polsmol Napisano 6 Maj 2003 Autor Napisano 6 Maj 2003 Jak dla mnie to kompletna bzdura, ale wolę się upewnić.http://mailer.fsu.edu/~akirk/tanks/pol/Pol-Matilda1-Poland1939-JMarszalkiewicz.jpg
Gość Napisano 6 Maj 2003 Napisano 6 Maj 2003 całkowicie zgadzam sie z przedmowca.........a moze jednak ;) nie....Nie wiem nie jestem expertem do Matydl" Mk1 i nie stalem nad tasma produkcyjna przed wojna ....moze angole cos nam wyslali przed 39 a my o tym nie wiemy..... :)potraktuje to z duuuuzym przymruzeniem oka...PozdrawiamGunship
1AIR1 Napisano 6 Maj 2003 Napisano 6 Maj 2003 O ile mi wiadomo to z grubszych" rzeczy zamawialiśmyprzed Wrześniem 1939 tylko samoloty, które i tak zostały późno wysłane do Polski.....a potem inne Państwo w Europiesię nimi cieszyło.
Mi.Der Napisano 6 Maj 2003 Napisano 6 Maj 2003 Niekoniecznie brednie, tylko hipoteza za Techniką Wojskową 3/02, z której to jest zeskanowane zdjęcie. Podpis głosił: Fotografia (pochodząca z Polski) przedstawiająca niemieckich żołnierzy na tle uszkodzonej Matildy I, wykonana jakoby we wrześniu 1939 na terenie Polski (potwierdzeniem ma być typowy dla polskiej wsi krajobraz). Paradoksalnie, ani w źródłach brytyjskich, ani polskich nie ma wzmianki o zakupie takiego wozu przez Polskę. Tajemnica do dziś pozostaje niewyjaśniona."Ze swej strony tylko mogę dodać, że krajobraz to rzecz śliska... szkoda, że nie ma jakiś np. drogowskazów w tle:-)
mietek Napisano 7 Maj 2003 Napisano 7 Maj 2003 Krajobraz może być i polski, tyle że równie dobrze wschodnio polski, czyli Białoruś, lub Ukraina.W którym roku pojawiły się Matyldy w Rosji?
Gość Napisano 7 Maj 2003 Napisano 7 Maj 2003 Nie znam się za bardzo na umundurowaniu, ale czy mundury mają ci Niemcy dobre?? Bo chyba są w jednym kolorze, tzn. kołnierz i reszta? No i ten numer taktyczny z boku.Pozdrawiam
Gość Napisano 7 Maj 2003 Napisano 7 Maj 2003 Zdjecie zostało wykonane we Francji w 1940r.Podpis w TW" jest błędny. Dysponuje oryginalnym negatywem zdjęcia. Inne negatywy wskazują własnie na Francję. Pozdrawiam
Gość Napisano 7 Maj 2003 Napisano 7 Maj 2003 Na pewno Francja. Polski ślad - z dużym znakiem zapytania -pojawił się w znakomitym The Great Tank Scandal" Davida Fletchera.Zwolennicy polskości zdjęcia podkreślają trzycyfrowy numer rozpoczynający się na 8", a takie właśnie przyznawane były w WP pojazdom sprowadzonym do testów (por. Spa Dovunque 870").Jednak jedna rzecz pozostaje niezaprzeczalna - Brytyjczycy konsekwentnie nie sprzedawali za granicę pojazdów używanych przez ich własną armię - na przykład sukcesy eksportowe czołgów lekkich Vickers-Carden-Loyd Modele 1931 do 1937 oraz Vickersów Medium nie przekładały się na wyposażenie ich własnych wojsk pancernych, wobec którego obowiązywał bezwzględny zakaz eksportu.Tak więc czołgi te - w okresie pokoju - nigdy nie mogły znaleźć się w żadnej ofercie eksportowej czy pomocowej".Ponadto - oficjalna nazwa tego wozu to Infantry Tank Mk.I A11, żadna tam Matilda I. Pokutujemy za błędy nazewnicze z lat 60-tych ...Podobnie jak w przypadku Achillesa czy Wolverine - te nazwy nie widniały ani w oficjalnych dokumentach ani też nie uwzględniał ich żołnierski slang. Pojawiły się dopiero po wojnie. Prawidłowa nazwa to M10 lub M10A1 z ew. dodatkiem 17-pdr.".Anwenoit
