Wraith Napisano 10 Maj 2005 Napisano 10 Maj 2005 achlać się jak świnie" - to z naszych terenów znaczy wypić kilka (i więcej?) browców:-)
wojna1939 Napisano 10 Maj 2005 Napisano 10 Maj 2005 Chwała,miejscówki" - stałe, sprawdzone miejsca, gdzie ciągle wychodzą fantyPe eR eLe" - moniaki z okresu PRLkogutki" - opakowania po prezerwatywachNa gorąco tyle - bywajcie - Mariusz (gr. Koszalin)
YoWheris Napisano 11 Maj 2005 Napisano 11 Maj 2005 u nas na monetki z PRL-u mówimy Drewniana moneta" lub Drewniak", a na miejsce domniemanego zakopanego skarbu" - mówimy mieć namiar"na znalezioną monetkę - ejmy"na Pancerną dżdżownicę - glizda"
pająk Napisano 11 Maj 2005 Napisano 11 Maj 2005 icia" - sygnatury, szpilka" - bagnet do MosinaW moim kręgu bardzo popularna jest szyszunia" - łuska od mośka lub inna tego kalibru. Kto oglądał Epokę lodowcową" wie o co chodzi z szyszunią.Z haseł wrzuconych do tej pory moim faworytem jest coś od czegoś" - Great! :)))
u920 Napisano 11 Maj 2005 Napisano 11 Maj 2005 Z czasow kiedy wiekszosc z Was ( bez obrazy prosze)byla w planieGuma=maska pgazkermit= lesniczybagrownik=urzadzenie sluzace do wydobywania przedmiotow z bagnagrzybiarz= pacjet szwedajacy sie po lesiemakaron= proch strzelniczy w formie przypominajacym spagetticzekoladki wedla= trotyl z detonatorem odlewany w foremkach tych czekoladeklacze= buty oficerskiepestki= amunicja do broni krotkiejniebieski ubaw= patrol ZOMOstraszak= amunicja poukladana na torach kolejowych w odstepach 1m ( szybki pociag robil doskonala serie),motorniczy byl przerazony.))))
karlol Napisano 12 Maj 2005 Napisano 12 Maj 2005 chyba jeszcze nie było :blaszki - nieśmiertelnikiznaczki - odznaczeniagówno jakieś - coś od czegoś niezidentyfikowanegotu jeszcze trzeba wrócić - tu jeszcze trzeba wrócić:)
upham18 Napisano 16 Maj 2005 Napisano 16 Maj 2005 Szperacz" - wykrywacz metali :)chodźmy poszperać", idziemy na ziemniaki, wykopki" - wyprawa w okopy :)
simon07 Napisano 16 Maj 2005 Napisano 16 Maj 2005 pepeszowe, mauzerowe, mosinowe - ammopopadli my w kałabanie - z samych swoich - kopanie dołu na 1,5 m po duzy kawalek odłamka np.pestkowanie - oddzielanie pocisku od łuskibzyczek - pejotkaraj - zawodowa miejscówkapichcić - wypalanie - wiadomo o co choszpansplówa - ładny wykop bronimaniorka - manierkatrupens - wiadomoparkowcy - od straży parkowejolbrzymie bydle - np. jakas ladna 30,8 cm albo 100 kg lotnicza.......itd itp darz dooł
israel Napisano 19 Maj 2005 Napisano 19 Maj 2005 grzebidołki" - tak moja córka mówi o mnie i mojej ekipieiżuteria" - stada gwożdzi, odłamków lub innego badziewiagumiś" - siła żywa napotkana w lesie inna niż poszukiwaczstymulator" - piersiówka lub butelka z zawartością
Raned Napisano 20 Maj 2005 Napisano 20 Maj 2005 lajcik" - poszukiwania w pobliżu miejsca zamieszkania, parę godzinek, kończące się zazwyczaj znalezieniem paru łusek itppryszczak" - niemiecki guzik w kaszkęora" - boratynka, podobno w poznańskim mówią na to kaziukiklamrocha" - klamra wojskowa, nazwa powstała na wskutek nieporozumienia z kolegą (znalazłem klamrohak:))jajo" - nieśmiertelnik niemiecki lub polski
Raned Napisano 20 Maj 2005 Napisano 20 Maj 2005 iżuteria rolnicza" - kawały żelastwa zalegające pola orne
Hitboy64 Napisano 16 Sierpień 2005 Napisano 16 Sierpień 2005 A to co się wypowiada po okopaniu......czegoś żadkiego,fajnego itp. - Wow...czegoś rozrywkowego - o k...a!!!a teraz słownik:pikadło - wykrywacz metaliłyrzeczka - to czym się ryje w ziemizły pan w takim samym mundurze jak mój- SGzły pan w ładnym niebieskim niebieskim ciuszku - policjantzłom - wszystko co jeszcze nie jest oczyszczoneznowu to samo... - odłamki, kapsle, puszki, podkowy itp100% pewne miejsce - tam nic nie ma mili panowie - bardzo źli panowiezezowata saperka - cel nagle znajduje się troche obokpozdro i darz dół!!!
PATRON Napisano 17 Sierpień 2005 Napisano 17 Sierpień 2005 grzdynks-drobiazg z pola który nie wiadomo czym jest ale na pewno nie monetką ;biciontka- bicia , sygnaturymel lepszy od Gibsona - niewypałbetonowy wyrób - wykopana skórka np ładownica która jest nie do odratowania ..cewkować - wiadomo ...nasiona - amunicjatatarak - brońśrednica łodygi tataraku - kaliber maszyna - długa brońostre przody - niewypały z zapalnikamicoś od czegoś bez czego ani rusz - coś co nie wiadomo czym jest ale trzeba zabrać .PZDR PATRON
Dives Napisano 20 Sierpień 2005 Napisano 20 Sierpień 2005 Bardzo ciekawe teksty.Brakuje mi jednak naszego ulubionego określenia guść" czyli gwóżdz ( pamiętacie Vabank - riposta i tekst leży tu guść . skąd tu guść ? " ). Używanie gwary pomaga i uprzyjemnia życie. czasami powoduje problemy komunikacujne , np. rozmawiamy z przyjacielem i towarzyszem wypraw o pewniaku " ( pewnym miejscu na ogromny skarb...) i dyskusje kończymy - musimy tam pojechać z piszczałką.". Na co dziewczyna kolegi - zadzwońcie do tego Piszczałki to może już jutro z nim pojedziecie " .... Ona po prostu określenie piszczałka zrozumiała jako przezwisko jakiegoś naszego kumpla . Zyczę samych pewniaków" i super wypraw . Dives
kat Napisano 23 Sierpień 2005 Napisano 23 Sierpień 2005 Dobre!!Od siebie dodam nasze określenie wykrywacza - pikawa.Pozdro
kocur Napisano 23 Sierpień 2005 Napisano 23 Sierpień 2005 Uważam że brakuje tutaj jednego ważnego słówka otóż :Gówno" - zerowe efekty poszukiwańpozdrawiam - kocur !P.s przykładowe zastosowanie w dialogu :-nalazłeś coś dzisiaj ? " - gówno";-)
KANTON1 Napisano 28 Sierpień 2005 Napisano 28 Sierpień 2005 dać po rurach - umówić się z kolegami po fachu na wyjazd w teren
leserek Napisano 28 Sierpień 2005 Napisano 28 Sierpień 2005 wonsy pisaly o pancernej dzdzownicy, ja z racji zawodu jak mi sygnal w bok spieprza mowie ze to ucieka kret z endoproteza tytanowa. haha- ostatnio za wykrywke zlapal sie wujek mojej laski i strasznie sie rozpiszczala jak mial ja w poblizu stopy- okazalo sie ze ma tytanowe stawy kolanowe :)
leserek Napisano 28 Sierpień 2005 Napisano 28 Sierpień 2005 KOCUR - ja mowie ze znalezisko smierdzi bo gowno znalazlem(sens ten sam)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.