Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Niestety moja wiedza na temat produkcji, przeznaczenia, czy losów tej machiny kończy się na zdjęciu. Ja (być może niestety) nie jestem techniczny. Niech mądrzejsi coś wymyślą.
  • Odpowiedzi 221
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
Krzysiu cd z potrzebnymi Ci materiałami wysyłam razem z stuffem, który zamówiłes w CBW.

Wg mnie to jest taczanka z okolic lat 20-tych, próbna , dla celów plot. Musze poszukac fotki takowej podobnej;-)
  • 2 months later...
Napisano
Dzieki, pikna fotka. Takich malo. Jestem wzglednie przekonany ze jest to taczanka czy nawet obie taczanki z przed 1928. Do czasu zaistnienia taczanki ckm wz28 z tego co czytalem w Przegladzie Kawalerii i Broni Pancernej chyba nie bylo zunifikowanego typu taczanki i kazdy pulk sklecal sobie wlasne ewent wg jakichs dosc ogolnikowych instrukcji. Dlatego nawet z widocznych skrawkow ktore widac po prawej nie wnioskowalbym ze jest to koniecznie wz 28.
Napisano

Chyba rzeczywiście pośpieszyłem się z uznaniem tej taczanki po prawej za wz. 28

Dla ciekawości daje zdjęcie współcześnie zrobionej 28" na codzień stojącej w Muzeum Wojska Polskiego w Warszawie podczas przemarszu przez Park Saski w dniu 11 listopada 2005.

• 11 months later...
  • 2 weeks later...
  • 3 months later...
  • 7 months later...
  • 4 months later...