Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 months later...
Napisano

Witam, znalazłem takie foto, troche nie pancerne ale Poznań 45r.
Armaty [Zis-3 76,2mm] są ustawione nie w strone Cytadeli ale w strone Wildy ,dworca PKP, z tego wnioskuje że to fotka zrobiona już po kapitulacji szkiebrów.
Jest to pewnie salut na cześć zwycięstwa , święta Armii Czerwonej lub pogrzebu bohaterów poległych podczas walk,pochowanych w parku między Aulą a Zamkiem.

Napisano

I jeszcze cóś takiego ,podpis pod foto: B-4 (203mm) , Posen ,1 Front Białoruski , feb, 45". Takie działa ostrzeliwały a wprost" Cytadele , wchodziły w skład pułków art. wielkiej mocy". Mam jeszcze kilka fotek ale nie mam pewnośći że to Poznań ;) .
cdn...

Napisano
Mam pytanie nie historyczne, ale modelarskie. Czy jakaś firma produkuje model tego radzieckiego działa 203 mm? Bo chciałbym skleić, a nigdzie w katalogach nie widziałem.
Napisano

Witam , foto podpisane Posen , feb 1945" ale pewności nie ma.Gwiazda w ciekawym miejscu.
Może ktoś wie czy te fotki pochodza z kroniki albo cós , są oznaczone białymi liczbami w rogu (tu w lewym dolnym).

• 1 month later...
Napisano

Witam, ten czołg już był ale konkretnie ta fota jeszcze nie. Dokładnie widać jak stał ten IS, na drugim planie widać zabudowania starej drukarni" przy Kaponierze [przed Akumulatorami" ], ludzie z miasta wiedzą o co biega. ;)
Foto Zielonacki , jego reklama na czołgu.

Napisano
Panowie, kiedys ojciec mi opowiadał jak wszystkie wraki z cytadeli gdy ją czyszczono i porządkowano zwieziono na tereny dzisiejszego boiska przy ul.Puławskiego i podobno zasypano. Czy ktoś z was może to potwierdzić?? Pozdrawiam
Napisano
raczej chodzi o ul. Pułaskiego,jakkolwiek by nie było pierwszy raz o tym słyszę i moim zdaniem raczej jest to niemożliwe. Za dużo roboty z zasypywaniem czegokolwiek w tym miejscu to raz (jak już to łatwiej zasypać coś w fosie:) a dwa: wraki pojazdów pancernych stały w paru różnych miejscach w Poznaniu chociażby w parku Marcinkowskiego na przeciwko dworca PKS-u, w okolicach pętli na Górczynie a w większości przez parę lat jeszcze stały na ulicach w miejscach, w których zostały zniszczone (np. patrz IS-y na Kaponierze)
  • 2 weeks later...
Napisano

Witam, dodatek do fotek odziaoo" 30,08,2006r.
Miejsce to samo, teren zalewowy Warty w okolicy Chwaliszewa, foto zrobione wiosną 1945r.

• 2 months later...
  • 1 month later...
Napisano
Witam, odnośnie zdięcia nadanego przez PERRO czołg na ul. Krakowskiej (1946)" i odpowiedzi udzielonej przez SCHREK-a, nie jest to ul. Krakowska, ani skrzyżowanie Kr. Jadwigi z drogą Dębińską! Ta biała chata faktycznie jest dobudowana po 46 roku, ale ta na orginalnej fotce znajduje się na skrzyżowaniu ulic Karmelickiej i Królowej Jadwigi.
Napisano
Witam,marych" brak Ci poczucia humoru.
Przecierz widać i jest napisane jak wół w oprawie cegieł", a sama fotka , wykonana w okolicy Kaponiery" na ul. Zwierzynieckiej , wisi w muzeum na Cytadeli.(foto już było w tym wątku)
Yard
  • 1 month later...
Napisano

http://www.natahaus.ru/2007/11/06/vperedi-germanija.html

W tej książeczce jest mnóstwo zdjęć z Poznania (ale też Piły, Gliwic i innych miejsc), wszystko co działo się w okresie styczeń-luty '45. Warto się jej przyjżeć.