Skocz do zawartości

Co sądzicie o książkach Wiktora Suworowa???

mike110

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Co do emerytowanych szpiegów, to niestety, nie da się z nimi żyć, bo tak chachmęcą, tak kombinują, takie cyrki odwalaja, że aż strach czasem bierze lub politowanie, nie polecam.
Pozdrawiam
Napisano
Dla mnie ciekawe są poglądy dotyczące uderzenia prewencyjnego, wojny z Finlandią i postaci Żukowa.

1. Niemieckie uderzenie prewencyjne (grzechotnik). Jeśli to co piszesz jest prawdą to Suworow opowiada bajki i chyba łatwo to wykazać. Jednak jakoś mi się wydaje, ze sowieci byli ustawieni ofensywnie i dali się złapać na 5 minut przed atakiem. Rozstrzygnięcie tej kwestii wyjaśniłoby czy powinniśmy wierzyć w to co pisze Suworow.

2. Opis postaci i działalności Żukowa. Czy rzeczywiście był tak przereklamowany jak T34 , Ił2 i PPSZ? Ciekawy jest opis jego orderów.

3. Pogląd na wojnę z Finlandią. Wg Suworowa jest to sukces sowiecki, gdyż w zimie, gdy mróz sięgał 30 stopni, dzień trwał w niektórych miejscach 3 godziny, pokrywa śnieżna wynosiła 2 metry, Armia Czerwona i tak przebiła się przez bunkry.
Napisano
Darek ,a na jakie konstrukcyjne uwagi" od starego trepa z LWP ,ktory Berlin zdobywał w latach młodosci :DDDDD
Napisano
Lokomotywa, nie lubisz o.k. ,ale chyba ważniejsze jest co pisze i jak niż nazwisko. Czepianie się nazwiska i odstających uszu itp to.. modne w podstawówce było a pik78 twierdzi ze masz to już za sobą:)
Co do tego Berlina.. to chyba dobrze że go w końcu zdobył nie? Ja lubię po polsku mówić.
Pozdrawiam
Darek
Napisano
Książki Suworowa lubię bardzo. Zacząłem od Akwarium" .. i prawie we wszystko uwierzyłem. Wspomnieniowe" wydają mi się najciekawsze. Dokumentalne".. czy ja wiem, najważniejsze w nich chyba co znalazłem to MYŚL INACZEJ NIŻ INNI. A Kontrola, Wybór, Eszelon.. no super mi się to czyta:)
Napisano
Mnie to najbardziej ździwiła kiedyś gospodyni domowa czytająca w tramwaju książkę Suworowa o specnazie i jego szkoleniu. Wracała z rynku z włoszczyzną w koszyku lol.
Pozdrawiam
  • 1 year later...
Napisano
No coz panowie..moje skromne zdanie na temat ksiazek w/w autora jest pozytywne, mimo niedowiarstwa i dystansu.Jednak musze powiedziec, ze pierwsza byla Kontrola,pozyczona od kolegi jeszcze w szkole podstawowej; zaraz potem Wybor.Historyjki, wiadomo.Jedak forma opisow i wypowiedzi polaczona z ciekawymi i zaskakujacymi faktami pchnela mnie do zebrania prawie calej kolekcji.Jedyne co mnie troche meczylo w niektorych tytulach to suche militarne fakty w sporej jak dla mnie ilosci:)))Nie zmienia to faktu, ze chcialabym zamienic z autorem pare slow, spojrzec Mu w oczy i zadac miliardy pytan..uwazam, ze jest niesamowicie zagadkowy.Autor- Jego wiedza i wyobraznia.Pozdrowko dla czytelnikow
Napisano
Moi drodzy, bardzo długo traktowałem pisarstwo Suworowa z dużym dystansem. Jego tezy były dla mnie czystą fantastyką. Jednak w ciągu wielu lat zauważyłem, że w prasie rosyjskiej wydawanej także w Rosji Putina pojawiają się artykuły z podobnymi tezami, z podobną argumentacją, z powoływaniem się na te same źródła, dokumenty.
Napisano
Witam, dziś w TVP1 o godz. 22.50 Defilada zwycięstwa
". film dok.
Film prezentuje tezy W. Suworowa , pisarza i oficera sowieckiego wywiadu wojsk, dotyczące roli Zw. Radziec. w rozpętaniu II W.Ś. Tytuowa defilada odbyła się 22 09 1939 r. w Brześciu.wówczas ul. Uni Lubelskiej wspólnie przemaszerowały panc. oddziały Wehrmachtu i A.Cz."
Chyba warto zerknąć!
Yard
Napisano
Witam!

Największy sukces KBG i GRU to wysłanie na Zachód Rezuna i wmówienie naiwniakom przekonania o potędze ZSRR. Wiedza na temat histori wojskowości u niego niemal zerowa, oceny techniczne żadne. Człowiek - wydmuszka. najlepsza akcja dezinformacyjna Sowietów od czasu Trustu. bójcie się naiwniaki z zapada" bo przyjdzie KGB/ GRU i was zje. Ciekawe dlaczego jeszcze, żyje jeżdżąc po świecie ... gdyby Rosjanie chcieli go załatwic" juz by nie zył ( a wyrok czapy niby w mocy ). Gieorgiejewski jest dalej chroniony przez Angoli, a pan Rezun lata liniami lotniczymi jaby nigdy nic...
Napisano
pozwolę sobie przytoczyc swój poprzedni post
z ksiązek Rezuna tylko "Żolnierze Wolnosci sa jakąś realistyczną opowieścią -reszta to bajki dla grzecznych uczniów .
Człowiek ktory zapamietał zapach wnętrza czolgu - rzeczywiscie w nim słuzyl ,ale tego rodzaju ciekawostek brak już ze słuzby w specnazie co potwierdza że nigdy w nim nie słuzył a znał go tylko z opowiadań innego pracownika ambasady.
Do słuzby w dyplomacji nie dostawał się byle kto szczególnie jakis oficerek po szkole czolgowej nawet gdyby miał duzo szczęścia - jego kariera to raczej partia i gorliwośc w zwalczaniu wrogów systemu w armii, zresztą ma on w Polsce gorliwego nasladowce byłego pulkownika Słuzby Wewnętrznej który także nawrócił sie na jedynie słuszna wiare i pisze "książki
Zresztą nawet nasi prawicowcy coś ostatnio Rezuna nie zapraszają bo troszkę "waniajet od niego bajkami ktore nie maja potwierdzenia"
Napisano
Najgorsze jest to, że niektórzy na podstawie jego książek układają sobie pogląd na historie. Niestety książki może pisac każdy. Fascynacja jego dziełami" jest przerażająca, zwłąszcza w Polsce ( podobnie jak dziełkami o dzielnych wojakach z SS i Wehrmachtu ).
Ciekawe czy ktos napisze rzetelną książke o Powstaniu Warszawskim, bo jedyne co może byc, to chyba ośka i Parasol" Kamińskiego, ale i w tym sa pewne niedomówienia ( takie były czasy )
Napisano
tymże pułkownikiem nawróconym na jedynie słuszna wiarę jest niejaki Piecuch, Henryk chyba - zagląda czasami na to forum
Autorytet i literat pokroju Rezuna
Napisano
Czytałem akwarium i specnaz. Obie książki bardzo mi się podobały.Ktoś napisał, że uważa, iż służby rosyjskie plasuje na tym samym miejscu, co Żydów. Mam nadzieję, że nie chodziło mu o specnaz, bo moim zdaniem, jest to kicha, czego dowodem była akja w Biesłanie.
Napisano
Aha, czyli jedna spaprana akcja i już cały Specnaz jest do bani.
No to, kolego, pech, bo Delta Force też jest do bani, a dowodzi tego akcja Eagle Claw.

Mam wymienić jeszcze parę formacji, które są do kitu, bo spaprały jakąś akcję?
Napisano
Mam nadzieję, że nie chodziło mu o specnaz, bo moim zdaniem, jest to kicha, czego dowodem była akja w Biesłanie"
A co kolego mozesz napisac o działaniu Specnazu w Biesłanie? Podaj fakty i źródła...
Napisano
Nie wiem czy masz swiadomość, ale w Rosji, samo okreslenie Specnaz" dot. ogólnie jednostek specjalnych (cos jak nasze AT, GS czy Grupy Realizacyjne), bez różnicy czy to specnaz" poczty czy tez WDW. Suworow pisał o Specnazie Armii (GRU) a we wszystkich akcjach atyterrorystycznych min. Biesłan czy tez Dubrowka, udział brały jednostki Specnazu MWD.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie