Grendel Napisano 23 Grudzień 2005 Napisano 23 Grudzień 2005 Wszystkim przyjaciolom i wielbicielom pociagow pancernych (oraz wszystkich innych wrzesniowych pancerzy) chce zyczyc zdrowych, wesolych i pogodnych Swiat Pamiatki Bozego Narodzenia oraz by nam Nowy, 2006-ty Rok obrodzil nowymi odkryciami w interesujacej nas dziedzinie!GrendelP.S.Piekne te ostatnie zdjecia!
malpa Napisano 26 Grudzień 2005 Napisano 26 Grudzień 2005 mam pytanie odnosnie kol poc.pancernych.Jakiej srednicy byly kola szprychowe wagonow pancernych
Grendel Napisano 27 Grudzień 2005 Napisano 27 Grudzień 2005 Standardowe - 1 metr.Dopuszczalne zuzycie obreczy wynosilo 50mm (nowa miala 75mm, a minimum bylo 25mm),wiec kola mogly miec srednice pomiedzy centymetrow 100, a 95.Poprawcie mnie, jesli sie myle.PozdrowieniaGrendel
malpa Napisano 27 Grudzień 2005 Napisano 27 Grudzień 2005 jesli dobrze zrozumialem to metr srednicy kola toczacego sie po glowce szyny .A jaka byla srednica kola litego (bez szprych)?
Grendel Napisano 27 Grudzień 2005 Napisano 27 Grudzień 2005 W/g Regulaminu broni pancernej" (str.4):...W sprzecie pancernym stosuje sie trzy rodzaje kol:-kola lane tarczowo,-kola kute w gwiazde-,-kola lane szprychowo. ..."Trzy typy kol - srednica ta sama.PozdrowieniaGrendel
Loczek Napisano 30 Grudzień 2005 Napisano 30 Grudzień 2005 Wszystkim miłosnikom pociągów pancernych i nie tylko życzę wszystkiego najlepszego w Nowym Roku - Paweł Fedorow
Grendel Napisano 30 Grudzień 2005 Napisano 30 Grudzień 2005 Panowie,Pytanie, ktore chce postawic nie tyczy bezposrednio pociagow pancernych , ale raczej miedzywojennego kolejnictwa.Zdjecie, ktore zamieszczam opisane jest w ksiazce Knipping'a i Schulz'a, jako zniszczony most kolejowy w Czekanowie 7.9.39" (swoja droga - sliczne ujecie podwozia Ty23).Co mnie zastanawia - co to za drezyna jest na pierwszym planie?Niestety moja widza o drezynach PKP jest zerowa.Gdzie moge znalezc jakies informacje?Prosilbym o zrodla literackie, o ile takowe sa.Zycze wszystkim szampanskiej zabawy i wszystkiego dobrego w Nowym Roku!PozdrowieniaGrendel
Krzysztof115 Napisano 31 Grudzień 2005 Napisano 31 Grudzień 2005 Wszystkim miłosnikom pociągów pancernych Wszystkiego Najlepszego W Nowym Roku .
bodziu000000 Napisano 2 Styczeń 2006 Napisano 2 Styczeń 2006 Nowy Rok, to nowe bardzo ciekawe zdjęcia.PzdrBodziu
SZUKAM. Napisano 2 Styczeń 2006 Napisano 2 Styczeń 2006 to zagadka jako przerywnik .. kawałek jakiego pojazdu widac na zdjęciu ? :)
Grendel Napisano 2 Styczeń 2006 Napisano 2 Styczeń 2006 A gdzie jest to zdjecie?Nie mam pod reka lupy by rozroznic prowadnice wz.34 od tej Sd.Kfz.231 (6 rad).Z tego co tu widac - optowalbym za ta druga mozliwoscia.PozdrowieniaGrendel
SZUKAM. Napisano 2 Styczeń 2006 Napisano 2 Styczeń 2006 niestety nie moglem powiekszyc tego elementu bo zdjecie sie robilo nieczytelne. calosc wyglada tak. a zdjecie pochodzi ze strony : http://derela.republika.pl/drezyny.htmnie wiem, czy była ona podawana w poprzednich częsciach pociągów pancernych. ale ciekawe zdjecia sa chyba na niej. pozdrawiam serdecznie.
Grendel Napisano 5 Styczeń 2006 Napisano 5 Styczeń 2006 Wlasnie przeczytalem artykul plk.Kowalskiego o tankietkach.Przyznaje sie, ze oslablem nieco...Jak przetrawie, napisze wiecej.PozdrowieniaGrendel
Grendel Napisano 6 Styczeń 2006 Napisano 6 Styczeń 2006 Errr...Tak sie podlamalem, ze az zle napisalem.O drezynach - rzecz jasna.Ze styczniowego Odkrywcy".Grendel
Grendel Napisano 6 Styczeń 2006 Napisano 6 Styczeń 2006 No dobra - tak po krotce.Autor pisze jezykiem no do konca przemyslanym.Zdanie, ze ...W okresie miedzywojennym WP posiadalo ok.50 pociagow pancernych..." jest bardziej niz niefortunne - sugeruje, ze tyle ich bylo caly czas, a nie lacznie.Dalej....W trackie Kampanii Wrzesniowej (pociagi pancerne) zostaly zniszczone w trakcie nalotow bombowych lub przez zalogi, gdy znalazly sie w okrazeniu..."O tak?A ktore procz PP 13 zniszczylo lotnictwo?A ktore zostaly OKRAZONE? (moim zdaniem ani PP 14, PP 11, czy PP 12 nie zostaly zniszczone w okrazeniu, ale w obliczu nadciagajacego nieprzyjaciela przy zablokowanych torach; PP 54 porzucony po zniszczeniu przez saperow mostu)Jedynie PP 52 walczyl w kotle i to do konca.Ale zniszczeniu ulegl tylko jeden wagon artyleryjski - wiec jak tu mowic o zniszczeniu skladu przez zaloge?Ale wrocmy do drezyn - w/g Opisu i wskazowek obslugi pociagu pancernego" z 1938 roku czas zejscia czolgu R" z prowadnicy wynosi 3 minuty, a wejscia 5 minut, a nie jak chce p. Kowalski - po piec minut w obie strony.Dalej - opis bardzo znanego zdjecia drezyny TK" z czolgiem TKSjest co najmniej dziwaczny.Sformulowanie ze ...kilkanascie TYPOW czolgow-tankietek TKS przezbrojono w dzialko 20mm automatyczne, zwane tez najciezszym karabinem maszynowym..." jest rownie dziwaczne.Jakich TYPOW?Dalej - autor wypisuje bzdury o skladach drezyn w pociagach - no dobra - moze zle to sformulowal - dwa R" i cztery Tk".Ale nie wspomina ani slowem, ze w kombinacji Tk-R-Tk".Ale najlepsze autor pozostawil na deser - neimalze na koniec artykulu - zestawil laczna ilosc luf WSZYSTKICH pociagow pancernych i porownal ich sile ognia z iloscia srodkow ogniowych polskiej DYWIZJI PIECHOTY!Dla mnie bomba!I pisze to zolnierz...Jakos mi sie nasuwa stare powiedzonki o maturze i checi szczerej"...PozdrowieniaGrendelP.S.P.Rajmund Szubanski zostal Szebanskim w bibliografii, ale to moze literowka w skladaniu (a gdzie korekta?)
bodziu000000 Napisano 14 Styczeń 2006 Napisano 14 Styczeń 2006 Dwa nowe zdjęcia naszego Poznańczyka".
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.