombardowany. Według wspomnień A. Kielmansegga.8 września 3 DP zniszczyła pod Iłżą 9 pułk strzelców konnych zmotoryzowanych, a dowódca płk. v. Ditfurth został zabity.
iglanadon Napisano 8 Styczeń 2006 Napisano 8 Styczeń 2006 Znam miejscówkę gdzie mały niemiecki samochód pancerny, wszelkie opisy pasują do Kfz-13 dostał bezpośrednie trafienie z działa 75mm, skutki były takie że sałoga a raczej jej strzępy zawisły na pobliskich drzewach
Darek419 Napisano 8 Styczeń 2006 Napisano 8 Styczeń 2006 Do niemieckich porażek można zaliczyć smierć generała(nie pamiętam nazwiska)w Warszawie w okolicach ul Radzymińskiej.Drugi podobno zginął na Ochocie.pozdro Darek.
żeton Napisano 8 Styczeń 2006 Napisano 8 Styczeń 2006 http://www.panzerfaust.piwko.pl/fritsch.html ciekawa stronka sa tam tez inne biografie znanych kolesi:))
misiaczor Napisano 8 Styczeń 2006 Autor Napisano 8 Styczeń 2006 mogłaby powstac książka ku pokrzepieniu serc w tej tematyce.
kat Napisano 8 Styczeń 2006 Napisano 8 Styczeń 2006 Sd. Kfz. 121 gdzieś w Polsce. Nie mam pojęcia jaka jednostka i kto ich tak urządził.Pozdrawiam
acer Napisano 8 Styczeń 2006 Napisano 8 Styczeń 2006 To chyba panzer, Piekałkiewicz przedstawiał je u siebie jako zdjecie właśnie z szosy piotrkowskiej. Widać chciał zwiać z wozu, ale się przeliczył.
kat Napisano 8 Styczeń 2006 Napisano 8 Styczeń 2006 To Panzer II - tyle to wiem. Nie mam pojęcia jak niemiecka jednostka i żołnierze której polskiej jednostki tak ich urządzili.
iglanadon Napisano 9 Styczeń 2006 Napisano 9 Styczeń 2006 zaje...ste, zawsze uważałem że najlepsze są auta niemieckie :)
Kiler Napisano 9 Styczeń 2006 Napisano 9 Styczeń 2006 kat, Sd.Kfz 121 wyglada mi na maszyne z Mszczonowa. Zajrzyj do dzialu II RP temat Czy to ta sama maszyna.
PiotrRadz Napisano 16 Styczeń 2006 Napisano 16 Styczeń 2006 Do Kat w sprawie postu z dnia 8.01.2006To czołg zniszczony przez artylerzystów 31 pułku Strzelców Kaniowskich, którymi dowodził ppłk. Wincenty Wnuk. Rozbitek stoi nie w warszawie, ale w Mszczonowie na Placu Piłsudskiego u wylotu ulicy Rawskiej. W Mszczonowie Polacy rozbili jednostki tyłowe XVI Korpusu , który był już na przedpolach Warszawy. Do odbicia Mszczonowa doszło w godzinach porannych 11 września. Ten czołg nosi numer taktyczny 145 i jest mu poświęcony cały watek tego Forum pt.Czy to ta sama maszyna?
pavelock Napisano 20 Styczeń 2006 Napisano 20 Styczeń 2006 dwudniowa bitwa pod Kazanowem Koneckim , gdzie wieś przechodziła kilka razy z rąk do rąk . Niemcy dostali niezłego łupnia 6-8 IX , niestety z braku amunicji polskie oddziały wycofały się w trzech grupach :1. Z rannymi do Końskich2.wieś Antoniów pod Chlewiskami gdzie większość poszła w rozsypkę.3.Pod wieś Krasna-Mokra , gdzie stoczyli małą potyczkę z Niemcami .
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.