Skocz do zawartości

nowe forum- mapy

woytas

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 66
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Myślę,że rzeczywistośc i tak wyklarowałaby system udostępniania materiałów..
Każdy z nas szuka czego innego..czasem tylko zdarza się, że szukamy tego samego... :-)
Kwestia zadawania pytań.
Być poszukiwaczem to nie tylko wiedzieć...ale wiedzieć w dany spoósb..
Pozdrawiam wszyskich detektywów odległych tajemnic..
searcher
Napisano
Zbyt małe zainteresowanie aby utworzyć nowy dział forum.
Do tego problemy prawne z prawami autorskimi.

Myśle że jeden wątek spokojnie na początek wystarczy.
Jak będzie miał z 500 wartościowych postów to bedziemy się zastanawiać :)
Napisano
Troszkę szkoda.
No nic... to skoro tak, czy może ktoś mi powiedzieć dokładnie (tj. podając nazwę i opis) jakie są wzory map przedwojennych WIG 1:100 000?

Pozdrawiam
Krzysiek
Napisano
Bociany już u nas??!!WIOSNA!!!
A tak poważnie:Lubie konkretne odpowiedzi!
Szanowny kolega Bocian okreslił procedure...nie pozostaje nic innego jak apel do kolegów poszukiwaczy.
Będzie odpowiednia ilość postów - będzie nowe forum..
Wszystko zależy od nas samych..
Zapraszam do podkręcenia licznika
searcher
Napisano
Witam wszystkich serdecznie. Od dłuższego czasu już przyglądam się Waszym działaniom i muszę przyznać, że pasja, którą podzielacie wciąga mnie coraz bardziej. Daltego dzisiaj postanowiłem się zarejestrować i wesprzeć Wasze działania na rzecz powstania nowego forum poświęconego mapom. Jestem jak najbardziej za.
Napisano
Woytas, mapy, które najbardziej mnie interesują to:

1. Wyszogód (pas 39, słup 30)
2. Modlin (pas 39, słup 31)
3. Łowicz (pas 40, słup 30)

Oraz (już nie tak koniecznie) Żyrardów, Warszawa północ i Warszawa południe. Nie ukrywam, że najbardziej zależy mi na Wyszogrodzie.

Bozdrawiam, Darda (Bocian, czy to wystarczjąco wartościowe" nabijanie licznika ;) ?)
Napisano
To pewnie wielu już widziało,ale może się komuś przyda
http://lazarus.elte.hu/hun/digkonyv/topo/3felmeres.htm
a co do forum o mapach to popieram.
Napisano
POPIERAM.W100% dobry pomysł sam właśnie poszukuje map z marszrutą SGO POLESIE imam z tym problem.Moze ktoś ma jakieś namiary skąd to skombinować???pozdro.
Napisano
To też już było na forum ale nie zaszkodzi odświerzyc informacji, niestety nie ma wszystkich arkuszy
www.posselt-landkarten.de/index_graphik_grossblaetter.htm

Pozdrawiam!!!
Napisano
Jestem jak najbardziej ZA!
I propozycja: a moze rozszerzyc temat na Mapy i GPS". Sprawy jak najbardziej pokrewne.

pozdr
Maruda
Napisano
Faktycznie aż się prosi żeby połączyć te dwie rzeczy.
Więc ja właśnie w tej sprawie - kolejny wartościowy post :-)

Przygotowuję właśnie mapę Riese w formacie wektorowym .img czyli taką którą można wgrać do odbiorników Garmina. Bazuję oczywiście na mapie Cery i jednej topograficznej 1:10 000 (sekcja M-33-45-D-d-3).
Czy ktoś mółby mnie wspomóc jeszcze innymi mapami z tego rejonu? np. sąsiednimi sekcjami mapy topo.
Jak skończę mapę to zapewne ją udostępnię, chociażby w celach przetestowania i poprawienia błędów.
A może ktoś chciałby pomóc i włączyć się do pracy.
Pozdrawiam
Napisano
Propo map: wpadła mi ostatnio jakas dziwna mapa niemiecka - czy ktoś może mi jej nazwę przetłumaczyć?

Vorlaufige Posteilkarte fur den Bezirk der RPD Posen"

Na mapce widoczne sa okolice Wielkopolski i Łodzi - Warthegau. Widać głownie koleje i drogi - czy to jakas mapa linii komunikacyjnych ?
Napisano
ZGR,
tez przymierzam sie do zgiepeesowania" Riese. Mam rowniez pare pomyslow na wizualizacje przestrzenna 3D. Moze polaczymy sily? :-)
Uzywam palma z zewnetrznym odbiornikiem GPS, wiec moge sobie podkladac skany map. A jesli chodzi o wspolczesne topograficzne to mam kilka z tego rejonu. Zreszta mozna je bez problemu kupic - zobacz watek:
http://www.odkrywca-online.pl/pokaz_watek.php?id=156233

pozdr
Maruda
Napisano

Cześć Marooda.
Ja mam Garmina Legenda, więc mam możliwość pracy tylko ma mapach .img. Przedstawiam zrzuty z pierwszej, mocno testowej wersji mapy Riese. Brakuje jeszcze wielu elementów, między innymi warstwic. Nie chce mi się ich wektoryzowac z mapy topo dlatego zacząłem szukać innego rozwiązania i wykorzystam zapewne to: http://www.ksw-funcard.civ.pl/UMP_Panki/UMP_poziomice.htm . Przy okazji troche pobawiłem sie programem Global Mapper i danymi SRTM i stwierdzam, że jest to ciekawe, można robić np. to co przedstawiłem trochę wyżej w tym wątku. Więc oczywiście, na ile czas pozwoli jestem otwarty na 3D i współpracę.

Napisano
mi w lapki wpadla wczoraj skan mapy karkonoszy z roku 1940 wydanego w dreznie przez wydawnictwo meinhold" cokolwiek by mialo to oznaczac :>

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie