Skocz do zawartości

wdzianko na Bzure

Rekomendowane odpowiedzi

nie posiadam fachowego wyposazenia polskiego z 1939(poprostu mnie nie stać), wiec mam pytanie czy jeżeli założe mundur KBW + oficerki, do tego troche wrześniowego ekwipunku to nie zrobie z siebie debila i nie rozwale atmosfery??

Nie dalej jak parę godzin temu czytałem tekst w którym usprawiedliwia się rekonstruktorów strony polskiej, noszących bagnety niemieckiej. Tłumaczenie sugeruje, że mógł być zdobyty na nieprzyjacielu. Nic więc nie stoi na przeszkodzie by przyjąć, że jakiś Niemiec zdobył na Tobie szelki ;)

KBW + oficerki jako podstawa to brzmi nieźle, w tym przypadku wszystko zależy co masz z ekwipunku do założenia na siebie, to w sumie właśnie to wyposażenie w tym przypadku będzie robić klimat". Gdyby do tego dołożyć pas, ładownice, bagnet, karabin, coś na głowę to zacznie to już jakoś wyglądać. Im więcej tym lepiej. Odpruj od KBW tylko te patki spod szyi. No ale ostateczną decyzję czy nie za bardzo odbiegasz od normy to i tak podejmie dowódca drużyny.
W sumie spora część osób tak zaczynała.

Zaczynasz dobrze, ale:
- oficerki od razu kieruja cie albo do broni technicznych ( a tam bardziej przydatne saperki) albo do kawalerii
Mamy lekki deficyt spieszonej kawalerii więc może...
Odpruj patki jak radzi fiku, szelki będziesz mógł wypożyczyc na miejscu z Hero, tak samo reszte wyposażenia.
Dowódca druzyna oczywiście zawsze ma ostatnie slowo, ale najważniejsze żeby dobrze czuć sie w tym co się ma na sobie.

pozdrawiam

JaH
Bzura 2005

albo kup zwykłe spodnie wyjściowe LWP lub podchorążackie do tego owijki - nawet ostatecznie własnej produkcji z szewiotu i zapastuj na czarno buty np. opinacze i początek wz.36/37 masz jak znalazł, ewentualnie skombinuj sobie owijacze (te długie) + zapastowane opinacze wraz ze spodniami z KBW będą znakomicie udawać spodnie wz. 19 w piechocie - takie mieszańce były bardzo częste we wrześniu, chyba, że chcesz zmierzać w kierunku kawalerii ale tam bryczesy w polu raczej powinny mieć karwasze, choć z daleka nikt nie zobaczy ;). KBW są bardzo dobre na początek a po paru fachowych przeróbkach w poźnijeszym czasie (kołnierz, rozporki, mankiet, haki ....czy też jeszcze mocniej dodatkowe 2 guziki z przodu + przeszyte kieszenie)masz bardzo dobry mundur :)Grunt to zacząć i się nie zniechęcać:)Oczywiście wszystkie porady mają charakter prywatny, nie wiem jaka będzie decyzja twojego dowódcy :)
pozdrawiam
J.

moje wdzianko składać się będzie z :
-munduru KBW+bryczesy+oficerki
-rogatywki polowej
-pasa+jedna para ładownic(mam tylko jedną)
-saperki+bagnet
-chlebaka (czech przerobiony na polaka)
-plecaka (kostka lata 50+koc+menacha)

i teraz pytanie jaki hełm wziaść polski wz.31 czy francuza 26??? .który z nich się bardziej przyda??

01dalton: owijki kupisz u tak znanych marek jak sajewski czy lancier :) ceny kształtują się różnie, chyba obecnie nie przekraczają 50 PLN- poza tym wiem, że mietek ma owijki angielskie, które na początek mogą udawać nasze :). Szelki francuskie z tego co wiem były uzywane w naszej kawalerii.
pozdr.
J.

Revolt, jeszcze trochę musisz popracować.
A więc...
Tak jak koledzy radzili wywal patki z kołnierza i koniecznie zmień guziki (ewentualnie możesz pomaluj te stare na kolor cynkowy).
Najlepiej jeśli załatwiłbyś sobie saperki, ale jeśli zostaniesz w oficerkach to właśnie rób się na spieszonego kawalerzystę.
A wtedy tylko hełm wz. 15 (nie wz. 26!!! bo to późniejszy model, którego nasze wojsko w 1939 roku nie używało).

Pozdrawiam, MAB

patki już dawno wywaliłem a odnośnie tego że hełmu wz.26
WP nie miało to wiem, ale niestety nie posiadam innego francuza,zawsze moge wziąść wz.26 oraz rogatywke polową:)
z przyjemnością bym załatwił sobie saperki ale jak wiecie krucho z kaską zwłaszcza u licealisty:(

witam
Ja również mam mundur KBW, doszyłem oryginalne guziki i jakoś to wygląda. do tego mam saperki,bagnet, chlebak, dwie niestety podwójne ładownice, aluminiowy odlew w czeskiej kolbie, oraz szelki.możesz je kupić w hero w poznaniu 35zł. do tego saperka w ramce no i rogatywka + puszka na maskę gazową z dorobionym paskiem. Nie jest to na pewno szczyt mażeń, ale to wszystko skompletowałem w 2 miesiące i jestem zadowolony, za rok będzie lepiej. pozdrawia 9 psk Grajewo.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie