Skocz do zawartości
  • 0

Potrzebuje informacji o tej powstańczej opasce!!!

Tominew

Pytanie

• Odpowiedzi 66
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
DDZIĘKI PANOWIE!!!! WŁAŚNIE DZWONIŁ DO MNIE I PARĘ RZECZY MI POWIEDZIAŁ, LEDWO SIEDZIE,BO MAŁO CO NIE ZEMDLAŁEM BO DOWIEDZIAŁEM SIE ŻE PO TYM JAK NIE UDAŁO SIĘ POWSTANIE PO PRASKIEJ STRONIE ZAKOPALI JAKIEŚ 30-50 M OD TEGO MOJEGO ZNALEZISKA (CZYLI OPASKI)ZNAJDUJE SIE MAGAZYN BRONI DLA 300 OSOBOWEGO ODDZIAŁU AK. i CO CIEKAWE MÓWIŁ MI ŻE RAZEM Z ODDZIAŁEM BYŁO DWUCH RUSKICH I ZAKOPYWALI POLSKĄ RUSZNICĘ UR WIĘCEJ INFORMACJI OTRZYMAM NA SPOTKANIU.
Napisano
Aha i jeszcze jedno !!!! Zastanawia mnie fakt czemu te fanty zostały zakopane. CZy zostały zakopane w czasie powstania czy też już po wojnie. Na te inne odpowiedzi będę czekał.
Napisano

NARAZIE SIE NIE PODNIECAM BO PRZEZ 60 LAT WIEL MOGŁO SIĘ ZDARZYĆ , ALE INFORMACJA JEST GODNA ZBADANIA. POZATYM PANOWIE ZAMIAST 1 ZAGADKI CHYBA ROZWIĄŻE I DRUGĄ . BO JAKIEŚ 7 LAT TEMU WYCIĄGNOŁEM Z RZEKI SPORO SPRZĘTU, NA FOTCE JEST JEDEN Z NICH, CZYLI PM THOMPSON. MAM NADZIEJ ŻE TEN CZŁOWIEK WYJAŚNI MI I TĄ ZAGATKĘ. POZDRAWIAM

Napisano
Szczere gratulacje Tominew!!!Piękny ODKRYTY kawałek historii!Jeszcze raz gratuluję i pozdrawiam.
kruszyna
Ps.To jest sedno tego o co w tym wszystkim chodzi.
Napisano
he he orginal:D
wykop ha ha :D
Powojenna kopia co powie ci kazdy kto widzial polska opaske z odlegosci mniejszej niz metr.
Co do oddzialu to niewiem wiec sie niewypowiem.
A co do tego zdjecia na glebie to rozumiem ze ci wypadla z kieszeni gdy spacerowales po lesie :)
Napisano
Wez pod uwage, ze w czasie Powstania pojawili sie tez w okolicach Rosjanie, a dla nich zarowno powstancza opaska, jak i wehrmachtowski pas...wsjo rawno, na wszelakij sluczaj, pod stienku.Do naszych juz tez doszly informacje, jak wygladala operacja Ostra Brama" i kontakty oddzialow AK z Sowietami. Mogla byc to ostroznosc, ale i koniecznosc wynikajaca z potrzeby chwili.Zreszta, Niemcy, ROsjanie, co za roznica...
Napisano
O.k. poprawiam sie. Niewidzialem jeszcze tamtego watku.
Zobaczylem poprostu opaski na ziemi i wiecie juz co sobie pomyslalem, przepraszam.
Co do orginalnosci to teraz juz wiem ze sa ok, dla mnie dziwny byl orzel na tej opasce (wydawal mi sie za dokladny)
Cale szczescie ze sie tusz nie zniszczyl w takim wilgotnym srodowisku.
Ciekawe czy to wlasnosc naszych chlopakow czy fanty niemcow i opaski zabrane na pamiatke.
Tominew moze chcesz sie pozbyc jednej pary szelek jak tak to daj znac na prv.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie