Skocz do zawartości

sztandar z odkrywcy

tasiek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
a to przepraszam - żle zrozumiałem. Sądzę, że Ironratowi chodzi o sam fakt, że w innych krajach loku" można było zachować niemiecki i burżuazyjny sprzęt, a u nas jakoś nie...
  • Odpowiedzi 77
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
o nasi starali się ruskim wejść głębiej ,zwłaszcza takie pomniejsze wojewódzkie kacyki"

czyli w 100% zgadzasz się z tym co pisałem. Nie Chińczycy, nie Rosjanie, ufoludki, tylko nasi rodacy.
Ironrat
Napisano
????????? ???????!
???? ??? ?? ?????????, ????? ??????????, ??? ????????? ? ???????? ?????? ? ????????? ??????? ??????? ???? ? ????, ??? ????? ?????.
? ????????? ???????? ?????? ?, ? ?????????, ???????? ?????? ? 1WW. ?????????? ? ??????????? ??????????? ? ?????? ??????? ?.-??.????????????? ????? ? ????????? ?.-??.????????? ?????.

? ?????????,
??????? ?.??????? (??????)
mosgrenadier@narod.ru
--------------------
Dear sirs! If you will not complicate, I ask to prompt how to contact authors of article about the Russian color or with those who has found it. I am engaged in history of standards and colors and, in particular, losses of them in 1WW. I've participated in the organization of returning to Russia the color of the Life Guard Grenadier rgt. and the standard of the Life Guard Lanciers rgt.

Sincerely yours,
Timofey N.Shevjakov (Moscow)
mosgrenadier@narod.ru
Napisano
Uvazhaemye gospoda!
Esli Vas ne zatrudnit, proshu podskazat', kak svjazat'sja s avtorami stat'i o najdennom russkom znameni libo s temi, kto znamja nashel.
JA zanimajus' istoriej znamen i, v chastnosti, poterjami znamen v 1WW. Uchastvoval v organizacii vozvrashhenija v Rossiju znameni L.-Gv.Grenaderskogo polka i shtandarta L.-Gv.Ulanskogo polka.

S uvazheniem,
Timofej N.SHevjakov (Moskva)
mosgrenadier@narod.ru
Napisano
on naszeł, my naszli - w Ppolskim tez sie odmienia, kolego Ironrat,

To jest czlowiek z organizacji, co sie zajmowala odzyskiwaniem/powrotem sztandarow
Napisano
Rzeczy oczywistych nie musisz mi tłumaczyć. Tłumaczenie sensu obydwu wypowiedzi też jest niepotrzebne. Niechby nawet było cyrylicą pisane kolego Forteca. Za moich czasów normalnie w szkole uczyli.
Właśnie dlatego mam wątpliwości. W obydwu wersjach angielskiej i fonetycznej rosyjskiej mamy dziwną składnię:
..albo z tymi, kto sztandar znalazł..".
Jest tu jakiś rusycysta?
Ironrat

Napisano
...pomażyć można. Może wymienili by za jakiś sztandar zdobyty w '39 jezeli ich nie zniszczyli. np. 3 Pułk Ułanów Ślaskich (Są zeznania świadków, którzy widzieli w prasie sowieckiej w 1940 fotografie sztandaru 3 PU na wystawie zdobyczy wojennych w Kijowie.)
Napisano
Jako, że często i dużo koresponduję w tym języku wiem,że takie błędy są częste przy transliteracji - spróbuj napisać po Polsku cyrylica i zobaczysz efekt :)))

Autor postu jest autorm m. innymi tego:

http://www.ozon.ru/?context=detail&id=1063440&partner=geraldika
Napisano
Reasumując - pan Timofiej Szewliakow który pisał post ponizej jest osobą wiarygodną i jeżeli Tylko osoby związane ze sprawą sztandaru mają chęć, mogą spokojnie na ten adres mailowy napisać.

co do kursów: nbp.gov.pl (uwaga, w wymianie międzybankowej rubel przelicza isę na kurs dolara potem na euro i dopiero na złotówki)
Napisano
Ciekawe kiedy w sprawę włączą się rosyjskie spec słuzby, lub też ich ambasada w Warszawie?
Nie da się ukryć, że wszystko zapowiada się nie mniej ciekawie od samego znaleziska.
Ironrat
PS. I kto tu pisał, że Rosjan takie sprawy nie interesują?
Napisano
Iron przecież sam widzisz ,że jak narazie to tylko jakiś jeden Biały" co się im przez przypadek uchował odezwał się w tej sprawie,ale z drugiej strony faktycznie...KGB zrobi to po cichu :)
Napisano
Jacenty, nie przesadzaj. Akurat teraz w Rosji historia imperialna jest bardzo, ale to bardzo mocno na topie. Warto pooglądać telewizję rosyjską i można się dowiedzieć ciekawych rzeczy. Rosjanie mają teraz wielki sentyment do Rosji carskiej i to łącznie z najwyższymi władzami (Putin).

Dlatego to, że są zainteresowani wymianą, wcale mnie nie dziwi. Na pewno nie jest sam. Ciekawe co na to właściciel sztandaru....
Pozdrawiam
Krzysiek
Napisano
Wiesz Frozzer z tym skarbem państwa to nie jest takie pewne. Owszem jeśli zostało znalezione w lesie czy w czasie orki... to pewnie tak... ale jeśli to dziadek znalaźcy przytargał to z I wojny światowej i zakopał w ogródku... to wtedy spadkobierca dziadka jest właścicielem.

Pozdrawiam
Krzysiek
Napisano
Witam

Gdyby babcia miała wąsy to by była dziadkiem. Szkoda tylko że autor artykułu w Odkrywcy nie przedstawił tej bezpiecznej wersji wydarzeń.
Zastanawiam się przy okazji jak wyglądała by kwestia własności sztandaru lub innego cennego przedmiotu w przypadku odnalezienia go w dziupli starego dębu, 2 metry nad ziemią.

pozdrawiam
mathew
Napisano
Spraw własności nic by to nie zmieniało.
Bo prawo polskie mówi wyraźnie, że przedmioty znalezione których własiciela nie da się ustalić przechodzą na własność Skarbu państwa.
Generalnie jeśli właściciela przedmiotu znalezionego da się ustalić, to przedmiot powinien być mu zwróciony (-10% znaleźnego) i dalej normalnie podlega dziedziczeniu.

Dlatego jeśli znalazłem garnek złotych monet, zakopany przez mojego ojca, dziadka, pradziadka, to złoto jest moje (po opłaceniu podatku od spadków i darowizn). Jesli znalazłem nie wiadomo jaki garnek to jest on skarbu państwa...

Nie wiem jak sprawa wygląda z łupami wojennymi (jeśli żołnierz zdobył coś na wrogu... to jest jego? czy ma to oddać dowódcy?), dlatego nie jestem pewien jak wygląda sytuacja w przypadku sztandaru, generalnie porzucony (znaleziony) ekwipunek wojskowy jest własnością państwową, i trzeba po znalezieniu dostarczyć na najbliższy posterunek :).

Oczywiście powyższe zapisy najprawdopodobniej dotyczą ekwipunku WP/LWP, a nie wszelkiego ekwipunku.

Pozdrawiam
Krzysiek
Napisano
Many thanks to everyone who has responded on my post. As for colors and standards of Polish army in Russia: there were 3 categories -
1/Polish warflags of the Napoleonic wars and of the 1830-31 war. These are military trophies and they are not subject to return.
2/Warflags of the Army Czarstva Polskiego 1815-1830. This is the warflags, that Russian Emperors as Polish Tsars granted to Polish army.
3/Warflags of the Army of Rzhech Pospolita 1918-1939. Some of them were captured in 1920, and some - in 1939, after disbanding of Polish army. Returning of one of these (1918-39)regalia can be discussed.

Sincerely yours,
Timofey N.Shevyakov (Moscow)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie