Skocz do zawartości

Kogo uwazacie za....

Zbrocha

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Widzac jak ostatnio nasze forum zdominowaly tematy bardzo kontrowersyjne, chce zaproponowac nowy. Lzejszy i przyjemniejszy!!!

Mam bowiem do was pytanko.

Ktora armie, formacje lub typ wojsk uwazacie za najlepszy, tudziez najbardziej waleczny i ten ktorzy zasluguje na najwiekszy szacunek.

Kilka zasad:

1. Mozna wpisywac wszystkie jednostki, nawet tak kontrowersyjne jak W. SS (zalezy to od opinii osobistych)
2. Prosze nie torpedowac czyjegos zdania. Pozwolmy wreszcie kazdemu wypowiedziec swoje za i przeciw bez obrazania sie na wzajem!!
3. Rys historyczny, miejsca chwaly i potepien beda mile widziane!!!!

Pozdro

Z.
  • Odpowiedzi 93
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
I ja odrazu zaczne!!

Dla mnie jednostka ktora dla mnie zasluguje na najwiekszy szacunek to Samodzielna Brygada Strzelcow karpackich przemianowana na 3 Dywizje Strzelcow Karpackich!!!

Miejsca chwaly: Tobruk, El-Ghazala, Monte C. i wiele wiele innych!!!

Postawa, droga jak przesli i milosc do kraju jaka palali jest dla mnie definicja slowa: patriotyzm!!!

I tyle jutro dopisze wiecej!!

Pozdro

Z.
Napisano
1.Francuska Legia Cudzoziemska...Legia Patria Nostra! (dlaczego najlepsza? Bo służą i służyli w niej Polacy!!!)
2.Rosyjskie siły specjalne (SpecNaz - ogólnie)
3.Izraelskie Siły Specjalne (najskuteczniejsi na świecie)
Napisano
:) O jeny!! Wars przepraszam! - przeoczyłem ten pkt. reg.

A od siebie:

1. Waffen SS (za elitarność i wysokie morale)
2. Armię napoleońską (za kostiumy)
3. Siouxów Siedzącego byka" (za utarcie nosa jankesom i efekty specjalne)
4. Spartan Leonidasa (za to, że wystąpili w jednym z odcinków Samuraja Dżeka")
Napisano
Oczywiście, że Polacy w czasie II w.ś.

Kiedys czytałem w jakiejś książce Wańkowicza (Dwie prawdy?) w jakimś tam wątku była rozmowa między niemieckimi oficerami, że tak naprawdę powalczyli" sobie tylko w Polsce bo reszta albo na widok niemców spierd... (Francuzi), albo stawiała nikły opór.

Suma sumarum jestem za Polakami (Hubal, Sosabowski itd.) !!!

I nie wiem co Was podnieca w SS oprócz ładnych mundurów.
Napisano
Witam! Tak, zgodzę się, że najwaleczniejszą armią byli ogólnie Polacy. Walczyli praktycznie wszędzie, zawsze wsławiając się w walce. Potrafili zorganizować się w każdych warunkach i stawić czoła niemieckiemu najeźdzcy z września 1939roku. Jednak nie można zapomnieć też o bardzo dobrze wyszkolonym i nowocześnie, jak na tamte czasy wyposażonym Wehrmachcie. Na szczęście tylko w pierwszych latach wojny. :) Pozdrawiam, Łukasz
Napisano
Parasol,Zośka,Czata 49,Miotła, Pięść, Chrobry, Kiliński, Gustaw i inne oddziały powstańcze których nie byłem w stanie sobie w tej chwili przypomnieć.
Napisano
slowackie zastępy zastąpionego Jozka Tiso za umiejętność uzasadnienia miejsca, czasu oraz sytuacji i jakże wysoką świadomość dezercyjną :-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie