sokql Napisano 7 Styczeń 2006 Autor Napisano 7 Styczeń 2006 Dzieki altair za informację ,dokładam więcej informacji o tych stanowiskach i zmieniam stronę nową strone podam na forum.Jeżeli masz coś jeszcze ciekawego to napisz.
sokql Napisano 7 Styczeń 2006 Autor Napisano 7 Styczeń 2006 Mi wiadomo tylko o okolicach Jasła prawdopodobnie dwa miejsca, nie potwierdziłem jeszcze tego tą informacje dostałem późną jesienią. Później skontaktuje się ze znajomym w muzeum we Lwowie
kucek Napisano 7 Styczeń 2006 Napisano 7 Styczeń 2006 Hehe, altair to nie żadna tajemnicza budowla to po prostu wieża ciśnień! Wiem bo mieszkam niedaleko, a 20 metrów od tej budowli to była wieża obserwacyjna zbudowana z drzewa. Było kilka podobnych w okolicy.Ta wierza nie była skończona przez Niemców, po wojnie próbowano ją uruchomić ale nie wiem dlaczego tego nie zrobilipzdr
sokql Napisano 7 Styczeń 2006 Autor Napisano 7 Styczeń 2006 Altair: Na okolicznych wzgórzach Mechowej Góry(452 m n.p.m.) też były wybudowane wierze obserwacyjne. Podaję nową stronę Stanowisk www.fort8.cba.pl w kategorii TAJEMNICE MECHOWEJ GÓRY
jacek1 Napisano 7 Styczeń 2006 Napisano 7 Styczeń 2006 Na spodziewanych trasach przelotów v-2 i v-1 z Blizny były ulokowane wieże obserwacyjne, a w pobliżu posterunek zmotoryzowanego oddziału.
jacek1 Napisano 7 Styczeń 2006 Napisano 7 Styczeń 2006 WitamTutaj na zdjęciu widać dokładnie polany wyłożone drewnianymi balami, z których odpalano w Bliźnie, nie używano betonowych stanowisk.
jacek1 Napisano 7 Styczeń 2006 Napisano 7 Styczeń 2006 Tutaj widać znowu, że wcale v-2 nie musiała być odpalana z otwartej przestrzeni- mała polanka w lesie, zresztą można ją dzisiaj oglądać.
jacek1 Napisano 7 Styczeń 2006 Napisano 7 Styczeń 2006 Sokql, pytasz na stronie jak mogło wyglądać stanowisko na Mechowej Górze i dajesz dla porównania zdjęcie z Penemunde, myślę, że jeśli już tam było odpalane v-2, to raczej w mniej komfortowych warunkach niż w Pene,a bardziej polowych, czyli może coś podobnego do tego na zdjątku.Wymiary stanowiska betonowego, które podajesz wystarczały zaledwie aby na nim staneła laweta z rakietą, więc raczej braknie miejsca dla wieży i innych obiektów.Zobacz na zdjęcie ile zajmują miejsca pojazdy pomocnicze- a to nie są jeszcze wszystkie.
sokql Napisano 7 Styczeń 2006 Autor Napisano 7 Styczeń 2006 Jacek1: to zdjęcie pochodzi z Holandii, grudzień 1944r. Jeśli dobrze pamiętam to zdjęcie jest z książki Pana Wojewódzkiego.Ja tylko spytałem czy mogło tak wyglądać i do tego służyć te dziwne stanowiska. Podałem trochę więcej informacji sorry że nie podaje nazwisk (myślę że to niema znaczenia).
sokql Napisano 7 Styczeń 2006 Autor Napisano 7 Styczeń 2006 Zobacz w kategorii ARTYKUŁY tam podałem informacji, co do poszukiwań. Jutro mnie niema, ale w przyszłym tygodniu dodam więcej fotek.
sokql Napisano 7 Styczeń 2006 Autor Napisano 7 Styczeń 2006 Jacek1:Wzdłuż całego pasma były wieże obserwacyjne, może to stanowiska bod stacje radarowe tylko po co te umocnienia i stanowiska artyleryjskie. Może te wybuchy koło Jasła się potwierdzą i to coś wyjaśni. Spróbuje to szybko ustalić.
jacek1 Napisano 7 Styczeń 2006 Napisano 7 Styczeń 2006 Nie będę się upierał, ale moim zdaniem to na twoim zdjęciu na stronie jest fragment P.VII z Pene, którego widok z góry jest na tym zdjątku.
jacek1 Napisano 7 Styczeń 2006 Napisano 7 Styczeń 2006 Tak przy okazji, to tak się to prezentowało na początku.
jacek1 Napisano 7 Styczeń 2006 Napisano 7 Styczeń 2006 No a tak to wygląda współcześnie, ale mimo wszystko widać wspólną myśl.
