Skocz do zawartości

Łącznośc II RP

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 215
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Witam!
Zdjęcie z Muz.Łącz. w Zegrzu.WP posiadało coś koło 4000 tych ptasich listonoszów.W 39r. niesprawdziły się.Dopiero żołnierze 3. Dyw.St.Karpackich z powodzeniem wykorzystali tych listonoszy" w trakcie zdobywania M.Cas.Przez 2 tyg. ptaszki przyzwyczajały się do wybuchów.Z wiadomościami wysyłano je 350 razy.
Pozdr.

Napisano
Witam
Temat naprawde Ciekawy. bocian1 skad masz taka informację o tym wykorzystaniu przez 3 DSK gołębi. O tym nie słyszałem a ostatnio szukam takich ciekawostek. Jeszcze prośba czy możesz to zdjęcie w lepszej rozdzielczości wysłac mi na skrzynkę.
Pozdrawiam PIotr
Napisano
Gołębie wracają do stałego miejsca do którego muszą jakiś czas się przyzwyczajać. Stąd w kampanii wrześniowej chyba rzeczywiście się nie sprawdziły. Natomiast z powodzeniem były wykorzystywane w czasie długotrwałych walk pozycyjnych I wojny światowej. Armia szwajcarska zrezygnowała z używania gołębi pocztowych w latach 80 lub 90-tych XX wieku.
Napisano
W golebie tez byl wyposazony nasz oddzial spadochronowy w 1939. Analogicznie w golebie byly wyposazone jednostki SAS zrzucane do Francji przez Anglikow w latach 1943-44 i spadochroniarze 2 WS wogole. Wzglednie pewny i bezpieczny od podsluchu sposob przekazania waznych wiadomosci w momencie okrazenia. Tylko oczywiscie pod warunkiem ze adresat pozostaje w tym samym miejscu:)
  • 1 month later...
  • 4 weeks later...
Napisano
bodziu to sa twoje aukcjie???
a tak do reszty dlaczego te fotki sa w cenie ???? sprzedawalem w zeszlym roku ładne foty łacznosci i zalededwie po 10 zł za sztuke ........:) a byly tam ciekawe aparaty starszego typu oraz sprzet telegraficzny
pzdr
Napisano
Nie są to moje aukcje, nigdy nic nie sprzedawałem na żadnej aukcji. Wstawiam linki, bo może kogoś zainteresuje, zawsze lepiej, aby trafiły w dobre ręce.
Sam bym kupował, gdyby nie to, że mam bardzo napięty budżet.
Pzdr
Bodziu
  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 3 weeks later...
  • 1 month later...
  • 2 months later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie