pzl Napisano 19 Październik 2005 Napisano 19 Październik 2005 Przykład dwuzdaniowej, mało precyzyjnej informacji:Sdkfz 10 i 11 były bazą do opracowania transporterów opancerzonych: mniejszego Sdkfz 250, i większego Sdkfz 251. We wrześniu kilka pierwszych egzemplarzy seryjnych drugiego z nich przeszło swój chrzest bojowy."/s.32 Dariusz Jędrzejewski, Zbigniew Lalak Niemiecka broń pancerna 1939-1945", Warszawa 1994/.Niestety, nie mam dostępu obecnie do poniżej podanych pozycji, a tam jest na pewno sporo informacji o użyciu sdkfz 251 we wrześniu 1939 w konkretnych dywizjach pancernych:Sdkfz 251 część 1/nr 215/ Janusz Ledwoch (wyd. Militaria)Sdkfz 251 część 2/nr 224/ Janusz Ledwoch (wyd. Militaria)
krzysiek Napisano 7 Sierpień 2007 Autor Napisano 7 Sierpień 2007 Ok, może niepotrzebnie założyłem nowy wątek :) Sam pytałem o to kiedyś i widzę, że zdjęcie, które wstawiłeś jest też obecne. Może ktoś dogrzebał się czegoś więcej na temat transporterów? Myślę, przede wszystkim o dokumentach?Głównie chodzi mi o 251/1 czyli w normalnej wersji dla strzelców. PozdrawiamKrzysiek
krzysiek Napisano 7 Sierpień 2007 Autor Napisano 7 Sierpień 2007 Reasumując, wszystkiego mamy te 4 zdjęcia?Z tego jedno jest z całą pewnością bojowe, przy czym dotyczy 251/6, a trzy dotyczą tej samej jednostki 3 kompanii jednego z pułków. Czy możliwe jest, że zdjęcia te wykonano już po wrześniu? Kiedy zmieniono oznaczenia broni pancernej WH?PozdrawiamKrzysiek
Marek Jaszczołt Napisano 7 Sierpień 2007 Napisano 7 Sierpień 2007 Jeszcze jeno się objawiło w międzyczasie. Oceniając po pogodzie pochodzi z sierpnia-września. Co ciekawe i rzadkie wygląda jakby pojazd miał rzadko widywany regulaminowy kamuflaż ciemno szary-ciemno brązowy ?!
bodziu000000 Napisano 8 Sierpień 2007 Napisano 8 Sierpień 2007 Pozwolę sobie (tak dla porządku) na zmieszcenie paru zdjęć, które już wstawiłem kiedyś do wątku Panzer'39"
mietek Napisano 8 Sierpień 2007 Napisano 8 Sierpień 2007 Czy ze zdejcia, drugie powyzej, da sie zrobic zblizenie na napisy na scianie? Wyglada ze faktycznie sa po polsku.
bjar_1 Napisano 8 Sierpień 2007 Napisano 8 Sierpień 2007 Na pewno Polska - na tablicy jest coś Win i wódek"...
mietek Napisano 8 Sierpień 2007 Napisano 8 Sierpień 2007 Tez mi sie tak wydawalo, ale moze da sie zobaczyc dokladniej.
krzysiek Napisano 10 Sierpień 2007 Autor Napisano 10 Sierpień 2007 No dobra, odszczekuję. :)Prosiłbym o wstawianie ewentualnych zdjęć transporterów do tego wątku. Na zdjęciu 2007-08-08 10:11:00 transporter ma oznaczenia sztabu korpusu zmotoryzowanego?PozdrawiamKrzysiek
bodziu000000 Napisano 2 Wrzesień 2007 Napisano 2 Wrzesień 2007 Nie jest tak źle, kolejne nieznane wcześniej zdjęcie.
rafald15 Napisano 19 Marzec 2008 Napisano 19 Marzec 2008 Witam.Mam pytanie. Kupiłem ostatnio model Sdkfz 251 Ausf AZamierzam zmontować pojazd z okresu Kampanii Wrześniowej.W instrukcji podano iż wnętrze pojazdu malowane było na kolor German Grey tak jak cały pojazd na zewnątrz.Jednak z literatury którą posiadam wynika że pojazdy wczesnej wersji tzn. A i B malowano wewnątrz na biało lub na kolor kremowy. Proszę o pomoc w ustaleniu jak było faktycznie. Podobno Heinz Guderian używał Sdkfz 251 Ausf Awyposażonego w radiostację jako ruchomego środka dowodzeniaw okresie Kampanii Wrześniowej. Czytałem jego wspomnieniai nie znalazłem najmniejszej wzmianki o tym. Czy ktoś zetknął się może z tym faktem. Za wszelkie informacje z góry dziękuję. rafald15
Steiner7 Napisano 27 Marzec 2008 Napisano 27 Marzec 2008 Koledzy, piękne zdjęcia!1. w sprawie ilości pojazdów; w niemieckich dyw. panc, w transportery piechoty była wyposażona tylko jedna kompania grenadierów, w pierwszym batalionie pierwszego pułku. Pozostałe kompanie były zmotoryzowane.Przynajmniej tak miało być. Czas wojenny jednakże potrafił modyfikować etaty.2. malowanie wnetrza. Wszystkie pojazdy z otwartym przedziałem bojowym lub transportowym były malowane jednolicie. Transportery i otwarte działa pancerne miały wnetrze malowane na szaro, a od wiosny 43 na żółto (musztarda). Tak zakładało rozporządzenie d-ctwa.Wszystkie pojazdy zamkniete, czołgi, działa panc, sam. panc. wnętrza miały malowane na biało (kremowo). Wiadomo, w celu rozjaśnienia wnętrza.Szary transporter z widocznym białym wnętrzem byłby łatwym celem dla lotnictwa.
Steiner7 Napisano 27 Marzec 2008 Napisano 27 Marzec 2008 Jeszcze dwie sprawy.-na zdjeciach koszarowych, transportery noszą oznaczenia kompanii zmotoryzowanej kołowej, a nie półgąsienicowej, cyfra 3" może byc n-rem plutonu.-plamy kamuflażu; transportery półgąsienicowe, jako nowy rodzaj broni mogły być traktowane trochę eksperymentalnie, stąd i malowanie maskujace. Najprawdopodobniejsze kolory, to obowiązujące w latach 30-tych, zielony i brązowy na szarym tle.
Gebhardt Napisano 27 Marzec 2008 Napisano 27 Marzec 2008 Trzeba pamietac ze Steiner opisuje organizacje z pozniejszego okresu. W 1939 transporterow w Dywizjach Panc bylo kilka-kilkanascie razem wzietych, organizacja 2-pulkowa i grenadierzy jeszcze nie zaistniali (D Panc mialy brygady piechoty a [strzelam z pamieci] 2 baony piechoty zmotoryzowanej + baon motocyklistow). Zapewne dlatego oznakowanie taktyczne bylo kompanii zmotoryzowanych do ktorych te transportery nalezaly.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.