fanatyk6 Napisano 20 Październik 2005 Autor Napisano 20 Październik 2005 tak sie zlozylo ze w kolekcji mam magazynek od browninga wz.28(?) miejsce znalezienia (pomorze zach)nie wskazuje na polskie sily ale kto wie. czy moze kos mi powiedziec gdzie sa ewentulane bicia (o ile sa). a moze to magzynek od bar?
marek123 Napisano 20 Październik 2005 Napisano 20 Październik 2005 czescna takim magu bicia powinienes ujrzec:-na boku magazynka -zasuwce (taka blaszka)od sprezyny wypychajacej amunicje oznaczenia te maja postac duzej R-ki w kole oraz odbior wojskowy w postaci ''K2''pozdro
Gebhardt Napisano 21 Październik 2005 Napisano 21 Październik 2005 MarkuCzy magazynki produkcji Belgijskiej uzywane w WP mialy takie same bicia czy inne?
fanatyk6 Napisano 21 Październik 2005 Autor Napisano 21 Październik 2005 dzieki marek 123. patrzylem na zasuwke i nic nie znalazlem (a jest cala w oryginalnej fabie). co do boków mazyna to nie jestem pewnien bo sa lekko pordzewiale.
marek123 Napisano 21 Październik 2005 Napisano 21 Październik 2005 no własnie jesli sa zardzewile nawet lekko to lipa takie sygnaturki były plytko wybijane :/ a co do jak napisales (a jest cala w oryginalnej fabie)" to jest blad !!! magazynki posiadaly czarna matowa oksyde.......i nie byly malowane :]pozdro
polsmol Napisano 22 Październik 2005 Napisano 22 Październik 2005 Kiedyś znajomy znajomego wykopał na mierzei rkm wz. 28. Na polskich oznaczeniach były nabite krzyżyki no i do tego oczywiście niemieckie odbiory.
fanatyk6 Napisano 22 Październik 2005 Autor Napisano 22 Październik 2005 masz racje jest w czarnej oksydzie. ale nie zmienia faktu ze nie ma zadnych bic. no oz nie zawsze sie udaje....a bar mal taki sam magazynek czy inny (z wygladu). bo ammo to mial 7,62 mm.
bolas Napisano 22 Październik 2005 Napisano 22 Październik 2005 z tym sygnowaniem to jakoś dziwnie bywa - czesto spotykam polskie magi które nie mają ani jednej sygnaturki - a są bankowo nasze bo miejsce pochodzenia nie budzi watplwości wykluczając inne opcje ... wrzucam przykładowe sygnaturki jakie mam ... tu R w kole ...
bolas Napisano 22 Październik 2005 Napisano 22 Październik 2005 fanatyk bicia najczesciej znajdują się na podajniku i na i dłuższej bocznej (tylnej, gdy się włoży mag do rkm) ściance w jej dolnej częsci
fanatyk6 Napisano 22 Październik 2005 Autor Napisano 22 Październik 2005 dzieki bolas ale cala tylna scianka jest mocno skorodowana (jak na strychowiec). za to na spodzie podajnika znalazlem bicie (zaznaczylem na zd). troche niewidoczne ale przedstwia strzalke albo litere V. moze ktos wie z jakiej to fabryki?
01dalton Napisano 22 Październik 2005 Napisano 22 Październik 2005 Witam . Te stemple -prostokąty z P.r to stemple jakich używano znakując przedmioty które nie spełniały norm technycznych i były kierowane do poprawy ( występują one na bagnetach ,karabinach ) .A ten drugi stempel to że przedmiot przeszedł wogóle kontrole jakości . Pozdr
fanatyk6 Napisano 16 Luty 2006 Autor Napisano 16 Luty 2006 odswierzam moj stary temat o magu. moze ktos odszyfruje ta strzalke z podajnika? tak przy okazji prosze od wrzucanie zd z polskimi browningami w rekach niemieckich. czy ktos sie orientuje jakie formacje mogly ich uzywac?
beny Napisano 17 Luty 2006 Napisano 17 Luty 2006 Strzałka jest brytyjskim znakiem odbioru wojskowego (badziej przypominająca przedzielone V)
fanatyk6 Napisano 17 Luty 2006 Autor Napisano 17 Luty 2006 brytyjski? przeciez nasi kupili je od belgów! to juz nic z tego nie rozumiem. do magu pasuja kluski 7,92x57 mm wiec chyba mag od bara odpada. czy angole tez produkowali browningi wz.28?
mietek Napisano 19 Luty 2006 Napisano 19 Luty 2006 Brytyjczycy mieli na pewno amerykanskie BAR, ale czy robili do nich magazynki to nie wiem.
Gebhardt Napisano 20 Luty 2006 Napisano 20 Luty 2006 Anglicy jak powyzej mieli BAR'y a 'strzalka' to po prostu znak odbioru przez BA (a scisle War Department/MoD) wiec bedzie na kazdym sprzecie czy produkowany w UK czy nie.
fanatyk6 Napisano 20 Luty 2006 Autor Napisano 20 Luty 2006 hej, Gebhardt i beny możecie podrzucić na forum zd takich odbiorów wojskowyh? porownam do mojego. dzieki z gory
Gebhardt Napisano 21 Luty 2006 Napisano 21 Luty 2006 Z ksiazki 'From D-day to VE-day. The British Tommy in North West Europe 1944-1945. Volume two: organisaton, armament and vehicles. Jean Bouchery. Paris: Histoire & Collections, ?.
duff Napisano 21 Luty 2006 Napisano 21 Luty 2006 Co do malowania magazynków, to mam jeden czarny (oksydowany?) a spod czarnego wychodzi ładne zielone khaki! Co najmniej dziwne, prawda? Magazynek raczej na pewno nie malowany po wojnie.pzdr
fanatyk6 Napisano 28 Luty 2006 Autor Napisano 28 Luty 2006 Gebhard ta brytyjska strzałka jst całkiem inna niz ta z mojego magu. u mnie to raczej na v wygląda.
fanatyk6 Napisano 28 Lipiec 2006 Autor Napisano 28 Lipiec 2006 Odświerzam stary wątek. Może orientuje się ktoś czy takiej broni mogli używać niemieccy spadochroniarze pod koniec II WŚ (konkretnie to chodzi mi o SS Fallschirmjager Battalion 600 w 1945 roku). Jutro wrzuce dokładniejsze fotki tego sygnowania bo na poprzednim zdjęciu nic nie widać.Pozdrawiam,Fanatyk6
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.