Skocz do zawartości

13 grudnia 1981

Rekomendowane odpowiedzi

A ja przypominam tym co pamiętają.Znalazł sie kiedyś mądry glina czy inny ubek który zareagował na durne napisy solidarnościowców typuima Wasza wiosna Nasza". Pamiętacie te napisy koledzy?I co zrobił mądry komuch?Kazał dopisywac A lato Muminków" I co i napisy zaczeły znikać.
pozdrawiam

• Odpowiedzi 239
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
A moze ktoś z wa pamieta że jak była moda na noszenie moro wojskowego w okresie szkoły średniej to ganiali za noszenie tego Milicjanci i zomo ( przynajmniej w pewnym okresie) ? Ja pamietam że kazali chyba przynajmniej guziki zmieniać, przynajmniej w W-wie. Swoją drogą jak ktoś miał wtedy amerykańską kurtke z demobilu z naszywkami to był szyk. A kosztowało to wtedy pare dobrych pensji..

Wracałem z dworca głównego w Gdańsku na bosaka z siną dupą bo miałem kaczory"(nie mylić).Fakt zabawa przednia ale zeby zaraz wszystkich co stali po drógiej stronie wycinac w czambół?Po prostu oni mieli swoją robotę a my swoją.poczekajmy może jak kogoś w związku z nową ustawą wyjmą z morki.Czy to tez będzie wredna robota zomowców?a może to komuchów robota?A co do stanu wojennego był minął i to już historia.Ja osobiscie go przeżyłem więc nie mi go oceniac.Swoje zdanie mam a najgorsze w tym jest to że najwiecej gardłują Ci co urodzili się po 83 roku czyli już za komuny ale po stanie.To dopiero WETERANI.Zwłaszcza co to zapach gazu łzawiącego znają z opowiadań kolegów ...........
Pozdrawiam

Prawie 60 % narodu nie zna tej rocznicy bo zwisa mu ona cienkim kalafiorem.Ale mnie najbardziej irytuja oszolomy ktore demonstrują pod domem gen.Jaruzelskiego.Zapalaja znicze ,durni prowokatorzy ,specjalisci od nakrapiania kamieniami i wymierzania własnej sprawiedliwości -odpracowujący własnie te sery z darów koscioła i nienawiśc za wódke od 13
Większośc z forumowiczów nie pamieta stanu wojennego ale ja go pamietam dokladnie a tekże sytację przed wprowadzeniem - powiedział ktoś że w sklepach był tylko ocet -to prawda ale zapominacie co doprowadzilo do tej sytacji. Calkowity paraliz przedsiębirstw warcholstwa działaczy solidarności w zakładach pracy ,strajki na każde zawolanie nawet w milicji . 3/4 społeczeństwa autentycznie się cieszyła ze stanu wojennego że wreszcie ktoś zaprowadzi porządek. Zapominacie takze o sytacji w osciennym mocarstwie i ostrzeżeniach ludzi ktorych trudno posadzac o sympatię do komunistów -Nowak Jezioranski ,Brzezinski a nawet zdrajca kukliński realnie ostrzegali Polske przed rosyjską interwencją , gen Dubynin mówil to w sytacji gdy jedyną presję mogła na niego wywrzeć tylko śmierć.

13 jak 13 ale potem to były niezłe jaja.
Gonitwy po podwórkach,gaz łzawiący wciskający się przez drzwi i okna.Pamiętam jak jakiś gość wlazł na dach naprzeciwko mojego domu (Gdańsk) i machał polską flagą na kiju.Zomowcy dobre 5 minut strzelali do niego racami i petardami gazowymi aż w końcu sam zlazł.Takiego stężenia gazu to chyba nigdzie wtedy nie było..
Innego dnia mój sąsiad podczas kolejnej impry" na ulicy, przed domem chciał kopnąć nadlatującą petardę.Pech chciał ,że była to jedna z tych metalowych a gościowi podczas wykopu spadł but. Wszyscy sąsiedzi najpierw w smiech a potem dyla na klatkę schodową,bo zaczął się mały szturm. Na drugi dzień typ noga w gipsie . Bohater bloku,he he.
W sumie nie było tak tragicznie.Jak się ktoś nie pchał na rozróbę ,to nic poważnego nie groziło

