Skocz do zawartości

de Dion Bouton

JoncaA

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem
&rd=1&item=6127070872&ssPageName=STRK:MEWA:IT

Zemocjonował mnie Grendel podsylajac ten adres na ebaju, bo zdjec, rysunkow a zwlaszcza danych wymiarowych samochodow de Dion Bouton z armata Schneidera poszukuje nieustannie.Nawet nie czekam, zeby Grendel sam otworzyl ten watek......

• Odpowiedzi 247
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&rd=1&item=6127070872&ssPageName=STRK:MEWA:IT

głupio sie jakos ten link zapisal...
Dodaje jeszcze jeden skan - stan wrzesniowy" 1 Dywizjonu Armat Przeciwlotniczych Samochodowych. Wsrod typow samochodow sa jeszcze wymienione, rowniez nieustannie mnie ciekawiące, Packardy i Berliety. Czy znajdziecie w swoich kolekcjach jeszcze jakies zdjęcia, rysunki itd.

Napisano
Nie umiem odpowiedziec na tak postawione pytanie, bo nie znam albumu. Juz sie zorientowałem, ze niektore zdjecia, ktore znam skadinąd, sa w tym albumie publikowane(wyszło to w watku o zdjeciach z wrzesnia), ale samego albumu nie widziałem.
Jak bys zadal sobie troche trudu i pokazal je na forum...
Napisano

zdaje sobie sprawe, ze conajmniej niektorzy z kolegow-kolekcjonerow moga miec zdjecia de Dionow i nawet o tym nie wiedziec, bo nie interesowali sie samochodami w WP nazbyt szczegolowo. Jako pomoc" w rozpoznawaniu sylwetka boczna samochodu ustawionego do strzelania.

Napisano

oba archiwalne zdjecia Fortecy przedstawiaja zapewne ten sam samochod. Dodaje trzecie - wg Janka Tarczynskiego uszkodzony i pozostawiony w Mielcu.

Napisano

....i jeszcze sylwetki Berlietow. To Berliet CBA w swej pierwotnej postaci z 1914 roku. Tak wygladaly samochody w armii franciskiej i pojazdy, ktore przyjechaly z Armia Błekitna.

Napisano

a tak Berliet CBA9. Ciezszy od CBA, ze zmienionym zawieszeniem tylu - mozna przypuszczac, ze Berliety kupione w latach dwudziestych nalezaly do tej odmiany, ale dowodow nie mam. W polskich dokumentach nazwa CBA9 nie wystepuje.

Napisano
Dokładnie ten sam - widać po numerze na tablicy z tylu 6097 - mozliwe, że to Mielec.

dokładne namiary to BA 13/75/29a, 28a (pewnie na pozostałych klatkach jest więcej detali...)

A rysunki ciężarówek śliczne, gratuluję !
Napisano

No, pożywiłem sie na Fortecy, ale wszystkiego mi mało. Dla podtrzymania watku dwa polskie Berliety w 1920 roku. A co z działami przeciwlotniczymi - nikt nic juz wiecej nie ma?

Napisano
Co do przeciwlotniczych, to pamiętam, że na e-bay było swojego czasu zdjecie. Możliwe, że przedstawiało nawet ten sam pojazd co na zdjęciach wyżej, ale kadr był szerszy i z przodu. Wtedy nie wyglądało mi to specjalnie na Polskę (zabudowa, której na tych zdjęciach nie widać), a raczej na Francję (?). Ale zdjęcie kupił kolega obecny na tym forum, więc pewnie wiedział co robił. To moje 3 grosze. Niestety nie mam tego zdjęcia...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie