a.korbaczewski Napisano 14 Wrzesień 2005 Napisano 14 Wrzesień 2005 No ciekawa ta stronka o Hasselu, nieco się nam jawi kontrowersyjnie. Czyli ten 27 pułk pancerny to lipa i nie ma mowy że był karna jednostką tylko raczej wprost przeciwnie? Może ktoś wie jak jest po niemiecku karna jednostka, bo bym chetnie zbadal skalę tego zjawiska.
ChrisFly Napisano 14 Wrzesień 2005 Napisano 14 Wrzesień 2005 Cenię sobie Twe poczucie humoru zelig bo pisząc o S.Hasselu wyraziłeś to o czym myślę ale innymi słowami.Co się tyczy natomiast drugiej kwestii to mam nadzieję, że się przejęzyczyłeś i myślałeś o odtwarzaniu historii a nie jej tworzeniu.Jeśli tak, to już spieszę z odpowiedzią, że celowo użyłem sformułowania przyjdzie czas na artykuł" gdyż sam widzisz jak szybko czasami dyskusje na forum potrafią zmienić kierunek. Przykład znajduje się powyżej. Ja w swym artykule użyłem jedynie formułowania: Wszystkie poszlaki wskazują na to, że interesujące nas czołgi pochodziły z I./Pz.Rgt. 27" i tak przedstawiona informacja była, dla co niektórych, wystarczającym pretekstem by mnie odsądzić od czci i wiary.Rozumiem, że jesteś rozczarowany gdyż sam bym się tak czuł. Jestem zwolennikiem otwartej i nawet długiej dyskusji czego wyraz dałem, mam nadzieję, na forum PWM gdzie oztrząsaliśmy" przez wiele miesięcy temat powstańczych Panter" ale wierz mi na słowo nie mam najmniejszej przyjemności w tłumaczeniu się z każdego napisanego zdania i udowadnianiu co chwilę, że to co napisałem to prawda a nie konfabulacja. Piszę, że dany dokument istnieje i zawiera taką a nie inną informację tzn., że istnieje i dyskutanci, łącznie ze mną, omawiają samą informację, porównują, wyciągają wnioski. Ja w ten sam sposób podchodzę do wypowiedzi innych. Wiem, że to możliwe bo zostało wypróbowane na PWM. Jeśli masz co do tego nawet najmniejsze wątpliwości to skontaktuj się z kimkolwiek, kto brał czynny udział w dyskusji na PWM i spytaj czy się zawiódł na tym co obiecałem równo rok temu w kwestii powstańczych Panter".Jest jak jest i nie jest to koniec świata, są jeszcze kontakty prywatne, które wszyscy cenimy bo przecież z nich korzystamy.Przepraszam wszystkich za ten może zbyt rozwlekły list ale napisałem go w nadziei, że zlikwiduje ona powstałe niedomówienia.Jeszcze tylko na koniec jedna uwaga: Autorem artykułu o Panterach" z Pz.Rgt. 27 wcale nie będę musiał być ja.To tak w kwestii formalnej.Pozdrawiam,Krzysztof
wars98 Napisano 14 Wrzesień 2005 Autor Napisano 14 Wrzesień 2005 Witam!Chris i Krzysztof. Chyba powoli, ale zaczynamy się rozumieć. Kończąc więc, proszę Was tylko o to, że jeżeli już piszecie to na przyszłość podpierajcie się dowodami. Jeśli uważacie, że forum nie jest do tego dobrym miejscem to róbcie to przynajmniej w swoich publikacjach. Jeśli Chris pisze o wykorzystaniu Panter przez powstańców i przytacza na to zdjęcia i relacje konkretnych osób, to jest to coś (i tak naprawdę o tym jest jego artykuł w Militariach XX wieku" + próba przedstawienia ich wyglądu/malowania). Natomiast kolejny/oddzielny/ artykuł powinien być o ich przynależności, a tak się narazie niestało, ale pewnie kiedyś stanie. Dlatego też postawiłem moje pytanie. I dlatego chciałem dowodów. Przyznanie przez Chrisa, że faktycznie nie przytacza on w swoim artykule dowodów na popracie swej tezy, kończy moim zdaniem spór.Mam nadzieję, że uwagi moje, jak i Zeliga trafią teraz do Was Panowie.P.S. A literówki jak widzicie każdemu się zdarzają. (:Pozdrawiamwars98
zelig Napisano 14 Wrzesień 2005 Napisano 14 Wrzesień 2005 Z tym tworzeniem jest prawidłowo! Jeden z moich ulubionych pisarzy Którego Nazwisko Pominę stwierdził, iż historię tworzy ten... kto ją zapisze. Zresztą zaznaczyłem, że to trochę ironicznie powiedziane, choć chyba trafnie w sumie :)A żeby wrócić do właściwego kalibru i uzupełnić - jeszcze jedna fotka tego działka zdobytego na Stawkach >>
zelig Napisano 14 Wrzesień 2005 Napisano 14 Wrzesień 2005 i jeszcze jedno.z rozważaniem, do widzeniaŚ. G.
ChrisFly Napisano 15 Wrzesień 2005 Napisano 15 Wrzesień 2005 No tak ale co tu rozważać?Jest to dalej ten sam PaK 38, o którym mówili Grzesio i bjar_1.Drugi obrazek to jak widzę stop-klatka z kroniki powstańczej. Pewnie zrzucałeś przez magnetowid?Dysponuję również kilkoma zrzutami z tej sekwencji ale o trochę lepszej jakości bo studyjnej bety - pełne 720x576 punktów bez kompresji.
wars98 Napisano 15 Wrzesień 2005 Autor Napisano 15 Wrzesień 2005 Witam!Zdjęcia/stop klatki z tym PAkiem 38 są ciekawe. Czy na nich jest może ten pojazd w całości? Czy lepszej jakości można by wrzucić?Pozdrawiamwars98
whatfor Napisano 15 Wrzesień 2005 Napisano 15 Wrzesień 2005 Wg Ledwocha [Warszawa 1944"] jest to ciągnik Unic P 107 Kennummer U 304 (f) z baonu mjr. Recka.
pni Napisano 15 Wrzesień 2005 Napisano 15 Wrzesień 2005 Może odbiegne od tematu ale bardzo interesuje mnie czołg pułapka który wybuchł w powstaniu. Czy może jest ktoś kto spróbuje go zidentyfikować. Pozdr.
whatfor Napisano 15 Wrzesień 2005 Napisano 15 Wrzesień 2005 czołg-pułapka"? - proszę: http://wilk.wpk.p.lodz.pl/~whatfor/sdkfz_301_b_iv.htm
Marek Jaszczołt Napisano 15 Wrzesień 2005 Napisano 15 Wrzesień 2005 whatforTak przy okazji zdjęć Borwardów na twojej stronie - ostatnie zdjęcie jest z pl. Grzybowskiego (mniej więcej róg Próżnej) - jest inne jego zdjęcie z pażdziernika 45, pozwalające na taką identyfikację.
zelig Napisano 15 Wrzesień 2005 Napisano 15 Wrzesień 2005 Ojej, myślałem, że fotki tego ptaka świetnie zilustrują Waszą dynamiczną dyskusje o panterach! (a pochodzą stąd: http://www.kurdwanowski.pl/ )Ciekawe, że jedno z nich jest kadrem. Bo co do kronik powstańczych, to dopiero kilka dni temu zauważyłem je na półce w empiku - że je nareszcie wydano - tyle, że... na VHSie właśnie... (Witajcie w latach osiemdziesiątych! :) Jak masz (Chris) te kadry w lepszej jakości to myślę, że nikt by się nie pogniewał gdybyś je tutaj wstawił, hej!
zelig Napisano 15 Wrzesień 2005 Napisano 15 Wrzesień 2005 A to zdjęcie? Czy to w ogóle jest Warszawa? http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=211496(w tym albumie są jeszcze 2 b. ładne z Borgwardem opisane jako Wawa - na bocznicy, na rozwalonej lawecie)Z kolei co do tzw. czołgu- pułapki" to nurtuje mnie to b. znane zdjęcie opisane jako wrak B-IV, który eksplodował na Kilińskiego. Przecież on wygląda w miarę kompletnie.. a przy takiej eksplozji - przy jej opisach włosy stawają dęba - ten pojazd powinien praktycznie wyparować...!
