Gość Napisano 1 Kwiecień 2002 Napisano 1 Kwiecień 2002 Dla tych, którzy są zainteresowani co sie stało z Pantherą z Czarnej Nidylink:http://www.lerenfort.fsnet.co.uk/page29.htmlJak widać ma nową wieże.Nie wchodząc w dyskusje na temat legalności jej wyjazdu z Polski, jak widać pobyt w Niemczech(?) jej służyPzdrMarek Jaszczołt
Gość Napisano 1 Kwiecień 2002 Napisano 1 Kwiecień 2002 wcale nie jestem 100% przekonany ze ona wyjechala
Gość Napisano 1 Kwiecień 2002 Napisano 1 Kwiecień 2002 A jesteście w 100% pewni, że to TA SAMA pantera (nie miałem jeszcze okazji porównania zdjęć)? Przecież rzeczone \cycki\" mogły być zainstalowane na kilku czołgach?
Gość Napisano 1 Kwiecień 2002 Napisano 1 Kwiecień 2002 tak to ten sam kadlub zgadzaja sie nawet resztki farby
Gość Napisano 1 Kwiecień 2002 Napisano 1 Kwiecień 2002 Tak dla wyjaśnienie ta Pantera jest jedyna w swoim rodzaju ze względu na te 'cycki'. A to dla tego, że nie wiadomo do czego miały służyć. Niewątpliwie coś testowano na niej. Wegług niepotwierdzonych informacji z drugiej ręki był to jakiś rodzaj ekranów Thomy (wg Trojcy), ale brak śladów takiej konwersji w dokumentacji fabrycznej.A co do miejsca obecnego pobytu to obstawiam jednak Bawarię - na podstawie dostępnych informacji, wydobycie było zrobione na zlecenie prywatnego kolekcjonera, przy legitymizacji jednego z polskich muzeów :-(Może na liście jest ktoś kto może zweryfikować te informacje ?PzdrMareK Jaszczołt
Gość Napisano 2 Kwiecień 2002 Napisano 2 Kwiecień 2002 Wydaje mi się, że ta Pantera jest nadal w Polsce.Oglądając te 3 zdjęcia jestem pewny, że 1 i 3 jest zrobione u pana M.K. pod Warszawą.Nie wiem jak ktoś mógł wywnioskować o obecności tej Pantery w Niemczech.Jeśli po Mercedesie to śmiem przypomnieć,że takie graty \eksportują\" oni na wschód.A tak w ogóle na zdjęciach widać typowy polski porządek.No i gdzie ten niemiecki \Ordung muss sein\"
Gość Napisano 2 Kwiecień 2002 Napisano 2 Kwiecień 2002 Zgadza się, kadłub jest ten sam. A co do pana Macieja K. i jego współpracy z muzeami w czasie wydobywania Pantery...:-)
Gość Napisano 2 Kwiecień 2002 Napisano 2 Kwiecień 2002 no własnie, mineło juz prawie 10 lat od wydobycia. a ona ( unikat na skale swiatową) stoi gdzieś pordzewiała między wrakami. Może zrobimy zrzute na renowację. najlepiej byłoby po prostu spytac p. Macieja czy czołg jest w polsce. tylko szkoda że o tym dowiadujemy się z angielskiej strony internetowej. Smutne
Gość Napisano 2 Kwiecień 2002 Napisano 2 Kwiecień 2002 Przecież red. Wójcik wyraźnie powiedział (i to zdaje się na poważnie), że pan K. Panterę \zgubił\". Jeden wart drugiego.
Gość Napisano 2 Kwiecień 2002 Napisano 2 Kwiecień 2002 moze najpierw potwierdzmy ze stoi u anastepnie niech jaudostepnii jakby ja zaczac knserwowac i zrobic przy okazji zdjecia rysunki potwierdzic zaprzeczyc inne zmiany (silnik /zawieszenie)i wydac tomoze by starczylo na renowacje ?
Gość Napisano 2 Kwiecień 2002 Napisano 2 Kwiecień 2002 Szkoda, że rdzewieje.. Ale jak już wiadomo, gdzie jest, to może się ktoś nią zaopiekuje ;-).
Gość Napisano 2 Kwiecień 2002 Napisano 2 Kwiecień 2002 Panowie trudno jednak nie zauważyć postępu bowiem Pantera rdzewieje sobie na wolnym powietrzu a nie w Czarnej Nidzie.
Gość Napisano 2 Kwiecień 2002 Napisano 2 Kwiecień 2002 Czegos tu nierozumiem, jeżeli p. Maciej jest takim pręznym poszukiwaczem i przedsiebiorcą ( A pewnie jest!! ) To dlaczego dopiero teraz ukazało sie pierwsze znane zdjecie pantery ( jesli mnie pamiec nie myli, ostatni raz było w magazynie militaria) Przeciez jest to ozdoba każdej kolekcji, ludzie zjezdzaliby z całej europy ( nie liczac Japonii :-) aby czołg zobaczyc, zfotografować itd.. czysty interes !! o reklamie nie wspomnę !! Panie Macieju jezeli czyta pan forum ( może jego znajomi ), prosze o rozwianie naszych watpliwości.
zeton Napisano 9 Czerwiec 2011 Napisano 9 Czerwiec 2011 Przepraszam z odgrzewanie starego kotleta. Przypadkiem trafiłem na ten film http://www.youtube.com/watch?v=4VZQVLQAk94&feature=related . Opis głosi że to Pantera z Polski. Może to ta z Nidy?
losiu2 Napisano 11 Październik 2011 Napisano 11 Październik 2011 Wars w akcji http://kielce.gazeta.pl/kielce/1,35255,10447459,Pantera_z_II_wojny_swiatowej_na_celowniku_kieleckiej.html
lew_1988 Napisano 11 Październik 2011 Napisano 11 Październik 2011 Śmiech na sali, czy tego człowieka jeszcze ktoś poważnie traktuje?
zyg-zag Napisano 11 Październik 2011 Napisano 11 Październik 2011 Smiech to jest jak ta pantera wyparowała z Polski , przy wiedzy tylu organów państwowych.
patton12 Napisano 11 Październik 2011 Napisano 11 Październik 2011 Żenada, jeden z wielu przykładów jak wspaniale" pracują polskie urzędasy.
steell Napisano 11 Październik 2011 Napisano 11 Październik 2011 Zobaczymy jaki będzie koniec tej całej sprawy, kradzież to kradzież nawet jeżeli tylko w świetle naszego ułomnego prawa. Jeżeli sprawę umorzą to też dobrze znaczy się kradzieży nie było i tyle. Poczekamy zobaczymy.
bocznica Napisano 11 Październik 2011 Napisano 11 Październik 2011 Lew_1988 idź chłopczyku się przewietrzyć,na szczęście nie Tobie oceniać,a widzę,że pobłażanie zwykłemu złodziejstwu leży w Twojej naturze..Całe szczęście prokurator traktuje pana Piotra poważnie..
Klemens Forel Napisano 11 Październik 2011 Napisano 11 Październik 2011 Ja tam się cieszę że ją facet odrestaurował i się uchowała.Jak patrze na wojskowe sprzęty gnijące wiadomo gdzie to żal dupę ściska.Ważne by zabytek uratować może to wbrew moim zasadom ale cel w tym momencie uświęcił środki.Cieszę się że ten kociak jest w dobrych rękach.Do Nas jakby wróciła to pewnie szybko ją ponownie sprzedano a kasa by zniknęła.Przynajmniej rekonstruktorzy stuga są miłośnikami i ich praca cieszy oko i jakby odp instytucje miały tak dużo dobrej woli to z państwowych parków maszyn przekazali by tym pasjonatom z Muzeum Broni Pancernej wszystko co się da jeszcze uratować pod jeden dach!
steell Napisano 11 Październik 2011 Napisano 11 Październik 2011 Ja tam się cieszę że ją facet odrestaurował i się uchowała"Wszystko ok chodzi tylko o sposób jej pozyskania, jaka różnica pomiędzy wywiezieniem po kryjomu np. Panoramy racławickiej" a wywiezieniu panterki? moim zdaniem tylko gabarytowa.Nie można tłumaczyć pospolitej kradzieży tym ze nie byłą odpowiednio zabezpieczona w kraju, tak się po prostu nie da. Na tej samej zasadzie można wparować do jakiegoś zakładu i wywieźć wszystkie maszyny bo zdaniem wywożącego w tym kraju nie są właściwie eksploatowane. Więcej przykładów nie będę podawał :)Ten kto ją wydobył /bez nazwisk/ nie był jej właścicielem. Możemy się nie zgadzać z obowiązującym prawem ale nie możemy go łamać a co najwyżej starać się je zmieniać.
db Napisano 11 Październik 2011 Napisano 11 Październik 2011 Nie podgrzewajmy tematu. Szkoda że wyjechała... dobrze że trafiła w odpowiednie ręce, może trafi się następna. W odzyskanie jej wątpię, NIe takie cuda wyjechały z naszego kraju (np. Srebrne Strzały Mercedesa), zresztą utrzymanie jej w dobrej kondycji wymaga nie lada środków i nie wiem czy miałaby u nas lepiej. Nawet Poznań ma problem z środkami na prozaiczne paliwo do Stug'a o miejscu na ekspozycje nie wspomnę.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.