Zbrocha Napisano 26 Listopad 2004 Share Napisano 26 Listopad 2004 A co z filmami z Rosji ktore jakis czas temu byly dostepne na forum?? Po obejrzeniu ich mialem wlasnie skojarzenia hienami. Choc fanty wyciagali piekne to jednak w obiektywie kamiery pokazywali jak helm SS zdziera sie z ludzkiej czaszki.czemu wtedy nie wybuchla taka dyskusja??PozdroZ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacenty2004 Napisano 26 Listopad 2004 Share Napisano 26 Listopad 2004 Ale tak czy inaczej czasami pokazali parę trumien i jakiś pogrzeb ,a czy z tej ekspedycji jest jakaś dokumentacja chociażby fotograficzna. Czy chodziło o to, że jak się kopie w nocy, żeby nikt nie widział to i zdjęcia nie wyszły .A poza tym z pośpiechu to i z tymi gnatami się przypadkiem straszny bajzel zrobił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leniwy Napisano 26 Listopad 2004 Share Napisano 26 Listopad 2004 Panie he_tuna" wcale mnie pan wyzwiskami nie obrazil, lepsze zero niz hiena. Moze z ta saperka w leb to przesadzilem ale piszczalka pierwsze lepsze drzewo pocaluje. Rozkopywanie grobow po to zeby z nich cos wyciagnac jest nie moralne nie legalne i zboczone. Tlumaczenie ze jak ja nie wezme helmu odznaki etc. to inny wezmie , no i to pieniadze jest gadaniem p***. Ja osobiscie moge powiedziec ze nigdy bym tak nie zrobil. W tym hobby"(jezeli mozna to tak nazywac) musza byc jakies zasady wiekszosc odkrywcow" z tego co widze ich nie ma. Wola sie zeswinic za kawalek zardzewialego zlomu. Pare zasad trzeba miec np. 1/ zezwolenia od konserwatora zabytków 2/ kopac tylko do 50 cm 3/ znajdziesz szczatki dzwon na policje i przestan kopac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacenty2004 Napisano 26 Listopad 2004 Share Napisano 26 Listopad 2004 Co prawda to prawda ja też paru nie chciałbym spotkać.Najlepiej żeby mieli zakaz wstepu do lasu, posiadania wkrywacza i saperki czy innego szpadla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piterb1 Napisano 26 Listopad 2004 Share Napisano 26 Listopad 2004 Pare zasad trzeba miec np. 1/ zezwolenia od konserwatora zabytków 2/ kopac tylko do 50 cm 3/ znajdziesz szczatki dzwon na policje i przestan kopac. .."to chyba miało trafic do kącika humoru a nie na głowne forum.:))))))))))))))))))))taki post od razu porawia humor:))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iglanadon Napisano 27 Listopad 2004 Share Napisano 27 Listopad 2004 już pędze do konserwatora, może jeszcze dadza mi do skserowania ta listę poległych :))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buchheide Napisano 29 Listopad 2004 Share Napisano 29 Listopad 2004 Witam.Wywiązała się wśród nas całkiem ciekawa dyskusja. I zaczyna to powoli przypominać politykę, czyli każdy chwyt jest dozwolony, byleby tylko uwalić" przeciwnika. Pozwolę sobie zatem wtrącić moje skromne zdanie.Zacznę od podstawowego - Andrzej Mażul-Guty, lat 29, od prawie dziesięciu lat współpracownik i przyjaciel Piotra Brzezińskiego i Andossa. (To w tym celu, żeby mi nie zarzucono ukrywania się pod pseudonimem).Tak zupełnie na marginesie - ilu uczestników tej dyskusji chciało przedstawić się z imienia i nazwiska? Rozumiem i szanuję prawo każdego z nas do pozostania anonimowym, ale też najlepiej rzuca się błotem mając zasłoniętą twarz.Może trochę ponudzę, ale pokuszę się o mały rys historyczny. Jakie są konotacje słowa: donosiciel? Przez stulecia był to człowiek, który zdradzał okupantom własnych współbraci, obojętnie, czy działo się to w czasie zaborów czy później. Czyli automatycznie przestawał być PATRIOTĄ, a zaczynał być ZDRAJCĄ.A źródło i przyczyny takiego ostracyzmu odczuwanego do różnej maści i autoramentu ZDRAJCÓW przeniesiono w dzisiejsze czasy i połączono z myśleniem Kalego" w piekielną mieszankę. Czyli: człowiek mający odwagę cywilną i zgłaszający przestępstwo (odsyłam do najwyższego rangą aktu prawnego, czyli do Konstytucji art. 83) naraża się na napiętnowanie. To jest donosiciel", kapuś", wtyczka". O, jakie miłe jest komuś dokopać! Przecież nigdy go nie lubiłem, zawsze myślałem, że coś w nim tkwi! A może do tego jest masonem, gejem, ateistą, ....(proszę sobie uzupełnić zgodnie z upodobaniami). Na stos z nim! Niech zapłonie! I wszyscy jemu podobni! Nikt nie będzie donosił na moich kolegów, niech lepiej donosi na swoich!Taaak, mentalność Kalego i zwykła polska zaściankowość. Czasem szkoda przelewać słowa, niektórzy nadal tkwią i będą tkwić w innej rzeczywistości.Zbierałem i zbieram, kopałem i kopię nadal, może trochę rzadziej. Wielokrotnie odkrywałem wraz z kolegami mogiły, czy to pojedyncze, czy zbiorowe. I największą radością nie są fanty", tylko odnalezienie właśnie owego nieśmiertelnika. Jest wtedy szansa, że żołnierz odzyska warz". Raczej nie widzieliście radości, tak, radości ich najbliższych, że wreszcie, po 60 latach mają okazję odwiedzić grób członka rodziny, nie symboliczny tylko prawdziwy, wreszcie wszelkie niepewności zostały rozwiane. Zróbmy mały eksperyment dla zwolenników posiadania za wszelką cenę (nie napiszę: dążących do celu po trupach, bo nabierze to specyficznego wydźwięku). Wyobraźmy sobie mogiłę, znaną i pielęgnowaną przez ludność. Wyobraźmy sobie starszą panią przyjeżdzającą co roku na grób ojca. I nagle wy (proszę się nie unosić, to jest uogólnienie) stajecie przed nią i mówicie: zobacz, jakie fajne fanty miał przy sobie twój ojczulek, o, tam leży jego czaszka, a to pewnie jego piszczele. Ale poczekaj, jeszcze nie rozprułem mu butów, może ma tam jakieś monety?" A za plecami rozryta mogiła. Spróbujcie, zobaczycie. Ja już zbyt często musiałem się wstydzić za nasz NIEDOROZWÓJ CYWILIZACYJNY, przed obcymi i sobą samym. I także za takich, którzy szemrują hasłami donosicielstwa", wtyczek" itd.Dziękuję wszystkim, którzy popierają Andossa i to, co zrobił i nie boją się stanąć w jego obronie. A do wszystkich popierających rozkopywanie mogił w celu opylenia fantów" - gardzę wami. Chętnie wpisałbym coś mocniejszego, ale szkoda słów.Można byłoby kontynuować to w nieskończoność, ale chyba wystarczy.Andrzej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paulus22 Napisano 29 Listopad 2004 Share Napisano 29 Listopad 2004 iglanadon jak już będziesz miał te liste zmarłych" to prześlij mi e-mailem:) aaaahahahaaa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaca2003 Napisano 29 Listopad 2004 Share Napisano 29 Listopad 2004 Panowie szlachta a jak to naprawde było?Jak do tej pory same emocje jedni Za inni Przeciw.Tylko dalej wszystko opiera się na domysłach dociekaniach przypuszczeniach i wyobrażeniach.Każdy coś tam gdzieś usłyszał lub przeczytał a dalej nie ma wypowiedzi że tak powiem WINOWAJCY".Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 3 Grudzień 2004 Share Napisano 3 Grudzień 2004 No to się za nas wzięli.Ciekawe czy juz obserwują to Forum?Teraz kazdy kto będzie chciał zidentyfikowac blaszke beknie. Ciekawe co zrobią z Bjarem. On ma dośc imponujący zbiór".... ciekawe ,dopiero teraz zauważyłem :)pozdrawiam kolegę!bjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DTH Napisano 3 Grudzień 2004 Share Napisano 3 Grudzień 2004 bjar1, a ta tablica, co chodze wokol niej, to przypadkiem nie z mogily?;) Swoja droga cos tam dla Ciebie wygrzebalem.Odezwe sie, jak bedzie tego wiecej,zebym nie przeplacal poczcie;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 3 Grudzień 2004 Share Napisano 3 Grudzień 2004 Oj! Nie z mogiły ,tylko z przedwojennego baru. Czego tam nie było!... :)Okej - zbieraj zbieraj!pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaca2003 Napisano 3 Grudzień 2004 Share Napisano 3 Grudzień 2004 Bjar powtórka z poprzedniego postu:Piorek broń mnie Panie Boze zebym zakfalifikował Bjara do kategorii kryptodreptów i grobokopów.Nie to miałem na mysli.Pisząc o Bjarze stwierdziłem tylko ze ma ładny zbiór a nie że rozkopuje groby.Ale facio z Wrocławia jest podejrzany bo posiadał.Napisałem tylko ze na podstawie posiadania mozna teraz każdego pociągnać za konsekwencje.A Bjar ma ich kilka wiec chwała Bogu że Bogu dzieki bo gdyby nie daj Boże to niech Bóg broni.osobiście owszem zazdroszczę mu kolekcji bo jest si(ta kolekcja). A gdyby jednak ciągali to cebulę moge podesłać i krem przeciw opalaniu w kratkę. Pozdrawiam i sory za zamieszanie ale nie to miałem na myśli.I bez obrazy bo wcale Cie nie chciałem obrazic.po prostu jestem zazdrosny o Twoją imponującą(jak dla mnie kolekcje)Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 3 Grudzień 2004 Share Napisano 3 Grudzień 2004 Czytałem czytałem - nie podlizuj się! ;-)pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaca2003 Napisano 3 Grudzień 2004 Share Napisano 3 Grudzień 2004 Wcale się nie podlizuje tylko knuję i matacze jak by tu(Twoją kolekcje nie tylko blaszek)ją po lini właściwej przejąc w celu aczkolwiek azalisz itd itp.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jack61 Napisano 3 Grudzień 2004 Share Napisano 3 Grudzień 2004 Kolego Jaca2003 nie bede komentował tego co zrobił facet /bo rece opadaja /.Jednak chyba nie doczytałes dokladnie postów bo jeden z nich był winowajcy :ŁysyW odpowiedzi na burzę medialną, chciałbym parę faktów sprecyzować. Otóż wielokrotnie trafiałem w swoich poszukiwaniach na szczątki żołnierzy najróżniejszych narodowości i formacji- i pomimo zgłaszania tego faktu stosownym organom, jak wam zapewne wiadomo, skutek ich interwncji był znikomy bądż zerowy. Chciałbym publicznie zapewnić, iż mogiła, którą odkryłem, nie była w żaden sposób oznakowana. Dopiero podczas przesłuchania dowiedziałem się, iż strona niemiecka znała miejsce pochówku swoich żołnierzy. Zastanowienia wymaga kwestia dlaczego między naszymi stronami brak jest jakiejkolwiek współpracy i wymiany informacji. Dopóki traktowani jesteśmy my poszukiwacze, jak przestępcy trudno mówić o współpracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaca2003 Napisano 3 Grudzień 2004 Share Napisano 3 Grudzień 2004 Jack61 czy to Ty byłeś tym kryptodreptem bądż grobokopem?Bo ja prosiłem o wypowiedż kolegi którego ten temat dotyczy najbardziej.jezeli to nie Ty to sorry ale pozwól wypowiedziec sie najbardziej zainteresowanemu.Bo potem to robi się tylko blablabla. Każdy coś słyszał coś widział a nawet w pobliżu rozmawiał z miejscowymi(tzn 200 km obok).Nie róbmy dymu tam gdzie gto nie ma.Znam już opinię z innego żródławysyłam na priv) a czekam na druga stronę.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polsmol Napisano 4 Grudzień 2004 Share Napisano 4 Grudzień 2004 Ten post wyszeł już poza dyskusje an temat konkretnego przypadku. Dlatego dodam coś od siebie. Ręce opadają jak się czyta niektóre posty (i nie chodzi o rzucanie błotem). Widać, że komuna zrobiła swoje. Nie ma szacunku dla miejsca pochówku człowieka. Tak oczywiste przypadki jak znalezienie mogiły próbuje się zagamtawać gadaniem o w stylu a jak znalazłem kość to w promieniu 100 km nie mogę kopać?" Bzdury i brednie!! Znalzałeś mogiłę to ją zostaw razem z fantami. Możesz powiadomić odpowiednie instytucje a fanty zabrać jeśli po ekshumacji zostaną pozostawione. Wtedy i tylko wtedy będziesz w pożądku. Przeciwnym razie jesteś hieną. A jeśli ktoś jest hieną to niech zachowa choć tyle godności żeby swego procedru nie usprwiedliwiać publicznie (czyli również a tym forum). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IRONRAT Napisano 4 Grudzień 2004 Share Napisano 4 Grudzień 2004 Jeżeli w dole pojawiają się kości, nieważne 1go czy też 10 Niemców, to już wiadomo, że jest to mogiła taka sama jak ta oznaczona wielkim 5-metrowym krzyżem. Ktoś kto kopie dalej, choć wie już, że ma do czynienia z mogiłą nie różni się niczym od ludzi rozkopujacyh wojenne cmentarze dla kilku blaszek czy chełmów. Próba zróżnicowania mogiła oznaczona/nieoznaczona jest po prostu wykrętem.Oddzielną kwestią jest podejście władz, czy też odpowiednich instytucji do problemu. Najlepszym przykładem może być sprawa mogił polskich żołnierzy poległych na Wale Pomorskim. Władze miały wszystko w ...Ironrat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IRONRAT Napisano 4 Grudzień 2004 Share Napisano 4 Grudzień 2004 Oczywiście hełm przez samo h. Przepaszam.Ironrat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TEBE Napisano 4 Grudzień 2004 Share Napisano 4 Grudzień 2004 IRONRAD masz racje,ale ludzka zachłanność po prostu nie ma końca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marooda Napisano 4 Grudzień 2004 Share Napisano 4 Grudzień 2004 Ironrat,bardzo ladnie to posumowales. Wlasnie! Mogila czy oznaczona, czy nieoznaczona jest _mogila_, i tyle, koniec, kropka.PSLadnie, zes sie poprawil z tym chelmem", bo juz myslalem, ze chodzi Ci o ten co to manifest znany, w jednego lipca tam sie podobno uchwalil. :-)))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
łysy Napisano 18 Marzec 2007 Share Napisano 18 Marzec 2007 może wznowimy temat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ja20 Napisano 19 Marzec 2007 Share Napisano 19 Marzec 2007 nie rozumiem tego po prostu.jak można rozkopać grób?przecież tam są czyjeś zwłoki!!!Tam leży człowiek.Nie wiem czy ci ludzie nie myślą, nie mają sumienia, są wyprani z jakich kolwiek uczuć.Od początku ludzkości zwłoki są szanowane.Jeśli ktoś by mi powiedział, że celowo i swiadomie rozkopał grób nie wazne kim by był, utłukł bym go chyba własnymi rękoma.tam gdzie mieszkam był cmentarz żydowski.Celeowo napisałem był bo teraz kawałki betonu zostały i wielkie dziury.Na kawałkach nagrobków są namalowane swastyki.naprawde bardzo przykry widok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R. Lewy" Lewszyk Napisano 19 Marzec 2007 Share Napisano 19 Marzec 2007 Co nudzi ci się, bez kopania koleżko, nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.