Jeager Napisano 21 Lipiec 2005 Autor Share Napisano 21 Lipiec 2005 Witam, jak w temacie- we wszystkich znanych mi inscenizacjach wrześniowych bijemy się wyłącznie z Niemcami, a co gdyby pokazać coś z Kresów, jakiś epizod graniczny, obrone Grodna/Wilna, coś takiego? Jest kilka fajnych grup sovietów", które mogłby chyba wziąć udział w takim przedstawieniu? A może połączenie imprez czy wplecienie gdzieś takiego wątku? Na Bzurze w tym roku ma być np. prequel" graniczny z udziałem słowaków", to dlaczego- skoro to po 17.09.39/05 - np. nie zrobić odsłony symultanicznej najazdu bolszewickiego agresora? Czy ktoś może myślał nad takim projektem? To może nie pomysł na tegoroczną Bzurę, ale myślę, że chętni sovieci" nawet teraz by sie znaleźli.pozdrowieniaJ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XsteubenX Napisano 21 Lipiec 2005 Share Napisano 21 Lipiec 2005 po pierwsze nie ajazdu bolszewickiego agresora" tylko wkroczenie armii robotniczo-chłopskiej by wziąść w opiekę ludność Zachodniej Ukrainy i Zachodniej Białorusi... dobra tyle tytulem żartu, a tak na serio to pomysł bardzo mi się podoba. może znajdzie też odźwięk u osób które podejmą się takiej rekonstrukcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polsmol Napisano 21 Lipiec 2005 Share Napisano 21 Lipiec 2005 Pomysł godny rozważenia. Jednak słyszałem opinię, że odtworzenie sowietów z 1939 roku jest dość trudne dla grup odtwarzjących późniejszy okres. Na czym konretnie ta trudnosć polega to już zabrdzo niepamiętam, ale łatwo się domyślić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 22 Lipiec 2005 Share Napisano 22 Lipiec 2005 Tak przede wszystkim hełmy, brak pepeszek i masę masę innego sprzęta.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
revolt Napisano 22 Lipiec 2005 Share Napisano 22 Lipiec 2005 towarzysze jak to bedzie wyglądało? nasi bacia ze wschodu razem z faszystami, to nie polityczne....a może by tak a tak amerykanów na pozycje polskie?:)łot i lepsze:)-żart. pomysł super tylko zależy gdzie będzie realizowany...ale się pisze jako ochotnik do bolszewickiej niewoli:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazlowiak Napisano 22 Lipiec 2005 Share Napisano 22 Lipiec 2005 GRH Sowieckie mają przede wszystkim umundurowanie wz. 43, które zasadniczo odbiega od tego, które było w roku 1939. Odmienne są hełmy, dystynkcje, oporządzenie. Nie wiem czy wogóle istnieje jakakolwiek GRH, która ma mundury z tego okresu:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moose Napisano 22 Lipiec 2005 Share Napisano 22 Lipiec 2005 Istnieje - w Rosji niejedna. Na przykład ta http://www.north-front.ru/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darda Napisano 22 Lipiec 2005 Share Napisano 22 Lipiec 2005 Z hełmami rzeczywiście spory kłopot, ale reszta munduru? „Gimnastiorka” praktycznie taka sama jeśli chodzi o krój i kolor, a o ile się nie mulę, to kwestię kołnierz – stójka koledzy ze strony wskazanej przez Moosego dość interesująco rozwiązali. Bo czy przypadkiem nie jest to „gimnastiorka” ze stójką, z przypiętym jedynie kołnierzem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darda Napisano 22 Lipiec 2005 Share Napisano 22 Lipiec 2005 Mogę się oczywiście mylic, ale te (tym razem z pewnością oryginalne) gimnastiorki" naprawdę mało się różnią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeager Napisano 22 Lipiec 2005 Autor Share Napisano 22 Lipiec 2005 Panowie myślę, że trudności nie są z tych ie do przejścia"- najlepiej gdyby wypowiedział się ktoś z sovietów"- tawariszczi szto z wami???:) Ponadto wojska sovieckie 39 to nie Niemcy- owszem na filmach ida kolumny pięknie umundurowanych i uhełmowanych sałdatów- a jak to wyglądało w praktyce? Z opowieści moich dziadków, jako małe dzieci to w pierwszej chwili wzięli ich za Tatarów (pamięć o Tatarach była świeża mimo upływu prawie 300 lat w okolicach Trembowli ;) obdartusy skośnookie, na małych cherlawych konikach w budionnówkach wyświechtanych (stąd skojarzenie z Tatarami) wystrachane wiecznie z naganem w dłoni - mierzące do każdego kto powie do nich słowo...Myślę, że podobny oddział można spokojnie skompletować, a czy muszą byc pepeszki, a w gimanstiorkach mole nie zjadły kołnierzy? ;) Byłałby to też szansa do szerszego pokazania grup rekonstrukcyjnych, w jednym miejscu tak jak wrześniowców wykorzystuje się w Powstaniu Warszawskim, czemu osjanie" mają mieć tylko ofesywę styczniową i okolice? No i prawdy o wrześniu również- bo wrześnień to nie tylko front zachodni- co nam przez 40 lat wmawiano... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeager Napisano 22 Lipiec 2005 Autor Share Napisano 22 Lipiec 2005 a może zaprosić autentycznych Rosjan, skoro przyjeżdzają na imprezy typu Olszynka Grochowska, tylko co z ich obecną wizją świata????:), ale jeśli to przejdą myślę, że byłby ideał - bo z oryginalnymi Niemcami w roli Niemców" u nas dużo trudniej :)pozdroJ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek Napisano 23 Lipiec 2005 Share Napisano 23 Lipiec 2005 Dlaczego niby z Niemcami jest inaczej niż z Rosjanami? PozdrawiamKrzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeager Napisano 23 Lipiec 2005 Autor Share Napisano 23 Lipiec 2005 z tego co mi wiadomo, prowadzenie GRH z II Wojny w Niemczech, rekonstruujących jednostki niemieckie jest bardzo utrudnione i ograniczone pod wieloma względami.pozdr.J. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiler p Napisano 23 Lipiec 2005 Share Napisano 23 Lipiec 2005 Dlatego przyjezdzają sie wyszalec do Polski. Jednego widzialem na Bzurze 2004 - sam go rozbroilem z karabinu, ale ktos inny wzial granat i potem biedak go szukal przez godzine :D. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.