polsmol Napisano 6 Maj 2003 Autor Share Napisano 6 Maj 2003 Jak dla mnie to kompletna bzdura, ale wolę się upewnić.http://mailer.fsu.edu/~akirk/tanks/pol/Pol-Matilda1-Poland1939-JMarszalkiewicz.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hartmann Napisano 6 Maj 2003 Share Napisano 6 Maj 2003 Brednie.Leszek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 6 Maj 2003 Share Napisano 6 Maj 2003 całkowicie zgadzam sie z przedmowca.........a moze jednak ;) nie....Nie wiem nie jestem expertem do Matydl" Mk1 i nie stalem nad tasma produkcyjna przed wojna ....moze angole cos nam wyslali przed 39 a my o tym nie wiemy..... :)potraktuje to z duuuuzym przymruzeniem oka...PozdrawiamGunship Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1AIR1 Napisano 6 Maj 2003 Share Napisano 6 Maj 2003 O ile mi wiadomo to z grubszych" rzeczy zamawialiśmyprzed Wrześniem 1939 tylko samoloty, które i tak zostały późno wysłane do Polski.....a potem inne Państwo w Europiesię nimi cieszyło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mi.Der Napisano 6 Maj 2003 Share Napisano 6 Maj 2003 Niekoniecznie brednie, tylko hipoteza za Techniką Wojskową 3/02, z której to jest zeskanowane zdjęcie. Podpis głosił: Fotografia (pochodząca z Polski) przedstawiająca niemieckich żołnierzy na tle uszkodzonej Matildy I, wykonana jakoby we wrześniu 1939 na terenie Polski (potwierdzeniem ma być typowy dla polskiej wsi krajobraz). Paradoksalnie, ani w źródłach brytyjskich, ani polskich nie ma wzmianki o zakupie takiego wozu przez Polskę. Tajemnica do dziś pozostaje niewyjaśniona."Ze swej strony tylko mogę dodać, że krajobraz to rzecz śliska... szkoda, że nie ma jakiś np. drogowskazów w tle:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 7 Maj 2003 Share Napisano 7 Maj 2003 Krajobraz może być i polski, tyle że równie dobrze wschodnio polski, czyli Białoruś, lub Ukraina.W którym roku pojawiły się Matyldy w Rosji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 Maj 2003 Share Napisano 7 Maj 2003 Nie znam się za bardzo na umundurowaniu, ale czy mundury mają ci Niemcy dobre?? Bo chyba są w jednym kolorze, tzn. kołnierz i reszta? No i ten numer taktyczny z boku.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 Maj 2003 Share Napisano 7 Maj 2003 Zdjecie zostało wykonane we Francji w 1940r.Podpis w TW" jest błędny. Dysponuje oryginalnym negatywem zdjęcia. Inne negatywy wskazują własnie na Francję. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 Maj 2003 Share Napisano 7 Maj 2003 Na pewno Francja. Polski ślad - z dużym znakiem zapytania -pojawił się w znakomitym The Great Tank Scandal" Davida Fletchera.Zwolennicy polskości zdjęcia podkreślają trzycyfrowy numer rozpoczynający się na 8", a takie właśnie przyznawane były w WP pojazdom sprowadzonym do testów (por. Spa Dovunque 870").Jednak jedna rzecz pozostaje niezaprzeczalna - Brytyjczycy konsekwentnie nie sprzedawali za granicę pojazdów używanych przez ich własną armię - na przykład sukcesy eksportowe czołgów lekkich Vickers-Carden-Loyd Modele 1931 do 1937 oraz Vickersów Medium nie przekładały się na wyposażenie ich własnych wojsk pancernych, wobec którego obowiązywał bezwzględny zakaz eksportu.Tak więc czołgi te - w okresie pokoju - nigdy nie mogły znaleźć się w żadnej ofercie eksportowej czy pomocowej".Ponadto - oficjalna nazwa tego wozu to Infantry Tank Mk.I A11, żadna tam Matilda I. Pokutujemy za błędy nazewnicze z lat 60-tych ...Podobnie jak w przypadku Achillesa czy Wolverine - te nazwy nie widniały ani w oficjalnych dokumentach ani też nie uwzględniał ich żołnierski slang. Pojawiły się dopiero po wojnie. Prawidłowa nazwa to M10 lub M10A1 z ew. dodatkiem 17-pdr.".Anwenoit Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grendel Napisano 12 Wrzesień 2006 Share Napisano 12 Wrzesień 2006 Kolejne zdjęcie polskiego " A 11 wypłynęło.PozdrowieniaGrendel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Michalski Napisano 13 Wrzesień 2006 Share Napisano 13 Wrzesień 2006 Witam,to nie jest polska Matylda IWszelkie wątpliwości zostały rozwiane w tamtym roku w lipcu , po ukazaniu się na E-Bayu tego zdjęcia:http://img.photobucket.com/albums/v729/Skalski/Matylda.jpgMatylda należała do Brytyjskiego Korpusu EkspedycyjnegoMiejsce wykonania zdjęcia: Francjapozdrawiam, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grendel Napisano 13 Wrzesień 2006 Share Napisano 13 Wrzesień 2006 Ależ ja to na tym forum twierdziłem od zawsze, narażając się swego czasu wielu osobom ;o)Dlatego też użyłem cudzysłowu.A, że nie odnalazłem tamtego wątku, zamieściłem nowe zdjęcie w tym starożytnym.PozdrowieniaGrendel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepe Napisano 6 Kwiecień 2012 Share Napisano 6 Kwiecień 2012 Zdjecie Matildy, czy fotkę wykonano w Polsce !?..hmm..http://www.ebay.de/itm/Fotoalbum-Polen-Siedlce-Belgien-Frankreich-Panzer-/300665938414?pt=Militaria&hash=item46011621ee Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erwin1 Napisano 6 Kwiecień 2012 Share Napisano 6 Kwiecień 2012 Chałupy w tle jak z Lubelszczyzny? ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZUBIKED Napisano 7 Kwiecień 2012 Share Napisano 7 Kwiecień 2012 Ja tam niemieckiego nie znam ale wydaję mi sie ze większość fotek z tego albumu zrobiono : Polen Siedlce, resztę ( w tym panzer ) Belgien Frankreich.Album bardzo fajny tym bardziej ze poznaję co niektóre miejsca z Siedlec i okolic . Chałupy i zabudowa typowa - podlaska. Obóz to chyba Suchożebry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sōji Okita Napisano 7 Kwiecień 2012 Share Napisano 7 Kwiecień 2012 Wśród uszkodzonych czy porzuconych Matild we Francji stoi i ta z siermiężnym numerem 834 !!! Więc po co te dywagacje? Czemu mają służyć ? Francja i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 7 Kwiecień 2012 Share Napisano 7 Kwiecień 2012 przyjmując - oryginalną chronologiczną kolejność fotek z linkuwszystko Polska...ostatnia fotka - cywilne maskowanie - przed atakiem na ZSRR" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nadwojciech Napisano 7 Kwiecień 2012 Share Napisano 7 Kwiecień 2012 To byłaby już 2ga w Polsce.O tym chyba nie marzyli najwięksi bajkopisarze. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 7 Kwiecień 2012 Share Napisano 7 Kwiecień 2012 album nie wygląda na spreparowanynumer wozu warto by było sprawdzić czy wchodziła w skład BEF Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nadwojciech Napisano 7 Kwiecień 2012 Share Napisano 7 Kwiecień 2012 No i nie musi byś spreparowany.W opisie pisze że zdjęcia między innymi pochodzą z zachodniej Europy.Tło (budynki kryte strzechą?) mnie nie przekonują.Ile było bicia piany nad najsłynniejsza fotką 1wszej polskiej Matildy" bo płot jak w Polsce". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZUBIKED Napisano 7 Kwiecień 2012 Share Napisano 7 Kwiecień 2012 przyjmując - oryginalną chronologiczną kolejność fotek z linku"Ale nie wiemy czy zaprezentowane zostały wszystkie strony albumu czy tylko wybrane w kolejności przypadkowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 7 Kwiecień 2012 Share Napisano 7 Kwiecień 2012 :)mogę...MOGĘ - ograniczyć się do kartki z czołgiem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 29 Grudzień 2012 Share Napisano 29 Grudzień 2012 skopiował ktoś fotki z tego albumu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spetsnaz Napisano 2 Styczeń 2013 Share Napisano 2 Styczeń 2013 27 lipca 1939 roku jeden czołg A11 Mk I został wysłany do Polski. We wrześniu 1939 roku został zdobyty przez Niemców w okolicach Radomia." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadam Napisano 3 Styczeń 2013 Share Napisano 3 Styczeń 2013 Tak, ten fragment pochodzi z książki Czołgi brytyjski 1939-45 autorstwa p. J. Ledwocha i J. Solarza. Nie ma tam żadnych przypisów, odnośników. Nie wiadomo skąd ta wiedza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.