Marek Jaszczołt Napisano 15 Wrzesień 2005 Napisano 15 Wrzesień 2005 Zeligznam ten album Frontowej Illustracji - pozostałe zdjęcia borgwardów już mogą być gdziekolwiek zrobione :-(Co do wyglągu tego wrak to wygląda tak powinien - jest podobne zdjęcie spod Kurska, które pokazujące wrak borgwarda który przypadkowo eksplodował - niszcząc przy okazji jadącego za nim sterowniczego PzIII (BTW zdmuchnięta cała nabudowa kadłuba)
ChrisFly Napisano 15 Wrzesień 2005 Napisano 15 Wrzesień 2005 Zeligsam tryb pozwoliłem sobie nieco zmodyfikować i przesłałem fotki do whatfor'a (był pierwszy :-)) Oczywiście to żart, po prostu wymyśliłem, że jego strona będzie lepszym miejscem. Tutaj za jakiś czas nikt już nie będzie zaglądał, zresztą temat wątku jest mylący, a u niego to będzie żyć. To raz, a dwa, że to będzie takie skromne uhonorowanie jego pracy. Jak go znamy to szybko się upora z tematem i zamieści stosowne zawiadomienie. Mam nadzieję, że zaakceptujesz ten pomysł.
zelig Napisano 15 Wrzesień 2005 Napisano 15 Wrzesień 2005 Tak, szkoda, że te kolejowe foto nie ma żadnego mocnego pktu odniesienia. Z drugiej strony ciekawe skąd się wzięły akurat takie podpisy? Tam dużo zdjęć nie ma opisanej lokalizacji, czyli można przyjąć, że autorowi książki specjalnie nie zależało aby te foto podpisywać a siłę".
zelig Napisano 15 Wrzesień 2005 Napisano 15 Wrzesień 2005 Chris > Oczywiście legendarna strona legendarnego Whatfora będzie najlepszym miejscem dla tych kadrów! :)
whatfor Napisano 16 Wrzesień 2005 Napisano 16 Wrzesień 2005 Dobrze Zelig, że nie napisałeś kultowego" :)ChrisFly, Marek Jaszczołt - wielkie ukłony za przesłane fotki! Już je powkładałem na stronki:http://wilk.wpk.p.lodz.pl/~whatfor/zgr_lesnik.htmhttp://wilk.wpk.p.lodz.pl/~whatfor/sdkfz_301_b_iv.htmDzięki Wam - serwis puchnie w oczach":)Kończąc, muszę stwierdzić, że na Forum Odkrywcy" więcej się pisze o Powstaniu Warszawskim niż na Forum MPW. Ciekawe dlaczego...
zelig Napisano 17 Wrzesień 2005 Napisano 17 Wrzesień 2005 No, Panowie adwersarze Warsa98 - czapki z głów, bo jego upór i spostrzegawczość przynosi wymierne efekty... http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=211496
Mirosław Jastrzebski Napisano 17 Wrzesień 2005 Napisano 17 Wrzesień 2005 Borgward oparty" o latarnię ma podniesione ramiona służace do opuszczenia ładunku. Zatem już się go pozbył. Póżniejsze zdjęcie przedstawia Borgwarda z ładunkiem. Coś tu jest nie tak. Druga sprawa- to uwaga do komentarza o śmierci kierowcy Borgwarda zawarta na stronie Whatfora. W fazie umieszczenia ładunku w zaplanowanym miejscu pojazd ten był naprowadzany drogą radiową.
wars98 Napisano 17 Wrzesień 2005 Autor Napisano 17 Wrzesień 2005 Witam!Mirosław Jastrzębski. Bogward oparty" jest o jakiś wrak. Prawdopodobnie jest to wrak tamtego wcześniejszego" Bogwarda... I to by wyjaśniało sprawę. Tak to wygląda po analizie tła.Pozdrawiamwars98
wars98 Napisano 17 Wrzesień 2005 Autor Napisano 17 Wrzesień 2005 Witam!W załączeniu przesyłam zaznaczony wrak z tyłu Bogwarda...To coś z tyłu wygląda na usmażonego Bogwarda... (:Pozdrawiamwars98
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.