Dokładnie tak rulez - niektorzy prawicowcy z tego forum nawet sobie nie zdają sprawy z tego jak w swym ideologicznym zacietrzewiwniu przypominają swych komunistycznych protoplastów nierzadko nawet wlasnych rodzicow ktorzy nagle sie nawrucili na jedyną słuszną ideologię

acha zapomniałem dodać że niektórzy mlodzi koledzy udaja prawicowców dyskutujac ze mną z wrodzonej przekory w rzeczywistości są na tyle inteligentni aby mieć swoje własne zdanie które nie zawsze pokrywa się z jakąkolwiek ideologią
Pozdrawiam wulfgar i ttt

a miałem pisać do Lokomotywy .. ale to chyba szkoda czasu i atłasu. Może Lokomotywa podasz jakieś przykłady jak to społeczeństwo terroryzowało władze do tego stopnia że ta wyprowadziła czołgi na społeczeństwo? Będzie szybciej poczytac Ciebie niż dokopac się w moich papierach do trybuny ludu z lat 80tych. Kiedy to 100 000 osób było przewodnią siła narodu a 10 000 000 w Solidarności garstką ekstremistów:)

Partia kocha partia radzi partia nigdy Cie nie zdradzi:) Kochaj swoją komunę, zakłamanie, bandyztyzm władzy, czołgi, morderstwa, strzelanie do ludzi i zniewolenie umysłu. Teraz ieznani sprawcy" nie pobiją nikogo z Twojej rodziny za Twoje poglądy, ani nie wyrzucą z pracy, a jak pójdziesz demontrowac pod Sejm bo się Tobei nie podoba to policja będzie pilnowała, żeby się Tobie krzywda nie stała, a nie będą Cie rozjeżdżać transporterami, ani armatkami wodnymi, i za wywieszenie Flagi Narodowej 22 lipca nikt Cię nie wsadzi na 48 godzin do pudła.. tak jak kiedyś za wywieszenie flagi 3 Maja. I możesz zapalić swieczkę na symbolicznym grobie poległego ZOMOwca ( o ile taki istneije) i nikt Cię za to nie aresztuje, i świeczki możesz ustawić w kształt sierpa i młota, albo kasku i pały jak wolisz i nikt tych świeczek nie poprzestawia. I możesz defilowac w dzień Byłego Funkcjonariusza" czy też Święto ZOMO" czy może Utrwalacza władzy" obwieszony orderami Za zasługi dla obronności kraju" rozdanymi po 13 XII 1981 i nic Ci się nei stanie. spoko Lokomotywa :) Potem wrócisz do domu i prąd będzie.. i obiadek zjesz pełnomięsny z surówką, kawą naturalną popijesz a nie kawą Turek. Nawet jak Ci się już sadełko zawiąże i obiadek troszkę przetrawi to i z papieru skorzystasz toaletowego w dowolnie zakupionym kolorze anie gazetą z przedwczoraj. Będzie dobrze .. nikt nie przyjdzie po Ciebie o 12 w nocy .. no najwyżej św. Miko.. o przepraszam... Dziadek Mróz wpadnie podrzucić prezenta jakowe. Żyjemy Lokomotywa.. nie ?:)A motłoch wtedy zdobywał chleb i cokolwiek do chleba żeby przeżyć a teraz szturmuje Media Markt żeby coś taniej kupić .. może sprzedać z zyskiem. I wtedy i teraz powinni tego zabronić, nie? Z pionierskim Pozdrowieniem. SZUKAM

Dodam swoje trzy grosze: u nas nigdy nie było dekomunizacji i nadal rządzą zakłamani ludzie, którzy najczęściej w dziwny sposób dostali się na wysokie stołki, różni tacy z podrobioną przeszłością, co się nikogo i niczego nie boją, ale są ważni, a spróbuj tylko podskoczyć. Gnoili ludzi, gnoją i będą gnoić.
Pozdrawiam

Z wielkim zainteresowaniem czytam posty Lokomotywy i jako żywo przypominają mi się zdania, które płynęły z DTV i Trybuny Ludu o jakimś mniejszym złu" itp. Niestety ten typ człowieka z zasady nie zmienia zdania. Nawet gdyby Jaruzel i Kiszczak pod wpływem jakiegoś amoku powiedzieli myliliśmy się", to i tak Lokomotywa rzuciłby tekst,że to pewnie pod wpływem prawicowej nagonki. Człowieku czas poczytać coś innego niż felietony Krzysztofa Teodora Toepitza i Mieczysława F. Rakowskiego. A może czas na powrót do przeszłości, bo pewnie w podstawówkach uczą o tym, co się naprawdę stało 13 grudnia. Wytrwałości w głoszeniu prawd objawionych.

stan wojenny nie dotknał mnie bezpośrednio bo smarkiem byłem. wtedy widziałem pierwszy raz helikoptery i wozy bojowe. z daleka zresztą. dopiero jak teraz nachodza mnie wąty i jest cała masa pytań na które nie mogę znaleźc odpowiedzi w mediach czy u ludzi, dla których 1981 rok był naprawdę epokowym wydarzeniem.chciałbym dożyć takiego czasu kiedy rozliczą wszystkich,którzy rządzili po okrągłym stole. Mazowieckiego za gruba krechę,wszystkich złodziei co rozpieprzyli Polskę już jako demokratyczni przywódcy, za to że wpieprzaja nas w jakies afery międzynarodowe i za to, że po plecach ludzi z pierwszej" opozycji dorwali się do koryta i żyją jakby poza sejmem nikogo nie było, sami dla siebie. nie wiem po co przypierdalaja się do Jaruzela, gościu wierzył w to co robi. teraz ma 82 lata, zjebane życie, rodzina ma go w dupie. co za sens? jak był stan wojenny to chyba oczywiste, że stniała szansa, że ktoś może zginąć, co się zreszta stało i chwała tym ludziom. mi tego czlowieka jest szkoda. dzisiaj władza każe napierdalać pałami gejów, lezbijki, antyglobalistów. na koniec jeszcze powiem, że Wałęsa to chyba faktycznie ich"człowiek, furtka dla komuchów, żeby mogli w miarę z twarzą przechcić. i ten film z Magdalenki.....

Dekomunizacja? desanatyzacja?? to wg. mnie jedno i to samo. Zwróć uwage na to co działo się po wojnie w Polsce. powrót do czasów stalinowskich tylko w wykonaniu Macierewicza:) Poaztym czy komunistą jest ten kto pod przymusem podpisał papier? Czy moze ten kto opowiadał przyjacielowi" z piaskownicy i protestach(przyjaciel-okazuje się ze był UBekiem)
Boruta z wielkim szacunkiem ale nie masz racji.
Zwróc uwage ze problemy górnictwa w Polsce to wina strajków-utracenie rynku zbytu do skandynawi.

Magdalenka, film tam nakręcony, foty ładnie wszystko pokazują jak zakopano okopy, i zapomniano o sińcach po pałach. Kiszczak podszedł ich jak dzieci we mgle, zawodowiec w oplataniu ludzi, postawił trochę wódki, zakąskę no i mamy tak jak mamy.
A na zdjęciach z Magdalenki są osoby które sprawowały najwyższe urządy w Polsce, osoby które kończa je sprawować, i które bedą je sprawować.

Dzień dobry,
Zacni Acer, Hoffmander, Boruta i inni o podobnych poglądach, trochę cierpliwości i optymizmu. Komuna naprawdę dostała w skórę i jest coraz bliżej grobu, a to co widzieliśmy przez ostatnie 15 lat w jej wykonaniu to agonalne podrygi.
Poglądy Revolta, czy Lokomotywy pozostawię bez komentowania - lat indoktrynacji nie zbilansuje się w kilka godzin czy dni na forum. Za to warto pochylić się nad młodymi, takimi jak Dante, co to nie przeżyli a wiedzą.
Z całym szacunkiem dla wszystkich niebluzgających
ttt

...wracając do gościa nazywającego się tutaj Lokomotywa". Dla mnie to oszołom i homo sovieticus" w żywym wydaniu. Bredzi ciągle o jakiejś kobiecie z 20kg sera z plebanii, wtrąca cos o Jaruzelskim - że trzeba dać spokój itd, a w końcu mówi o zdrajcy" Kuklińskim. Dla mnie WYSTARCZY!, panie Lokomotywa" bez pary w kotłach. Sam jesteś pan zdrajcą narodu pisząc takie brednie... Zaśnij pan na 100 lat, potem obudź sie i poczytaj gazety i ksiązki z historii. Zobaczysz, gdzie leży pochowany z woli NARODU Kukliński, a gdzie Jaruzelski - zdrajca...
Pozdrawiam wszystkich umiejących czytać żywą historię naszego gnojonego przez takich jak Lokomotywa" - Narodu. Szczególne pozdrowienia dla tt" i SZUKAM".

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie