Grendel Napisano 1 Listopad 2004 Autor Napisano 1 Listopad 2004 Panowie,Na zdjeciu jest chyba najbardziej obfotografowany ze wszystkich egzemplarz TKS z nkm 20mm.Znane sa zdjecia z chyba wszystkich faz rozszabrowywania go.Na moim nie ma juz tlumika ognia.Jesli ktos z was posiada skany tej tankietki o wysokiej rozdzielczosci chetnie sie zamienie.Zaznaczam , ze nie bede uzywal zdjec do publikacji.Jeszcze jedno pytanie - jesli macie inne zdjecia tej tankietki - czy sa one jakos podpisane?Czas i miejsce zrobienia zdjecia?Fajnie byloby zidentyfikowac pojazd - w koncu nie bylo ich az tak wiele.PozdrowieniaGrendel Cytuj
jotes Napisano 1 Listopad 2004 Napisano 1 Listopad 2004 Fajnie widać wybiegane" gąsienice przez koła nośne. Czy to jest zdjęcie, gdzie po drugiej stronie jest dom sołtysa? Zaraz poszperam...Pzdr,jotes Cytuj
jotes Napisano 1 Listopad 2004 Napisano 1 Listopad 2004 Nie to nie jest ta tankietka, o której myślałem. Szanse ustalenia, gdzie zostało to zrobione prawie równe 0. Chyba, że ktoś ma zdjecie z opisem. B. możliwe, skoro tyle ich jest.Pzdr,jotes Cytuj
Grendel Napisano 1 Listopad 2004 Autor Napisano 1 Listopad 2004 Jotes,O to mi wlasnie chodzi, ze jesli ktos z tego forum ma takowe zdjecia w kolekcji, to moze sa tam jakis podpisy.Ten z domem soltysa, to ten drugi w rowie.Ten na gasienicach.PozdrowieniaGrendel Cytuj
Grendel Napisano 1 Listopad 2004 Autor Napisano 1 Listopad 2004 Chodzi mi o ktores z tych zdjec (oraz inne-niepublikowane na tym forum).Tu jeszcze z tlumikiem ognia.Zdjecie obrocone.Na wszelki wypadek podaje adres e-mailowy:Grendel3@nospam.email.com - usunac ospam."PozdrowieniaGrendel Cytuj
Grendel Napisano 1 Listopad 2004 Autor Napisano 1 Listopad 2004 Dalej nie bede...I tak wszyscy wiedza o ktora tankietke chodzi.PozdrowieniaGrendel Cytuj
AK77 Napisano 1 Listopad 2004 Napisano 1 Listopad 2004 Z której jednostki może mochodzic ten TKS ?Pzdr AK77 Cytuj
Marek Jaszczołt Napisano 1 Listopad 2004 Napisano 1 Listopad 2004 Te zdjęcie odwrócone Awender na swojej stronie daje je w albumie dotyczącym 2 dywizji lekkiej http://chrito.users1.50megs.com/photos/2leipolen/2lei1.htm co by sugerowało że zostało zrobione na trasie jej przemarszu. Cytuj
Grendel Napisano 2 Listopad 2004 Autor Napisano 2 Listopad 2004 Marku, to troche zaweza obszar poszukiwan, ale do identyfikacji jeszcze daleka droga>Tak, czy owak - dzieki za informacje.Mam nadzieje, ze moze jednak ktos z tego forum ma inne zdjecia i sa tam jakies opisy.PozdrowieniaGrendel Cytuj
jotes Napisano 2 Listopad 2004 Napisano 2 Listopad 2004 Dokładnego szlaku bojowego 2. leichte nie znam, ale łatwo się go domyśleć. I można troche pospekulować ;) Obstawiam, że zdjęcie zostało zrobione w kieleckim, raczej na głównej trasie, na przykład z Kielc na Radom. Ciekawe, kiedy okaże się czy miałem rację (bądź nie...).Pzdr,jotes Cytuj
Grendel Napisano 2 Listopad 2004 Autor Napisano 2 Listopad 2004 Jotes,Piszesz, jakbys wiedzial cos wiecej;o)Przyznaj sie.PozdrowieniaGrendelP.S.Krycie dachu budynku miedzy drzewami jest dosc charakterystyczne.Wydaje mi sie, ze takie strzechy kladziono raczej na poludniu, poludniowym-wschodzie Polski,ale moge sie mylic.Procz tego - droga wyglada bardzo podobnie do tej od zdjecia z domem soltysa.Nie bede spekulowal.Mam nadzieje, ze odezwie sie ktos, kto widzial jakis opis z tylu zdjecia.Pozdrowienia raz jeszczeGrendel Cytuj
AK77 Napisano 2 Listopad 2004 Napisano 2 Listopad 2004 Między Kielcami a Radomiem to raczej nie. Która Polska jednostka miałaby tam TKS z nkm ? Raczej południe Polski i trasa gdzie mieszaja się drogi 2 dywizji lekkiej z 10 brygadą Maczka.Pzdr AK77 Cytuj
JoncaA Napisano 3 Listopad 2004 Napisano 3 Listopad 2004 Mozliwosci troche jest:101 komp. cz. rozp. - 4 szt.Szwadron cz.rozp 10 BK - 411 komp. WBPM (pluton w kazdym pulku strzeleckim) - 4Szw.cz.rozp WBPM - 471 dywizjon, Wielkopolska BK - 481 dywizjon, Pomorska BK - 4,to napewno, czy raczej, prawie napewno. Wszystkie wozy to przebudowane TKS, TK-3 odlozono na pozniej. Cytuj
Grendel Napisano 3 Listopad 2004 Autor Napisano 3 Listopad 2004 Jesli 10BK Maczka miala tylko cztery TKS 20mm, to nie jest to zaden z nich.Drogi 2 LD i 10BK sie nie skrzyzowaly.Jesli zdjecie w albumie jest prawdziwe, to chyba najblizsze dla 2LD bylyby tankietki WBP-Mot.10 wrzesnia pod Lipskiem stracono siedem tankietek (za p.Komuda powtarzam)(o losach tych z 20mm nkm nie wiadomo, procz tego, ze jedna dotrwala az pod Tomaszow Lubelski).Czysta spekulacja.PozdrowieniaGrendel Cytuj
mis Napisano 3 Listopad 2004 Napisano 3 Listopad 2004 http://pbellum.webpark.pl/pb_uzbrojenie_strony/cz_tks.html Cytuj
Grendel Napisano 3 Listopad 2004 Autor Napisano 3 Listopad 2004 Mis,CO jest na zdjeciu to ja wiem;o)Mnie interesuje konkretnie KTORY TO i GDZIE zdjecie zostalo zrobione(bo to pomoze w okresleniu KTORY TO).Nie mowiac juz o tym, ze na stronie Parabellum zdjecie TK-3 20mm zostalo opisane jako TKS.PozdrownieniaGrendel Cytuj
Grendel Napisano 4 Listopad 2004 Autor Napisano 4 Listopad 2004 Jotes,Jakies nowe wiadomosci?PozdrowieniaGrendel Cytuj
jotes Napisano 4 Listopad 2004 Napisano 4 Listopad 2004 Na razie nie mam nic do dodania... Pożyjemy, zobaczymy. Pewnie szybciej niż nam się to wydaje :)Pzdr,jotes Cytuj
Marek Jaszczołt Napisano 7 Listopad 2004 Napisano 7 Listopad 2004 Tak przy okazji to ten sam jak mniemam. Cytuj
Grendel Napisano 8 Listopad 2004 Autor Napisano 8 Listopad 2004 Tenze Marku...W ostatnim stadium rozszabrowywania.Ladnie widac budynki w tle i sama droge.PozdrowieniaGrendel Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi