cieciwa Napisano 17 Listopad 2004 Autor Napisano 17 Listopad 2004 Wiem, ze powstal nawet jego prototyp, podobno byl testowany.Wiem, ze w jakiesj literaturze byl jego planik i kilka zdjec.Czy jakaz zyczliwa dusza moze mnie poratowac materialami na jego temat ....
JoncaA Napisano 17 Listopad 2004 Napisano 17 Listopad 2004 Cos ty sie Cieciwa tak zawzial na dziwaczne i rzadkie konstrukcje???!!! Tu ci nie pomoge. Poszukaj w ksiazkach Janka Tarczynskiego - bylo cos co sie nazywalo Polskie motocykle 1918-45" (nie mam pod reka, wiec Ci nie sprawdze czy tam cos jest) i monografia Sokola 1000 wydana przez WKiL przed najmniej kilku laty (jak nie z dziesiec). Z pamieci - zachowal sie szkic koncepcyjny i 1-2 zdjecia z prob, ale guzik na nich widac, bo marne.Trzyosiowy" to on byl tylko do pewnego stopnia .W istocie byla to przyczepka tandemowa z kolem napedzanym od tylnego kola motocykla. Na zdjeciu, ktore widzialem i moze nawet gdzies mam negatyw - bo odbitki z pewnoscia nie, w probach motocykl jezdzil z wozkiem bocznym i tandemowym - tak wiec mial cztery kola.
cieciwa Napisano 17 Listopad 2004 Autor Napisano 17 Listopad 2004 Zaraz, zaraz, chyba nie mowimy o tym samym .....Ja mam na mysli ta wersje Sokoła 1000 gdzie zrobiono dwa tylne kola napedowe ...Sokół z napedzanym kolem w wozku to inna para kaloszy...P.S.A co do mojego uwziecia" to wlasnie takie konstrukcje swiadcza najlepiej o wielkosci konstruktorow .....A z drugiej strony sa ciekawe, nawet bardzo - podobnie jak sprzet pomocniczy, agregaty pradotworcze, dymne, przyczepy saperskie[pontonowe] i te na sprzet, amunicyjne itp.Tego byo naprawde duzo, a wiedza o tym jest bardzo nikla ....
JoncaA Napisano 17 Listopad 2004 Napisano 17 Listopad 2004 O tym samym. Powidam przeciez PRZYCZEPKA TANDEMOWA ( czyli w tandemie, czyli jedno za drugim), a jakze, z kolem napedzanym. Otrzymujemy w ten sposob jednoslad z dwoma kolami z tylu, z czego pierwsze tylne napedzane jest od silnika, a drugie (jak wolisz - najbardziej tylne) od poprzedzajacego. Napedzane kolo wozka bocznego to inna historia i nie to napisalem.
Indian Chief Napisano 17 Listopad 2004 Napisano 17 Listopad 2004 Jeżeli chodzi ci o trzy koła w lini prostej to były próby takiego pojazdu ale tak dla ścisłosci to naped byłby na koło srodkowe i tylne. Usmiałem sie trochę bio jak stwierdzic granice pomiędzy przodem a gdzie tyłem? Jak anegdota opowiadana przez Habera w pociągu W CK dezerterach. Wracajac jednak do tematu widziałem trzykołowego Sokoła tyle ze 600 z napedem na oba tylne koła z tym że były one na jednej osi. Taki układ Trajki. Z tym że nie czytałem o tym a widziałe to i nie wiem czy to powojenna konstrukcja z jakiegos PGRu czy przedwojenny prototyp. Pojazd wypisz wymaluj Junak B20.
tosh Napisano 17 Listopad 2004 Napisano 17 Listopad 2004 oto i zdjecie takiego wynalazku...swoja droga ktos mial fantazje, podobna do udanych prob skojarzenia poczciwej WSK z wozem drabiniastym...pzdr
Boruta Napisano 18 Listopad 2004 Napisano 18 Listopad 2004 Podejrzewam, że się na tym bardzo nieciekawie skręcało. Ja wolę normalne solówki.Pozdrawiam
Gebhardt Napisano 18 Listopad 2004 Napisano 18 Listopad 2004 he he, byl jeszcze projekt na latajacego Sokola tylko nie pamietam marki. Na szczescie skonczylo sie tylko na patencie:)! Byl na pewno, i widzialem zdjecie zachowanego prototypu Sokola 1000 trojsladu z napedem na dwa tylnie kola.
coe Napisano 18 Listopad 2004 Napisano 18 Listopad 2004 No jest takowy, zachowany w Muzeum Motoryzacji w Otbusach.http://www.muzeum-motoryzacji.com.pl/podstrony/details.php?id=129
KudłatyHD Napisano 3 Luty 2005 Napisano 3 Luty 2005 Był jeszcze taki Sokół 600.Oto cytat z fachowej literatury:Sokół 600 miał oryginalną wersję terenową. Był to trzy kołowy pojazd jednośladowy o napędzanych dwóch tylnych kołach. Wykonano dwa prototypy, które wykazały dobre właściwości trakcyjne w błocie i na piasku, natomiast na szosie, zwłaszcza przy większej szybkości, prowadzenie stawało się trudne, a nawet niebezpieczne. Wojsko nie wykazało jednak zainteresowania motocyklami, więc dalszych prób nie prowadzono."
adler153 Napisano 26 Marzec 2005 Napisano 26 Marzec 2005 przeciez ten na obrazkach z sensacji to wlasnie 600 tka...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.