Skocz do zawartości

Jesienne odkrycia

1AIR1

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 356
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Ja dziś trafiłem licznyj znak z 8 roty 5 Pułku Strzelców z Radomia ,do tego trzy rosyjskie guziki piechoty (w tym jeden oficerski - pozłacany) ,guzik rosyjski z '15' i trzy gładkie - zastępcze. Do tego kilkadziesiąt łusek Mosin i Berdan ,sporo guzików bieliźnianych i dwie monety.

pzdr

bjar_1

Napisano
Drogi dojazdowe w większości wysypane szlaką. Ale strzelnica ciągle na piedestale - trochę dobra w tym roku juz tam wyszło. Jak wyczyszczę resztę dzisiejszej drobnicy to zarzucę zdjęcie.

pozdrawiam!
Napisano
Gotowane na kuchence gazowej w oleju jadalnym nalanym do puszeczki po orzeszkach solonych. Tak ze 2 cm na dno. Jak ten syf bedzie odpadał ,to polecą bąbelki. Potem wyciągnąć ,wytrzeć i posmarować np. wazelinką. Jutro fotki reszty fantów.
Napisano
Witam kolegę 1AIR1 mam sporo rzeczy z okolic tych koszar ale szukałem tam ok 5-7 lat temu,kilka tygodni temu zajrzałem w te okolice a tam iście księżycowy krajobraz.Widzę jednak że jeszcze śmietniczek się trafił gratuluje
Napisano

A to już wyczyszczone fanty z wczoraj - trzy guziki piechoty (jeden był oficerski ,resztka pozłoty została ale tylko z tyłu...) i guzik z numerkiem pułku '15' niestety dość mocno przytarty. Blaszka też już wyprostowana.

pozdrawiam

bjar_1

Napisano
Witam
Fajny jest ten z numerem 15.U nas też jest dodatkowo parę fantów.Zdjęcia wrzucę później...po odczyszczeniu.
Pozdrawiam
Napisano

Z dzisiejszego dnia...

Moja wiedza na temat armii carskiej jest minimalna także wstawiam zdjęcie tego ciekawego przedmiotu pomiarowego.Niestety wskaźnik nie wytrzymał próby" czasu i jest jego tylko połowa.Może ktoś napisze więcej na temat
tego do czego to służyło.
Pzdr.

Napisano

No i kolejna ciekawostka......Nie zbieram tego typu fantów ale wziąłem ten szkolny nabój po to by pokazać w jakim stanie się zachował.
jest to szkolny mosin.Czubek pusty-blacha.Na spodniej części są sygnatury ...po czyszczeniu będzie wiadomo kto go wyprodukował.Ale najciekawsze jest to że DREWNIANY środek zachował się do dzisiaj.Bez mała 90 lat.Chciałbym znać skład tego impregnatu do drewna.....musiałbyć pierwszej klasy skoro nawet robale drewna nie ruszyły.

Napisano
Piękny szkolniak! U mnie wychodzą podobne ,niestety drewno jest bardziej spróchniałe...
U mnie jest inna zagwozdka - jak w liściastym lesie ,łuski od Berdana i Mosina wystrzelone pod koniec XIX wieku mogą leżeć na powierzchni?
Właśnie jadę na miejscówkę ,gdzie wyszedł licznyj - zobaczymy co dziś wyskoczy...

pozdrawiam!
Napisano
Apropos zalegania łusek pod samymi liściami - u mnie jest to samo. Piękny bukowy ponad stuletni las w puszczy kozienickiej i łuski pierwszowolenne znajduje się pod samymi liściami. ???????? (może dziki ??;-))))).

Pozdrawiam
MILBAs

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie