krzysiek Napisano 24 Luty 2005 Napisano 24 Luty 2005 No dobra - można już założyć forum :)Mam pierwsze pytanie :).Tylko zaczekam, aż zostanie założone. PozdrawiamKrzysiek
searcher Napisano 24 Luty 2005 Napisano 24 Luty 2005 Myślę,że rzeczywistośc i tak wyklarowałaby system udostępniania materiałów..Każdy z nas szuka czego innego..czasem tylko zdarza się, że szukamy tego samego... :-)Kwestia zadawania pytań.Być poszukiwaczem to nie tylko wiedzieć...ale wiedzieć w dany spoósb..Pozdrawiam wszyskich detektywów odległych tajemnic..searcher
Bocian Napisano 24 Luty 2005 Napisano 24 Luty 2005 Zbyt małe zainteresowanie aby utworzyć nowy dział forum.Do tego problemy prawne z prawami autorskimi.Myśle że jeden wątek spokojnie na początek wystarczy.Jak będzie miał z 500 wartościowych postów to bedziemy się zastanawiać :)
krzysiek Napisano 24 Luty 2005 Napisano 24 Luty 2005 Troszkę szkoda. No nic... to skoro tak, czy może ktoś mi powiedzieć dokładnie (tj. podając nazwę i opis) jakie są wzory map przedwojennych WIG 1:100 000?PozdrawiamKrzysiek
searcher Napisano 24 Luty 2005 Napisano 24 Luty 2005 Bociany już u nas??!!WIOSNA!!!A tak poważnie:Lubie konkretne odpowiedzi!Szanowny kolega Bocian okreslił procedure...nie pozostaje nic innego jak apel do kolegów poszukiwaczy.Będzie odpowiednia ilość postów - będzie nowe forum..Wszystko zależy od nas samych..Zapraszam do podkręcenia licznikasearcher
wilzken Napisano 25 Luty 2005 Napisano 25 Luty 2005 Witam wszystkich serdecznie. Od dłuższego czasu już przyglądam się Waszym działaniom i muszę przyznać, że pasja, którą podzielacie wciąga mnie coraz bardziej. Daltego dzisiaj postanowiłem się zarejestrować i wesprzeć Wasze działania na rzecz powstania nowego forum poświęconego mapom. Jestem jak najbardziej za.
Darda Napisano 25 Luty 2005 Napisano 25 Luty 2005 Woytas, mapy, które najbardziej mnie interesują to:1. Wyszogód (pas 39, słup 30)2. Modlin (pas 39, słup 31)3. Łowicz (pas 40, słup 30)Oraz (już nie tak koniecznie) Żyrardów, Warszawa północ i Warszawa południe. Nie ukrywam, że najbardziej zależy mi na Wyszogrodzie.Bozdrawiam, Darda (Bocian, czy to wystarczjąco wartościowe" nabijanie licznika ;) ?)
zelig Napisano 25 Luty 2005 Napisano 25 Luty 2005 Ja nie rozumiem dlaczego ten wątek jest na głównym... A NIE W DZIALE MONETY I NIE TYLKO"! Życzliwy
woytas Napisano 25 Luty 2005 Autor Napisano 25 Luty 2005 bo na monety nie maja tylu ogladaczy..A na ogolnym forum mozna poruszyc jakis forum
Darda Napisano 25 Luty 2005 Napisano 25 Luty 2005 Woytas, doszło, ogromne dzięki!Pozdrawiam i nisko się kłaniam, Darda
woytas Napisano 25 Luty 2005 Autor Napisano 25 Luty 2005 slowa mi sie pomieszaly..mialo byc ze temat jakis idzie rozkrecic bardziej niz gdzie indziej
kawon30 Napisano 26 Luty 2005 Napisano 26 Luty 2005 To pewnie wielu już widziało,ale może się komuś przydahttp://lazarus.elte.hu/hun/digkonyv/topo/3felmeres.htma co do forum o mapach to popieram.
RYSA Napisano 26 Luty 2005 Napisano 26 Luty 2005 POPIERAM.W100% dobry pomysł sam właśnie poszukuje map z marszrutą SGO POLESIE imam z tym problem.Moze ktoś ma jakieś namiary skąd to skombinować???pozdro.
Digger Napisano 26 Luty 2005 Napisano 26 Luty 2005 To też już było na forum ale nie zaszkodzi odświerzyc informacji, niestety nie ma wszystkich arkuszy www.posselt-landkarten.de/index_graphik_grossblaetter.htmPozdrawiam!!!
marooda Napisano 26 Luty 2005 Napisano 26 Luty 2005 Jestem jak najbardziej ZA!I propozycja: a moze rozszerzyc temat na Mapy i GPS". Sprawy jak najbardziej pokrewne.pozdrMaruda
woytas Napisano 26 Luty 2005 Autor Napisano 26 Luty 2005 nie smialem nawet mowic o gpsie...Witam kolege giepesowca - moze byc mapy i gps :)
ZGR Napisano 26 Luty 2005 Napisano 26 Luty 2005 Faktycznie aż się prosi żeby połączyć te dwie rzeczy.Więc ja właśnie w tej sprawie - kolejny wartościowy post :-)Przygotowuję właśnie mapę Riese w formacie wektorowym .img czyli taką którą można wgrać do odbiorników Garmina. Bazuję oczywiście na mapie Cery i jednej topograficznej 1:10 000 (sekcja M-33-45-D-d-3). Czy ktoś mółby mnie wspomóc jeszcze innymi mapami z tego rejonu? np. sąsiednimi sekcjami mapy topo.Jak skończę mapę to zapewne ją udostępnię, chociażby w celach przetestowania i poprawienia błędów.A może ktoś chciałby pomóc i włączyć się do pracy.Pozdrawiam
bolas Napisano 26 Luty 2005 Napisano 26 Luty 2005 Propo map: wpadła mi ostatnio jakas dziwna mapa niemiecka - czy ktoś może mi jej nazwę przetłumaczyć?Vorlaufige Posteilkarte fur den Bezirk der RPD Posen"Na mapce widoczne sa okolice Wielkopolski i Łodzi - Warthegau. Widać głownie koleje i drogi - czy to jakas mapa linii komunikacyjnych ?
marooda Napisano 27 Luty 2005 Napisano 27 Luty 2005 ZGR,tez przymierzam sie do zgiepeesowania" Riese. Mam rowniez pare pomyslow na wizualizacje przestrzenna 3D. Moze polaczymy sily? :-)Uzywam palma z zewnetrznym odbiornikiem GPS, wiec moge sobie podkladac skany map. A jesli chodzi o wspolczesne topograficzne to mam kilka z tego rejonu. Zreszta mozna je bez problemu kupic - zobacz watek:http://www.odkrywca-online.pl/pokaz_watek.php?id=156233pozdrMaruda
ZGR Napisano 28 Luty 2005 Napisano 28 Luty 2005 Cześć Marooda. Ja mam Garmina Legenda, więc mam możliwość pracy tylko ma mapach .img. Przedstawiam zrzuty z pierwszej, mocno testowej wersji mapy Riese. Brakuje jeszcze wielu elementów, między innymi warstwic. Nie chce mi się ich wektoryzowac z mapy topo dlatego zacząłem szukać innego rozwiązania i wykorzystam zapewne to: http://www.ksw-funcard.civ.pl/UMP_Panki/UMP_poziomice.htm . Przy okazji troche pobawiłem sie programem Global Mapper i danymi SRTM i stwierdzam, że jest to ciekawe, można robić np. to co przedstawiłem trochę wyżej w tym wątku. Więc oczywiście, na ile czas pozwoli jestem otwarty na 3D i współpracę.
woytas Napisano 2 Marzec 2005 Autor Napisano 2 Marzec 2005 mi w lapki wpadla wczoraj skan mapy karkonoszy z roku 1940 wydanego w dreznie przez wydawnictwo meinhold" cokolwiek by mialo to oznaczac :>
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.