Skocz do zawartości

Saper - wrzesień 1939

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 338
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
witam, zainteresowani nie tylko umundurowaniem i wyposażeniem (choć o tym jest również)ale całością zagadnienia sporo ciekawych informacji znajdą w książce Zdzisława J. Cuttera Saperzy Polscy 1918-1939, Organizacja,szkolenie i wyposażenie materiałowo-techniczne", Wrocław 2001, pozdrawiam.
Napisano
Witam, bardzo fajne te tablice. Ma ktoś może pokrowiec do klamer ciesielskich? Mam ich kilka, ale niemieckie, no i może pokrowiec do gwoździ? Nie sądziłem, ze coś takiego mogło w ogóle być.
Pozdrawiam
Napisano
Dr.Wstrząs - czy ja też mogę poprosić o to samo co kolega Berlin - fotki jak jest rozmieszczone wyp. saperów? (2006-10-04 14:24:00)
krzysiek@plart.org

pozdrawiam
Napisano
Boruta - a mogbys mnie uraczyc fotka niemieckiej torby na klamry na priva zeby nie denerwowac purystow tematowych? I wogole jakikolwiek inny sprzet saperski przenosny uzywany w WH w 1939 - toporki, siekiery, lopaty, pudelka na splonki, bebny z lontem, zwijaki do tychze etc. Z gory dziekuje.
  • 3 weeks later...
Napisano
ktokolwiek widział ktokolwiek wie... gdzie mozna dostać tą ksiązke o której wspomniał Orylion?? Saperzy Polscy 1918-1939, Organizacja,szkolenie i wyposażenie materiałowo-techniczne" ?? z góry wielkie dzięki za pomoc
  • 1 month later...
Napisano

Przyznam się że śledzę wątek z dużym zainteresowaniem. Mam nadzieję, że już niedługo na którejś z rekonstrukcji saperzy wrześniowi polscy i niemieccy będą mieli okazję wymienić się uwagami propos swojego sprzętu, bo wiadomo że jak głosi stara żołnierska pieśń ie ma to jak sapery-ry-ry":)

btw: macie może Koledzy jakieś materiały o niemieckich Pioniere?

Pozdrawiam,
STEGE,
GRH Pionier 39

• 2 months later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie