polsmol Napisano 6 Marzec 2005 Share Napisano 6 Marzec 2005 Ten temat był już na forum poruszany. Teraz ten BA-20 przyozdabia strażnicę SG. Było nawet zdjęcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek Napisano 6 Marzec 2005 Share Napisano 6 Marzec 2005 Wszystko się zgadza, tylko to nie jest Ba-20 a FAI.Stoi w depozycie w Straży Granicznej.PozdrawiamKrzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barnaba Napisano 6 Marzec 2005 Share Napisano 6 Marzec 2005 witamlatem 1997 ten samochód był w trakcie remontu w SG w Białymstoku. mam dwie jego fotki, skaner mi padł ale jak zeskanuje u kumpla to wrzucę je na forum - oczywiście jeśli jest ktoś zainteresowanypzdrBarnabaaus Dt.Eylau Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barnaba Napisano 6 Marzec 2005 Share Napisano 6 Marzec 2005 zdjęcia sfotografowałem cyfrówką więc nie to samo co skan ale zawszepzdrBarnabaaus Dt.Eylau Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barnaba Napisano 6 Marzec 2005 Share Napisano 6 Marzec 2005 i drugie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EVO Napisano 6 Marzec 2005 Share Napisano 6 Marzec 2005 http://www.odkrywca-online.pl/pokaz_watek.php?id=56824#56825 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woluś Napisano 7 Marzec 2005 Share Napisano 7 Marzec 2005 W 1984 r w Kożlikach koło Zabłudowa, znaleziono w bagnie kadłub radzieckiego samochodu pancernego Fai. Wyprodukowanego w latach 30. po wydobyciu okazał sie ze jest to unikalny egzemplarz - jednym z dwóch znanych na świecie. Znaleziskiem zaopiekował sie Zygmunt Kosztyła. Nie było pieniędzy na rekonstrukcję. FAI stał 13 lat. W 1996 roku Muzeum oraz Straż Graniczna podpisali umowę o wystawie militari dużego typu. w 1997 roku pojawił sie FAI w koszarach gdzie rozpoczeto jego rekonstrukcję. Na podwozie samochodu zastosowano podwozie samochodu GAZ które jest identyczne z FAI. Podwozie GAZ popchodziło z okolic Czarnej Wsi Kościelnej. Na wieżyce samochodu miano zainstalować karabin DT 7,62 znaleziony w okolicach Gródka. Identyczny był uzywany w FAI. Rekonstrukcję samochdu wykonali żołnierze zawodowi oraz ze służby zasadniczej. Samochód brał udział w programie Sensacje XX wieku". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jack18 Napisano 7 Marzec 2005 Share Napisano 7 Marzec 2005 witam i oto ta sensacja bialostocka, owszem dużo pokolorowane sa to opowieści - ateraz moja wersja: (sory za fotke ale lepszej nie mam - ten pojazd ponad 10 lat temu został wyciągnięty z jakiegoś podwórka (szopa)od kobieciny,(pod Białymstokiem) owszem w pozdwoziu brak oryginalnych kół, pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek Napisano 7 Marzec 2005 Share Napisano 7 Marzec 2005 Jack18 - przestań pisać bajki dobrze? Akurat ten egzemplarz jest bardzo dobrze znany i wiadomo co się z nim działo. Informacja o Koźlikach jest prawdziwa - pamiętam ten samochód z lat 80 jeszcze bez podwozia wtedy, gdy stał obok Muzeum Wojska.PozdrawiamKrzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mi.Der Napisano 7 Marzec 2005 Share Napisano 7 Marzec 2005 No, podwozie GAZ (którego?) nie jest identyczne z FAI, bo FAI miał Forda (jak sama nazwa wskazuje) - ale wiem, że oryginał byłby trudny do znalezienia.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek Napisano 7 Marzec 2005 Share Napisano 7 Marzec 2005 To zależy, bo GAZ-A to była dokładna kopia Forda-A, a GAZ-4 był do niego mocno zbliżony.Niestety nie wiem jakiego podwozia użyto w czasie rekonstrukcji tego samochodu. Podobno była od GAZa i miała identyczne wymiary.PozdrawiamKrzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polsmol Napisano 8 Marzec 2005 Share Napisano 8 Marzec 2005 W sumie to rarytas. Jakoś mam sentyment do ruskich samochodów pancernych z lat trzydzistych :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woluś Napisano 8 Marzec 2005 Share Napisano 8 Marzec 2005 Jack 18 Zarzucileś mi że są to duzo pokolorowane opowieści" Jeśli według Ciebie, coś jest nieprawdą w mojej wypowiedzi to napisz konkretnie co. Jeśli znasz lepiej fakty związane z wydobyciem i remontem FAI to przedstaw je. Co do podwozia To warto przypomnieć że skróy FAi oznacza Ford A Iżorski". Związek Radziecki w 1929 roku podpisał umowę z koncernem Forda. Na podstawie umowy Amerykanie pomogli zbudować Rosjanom fabryke samochodów w Niżnym Nowogrodzie gdzie montowano osobowe fordy A, ciężarowe AA i trzyosiowe timken. Póżniej Forda przechrzczono na Gaza. Natomiast fabryka przyjeła imię Mołotowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jack18 Napisano 10 Marzec 2005 Share Napisano 10 Marzec 2005 Witam, Woluś mogę obiecać że się postaram, mam możliwość dotarcia do ludzi którzy go kiedyś znaleźli,to tylko kwestia czasu i chęci. Krzysiek - bajki, bajkami, ale w każdej hostorii coś zawsze jest pokoloryzowane, pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woluś Napisano 10 Marzec 2005 Share Napisano 10 Marzec 2005 Jack 18. Trzymam za słowo. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek Napisano 11 Marzec 2005 Share Napisano 11 Marzec 2005 Jacek - ja z nimi rozmawiałem. Pozdrowienia.K. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 16 Marzec 2009 Share Napisano 16 Marzec 2009 Czy ktoś z was, wie może, czy jest on nadal w muzeum wojska w Białymstoku ?? Nie wiem czy warto jechać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PAULUS_pl Napisano 17 Marzec 2009 Share Napisano 17 Marzec 2009 Stoi. Ekspozycja plenerowa muzeum jest w jednostce straży granicznej więc żeby go zobaczyć musisz kilka dni wcześniej zadzwonić i się umówić. Bo chyba nie warto jechać żeby zobaczyć go przez płot z 35 metrów... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 17 Marzec 2009 Share Napisano 17 Marzec 2009 Właśnie się dowiedziałem, że stoi na terenie Podlaskiego Oddziału Straży Granicznej w Białymstoku przy ul. Bema. jeszcze tylko telefon i trzeba jechać zrobić foty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 17 Marzec 2009 Share Napisano 17 Marzec 2009 PS. Muzeum Wojska w Białymstoku posiada jedynie wieżę samochodu pancernego BA-20, razem z lufą armatnią BT 7.ps. dlaczego tu nie można wprowadzać edycji posta ?? :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
senectus Napisano 17 Marzec 2009 Share Napisano 17 Marzec 2009 ciekaw jestem co rosjanie by powiedzieli gdybysmy chcieli go wymienic na tks-a z kubinki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 18 Marzec 2009 Share Napisano 18 Marzec 2009 Przecież mamy TKSy własne, ja bym nawet nie myślał o oddaniu tego samochodu, i tak zbyt dużo poszło w diabły. Ogólnie brakuje muzeum broni pancernej w jednym miejscu z podziałem na państwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
braun Napisano 19 Marzec 2009 Share Napisano 19 Marzec 2009 a ja bym pomyślał o rekonstrukcji jak stuga bo zdaje się ze te koła nie pasują i renowacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 14 Czerwiec 2009 Share Napisano 14 Czerwiec 2009 Jeżeli ktoś jest zainteresowany zdjęciami FAI z Białego stoku to znajdują się pod tym adresem:http://czolg.blox.pl/2009/06/FAI-lekki-samochod-pancerny-ZSRR.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dr.tommy Napisano 14 Czerwiec 2009 Share Napisano 14 Czerwiec 2009 W kiepskim stanie jest, jeden z dwóch na świecie, to do naszych realiów pasuje. Prawie wszystko co unikatowe ledwo stoi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.