coart Napisano 8 Styczeń 2006 Napisano 8 Styczeń 2006 sokql: to zdjecie jest na 100% ze stanowiska VII w Peenemunde - jacek1 ma racje -> w tle widać nasyp z charakterystycznym maskowaniem a rakieta jest na meilerwagen'ie pierwszej wersji, zdjęcie było w m.in. książce Wywiad Armii Krajowej w walce z V1, V2"
jacek1 Napisano 8 Styczeń 2006 Napisano 8 Styczeń 2006 sokql, a może coś takiego mogło być na tej górce, a przydałoby się w tej potyczce lotniczej- ale to by była afera i hit na nobla.
kucek Napisano 8 Styczeń 2006 Napisano 8 Styczeń 2006 A czy jest możliwe że był to jakiś radar? Czytałem że na poligonie Luftwaffe Gemeinde Górno" były przeprowadzane testy radarów, może to coś z tym związane?pzdr
zelig Napisano 8 Styczeń 2006 Napisano 8 Styczeń 2006 A kiedy nastąpi Żeś sztukasów? Obiecałeś Sokql, że powiesz coś więcej na ten temat!
beaviso Napisano 9 Styczeń 2006 Napisano 9 Styczeń 2006 Co do radaru to ja mogę się wypowiedzieć - ale gdy zobaczę beton o konkretnych kształtach. Jedno powiem - radar i V-2 w parze nie idą! Rakieta latała z v = 5000 km/h na h = 90 km.... A tego żaden radar by nie zauważył.Zelig, żesz Twoja mać! Mnie też ta >żeś< interesuje. O tej >żesi< wzmiankuje H.U.Rudel w swych wspomnieniach - miała miejsce gdzieś ad Sanem".
sokql Napisano 9 Styczeń 2006 Autor Napisano 9 Styczeń 2006 Żeś Sztukasów opisałem na stronie www.fort8.cba.pl Chcecie to opiszę tutaj ale za dużo materiału. Jak znajdę chwile czasu opiszę jak wyglądały te stanowiska dokładnie poczytajcie artykuły o Mechowej. O wybuchach pod Lwowem na razie nie ustaliłem niczego ciekawego. Próbowałem ale dowiedziałem się ze było ich dużo ale jakich niewiadomo. Ma ustalić czy były jakieś znaleziska po V.Pozdrawiam
grek Napisano 9 Styczeń 2006 Napisano 9 Styczeń 2006 Hm, chciałem sprawdzić tą RZEŹ sztukasów, ale pod podanym wyzej linkiem zaczęły mi się ładować jakieś trojany. Nie wiem, nie znam się , tak mi sygnalizował komputer, więc go czym prędzej z buta wyłączyłem. Tak więc ostrożnie z tą RZEZIĄ sztukasów :/
Grzesio Napisano 9 Styczeń 2006 Napisano 9 Styczeń 2006 Jedno powiem - radar i V-2 w parze nie idą! Rakieta latała z v = 5000 km/h na h = 90 km.... A tego żaden radar by nie zauważył."No to nie zgadł Pan, niestety... ;-) Alianckie radiolokatory wykrywały przeciętnie połowę V-2 wystrzelonych bojowo.PzdrGrzesiu
kucek Napisano 9 Styczeń 2006 Napisano 9 Styczeń 2006 Jarek, faktycznie po wejściu na tą stronę próbuje ładować się jakiś wir, może to chodziło o RZEŹ naszych komputerów??beaviso, pisząc o radarze nie myślałem wogóle o V-2, poprostu na poligonie Luftwaffe testowano jakiś radar (oraz np. moździeż Thor) więc może to coś do tego, poligon znajdował się na północ od rzeszowa a Jawornik na południe.pzdr
beaviso Napisano 9 Styczeń 2006 Napisano 9 Styczeń 2006 Grzesio, a na jakiej wysokości w praktyce były przechwytywane przez radar te V-2? Taka rakieta ma bardzo małą skuteczną pow. odbicia i jakoś nie mogę sobie wyobrazić zastosowania przez Niemców radaru do śledzenia ich lotu, a zwłaszcza na 90 km...
zelig Napisano 9 Styczeń 2006 Napisano 9 Styczeń 2006 No bo Wy weszliście na jakąś rzeź - to pewnie dlatego, a ja wszedłem na wskazaną przez Sokqla Żeś i żadne trojany mi nie wyskakiwały*. Ale tam jest tego niewiele więcej co Sokql napisał w swoim poście nieco wyżej.. Można prosić o więcej? (i o fotki - np. sztukasowych kawałków lub tego chłopskiego meserszmita")* moim niezawodnym przepisem na wirusy jest metoda ich całkowitego zignorowania. Po prostu nie mam włączonego żadnego antywira. To dlatego mi nie wyskakują trojany :)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.