Zbrocha Napisano 25 Listopad 2004 Autor Napisano 25 Listopad 2004 Widzac jak ostatnio nasze forum zdominowaly tematy bardzo kontrowersyjne, chce zaproponowac nowy. Lzejszy i przyjemniejszy!!!Mam bowiem do was pytanko.Ktora armie, formacje lub typ wojsk uwazacie za najlepszy, tudziez najbardziej waleczny i ten ktorzy zasluguje na najwiekszy szacunek.Kilka zasad:1. Mozna wpisywac wszystkie jednostki, nawet tak kontrowersyjne jak W. SS (zalezy to od opinii osobistych)2. Prosze nie torpedowac czyjegos zdania. Pozwolmy wreszcie kazdemu wypowiedziec swoje za i przeciw bez obrazania sie na wzajem!!3. Rys historyczny, miejsca chwaly i potepien beda mile widziane!!!!PozdroZ.
Zbrocha Napisano 25 Listopad 2004 Autor Napisano 25 Listopad 2004 I ja odrazu zaczne!!Dla mnie jednostka ktora dla mnie zasluguje na najwiekszy szacunek to Samodzielna Brygada Strzelcow karpackich przemianowana na 3 Dywizje Strzelcow Karpackich!!!Miejsca chwaly: Tobruk, El-Ghazala, Monte C. i wiele wiele innych!!!Postawa, droga jak przesli i milosc do kraju jaka palali jest dla mnie definicja slowa: patriotyzm!!!I tyle jutro dopisze wiecej!!PozdroZ.
wars98 Napisano 25 Listopad 2004 Napisano 25 Listopad 2004 Witam!Czy ja wiem? Może legiony rzymskie...Takie waleczne i do pewnego momentu skuteczne.Pozdr.
wars98 Napisano 25 Listopad 2004 Napisano 25 Listopad 2004 Witam!Eee... A dlaczego tylko II??To już innych wojen nie było?Pozdr.
Zbrocha Napisano 25 Listopad 2004 Autor Napisano 25 Listopad 2004 HeheAno byly, tyko wtedy temat zajmie tyyyyyyyyyyyyle stron ;))Ale niech bedzie ze wszystkie, no !!PzdrZ.
zelig Napisano 25 Listopad 2004 Napisano 25 Listopad 2004 To może 2. Wojna Punicka? Wtedy Wars98 mógłby rozwinąć skrzydła...
wars98 Napisano 25 Listopad 2004 Napisano 25 Listopad 2004 Zelig! Przecież było na samym początku, że tu nie robimy wycieczek personalnych... ):Pozdr.
mike110 Napisano 25 Listopad 2004 Napisano 25 Listopad 2004 1.Francuska Legia Cudzoziemska...Legia Patria Nostra! (dlaczego najlepsza? Bo służą i służyli w niej Polacy!!!)2.Rosyjskie siły specjalne (SpecNaz - ogólnie)3.Izraelskie Siły Specjalne (najskuteczniejsi na świecie)
zelig Napisano 25 Listopad 2004 Napisano 25 Listopad 2004 :) O jeny!! Wars przepraszam! - przeoczyłem ten pkt. reg.A od siebie:1. Waffen SS (za elitarność i wysokie morale)2. Armię napoleońską (za kostiumy)3. Siouxów Siedzącego byka" (za utarcie nosa jankesom i efekty specjalne)4. Spartan Leonidasa (za to, że wystąpili w jednym z odcinków Samuraja Dżeka")
michalczewski Napisano 25 Listopad 2004 Napisano 25 Listopad 2004 Mysle ze Zeli i jego syn zajmuja miejsce w czolowce klasyfikacji :D
michalczewski Napisano 25 Listopad 2004 Napisano 25 Listopad 2004 Oczywiscie chodzilo o Zeliga i jego syna :)
michalczewski Napisano 25 Listopad 2004 Napisano 25 Listopad 2004 A tak napowaznie to trzeba byc naprawde elita zeby przez 63 dni walczyc golymi rekami" z czolgami,samolotami, altylerja...
zelig Napisano 25 Listopad 2004 Napisano 25 Listopad 2004 M. Kol mi! Łi ken goł tu de Sirkel on saturdej (or sandej if ju łont).Z. end his san Dżuniar.
Zientas Napisano 25 Listopad 2004 Napisano 25 Listopad 2004 Oczywiście, że Polacy w czasie II w.ś.Kiedys czytałem w jakiejś książce Wańkowicza (Dwie prawdy?) w jakimś tam wątku była rozmowa między niemieckimi oficerami, że tak naprawdę powalczyli" sobie tylko w Polsce bo reszta albo na widok niemców spierd... (Francuzi), albo stawiała nikły opór.Suma sumarum jestem za Polakami (Hubal, Sosabowski itd.) !!!I nie wiem co Was podnieca w SS oprócz ładnych mundurów.
Łukasz Napisano 26 Listopad 2004 Napisano 26 Listopad 2004 Witam! Tak, zgodzę się, że najwaleczniejszą armią byli ogólnie Polacy. Walczyli praktycznie wszędzie, zawsze wsławiając się w walce. Potrafili zorganizować się w każdych warunkach i stawić czoła niemieckiemu najeźdzcy z września 1939roku. Jednak nie można zapomnieć też o bardzo dobrze wyszkolonym i nowocześnie, jak na tamte czasy wyposażonym Wehrmachcie. Na szczęście tylko w pierwszych latach wojny. :) Pozdrawiam, Łukasz
bjar_1 Napisano 26 Listopad 2004 Napisano 26 Listopad 2004 Tylko i wyłącznie nasze wrześniowe wojsko"! :)
SZZ Napisano 26 Listopad 2004 Napisano 26 Listopad 2004 Parasol,Zośka,Czata 49,Miotła, Pięść, Chrobry, Kiliński, Gustaw i inne oddziały powstańcze których nie byłem w stanie sobie w tej chwili przypomnieć.
ms Napisano 26 Listopad 2004 Napisano 26 Listopad 2004 slowackie zastępy zastąpionego Jozka Tiso za umiejętność uzasadnienia miejsca, czasu oraz sytuacji i jakże wysoką świadomość dezercyjną :-)
mp Napisano 26 Listopad 2004 Napisano 26 Listopad 2004 Zgadzam sie z Bjarem ,nasze wrzesniowe wojsko" pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.