Grendel Napisano 12 Wrzesień 2006 Napisano 12 Wrzesień 2006 Kolejne zdjęcie polskiego " A 11 wypłynęło.PozdrowieniaGrendel
Hubert Michalski Napisano 13 Wrzesień 2006 Napisano 13 Wrzesień 2006 Witam,to nie jest polska Matylda IWszelkie wątpliwości zostały rozwiane w tamtym roku w lipcu , po ukazaniu się na E-Bayu tego zdjęcia:http://img.photobucket.com/albums/v729/Skalski/Matylda.jpgMatylda należała do Brytyjskiego Korpusu EkspedycyjnegoMiejsce wykonania zdjęcia: Francjapozdrawiam,
Grendel Napisano 13 Wrzesień 2006 Napisano 13 Wrzesień 2006 Ależ ja to na tym forum twierdziłem od zawsze, narażając się swego czasu wielu osobom ;o)Dlatego też użyłem cudzysłowu.A, że nie odnalazłem tamtego wątku, zamieściłem nowe zdjęcie w tym starożytnym.PozdrowieniaGrendel
pepe Napisano 6 Kwiecień 2012 Napisano 6 Kwiecień 2012 Zdjecie Matildy, czy fotkę wykonano w Polsce !?..hmm..http://www.ebay.de/itm/Fotoalbum-Polen-Siedlce-Belgien-Frankreich-Panzer-/300665938414?pt=Militaria&hash=item46011621ee
ZUBIKED Napisano 7 Kwiecień 2012 Napisano 7 Kwiecień 2012 Ja tam niemieckiego nie znam ale wydaję mi sie ze większość fotek z tego albumu zrobiono : Polen Siedlce, resztę ( w tym panzer ) Belgien Frankreich.Album bardzo fajny tym bardziej ze poznaję co niektóre miejsca z Siedlec i okolic . Chałupy i zabudowa typowa - podlaska. Obóz to chyba Suchożebry
Sōji Okita Napisano 7 Kwiecień 2012 Napisano 7 Kwiecień 2012 Wśród uszkodzonych czy porzuconych Matild we Francji stoi i ta z siermiężnym numerem 834 !!! Więc po co te dywagacje? Czemu mają służyć ? Francja i tyle.
kopijnik2 Napisano 7 Kwiecień 2012 Napisano 7 Kwiecień 2012 przyjmując - oryginalną chronologiczną kolejność fotek z linkuwszystko Polska...ostatnia fotka - cywilne maskowanie - przed atakiem na ZSRR"
Nadwojciech Napisano 7 Kwiecień 2012 Napisano 7 Kwiecień 2012 To byłaby już 2ga w Polsce.O tym chyba nie marzyli najwięksi bajkopisarze. :)
kopijnik2 Napisano 7 Kwiecień 2012 Napisano 7 Kwiecień 2012 album nie wygląda na spreparowanynumer wozu warto by było sprawdzić czy wchodziła w skład BEF
Nadwojciech Napisano 7 Kwiecień 2012 Napisano 7 Kwiecień 2012 No i nie musi byś spreparowany.W opisie pisze że zdjęcia między innymi pochodzą z zachodniej Europy.Tło (budynki kryte strzechą?) mnie nie przekonują.Ile było bicia piany nad najsłynniejsza fotką 1wszej polskiej Matildy" bo płot jak w Polsce".
ZUBIKED Napisano 7 Kwiecień 2012 Napisano 7 Kwiecień 2012 przyjmując - oryginalną chronologiczną kolejność fotek z linku"Ale nie wiemy czy zaprezentowane zostały wszystkie strony albumu czy tylko wybrane w kolejności przypadkowej.
kopijnik2 Napisano 7 Kwiecień 2012 Napisano 7 Kwiecień 2012 :)mogę...MOGĘ - ograniczyć się do kartki z czołgiem...
spetsnaz Napisano 2 Styczeń 2013 Napisano 2 Styczeń 2013 27 lipca 1939 roku jeden czołg A11 Mk I został wysłany do Polski. We wrześniu 1939 roku został zdobyty przez Niemców w okolicach Radomia."
kadam Napisano 3 Styczeń 2013 Napisano 3 Styczeń 2013 Tak, ten fragment pochodzi z książki Czołgi brytyjski 1939-45 autorstwa p. J. Ledwocha i J. Solarza. Nie ma tam żadnych przypisów, odnośników. Nie wiadomo skąd ta wiedza.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.