Skocz do zawartości

Saper - wrzesień 1939

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Panowie, czy pokrowiec pokazany przez paweleca40pp w dniu 2006-05-01 21:02:00 służy do przenoszenia nożyc pokazanych przez kowalinho w dniu 2007-09-20 19:31:00?
Pytam, ponieważ „rączki” tych nożyc po włożeniu do powyższego pokrowca mocno wystają i zastanawiam się czy tak właśnie powinno być?
Może istniały dwa typy (mniejszy i większy) nożyc do dwóch różnych pokrowców?

Pozdrawiam, Mariusz
  • Odpowiedzi 338
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Byly dwa rozmiary i nawet bodajze w druzynie piechoty mial byc po jednym egzemplarzu obu typow (?mniejsze przenoszone wewnatrz plecaka czy tez chlebaka), ale gdzie to wyczytalem to jak chcialem sprawdzic, kamien w wode.
Napisano

Taka fotka kiedyś w necie wygrzebana - pokrowiec żołnierza drugiego z prawej wygląda na dłuższy od tego pokazywanego w wątku, rączki nożyc z niego nie wystają.

Napisano
Ano, właśnie...
Jak rozumiem nożyce pokazane w tym temacie są wersją „długą”, która chowana była w dużym pokrowcu widocznym na powyższym zdjęciu.
Wersja „krótka” przenoszona w pokrowcu prezentowanym w tym wątku umieszczona była w elemencie wyposażenia (tornistrze lub chlebaku).
Jak wobec tego dokładnie wyglądał „długi” pokrowiec, a jak małe nożyce?
Napisano
Mariusz, do obydwu typow nozyc byly odpowiednie pokrowce. Wygladaly one identycznie, roznily sie tylko wymiarem (dlugoscia).
Ty np wykonales swego czasu replike pokrowca wlasnie do nozyc krótkich.

pozdrawiam,
ArturSz
Napisano
Poszukuję wszelkich informacji dotyczących skórzanej torby/pokrowca w jakiej przenoszono zapalarkę elektryczną wz. 23.
Każdy news na wage złota albo piwa
Napisano
Arturze, dokładnie tak...
Leszek84pp – Twoje nożyce wymiarami pasują właśnie do „małego” pokrowca, choć jakoś kojarzą mi się bardziej z CK armią.

Pozdrawiam, Mariusz
Napisano
Dokładnie, to austro-węgierskie nożyce. A jeśli chodzi o łopatki - to takowe były wykorzystywane, przemalowywane na barwę khaki, choć osobiście mam łopatkę ck po żołnierzu WP nieprzemalowaną, w czarnej farbie.
Napisano
A czy ktoś z kolegów ma nożyce w obu rozmiarach i mógłby zapodać fotkę porównawczą? Patrząc po fotkach mam wrażenie, że wszystkie nożyce z tego wątku są w takim samym rozmiarze.
  • 7 months later...
Napisano
Czytając ten wątek zaintrygowała mnie pewna rzecz - czy narzędzia saperskie były sygnowane tak jak łopatka piechoty - wytwórca i rok produkcji a także - kto był generalnym wytwórcą narzędzi saperskich?
Pytam ponieważ znalazłem starą piłę popzreczną i zastanawiam sie czy bardzo różni się od przedwojennej (na 90% pochodzi z lat 50-tych)
makul
Napisano

Wrzucam tutaj, aby nie zakładać nowego tematu.
Cztery zdjęcia z mojej kolekcji, ze Szkoły Podch.Sap.w Warszawie z 1937 r. Dwa rodzaje elektronarzędzi do obróbki drewna.

Wiertarka saperska.

Napisano
Widd, na pewno nie tylko za siebie mowie, ze pewnie ze chcemy :)

Dla porzadku, dwa ostatnie to nie pila elektryczna tylko gniazdziarka, ale tak czy siak zdjecia sa pierwszej klasy.

Miszka7-1 - moj dziadek legionista spiewal to w nieco innej wersji:

Zbudowali most na Nidzie-dzie.
Jeden legun po nim idzie-dzie.
Most sie pod nim zawalil,
Taki k.... mocny byl,
Taki k.... mocny byl, byl, byl!

:)
Napisano
hehehe,Gebhardt,to śpiewali po północy,zapewne :)))

A tak,jak wcześniej pisałem śpiewali saperzy 36pp,w którym służył i poszedł na wojnę ojciec mego przyjaciela z K.G.
Napisano
A co to ci za sapery-ry
Same u nich inzyniery-ry
Ciup-ciupa
Siup-siupa
Siekiereczka cup-cupa
A to ci saperska dusza-sza

Budowali szalasy-sy
Wyrabali cale lasy-sy
Szalas sie zawalil
I Czarnego przywalil
Taki k.... mocny byl,
Taki k.... mocny byl, byl, byl!

Dla kompletu, zwrotka przed i po tej powyzszej. Dziadek zaczal kariere wojskowa jako maloletni przy kompanii saperow legionow.

A spiewali jak spiewali, nikt sie na froncie takimi rzeczami nie przejmowal :)

Saperzy sie odwdzieczali:

A co to za kawal grata-ta-ta?
To jest nasza armata-ta-ta!

Co spiewali o piechocie juz nie przytocze bo bym dozywotniego bana sie dorobil :)
Napisano
Gebhardt,wychodzi na to,że pieśń pułkowa 1 Pułku Saperów Legionów (zwrotka,którą pisałem) wywodzi się z piosenki przekazanej Tobie przez dziadka.Otóż,ojciec mojego przyjaciela (dzisiaj z nim rozmawiałem) służył w 1 Pułku Saperów Legionów w latach 35/37 a na wojnę 39r.został zmobilizowany do 36pp.Bardzo często nucił za życia hymn",jak mawiał,saperów 1 pułku.Co Ty na to?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie