Skocz do zawartości

Gdzie Niemcy spalili żołnierzy LWP?

Rumburak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Chciałem zapytać czy pamiętacie datę i miejsce wydarzenia polegającego na tym, że Niemcy spalili w stodole wziętych do niewoli żołnierzy LWP. Powstał z tego zdaje się film. Było to gdzieś w dawnym woj. pilskim, miejscowość zdaje się na J... no i czy znacie datę? Bo to było moim zdaniem w lutym 1945 więc obchodzimy 60 rocznicę tego wydarzenia. (Czy sprawcą był Wermacht czy Waffen SS?)
Napisano
Witam,

Było to w miejscowości Podgaje, a rocznica już minęła.
Za :
http://www.historycy.org/index.php?showtopic=2332

31 stycznia 1945 r. Niemcy przychwycili 35 zolnierzy LWP. Trzech z nich podjelo probe ucieczki; dwoch zostalo zastrzelonych, trzeciemu udalo sie zbiec. W odwecie, pozostali polscy zolnierze zostali zwiazani drutem kolczastym, wrzuceni do stodoly i spaleni zywcem.
Podgaje byly umocnionym punktem obronnym Walu Pomorskiego (Die Pommerstellung). Miasteczko bylo bronione przez Kampfgruppe Elster; w zalodze byli takze Niemcy i Lotysze z SS.
W jaki sposob zolnierze LWP dostali sie do niewoli ? Po dlugiej walce z kompania zwiadowcza, Niemcy wyslali emisariuszy z propozycja poddania sie, po krotkich negocjacjach obie strony ustalily warunki. Polacy czekali, a w miedzyczasie Niemcy sciagneli posilki i zaatakowali kompanie. Z walki ocalalo 35 polskich zolnierzy, ktorzy wkrotce zgineli ..."

Alkali
Napisano
Sprawcami zbrodni, o której mówisz, byli niemieccy żołnierze z grupy bojowej Elster" (15 Dywizja SS).
Wydarzenie to miało miejsce 31. stycznia 1945 r. - do niewoli dostało się 35 polskich żołnierzy 4 kompanii 2 batalionu 3 pułku piechoty 1 Dywizji Piechoty im. Tadeusza Kościuszki. 32 zostało związanych drutem kolczastym i żywcem spaloni w stodole w Podgajach k. Jastrowia.

Pozdrawiam
Leuthen

PS Cześć pamięci bestialsko zamordowanych żołnierzy polskich!
Napisano
Ciekawi mnie czy po wojnie ktoś z tych mordujących esesmanów odpowiedział za tą zbrodnie na Polskich żonierzach, czy wogóle było jakies śledztwo na temat tej zbrodni.Pozdrawiam.
Napisano
Witam.
Kolejny, jeden z wielu dowodów rycerskości SS. I dziwić się potem, że sowieci prawie każdego pojamnego SS-mana częstowli ołowiem w aryjski łep.
Pozdrawiam
Kopi
Napisano
Ciekawe światło na sprawę rzuca lektura postu:

http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=55916

kluczowe cytaty:

okolic Nakła, Mroczy na skutek zaciekłych kontrataków
łotewskich - już po wzięciu Bydgoszczy niemcy wraz z
łotyszami odbili znaczne grupy chłopców ogarniętych przez
sowietów z Rad-u.Oni tez stanowili nieuzbrojoną rezerwę
dla 15 lett.div.Nie starczyło już dla nich broni.Padli
ofiarą w większości szybkich podjazdów rosyjskich.Pod
Lędyczkiem rozwalono ich 600.Po odbiciu przejściowym zresztą w / w miejscowości / Lotysze nie dawali pardonu
nikomu. Stąd mamy dramat w Podgajach."

Przed ofensywą sowiecką w styczniu45 15 lett. div przekazała ze swego składu /19000 ludzi/ około trzecią
część tej ilości do pułków budowlanych-głównie wyrostków
i starszych-bo zabrakło broni dla nich oraz wyposażenia.
Na początku tegoż miesiąca z Konitz wysłano 3 btl.do
Lotwy na uzupełnienie 19 frw div- głownie weteranów
spod Opoczki.Wspomniane pulki bud./około 10000 łotyszy/budowało umocnienia wokół Torunia.Tam zaskoczone
szybko rozwijającą się ofensywą ruskich w znacznej mierze dostały się do niewoli/ okolo 6000 /Pierwsza bitwa 15
miała miejsce 23.o1 kiedy to 15 aufkl.btl. odbił Immenheim
/jutro sprawdzę z mapą/i oswobodził 1000 uprzednio ogarniętych chłopców z bau rgt.oraz setkę jeńców franc.
oraz ang.Dla wielu z nich pomoc przyszła za pózno.Zostali
zmasakrowani przez sowietów wraz z grupą cywili niemieckich
Ta sama sytacja miała miejsce w wielu innych mniejszych
miejscowościach.W Wugarten np.jency amerykańscy byli świadkami zbiorowych gwałtów na wszystkich dziewczętach
starych kobietach. Młodzików zabijano strzałem w tył głowy
Wszystko to działo się w głebokiej ciemnosci.Kontratak
rozwcieczonych tym łotyszy / 34 pz.gr.rgt/ doszedł 24 01.do Nakła.Zajęto je na krótko.Wobec słabości własnych
sił zarządzono odwrót./do pasa przesłaniania wału- płn.-zach.Sniegu było w cholerę.Tych którzy
byli w ariergardach ruskie opadli w odl.3 km od miasta
Po zacieklej walce wręcz łotysze zostali wybici do nogi
Leżą pochowani w przydrożnych rowach do dnia dzisiejszego
Ta szamotanina po lasach trwała od 29.01 do 3.02 kiedy
to przed Lędyczkiem ruskie ogarnęli i zamordowali 400 do
600 chłopaczkow z Radu."

Oto jak na wojnie następuje eskalacja zbrodni...
Podgaje od Lędyczka dzieli 10 kilometrów.
Napisano
W Kołobrzegu, 12.III.45 prawdopodobnie już pośmiertnie został również spalony oddz. zwidowczy chor. Marka Kochana/Kahane (z 7 kompanii, 14 pp, 6DP). Po zdobyciu przez Polaków 'czerwonych koszar' w piwnicach jednego z budynków kompleksu znalezione zostały spalone ciała owych 13 żołnierzy... :(
Napisano
Nieco OT. D-ca spalonego w Kołobrzegu oddziału nazywał się Marek Kahane, był synem fryzjera z Tarnobrzega. Absolwent tamtejszego gimnazjum, przed wojną studiował prawo na UJ. Był świetnym piłkarzem, pływakiem (ratownik wodny), lekkoatletą.
Napisano
Słusznie Feeder !! Cały czas pamietam o Twym mailu do mnie na ten temat i strona, gdzie jest Chor.M.K. wymieniany doczeka swej aktualizacji aby musimy się uporac z filtrowaniem kołobrzeskich działań ;) Ale zwróć uwagę, że napisałem Kochan/Kahane czyli cały czas pamiętam !! jeszcze raz dzięki !!
Napisano
beaviso skąd taka wiedza...serio! Podgaje gryzę od lat i do tych chłopaczków z RAD-nigdy nie dotarłem...podaj literaturę jak możesz!
Pozdr.
Napisano
Beaviso masz może coś na temat rozwalenia garnizonu Piła pod Radawnicą?
Jakieś konkrety, szczegóły, dobrą literaturę i cos o komendancie twierdzy Remmlingerze? Z tego co wiem z Wału Pom. Perzyka przedostał się pod Lędyczkiem z ok. 30 os. do swoich, a co było dalej?
Pozdr.
Napisano
Zastanawiałem się dlaczego Beaviso wstawił w topik o mordzie żołnierzy WP w Podgajach tekst o mordach dokonanych przez sowietów na chłopakach z RAD". Teraz myślę, że miał w tym 100% racji. Wydarzeń wojennych nigdy nie można przedstawiać tylko z jednej strony. Trzeba je ukazywać w jak najszerszy sposób aby cokolwiek zrozumieć co działo się w tamtych dniach. Co do spalenia naszych żołnierzy to pamiętać trzeba, że dla Niemców polska armia była częścią Armii Czerwonej i tak ją traktowali. Na mord odpowiadali mordem i taka była logika wydarzeń na froncie wschodnim.
Napisano
Ta opinia kol. Brivibai wydała mi się na tyle ciekawa, że ją tutaj umieściłem.

Sam z początku traktowałem ją jako być może nazbyt daleko posunietą implikację, do czasu gdy spojrzałem na mapę aby zlokalizować Podgaje i Lędyczek. To są sąsiednie miejscowości, w linii prostej dzieli je 9-10 km. Wtedy sprawa nabrała innego wyrazu i być może jest właśnie przykładem spirali nienawiści... Co należałoby zrobic, to porównać dni/godziny tych wydarzeń, czy kolejność była na pewno 1. Lędyczek i RAD, 2. Podgaje i Kościuszkowcy.

Do kol. Ziomka11 - cytowałem posty Brivibai z przytoczonego w linku wątku. To jest jego wiedza, nie moja.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie