Gebhardt Napisano 19 Sierpień 2005 Share Napisano 19 Sierpień 2005 Nie jestem na 100% pewien ale wydaje mi sie ze to nie CKS tylko LKS. Uzasadnienie - cienkie kola i ksztalt opon; dwu-konny zaprzag (dlatego poprosilem o cale zdjecie :)- w CKSie 4-konny); siedzenie woznicy typowe dla LKS z dodanymi siedzeniami po bokach (w CKS-ie chyba byla lawka na cala szerokosc wozu). Wydaje mi sie na oko (choc to ryzykowne) ze ten caly jest wozem z dlugim podwoziem. Jezeli tak to jest to woz belkowy. Ten zdemolowany mogl byc wozem pontonowym (jakby byl belkowy to by chyba wiecej zostalo na miejscu belek) - leciutkie pontony to by eksplozja tej mocy rozwiala na odleglosc. Ale to juz czyste dumania. W kazdym razie jezeli powyzsza opinia jest uzasadniona to powinny byc pozostalosci plutonu mostowego, dywizyjnego baonu saperow (typ II lub IIa). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polsmol Napisano 20 Sierpień 2005 Share Napisano 20 Sierpień 2005 Traz obejrzałem felgi i policzyłem śruby. Jest ich 6 więc felgi są od PF618. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sadyk Napisano 21 Sierpień 2005 Share Napisano 21 Sierpień 2005 Dla niewtajemniczonych. Most 4 tonowy (rzeka Wilja rok 1930 - 2 brygada saperow). Pod lasem kolumna samochodow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekSz Napisano 22 Sierpień 2005 Share Napisano 22 Sierpień 2005 Pośrednio związane z tematem , ale może komuś się przyda . Zdjęcie z tego samego numeru Podchorążego " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekSz Napisano 25 Sierpień 2005 Share Napisano 25 Sierpień 2005 To samo zdjęcie które zamieściłem wyżej, ale w szerszym ujęciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekSz Napisano 25 Sierpień 2005 Share Napisano 25 Sierpień 2005 Wykadrowane z tego zdjęcia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekSz Napisano 25 Sierpień 2005 Share Napisano 25 Sierpień 2005 A może by tak zamieścić przy okazji zdjęcia mostów saperskich ?Kładka dla piechoty . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekSz Napisano 25 Sierpień 2005 Share Napisano 25 Sierpień 2005 Czy takie belki były przewożone przez wóz belkowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekSz Napisano 25 Sierpień 2005 Share Napisano 25 Sierpień 2005 Wszystkie zdjęcia z książki Polski Czyn Zbrojny w Drugiej Wojnie Światowej " część pierwsza . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gebhardt Napisano 25 Sierpień 2005 Share Napisano 25 Sierpień 2005 Chyba tak, tylko oczywiscie od innego mostu (na zdjeciu jest budowany most 16 tonnowy). Wozy belkowe LKS byly uzywane do mostu 4-7 tonnowego. Musialbym to sprawdzic, ale cos mi sie gzi ze belki nosne tego mostu byly zelazne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekSz Napisano 30 Sierpień 2005 Share Napisano 30 Sierpień 2005 Polskie Wojska Saperskie w 1939" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolekcj Napisano 30 Sierpień 2005 Share Napisano 30 Sierpień 2005 z allegro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gebhardt Napisano 30 Sierpień 2005 Share Napisano 30 Sierpień 2005 Pikne zdjecie. Szkoda ze obsluga zaslania woz na ktorym zapewne sa te cacka. Ale bylko nie bylo moja kolekcja pontonow drewnianych powiekszyla sie o 25 procent! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolekcj Napisano 30 Sierpień 2005 Share Napisano 30 Sierpień 2005 A po czym poznać drewniane? Na oko to mi na drewniane nie wyglądją. Jak byś zdradził klucz, to może powiększę Twoje zasoby ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gebhardt Napisano 30 Sierpień 2005 Share Napisano 30 Sierpień 2005 Poznaje po ksztalcie, szczegolach konstrukcji i rozmiarze. Bardzo charakterystyczne jest to ze wchodza jeden w drugi -normalnie na jeden woz po cztery. Ponton jest wykonany ze sklejki bakelitowej ze stalowymi okuciami i zaczepami. Bodajze na Allegro niedawno byl taki ponton na sprzedaz w stanie dosc smutnym. Jedyna zaleta tego byla taka ze pozbawiony zupelnie farby, latwo bylo rozpoznac elementy drewniane of stalowych. Zreszta interesuja mnie wszelkie pontony bo zdjec jest malo! W uzyciu saperow WP w 1939 byly tylko 3 typy pontonow: drewniany do mostu 4-7 tonn (o ktorym obecnie mowa) i stalowe do mostu Birago 5-8 tonn (18/8 i 17/8 powyzej) (nb skladajace sie z 2 odmiennych ksztaltem elementow koncowego i srodkowego) i do mostu 16 tonnowego CMPS (9/8 powyzej). Poniewaz roznia sie bardzo ksztaltem i rozmiarem chyba dosc latwo je rozroznic. Ze wzgledu na podobienstwo ksztaltu, najlatwiej chyba pomylic ponton CMPS ze stalowa lodzia saperska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sadyk Napisano 4 Wrzesień 2005 Share Napisano 4 Wrzesień 2005 Kladka typ P. Rzeka Wilja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolekcj Napisano 5 Wrzesień 2005 Share Napisano 5 Wrzesień 2005 Gebhardtcie może rzuć jakieś przekrojowe rysunki tych typów pontonów. Coś stylu zidentyfikuj to sam". Tymczasem pontony w transporcie, jak życzył sobie autor postu. (zdjęcie niestety nie moje) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gebhardt Napisano 5 Wrzesień 2005 Share Napisano 5 Wrzesień 2005 Zjecie jest cudowne - to sa stalowe pontony Birago do mostu 5-8 ton na samochodach Ursus baonu saperow zmotoryzowanych. Na pewniaka taki uklad mial do wojny baon w 10BK, jak bylo w WBP-M nie mam zupelnej pewnosci, najprawdopodobniej jednak takim samym lub podobnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolekcj Napisano 5 Wrzesień 2005 Share Napisano 5 Wrzesień 2005 Jest to 8 batalion saperów na manewrach pod Czerwińskiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gebhardt Napisano 6 Wrzesień 2005 Share Napisano 6 Wrzesień 2005 Ja widzicie kreslarz ze mnie jak i chinski mandaryn ale mam nadzieje ze to sprawe wyjasnia. Oczywicie nic nie jest w skali i specjalnie uwypuklilem roznice. Nota bene ponton od CMPS byl w MWP i daj Boze nadal tam jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gebhardt Napisano 6 Wrzesień 2005 Share Napisano 6 Wrzesień 2005 Pontony Birago do mostu 5/8 tonnowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gebhardt Napisano 6 Wrzesień 2005 Share Napisano 6 Wrzesień 2005 Ponton drewniany do mostu 4/7 tonnowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolekcj Napisano 6 Wrzesień 2005 Share Napisano 6 Wrzesień 2005 Ten pierwszy taki mały, żeby nikt nie kopiował? :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 12 Wrzesień 2005 Share Napisano 12 Wrzesień 2005 Parę zdjęć z British Pathe z budowy i korzystania z kładki dla piechoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 12 Wrzesień 2005 Share Napisano 12 Wrzesień 2005 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi