Skocz do zawartości

vhs na dvd

honker

Rekomendowane odpowiedzi

mam sporo filmów wojennch i nie tylko.chciał bym to przrobić na dvd w M1 jest płyta do kompa firmy PINNACLE która to podobno umożliwia .nazywa się STUDIO 9 i kosztuje 449 zł.czy ktoś może coś o niej powiedzieć? poza tym jestem bardzo słaby w obsłudze kompa więc jeśli można to jakieś porady proszę w sposób łopatologiczny pozd. marek

Studio 9 jest najmniej stabilnym oprogramowaniem jakie widziałem do edycji. Kupiłem MovieBoxa na USB2.0 z oprogramowaniem Studio9 i na pewnych konfiguracjach-komputerach generuje ciagle zwisy z utrata materialu wlacznie. Sama karta i sprzętowa kompresja do MPEG2 w miare, niestety strata jakości filmu spora. Późniejszy authoring do DVD w Studio9 tylko jak masz dobry mocny sprzęt i dobre chłodzenie. W przeciwnym wypadku mała stabilność i ciągłe zwisy po np. paru godzinach przetwarzania.

• 1 month later...
Honker: też kiedyś chciałem kupić coś takiego ale odradził mi kumpel, który pracuje w TV. Mam parę dvd z materiałem przegrywanym amatorsko z vhs - na większości dźwięk jest opóźniony w stosunku do obrazu. Paskudny defekt, a szkoda, bo to unikalne archiwalia - np. prywatnie nagrywane (w latach 80-tych) wspomnienia wojenne Ukraińców i Łemków z Beskidu Niskiego.
Raczej odradzam zakup, tym bardziej, że - jak piszesz - nie bardzo masz doświadczenie z kompem. Usługa profesjonalnego przegrania vhs na dvd kosztuje ok. 30 zł za godzinę materiału. Myślę, że czasami warto zainwestować.

Przesunięcie w czasie to po prostu błąd osoby która to przegrywała. Nie ma tego problemu przy sprzętowej kompresji w locie. Najlepszą opcją jest użycie kamery cyfrowej z wejściem AV i użycie jej jako przetwornik. Jakość obrazu po przetworzeniu jest o wiele lepsza niż zrzucanie do MPEG2.

• 1 month later...
da sie i efekty sa extra
kupilem latem przez Allegro nagywarke dvd Welatech za naprawde smieszne pieniadze
nagrywa mi z kamery , z video , z telewizji , ma w sobie tuner antenowy i mozna satelitke podlaczyc
jestem zadowolony z niej bo sam mam prawie 400 godzin roznych archiwow na whs , ktorych jakosc spada caly czas
pzdr !!

Tez przegrywalem na stacjonarnej nagrywarce kasety vhs. W zasadzie wszystko jest w porzadku ale z jednym zastrzeniem. Nie kazdy odtwarzacz dvd posiadajacy funkcje czytania plyt DVD-R i DVD-RW chce tak nagrane plyty czytac mimo ze powinien to robic.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie