Skocz do zawartości

Ba-20 z Białegostoku.

Fiodor

Rekomendowane odpowiedzi

witam
latem 1997 ten samochód był w trakcie remontu w SG w Białymstoku. mam dwie jego fotki, skaner mi padł ale jak zeskanuje u kumpla to wrzucę je na forum - oczywiście jeśli jest ktoś zainteresowany
pzdr
Barnaba
aus Dt.Eylau

W 1984 r w Kożlikach koło Zabłudowa, znaleziono w bagnie kadłub radzieckiego samochodu pancernego Fai. Wyprodukowanego w latach 30. po wydobyciu okazał sie ze jest to unikalny egzemplarz - jednym z dwóch znanych na świecie. Znaleziskiem zaopiekował sie Zygmunt Kosztyła. Nie było pieniędzy na rekonstrukcję. FAI stał 13 lat. W 1996 roku Muzeum oraz Straż Graniczna podpisali umowę o wystawie militari dużego typu. w 1997 roku pojawił sie FAI w koszarach gdzie rozpoczeto jego rekonstrukcję. Na podwozie samochodu zastosowano podwozie samochodu GAZ które jest identyczne z FAI. Podwozie GAZ popchodziło z okolic Czarnej Wsi Kościelnej. Na wieżyce samochodu miano zainstalować karabin DT 7,62 znaleziony w okolicach Gródka. Identyczny był uzywany w FAI. Rekonstrukcję samochdu wykonali żołnierze zawodowi oraz ze służby zasadniczej. Samochód brał udział w programie Sensacje XX wieku".

witam i oto ta sensacja bialostocka, owszem dużo pokolorowane sa to opowieści - ateraz moja wersja: (sory za fotke ale lepszej nie mam - ten pojazd ponad 10 lat temu został wyciągnięty z jakiegoś podwórka (szopa)od kobieciny,(pod Białymstokiem) owszem w pozdwoziu brak oryginalnych kół, pozdrawiam.

Jack18 - przestań pisać bajki dobrze?
Akurat ten egzemplarz jest bardzo dobrze znany i wiadomo co się z nim działo. Informacja o Koźlikach jest prawdziwa - pamiętam ten samochód z lat 80 jeszcze bez podwozia wtedy, gdy stał obok Muzeum Wojska.

Pozdrawiam
Krzysiek

To zależy, bo GAZ-A to była dokładna kopia Forda-A, a GAZ-4 był do niego mocno zbliżony.
Niestety nie wiem jakiego podwozia użyto w czasie rekonstrukcji tego samochodu. Podobno była od GAZa i miała identyczne wymiary.

Pozdrawiam
Krzysiek

Jack 18 Zarzucileś mi że są to duzo pokolorowane opowieści" Jeśli według Ciebie, coś jest nieprawdą w mojej wypowiedzi to napisz konkretnie co. Jeśli znasz lepiej fakty związane z wydobyciem i remontem FAI to przedstaw je.
Co do podwozia To warto przypomnieć że skróy FAi oznacza Ford A Iżorski". Związek Radziecki w 1929 roku podpisał umowę z koncernem Forda. Na podstawie umowy Amerykanie pomogli zbudować Rosjanom fabryke samochodów w Niżnym Nowogrodzie gdzie montowano osobowe fordy A, ciężarowe AA i trzyosiowe timken. Póżniej Forda przechrzczono na Gaza. Natomiast fabryka przyjeła imię Mołotowa.

Witam, Woluś mogę obiecać że się postaram, mam możliwość dotarcia do ludzi którzy go kiedyś znaleźli,to tylko kwestia czasu i chęci. Krzysiek - bajki, bajkami, ale w każdej hostorii coś zawsze jest pokoloryzowane, pozdrawiam.

• 4 years later...
  • 2 months later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie