pzl Napisano 19 Październik 2005 Share Napisano 19 Październik 2005 Przykład dwuzdaniowej, mało precyzyjnej informacji:Sdkfz 10 i 11 były bazą do opracowania transporterów opancerzonych: mniejszego Sdkfz 250, i większego Sdkfz 251. We wrześniu kilka pierwszych egzemplarzy seryjnych drugiego z nich przeszło swój chrzest bojowy."/s.32 Dariusz Jędrzejewski, Zbigniew Lalak Niemiecka broń pancerna 1939-1945", Warszawa 1994/.Niestety, nie mam dostępu obecnie do poniżej podanych pozycji, a tam jest na pewno sporo informacji o użyciu sdkfz 251 we wrześniu 1939 w konkretnych dywizjach pancernych:Sdkfz 251 część 1/nr 215/ Janusz Ledwoch (wyd. Militaria)Sdkfz 251 część 2/nr 224/ Janusz Ledwoch (wyd. Militaria) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek Napisano 7 Sierpień 2007 Autor Share Napisano 7 Sierpień 2007 Ok, może niepotrzebnie założyłem nowy wątek :) Sam pytałem o to kiedyś i widzę, że zdjęcie, które wstawiłeś jest też obecne. Może ktoś dogrzebał się czegoś więcej na temat transporterów? Myślę, przede wszystkim o dokumentach?Głównie chodzi mi o 251/1 czyli w normalnej wersji dla strzelców. PozdrawiamKrzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek Napisano 7 Sierpień 2007 Autor Share Napisano 7 Sierpień 2007 Reasumując, wszystkiego mamy te 4 zdjęcia?Z tego jedno jest z całą pewnością bojowe, przy czym dotyczy 251/6, a trzy dotyczą tej samej jednostki 3 kompanii jednego z pułków. Czy możliwe jest, że zdjęcia te wykonano już po wrześniu? Kiedy zmieniono oznaczenia broni pancernej WH?PozdrawiamKrzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Jaszczołt Napisano 7 Sierpień 2007 Share Napisano 7 Sierpień 2007 Jeszcze jeno się objawiło w międzyczasie. Oceniając po pogodzie pochodzi z sierpnia-września. Co ciekawe i rzadkie wygląda jakby pojazd miał rzadko widywany regulaminowy kamuflaż ciemno szary-ciemno brązowy ?! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 8 Sierpień 2007 Share Napisano 8 Sierpień 2007 Pozwolę sobie (tak dla porządku) na zmieszcenie paru zdjęć, które już wstawiłem kiedyś do wątku Panzer'39" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 8 Sierpień 2007 Share Napisano 8 Sierpień 2007 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 8 Sierpień 2007 Share Napisano 8 Sierpień 2007 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 8 Sierpień 2007 Share Napisano 8 Sierpień 2007 Czy ze zdejcia, drugie powyzej, da sie zrobic zblizenie na napisy na scianie? Wyglada ze faktycznie sa po polsku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 8 Sierpień 2007 Share Napisano 8 Sierpień 2007 Na pewno Polska - na tablicy jest coś Win i wódek"... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 8 Sierpień 2007 Share Napisano 8 Sierpień 2007 Tez mi sie tak wydawalo, ale moze da sie zobaczyc dokladniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek Napisano 10 Sierpień 2007 Autor Share Napisano 10 Sierpień 2007 No dobra, odszczekuję. :)Prosiłbym o wstawianie ewentualnych zdjęć transporterów do tego wątku. Na zdjęciu 2007-08-08 10:11:00 transporter ma oznaczenia sztabu korpusu zmotoryzowanego?PozdrawiamKrzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 2 Wrzesień 2007 Share Napisano 2 Wrzesień 2007 Nie jest tak źle, kolejne nieznane wcześniej zdjęcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 31 Październik 2007 Share Napisano 31 Październik 2007 Podczas transportu na front Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafald15 Napisano 19 Marzec 2008 Share Napisano 19 Marzec 2008 Witam.Mam pytanie. Kupiłem ostatnio model Sdkfz 251 Ausf AZamierzam zmontować pojazd z okresu Kampanii Wrześniowej.W instrukcji podano iż wnętrze pojazdu malowane było na kolor German Grey tak jak cały pojazd na zewnątrz.Jednak z literatury którą posiadam wynika że pojazdy wczesnej wersji tzn. A i B malowano wewnątrz na biało lub na kolor kremowy. Proszę o pomoc w ustaleniu jak było faktycznie. Podobno Heinz Guderian używał Sdkfz 251 Ausf Awyposażonego w radiostację jako ruchomego środka dowodzeniaw okresie Kampanii Wrześniowej. Czytałem jego wspomnieniai nie znalazłem najmniejszej wzmianki o tym. Czy ktoś zetknął się może z tym faktem. Za wszelkie informacje z góry dziękuję. rafald15 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jotes Napisano 26 Marzec 2008 Share Napisano 26 Marzec 2008 1. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jotes Napisano 26 Marzec 2008 Share Napisano 26 Marzec 2008 2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jotes Napisano 26 Marzec 2008 Share Napisano 26 Marzec 2008 3. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jotes Napisano 26 Marzec 2008 Share Napisano 26 Marzec 2008 4. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jotes Napisano 26 Marzec 2008 Share Napisano 26 Marzec 2008 Zdjęcie numer 1 być może Ostrołęka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steiner7 Napisano 27 Marzec 2008 Share Napisano 27 Marzec 2008 Koledzy, piękne zdjęcia!1. w sprawie ilości pojazdów; w niemieckich dyw. panc, w transportery piechoty była wyposażona tylko jedna kompania grenadierów, w pierwszym batalionie pierwszego pułku. Pozostałe kompanie były zmotoryzowane.Przynajmniej tak miało być. Czas wojenny jednakże potrafił modyfikować etaty.2. malowanie wnetrza. Wszystkie pojazdy z otwartym przedziałem bojowym lub transportowym były malowane jednolicie. Transportery i otwarte działa pancerne miały wnetrze malowane na szaro, a od wiosny 43 na żółto (musztarda). Tak zakładało rozporządzenie d-ctwa.Wszystkie pojazdy zamkniete, czołgi, działa panc, sam. panc. wnętrza miały malowane na biało (kremowo). Wiadomo, w celu rozjaśnienia wnętrza.Szary transporter z widocznym białym wnętrzem byłby łatwym celem dla lotnictwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steiner7 Napisano 27 Marzec 2008 Share Napisano 27 Marzec 2008 Jeszcze dwie sprawy.-na zdjeciach koszarowych, transportery noszą oznaczenia kompanii zmotoryzowanej kołowej, a nie półgąsienicowej, cyfra 3" może byc n-rem plutonu.-plamy kamuflażu; transportery półgąsienicowe, jako nowy rodzaj broni mogły być traktowane trochę eksperymentalnie, stąd i malowanie maskujace. Najprawdopodobniejsze kolory, to obowiązujące w latach 30-tych, zielony i brązowy na szarym tle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gebhardt Napisano 27 Marzec 2008 Share Napisano 27 Marzec 2008 Trzeba pamietac ze Steiner opisuje organizacje z pozniejszego okresu. W 1939 transporterow w Dywizjach Panc bylo kilka-kilkanascie razem wzietych, organizacja 2-pulkowa i grenadierzy jeszcze nie zaistniali (D Panc mialy brygady piechoty a [strzelam z pamieci] 2 baony piechoty zmotoryzowanej + baon motocyklistow). Zapewne dlatego oznakowanie taktyczne bylo kompanii zmotoryzowanych do ktorych te transportery nalezaly. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekSz Napisano 24 Październik 2008 Share Napisano 24 Październik 2008 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.