Skocz do zawartości

sztandar z odkrywcy

tasiek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
zapraszam wszystkich którzy czytali artykuł w odkrywcy o carskim sztandarze do wypowiedzi sam jestem pod ogromnym wrażeniem tego odkrycia gratuluję koledze który go odnalazł nie tylko odkrycia ale też odwagi do pokazania go wszystkim moim zdaniem jest to postawa godna prawdziwego odkrywcy który nie zamyka swych fantów przed wszystkimi tylko pokazuje je szerokiemu gronu zainteresowanych choć jest to w naszym kraju trochę ryzykowne jestem tęż ciekawy co dalej stanie sie z tym sztandarem pozdrawiam
  • Odpowiedzi 77
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Dla mnie sprawa zbyt enigmatyczna ale oczywiscie piekne znalezisko rzeklbym ze wykop zycia :)
natomiast okolicznosci znalezienia....
Napisano
Fajnie by było żeby został poddany konserwacji , a może jakaś placówka pokusi sie o jego rekonstrukcję? Wiem ze to niesamowita kasa - ale byłoby dobrze.
Natan
Napisano
Znalezisko faktycznie wspaniałe,ale przyznanie się w dzisiejszych czasach do znalezienia czegokolwiek w lesie za pomocą wykrywacza i delikatnego wbijania łopaty w MIĘKKĄ ŚCIÓŁKĘ !!! Mam nadzieję ,że niedługo nie przeczytam jak to prokuratura razem z policją z miasta X udaremniła zorganizowanej szajce próbę kradzieży i zniszczenia dobra narodowego o nieobliczalnej wartości.I mam nadzieję ,że dostaną chociaż dyplomy ,a nie mandaty od leśniczego!!!..... Liczę że gazeta będzie nas informować co dalej będzie się działo w tym temacie, a zwłaszcza czy konserwacja sztandaru dojdzie do skutku ,czy też ze względu na koszty i tajemnice spowodowane naszym popapranym prawem pozostanie on leżącą na stole kupką rozpadających się coraz bardziej szmatek.
Napisano
szczerze mówiąc to znalazca nie będzie miał łatwej decyzji do podjęcia bo jeśli odda sztandar do konserwacji do muzeum to już do niego nie wróci i nic z tego nie będzie miał no może oprócz własnej satysfakcji może też zachować go sobie metalowe części będą ozdobą kolekcji ale wtedy sztandaru nikt już nie zobaczy trudny wielu z nas miałoby wątpliwości jak postąpić
Napisano
jak już nie ma wyjścia to może by tak nagłośnić to znalezisko na cały świat i postąpić jak dawni bohaterowie - przeciwstawić się tyranom i innym idiotom od naszego prawa....Ze względu na to że gdyby nie odkrywcy działający bezprawnie i tak zgnił by w ziemi- przyjechać pod sejm zaprosić ekipę telewizyjną (TVN tam stoi na okrągło) oblać go benzyną i podpalić w ramach protestu ?.... Oj nie najlepszy ten mój pomysł bo sztandar fantastyczny,ale głośno by się zrobiłooo , a jak by się ruscy dowiedzieli to by pewnie nasz sejm podał się natychmiast do dymisji ze strachu przed specnazem...oczywiście zminiając przedtem ustawę:)))))))
Napisano
ja bylbym za oddaniem tego co zostalo z tego sztandaru rosjanom, maja wiele do zaoferowania wzamian, na pewno i nasze sztandary by sie znalazly. jednak to jest sprawa honorowa, to nei zadna szabla, bebud czy odznaka. sztandar byl jeden, dla nich to powinno byc wazne.

szkoda ze zabiegi konserwatorskie nie zostaly wszczete odrazu p oznalezieniu sztandaru, tylko suszyl sie on przez miesiac na stoliku, na pewno jego stan na tym tylko stracil. no ale i tak mozna mowic o szczesciu, ze cokolwiek z materialu zachowalo sie przez 90 lat pod 20cm ziemi

pozdrawiam i jeszcze raz gratuluje. dobrze chociaz ze mam niesmiertelnik tego pulku co sztandar :)
Napisano
Jeśli ktoś chce go fachowo zakonserwować... proszę o kontakt. Żadnych pytań, żadnego przekazywania do muzeum i tak dalej. Zakonserwowany fant wróci do znalaźcy. Konserwacja zgodnie ze wszystkimi zasadami sztuki konserwatorskiej.

Bo zaraz... ktoś słyszał, że to zostało wykopane z wykrywaczem? Bo jeśli ktoś znalazł ten sztandar na strychu... to sprawa wygląda całkiem inaczej.

Swoją drogą - też jestem za przekazaniem go rosjanom (oczywiście o ile są zainteresowani).

Pozdrawiam
Krzysiek
Napisano
no to ja też jestem za przekazaniem" Rosjanom ...w zamian za coś co oni wywieźli z Polski,tylko obawiam się,że pogrobowców Lenina raczej ie interesują" carskie szmatki aż tak żeby cokolwiek za nie oddawać. Jak by co to sobie to kupią :)
Napisano
Myślę, że co do naszych wschodnich braci mylicie się. Na 100% Rosjanie byliby zainteresowani. To kawałek ich historii. W zamian za coś naszego... Zresztą, sami popatrzcie. Kubinka. U nas zniszczono co się dało, bo niemieckie, lub też zachodnie, a oni zrobili z tego szprzętu ładne muzeum. I kto tu wygąda na bezmyślną dzicz?
A tak poza tym, to przecież sztandar pewnie został znaleziony w trakcie kopania ziemniaków na polu. To że jakaś gazeta twierdzi, że jest inaczej...
Ironrat
Napisano
Ironrat oni nie zrobili tego muzeum z powodu własnej kultury,szacunku dla historii,czy dla publiczności- tylko żeby zrzynać cudzą technologię :)-to teraz dopiero jest muzeum ,a kiedyś raczej był to raczej tajny magazyn.
Napisano
No to dlaczego u nas też nie zrobili tajnego magazynu?? Ile tego sprzętu było u nas po wojnie? A odgórne polecenie skasowania w Polsce zachodnich pojazdów z Lend Leasu?
Ermitaż to też tajny mgazyn?
Ironrat
Napisano
Ironrat, a dlaczego nigdy w polsce nie produkowaliśmy własnego bojowego samolotu (Grota" Moskwa kazała zniszczyć) dlaczego spitfire z polskich dywizjonów stojące przed muzeum narodowum poszły na żyletki podobnie jak Burza", dlaczego na wschód pędziły pociągi pełne żarcia stali i węgla? o co Ty mnie tak prawdę mówiąc pytasz o historię naszego 40 letniego mezaliansu z komuną?
Napisano
Tak czy owak to wyłącznie dzięki dobrej woli znalazcy ten sztandar przestał być jedynie mglistą legendą i stał się realnym dla Nas Wszystkich potwierdzeniem zmagań z 1914 roku.Jeśli Gość miał wystarczająco wiele odwagi by sam fakt ujawnić publicznie , to i w sprawie przyszłości tego obiektu zapewne podejmie słuszną decyzję,zresztą ma chyba do tego moralne prawo.Jeśli chodzi o stan obiektu w obecnej chwili to zapewniam że są już podejmowane działania mające na celu uchronić owo znalezisko przed degradacją.Wszystkim życzę i takich trafień i takiej odwagi,kto wie może taką postawą uda nam się wreszcie wymusić na Władzy zmianę podejścia do odkrywców i zmianie obecnych regulacji prawnych w zakresie poszukiwań.
Napisano
OT - jacenty, przeczytaj sobie wsponienia naszych konstruktorow, jak pojechali na konkurs do moskwy na samolot szkolny dla UW - wygrała maszyna czechosłowacka a nie nasza Iskra" choc była lepsza, bo tamci przyjechali za cała delegacją rządową, sztabem publikreleszyn" [wóda, wóda kasa wóda] a od nas tylko konstruktorzy bez budżetu, bo nasze władze zwyczajnie rozwój lotnictwa olewały.

Dużo szukać - zobacz sobie Lesany, to też jest muzeum wojskowe z budżetu armii - i ile tam ciekawych rzeczy mają (o aranżacji ekspozycji miłościwie nie wspomne). Nie zwalajmy win aszych ukochanych przywódców" tylko i wyłącznie na Moskwę.

A taki sztandar to fant" jakich mało - na miejscu tych w Moskwie wymieniłbym go na cokolwiek (ot choćby na Lwów, tzn. teraz tu już mało realne)
Napisano
Forteca czy ja pisałem o winach moskwy? nie ja pisałem o naszych rodzimych sprzedawczykach którzy wypełniali polecenia zanim jeszcze nadeszły ale chciałem to zakamuflować bo tu o polityce nie można, a przecież ci sami ludzie są obecnie u władzy.I proszę mi nie pisać tutaj że coś bredzę bo nawet do mojej firmy hurtowo powrócili dawni przewodniczący POP(podstawowa organizacja partyjna) których solidarność kiedyś pognała a teraz są spowrotem i to wyłącznie na wysokich stanowiskach:) swoją drogą nie jest żle, bo człowiek wie czego się może po takim spodziewać i że w niedzielę nie przyjdzie z wizytacją bo na 100 % siedzi wtedy w kościele, ponieważ czyny partyjne zlikwidowano.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie