Skocz do zawartości

Zlot w Darłowie - wprowadzono zakaz!!!

Rumburak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Co sądzicie o pomyśle organizatorów zlotu pojazdów militarnych w Darłowie? Nakazali oni rekonstruktorom noszenie na mundurach i samochodach opasek zasłaniających symbole faszystowskie - swastyki! Ma być bowiem dokładnie przestrzegany zakaz propagowania treści totalitarnych. Mi osobiście ten zakaz się podoba, bo uważam, że reenacting może się obywać bez swastyk. Organizatorzy zapomnieli jednak, że należy też nakazać zasłonięcie sierpów, młotów i gwiazd rekonstruktorom ruskich jednostek. Pamiętać należy, że nie tylko III Rzesza ale i ZSRR był głosicielem totalitryzmu we wszystkich aspektach. Ja osobiście wkurzam się bardzo jak widzę kolesi lat 15 w koszulkach CCCP. Co wy na to?
Napisano
... ja uważam że dla przestrogi , pamieci , i edukacji w pewnych sytuacjach powinno sie pokazywać te symbole......nie mam ochoty sie rozpisywac głębiej czym to motywuje....zdań tyle ilu ludzi na swiecie.....pzd bastus0
Napisano
między tymi znakami jest pewna subtelna róznica - koleśie spod swastyki zakładali calkowitą likwidację fizyczną pewnych nacji m.innymi polaków - kolesie spod drugiego jednak pozwalali żyć
Napisano
pomysł niezbyt szczęśliwy- ale chyba przewidywalna reakcja na wszelkiej maści nawalonych przebierańców, którzy masowo się tam pojawiali i jak się zachowywali - wielu z kolegów wie. Wiadomo jak się na takie sytuacje reaguje, a cierpieć za to będą normalni rekonstruktorzy. Na miejscu organizatorów oddzieliłbym ten zakaz i nie obejmowałbym nim osób w miarę wiernie odtwarzających jakąś postać lub członków GRH i w miarę trzeźwych- a na pewno objął nim wszelkich pseudo-elektryków w DDR-ach i innycn podobnych dziwolongów na gazie. Rekonstruktora od kiczowatego neofaszysty odróżnić chyba łatwo?
pozdrawiam
J.
Napisano
Symbol jak to symbol - jedni kojarzą go lepiej , inni gorzej . Nie rozpisując się : swastyka jest w historii XX wieku symbolem którego nie da się zignorować , a grupy rekonstrukcyjne w pewnym sensie zmusza się chyba do poświęcenia wiarygodności historycznej na rzecz jakiejś tam poprawności - prawie na każdym odznaczeniu niemieckim z czasów wojny ww. symbol występuje . Pomysł więc wydaje mi się cokolwiek poroniony w tym aspekcie ... Azbest
Napisano
moim zdaniem takze jest to chore ze niemozna pokazac sfastyk" ani innych symboli przeciez kazdy moze sobie wymyslic swoj symbol a ze sfastykami mundur niemca z I i II wojny niebylby ich mundurem, a poza tym kazdy ma prawo do ubioru i pogladow takich a nie innych, a zakazywanie moim zdaniem narusza w pewnym sensie wolnosc" (slowa,pogladow,ubioru,wyznania itd) i to by bylo na tyle co bym zekl ze swojej strony.
Pozdro
Nikos
Napisano
zgadzam się z Nikosem, nonsens. Ja nie widze żadnej propagandy w noszeniu na takich imprach mundurów niemieckich ze swastykami czy też radzieckich z gwiazdami, przecież takie imprezy po to są! Co innego obnoszenie się na codzień a co innego na specjalnych historycznych zlotach. Dajmy spokój z tą naciąganą moralnością. Może niebawem w filmach też zasłonimy aktorom swastyki żeby nie kłuły w oczy. Demokracja...
Napisano
Napiszę to tak jest to chore" aby zabraniać(pokazywania swastych) tego na pokazach historycnych.Ciekawe co prawnicy powiedza na noszenie umundurowania z okresu wojny czy to aby nie jest pochwała faszyzmu , a co z odznaczeniami z tego okresu.Ciekawe kiedy zamkną Odkrywcę"
i nas Wszystkich np.za pokazanie jakiejś blaszki na forum-identyfikacja.
Napisano
To jest głupota . po cholerę zasłaniać swastyki , przecież wiadomo, że jak gość paraduje w mundurze SS to robi za fryca. A jak chcą przestrzegać zakazu to niech wpadna na jarmark Swiętojański tam bez problemu można było nabyć głównego Fryca Adolfa w portrecie albo jakieś swastyki. To jest chore jak cały popieprzony ustrój , który wprowadzili przefarbowani czerwoni. To dotyczy wszystkiego w każdej dziedzinie życia. Pozdrawiam.
Napisano
He he he....ciąg dalszy głupoty!
Zlot Grup Rekonstrukcji na Glinniku w tym roku nieodbędzie sie z tych samych powodów!
Niechciano widzieć grup niemieckich, rosyjskich i amerykańskich.
Stad decyzja o nie organizowaniu Zlotu w solidarności z grupami odtwarzającymi te jednostki!
Na Grunwaldzie niedługo Krzyżacy nie bedą mogli nosić swoich płaszczy z krzyżami!
Ten zakaz wprowadzają ludzie którzy nie mają pojęcia o reenactingu czyli rekonstrukcji historycznej.
Powoli nadchodzi czas na zorganizowanie swojej" reenactorskiej imprezy w innym, niezależnym miejscu w Polsce.
I poprostu ... óbmy swoje!" jak śpiewał Wojtek Młynarski!
Pozdro dla wszystkich....nie dajmy się!
Sosab
Napisano
To moze uczestnicy tych imprez nie powinni wogole nosic zadnych odznak, dystynkcji czy innych tym podobnych elementow (nie zaleznie od formacji) a miec tylko na plecach naszywke np. Niemiec, Rosianin, Polak itd.
A najlepiej to na golasa, nawet bez helmu bo co niektorzy tez kojarza.:)
Napisano
Witam.
Mam pomysł.
Może wszyscy reenactorzy powinni być ubrani w jednakowe np. szare kombinezony oraz mieć odblaskowe kamizelki z napisaną na plecach nazwą grupy. Byłoby wtedy wiadomo kto jest kto. No może każda grupa dla lepszej identyfikacji powinna być w kombinezonach innego koloru - można to przedyskutować.
:D
Pozdrawiam
Kopi
Napisano
pomysł dobry - JESLI CHODZI O TĄ IMPREZĘ - a nie ogólnie o reenacting

Pamiętajcie, że to sie nie wzieło z niczego - w Darłowie wielokrotnie można było spotkać PSEUDOREKONSTRUKTORÓW w psełdomundurach SS itp (ubrany w COŚ z opaską ze sfastyką)nawalonych wykrzykujących Heil hitler czy robiacych inną wioche. Sądze że to ma własnie ograniczyc te wybryki naprawde psujące klimat prawdziwym rekonstrukcjom (bo to znowu pokażą w TV i będzie smród) - prawdziwi rekonstruktorzy sobie poradzą bez opaski.
Napisano
To dlaczego nie zabronic odrazu noszenia całego munduru niemieckiego on sie przeciez kojazy tylko i wyłacznie z nazistowskimi niemcami.
Moim zdaniem to jest głupia głupota to chyba oto chodzi na zlotach aby pokazac autentycznosc czy munduru czy auta np.
A sfastyka wcale nie jest symbolem nazistowskich niemiec bi oni tego nie wymyslili tylko przybrali ten symbol a w rzeczywistosci symbolizuje cos innego wiec dlamnie to wielka kupa a jak sie ktos z tym nie zgadza to mnie to rybka bo każdy moze miec swoje zdanie i poglady.
Napisano
Takim Finom nie przeszkadza, że mają sfastykę na fladze przydenta i na Krzyżu Wolności :

http://www.crwflags.com/fotw/flags/fi-pres.html

Kiedyś swastyka była używana przez harcerzy i polską piechotę górską. Ciekawe, czy jakby ktoś chciał odtwarzać taką jednostkę to czy za sfastyki przyczepiono by mu etykietkę faszysty ?

PS. Może by tak uswiadomić polskie kręgi polityczne, co to używają Finowie - może by ich objąć sankcjami gospodarczymi ? ;-))))
Napisano
Brachol - to nie chodzi o podobanie się, tylko o konkretne zachowanie na konkretnej imprezie. Darłowo to nie jest zwyczajny zlot, wiele osób tam nie jeździ tylko i wyłącznie z powodu nachlanych neofaszystów w tandetnych mundurach. przecież na Wyrach, na Bzurze itp nie bedzie tego robił, tam jak widać jest to potrzebne.

Do tego się mylisz mówiąc że o to chodzi na tym zlocie, bo to zlot pojazdów militarnych a rekonstruktorzy są na na doczepkę" - dlatego korzystaja z tego różnego rodzaju przebierancy. gdyby to był zlot grup Rekonstukcyjnych była by inna gadka - ktoś by nad tym panował.
(swastyka nie jest tworem niemiecki, ale nie mozna tego tak tłumaczyć - teraz kojazy się jednoznacznie i wszelkie tłumaczenia że to chińskie, słowiańskie itp, szczególnie przez osoby noszące mundury niemieckie to zwykłe mydlenie oczu - nie pisze bezposregnio do Ciebie, tylko tak ogólnie - sami przecież używalismy swastyk przed wojną...)
Napisano
moim zdanie organizatorzy mają całkowitą rację i po prostu trzymają się prawa. Poki co nikt jeszcze noszenia sirpa i młota nie zakazał.nie ma takiego prawnie obowiązującego zakazu. A sfastyki w określonym kontekście jak najbardziej
Napisano
Krótko i na temat. Jeżeli ktokolwiek znajdzie mi w obowiązującym polskim prawie zakaz używania symboli totalitarnych (obojętnie czy komunistycznych czy faszystowskich) to dostaje ode mnie browar.

W Polsce nie ma takiego zakazu, zakazane jest propagowanie ideologii totalitarnych, które równie dobrze może się odbywać bez użycia rzeczonej swastyki i sierpa i młota.
Wystarczy sięgnąć do przepisów polskiej konstytucji i kodeksu karnego.

Natomiast organizator takiej imprezy może wprowadzić ograniczenia jakie mu się tylko podobają, bo to on organizuje imprezę i jest za nią odpowiedzialny.Do wielu klubów nie wpuszcza się ludzi w dresach, co wcale nie znaczy, że noszenie dresów jest w tym kraju zakazane. Więc jeżeli uznał to za stosowne, należy respektować taki zakaz. Zresztą odnosząc się do słów Michała Ł. - nie robi tego bez przyczyny.

Uważam, że nie ma o co bić piany.
Pozdrawiam
M.
Napisano
Witam wszystkich.
Jedni i drudzy wypowiadający się na tym forum,moim zdaniem,mają rację.Ale ja twierdze że organizatorzy nie powinni zakazywać noszenia symboli faszywstowskich na takich imprezach.Jeśli ten zakaz wprowadzili organizatorzy zlotu to czemu w trakcie jego trwania nie usuną poprostu osób które ideologię faszystowską propagują.Myślę że nie byłoby problemu z wyłapaniem takich przebierańców".Gdzie w zeszłym roku byli organizatorzy gdy wielu pijanych ludzi w pseudo mundurach wykrzykiwało hasła nazistowskie(i muszę tutaj stwierdzić że wielu z nich okazało się sąsiadami z za zachodniej granicy)?A co z ludźmi którzy nie będą na zlocie i będą chodzić po mieście w mundurach niemieckich czy też rosyjskich?Ten problem trzeba zdusić w zarodku a nie zakrywać go jakimiś zakazami.Co to za historia bez sfastyki lub sierpa i młota???W związku z powyższym zakazem podejżewam iż wielu ludzi zrezygnuje z wyjazdu do Darłowa.Ja osobiście jadę i zobaczę co będzie na miejscu.
Podsumowując:impra w Darłowie jest udana ale brakuje osób któreby nad tym trzymały jakąś pieczę i eleminowały takich ludzi jak napisałem wcześniej a zabranianie noszenia oznak nazistowskich czy też innych przez ludzi odtwarzających historię to dla mnie paranoja.
Pozdrawiam wszystkich wybierających się do Darłowa.
Paweł
Napisano
Polskie prawo mówi o zakazie propagowania ...nawoływania ...itd.
Nie jest to równoznaczne z zakazem reenactingu. Zgodnie ze sposobem myślenia organizatorów zlotu, powinno się zakazać emisji 4 pancernych, Stawki większej niz życie, Kolumbowie rocznik 20, i wielu, wielu innych filmów. Komuś najwyraźniej pomyliły się pojęcia. Ma również kłopoty ze znajomoscią obowiazującego w Polsce prawa.
Ironrat
Napisano
Witam,
moim zdaniem zakrywanie emblematów typu sfastyka czy sierp i młot jest bezcelowe,gdyż zakryty,czy nie,ten emblemat i tak tam jest i byc powinien , bo taka była historia.
Jeśli zakrywać,to także sfastyki na niemieckich sztandarach w Muzeum Wojska Polskiego w Wa-wie,wymazać wszystkie z filmów fabularnych i dokumentalnych,zmienić podręczniki do historii (po raz kolejny).A najlepiej dodatkowo zakazać używania słów sfastyka,sierp i młot,gwiazda itd,usunąć je ze słowników i z kąd się jeszcze da.
Wtedy wszystko będzie cacy,zgodnie z ideologią strusia chowającego głowę w piasek,a małe dzieci tez myślą,że jak zakryją oczy to ich nie widać.
Napewno jest to JEDYNY I WŁAŚCIWY SPOSÓB na wyeliminowanie tego problemu.
I TO JEST SŁUSZNA KONCEPCJA"- jak mniemają nasi macherzy od nakazów,zakazów itd.
Pozdrawiam z kraju głębokiej paranoi.
Napisano
Niestety taka jest przykra prawda , Peiper , że masz rację . Osobiście ciągle spotykam wielu ludzi o orientacji hmm... powiedzmy dość radykalnej . Pamiętajcie , że jest jeszcze Młodzież Wszechpolska czy jak to sie tam nazywa ...
Azbest

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie