Skocz do zawartości

Pak 40 w Powstaniu Warszawskim?

wars98

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
No ciekawa ta stronka o Hasselu, nieco się nam jawi kontrowersyjnie. Czyli ten 27 pułk pancerny to lipa i nie ma mowy że był karna jednostką tylko raczej wprost przeciwnie? Może ktoś wie jak jest po niemiecku karna jednostka, bo bym chetnie zbadal skalę tego zjawiska.
  • Odpowiedzi 109
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Cenię sobie Twe poczucie humoru zelig bo pisząc o S.Hasselu wyraziłeś to o czym myślę ale innymi słowami.

Co się tyczy natomiast drugiej kwestii to mam nadzieję, że się przejęzyczyłeś i myślałeś o odtwarzaniu historii a nie jej tworzeniu.

Jeśli tak, to już spieszę z odpowiedzią, że celowo użyłem sformułowania przyjdzie czas na artykuł" gdyż sam widzisz jak szybko czasami dyskusje na forum potrafią zmienić kierunek. Przykład znajduje się powyżej.
Ja w swym artykule użyłem jedynie formułowania: Wszystkie poszlaki wskazują na to, że interesujące nas czołgi pochodziły z I./Pz.Rgt. 27" i tak przedstawiona informacja była, dla co niektórych, wystarczającym pretekstem by mnie odsądzić od czci i wiary.
Rozumiem, że jesteś rozczarowany gdyż sam bym się tak czuł. Jestem zwolennikiem otwartej i nawet długiej dyskusji czego wyraz dałem, mam nadzieję, na forum PWM gdzie oztrząsaliśmy" przez wiele miesięcy temat powstańczych Panter" ale wierz mi na słowo nie mam najmniejszej przyjemności w tłumaczeniu się z każdego napisanego zdania i udowadnianiu co chwilę, że to co napisałem to prawda a nie konfabulacja. Piszę, że dany dokument istnieje i zawiera taką a nie inną informację tzn., że istnieje i dyskutanci, łącznie ze mną, omawiają samą informację, porównują, wyciągają wnioski. Ja w ten sam sposób podchodzę do wypowiedzi innych. Wiem, że to możliwe bo zostało wypróbowane na PWM. Jeśli masz co do tego nawet najmniejsze wątpliwości to skontaktuj się z kimkolwiek, kto brał czynny udział w dyskusji na PWM i spytaj czy się zawiódł na tym co obiecałem równo rok temu w kwestii powstańczych Panter".

Jest jak jest i nie jest to koniec świata, są jeszcze kontakty prywatne, które wszyscy cenimy bo przecież z nich korzystamy.

Przepraszam wszystkich za ten może zbyt rozwlekły list ale napisałem go w nadziei, że zlikwiduje ona powstałe niedomówienia.

Jeszcze tylko na koniec jedna uwaga: Autorem artykułu o Panterach" z Pz.Rgt. 27 wcale nie będę musiał być ja.
To tak w kwestii formalnej.

Pozdrawiam,
Krzysztof
Napisano
Witam!
Chris i Krzysztof. Chyba powoli, ale zaczynamy się rozumieć. Kończąc więc, proszę Was tylko o to, że jeżeli już piszecie to na przyszłość podpierajcie się dowodami. Jeśli uważacie, że forum nie jest do tego dobrym miejscem to róbcie to przynajmniej w swoich publikacjach. Jeśli Chris pisze o wykorzystaniu Panter przez powstańców i przytacza na to zdjęcia i relacje konkretnych osób, to jest to coś (i tak naprawdę o tym jest jego artykuł w Militariach XX wieku" + próba przedstawienia ich wyglądu/malowania). Natomiast kolejny/oddzielny/ artykuł powinien być o ich przynależności, a tak się narazie niestało, ale pewnie kiedyś stanie. Dlatego też postawiłem moje pytanie. I dlatego chciałem dowodów. Przyznanie przez Chrisa, że faktycznie nie przytacza on w swoim artykule dowodów na popracie swej tezy, kończy moim zdaniem spór.
Mam nadzieję, że uwagi moje, jak i Zeliga trafią teraz do Was Panowie.
P.S. A literówki jak widzicie każdemu się zdarzają. (:
Pozdrawiam
wars98
Napisano

Z tym tworzeniem jest prawidłowo! Jeden z moich ulubionych pisarzy Którego Nazwisko Pominę stwierdził, iż historię tworzy ten... kto ją zapisze. Zresztą zaznaczyłem, że to trochę ironicznie powiedziane, choć chyba trafnie w sumie :)

A żeby wrócić do właściwego kalibru i uzupełnić - jeszcze jedna fotka tego działka zdobytego na Stawkach >>

Napisano
No tak ale co tu rozważać?
Jest to dalej ten sam PaK 38, o którym mówili Grzesio i bjar_1.
Drugi obrazek to jak widzę stop-klatka z kroniki powstańczej. Pewnie zrzucałeś przez magnetowid?
Dysponuję również kilkoma zrzutami z tej sekwencji ale o trochę lepszej jakości bo studyjnej bety - pełne 720x576 punktów bez kompresji.
Napisano
Witam!
Zdjęcia/stop klatki z tym PAkiem 38 są ciekawe. Czy na nich jest może ten pojazd w całości? Czy lepszej jakości można by wrzucić?
Pozdrawiam
wars98
Napisano
Może odbiegne od tematu ale bardzo interesuje mnie czołg pułapka który wybuchł w powstaniu. Czy może jest ktoś kto spróbuje go zidentyfikować. Pozdr.
Napisano
whatfor
Tak przy okazji zdjęć Borwardów na twojej stronie - ostatnie zdjęcie jest z pl. Grzybowskiego (mniej więcej róg Próżnej) - jest inne jego zdjęcie z pażdziernika 45, pozwalające na taką identyfikację.
Napisano
Ojej, myślałem, że fotki tego ptaka świetnie zilustrują Waszą dynamiczną dyskusje o panterach! (a pochodzą stąd: http://www.kurdwanowski.pl/ )

Ciekawe, że jedno z nich jest kadrem. Bo co do kronik powstańczych, to dopiero kilka dni temu zauważyłem je na półce w empiku - że je nareszcie wydano - tyle, że... na VHSie właśnie... (Witajcie w latach osiemdziesiątych! :)
Jak masz (Chris) te kadry w lepszej jakości to myślę, że nikt by się nie pogniewał gdybyś je tutaj wstawił, hej!
Napisano
A to zdjęcie? Czy to w ogóle jest Warszawa? http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=211496
(w tym albumie są jeszcze 2 b. ładne z Borgwardem opisane jako Wawa - na bocznicy, na rozwalonej lawecie)

Z kolei co do tzw. czołgu- pułapki" to nurtuje mnie to b. znane zdjęcie opisane jako wrak B-IV, który eksplodował na Kilińskiego. Przecież on wygląda w miarę kompletnie.. a przy takiej eksplozji - przy jej opisach włosy stawają dęba - ten pojazd powinien praktycznie wyparować...!
Napisano
Zelig
znam ten album Frontowej Illustracji - pozostałe zdjęcia borgwardów już mogą być gdziekolwiek zrobione :-(
Co do wyglągu tego wrak to wygląda tak powinien - jest podobne zdjęcie spod Kurska, które pokazujące wrak borgwarda który przypadkowo eksplodował - niszcząc przy okazji jadącego za nim sterowniczego PzIII (BTW zdmuchnięta cała nabudowa kadłuba)
Napisano
Zelig
sam tryb pozwoliłem sobie nieco zmodyfikować i przesłałem fotki do whatfor'a (był pierwszy :-)) Oczywiście to żart, po prostu wymyśliłem, że jego strona będzie lepszym miejscem. Tutaj za jakiś czas nikt już nie będzie zaglądał, zresztą temat wątku jest mylący, a u niego to będzie żyć. To raz, a dwa, że to będzie takie skromne uhonorowanie jego pracy.
Jak go znamy to szybko się upora z tematem i zamieści stosowne zawiadomienie.
Mam nadzieję, że zaakceptujesz ten pomysł.
Napisano
Tak, szkoda, że te kolejowe foto nie ma żadnego mocnego pktu odniesienia.
Z drugiej strony ciekawe skąd się wzięły akurat takie podpisy? Tam dużo zdjęć nie ma opisanej lokalizacji, czyli można przyjąć, że autorowi książki specjalnie nie zależało aby te foto podpisywać a siłę".
Napisano
Dobrze Zelig, że nie napisałeś kultowego" :)
ChrisFly, Marek Jaszczołt - wielkie ukłony za przesłane fotki! Już je powkładałem na stronki:
http://wilk.wpk.p.lodz.pl/~whatfor/zgr_lesnik.htm
http://wilk.wpk.p.lodz.pl/~whatfor/sdkfz_301_b_iv.htm
Dzięki Wam - serwis puchnie w oczach":)
Kończąc, muszę stwierdzić, że na Forum Odkrywcy" więcej się pisze o Powstaniu Warszawskim niż na Forum MPW. Ciekawe dlaczego...
Napisano
No, Panowie adwersarze Warsa98 - czapki z głów, bo jego upór i spostrzegawczość przynosi wymierne efekty... http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=211496
Napisano
Borgward oparty" o latarnię ma podniesione ramiona służace do opuszczenia ładunku. Zatem już się go pozbył. Póżniejsze zdjęcie przedstawia Borgwarda z ładunkiem. Coś tu jest nie tak. Druga sprawa- to uwaga do komentarza o śmierci kierowcy Borgwarda zawarta na stronie Whatfora. W fazie umieszczenia ładunku w zaplanowanym miejscu pojazd ten był naprowadzany drogą radiową.
Napisano
Witam!
Mirosław Jastrzębski. Bogward oparty" jest o jakiś wrak. Prawdopodobnie jest to wrak tamtego wcześniejszego" Bogwarda... I to by wyjaśniało sprawę. Tak to wygląda po analizie tła.
Pozdrawiam
wars98
Napisano

Witam!
W załączeniu przesyłam zaznaczony wrak z tyłu Bogwarda...
To coś z tyłu wygląda na usmażonego Bogwarda... (:
Pozdrawiam
wars98

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie